Παρέμβαση στην συνέντευξη τύπου της 41ης Συνάντησης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε με τους συναδέλφους μου στον Οργανισμό του ΟΣΕΠ για τις προοπτικές μιας πιο εντατικής μεταξύ μας συνεργασίας, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα καταστήσουμε τον Οργανισμό πιο αποτελεσματικό ενισχύοντας τις δυνατότητες του στον τομέα της ανάπτυξης έργων.

Θεωρούμε τον ΟΣΕΠ ως μια αυθεντική, τοπική πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής τους Ευξείνου Πόντου.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο ΟΣΕΠ εξελίσσεται με το χρόνο σε έναν συνομιλητή αξιόπιστο και περιζήτητο, σε ένα σημείο αναφοράς για άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς.

Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του ΟΣΕΠ την 1η Ιουλίου. Υπό το σύνθημα «Μαύρη Θάλασσα, Πράσινη Ενέργεια, Γαλάζια Ανάπτυξη», υλοποιήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων προκειμένου να ενισχύσουμε με ποιοτικό τρόπο τη συνεργασία μας σε μια σειρά βασικούς τομείς (Ενέργεια, Μεταφορές, Τουρισμός, κ.λπ.). Στόχος μας ήταν, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, να δώσουμε έμφαση στην ανάγκη άσκησης των πολιτικών μας και ανάπτυξης της συνεργασίας μας κατά τρόπο βιώσιμο και με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, επικεντρωθήκαμε επίσης στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της συνολικής λειτουργίας του ΟΣΕΠ. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Θα ήθελα να συγχαρώ τη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του ΟΣΕΠ (PERMIS) και τον Γενικό Γραμματέα, Πρέσβη Χρηστίδη για τη δέσμευσή τους να αυξήσουν με κάθε κόστος τη λειτουργικότητα αλλά και την παρουσία του Οργανισμού. Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τη Γραμματεία για την εξαιρετική συνεργασία με την Προεδρία μας κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπό την επερχόμενη Ρουμανική Προεδρία, θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα. Είναι αυτονόητο ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους Ρουμάνους συναδέλφους μας με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Εύχομαι στους Ρουμάνους συναδέλφους μας κάθε επιτυχία στο έργο τους και ό,τι καλύτερο για την Προεδρία τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, και τώρα μπορούμε να πάρουμε έναν μικρό αριθμό ερωτήσεων. Θα ήθελα οι ερωτήσεις σας να αφορούν θέματα του ΟΣΕΠ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι ο ΟΣΕΠ είναι ένας Οργανισμός Περιφερειακής Συνεργασίας και η Τουρκία είναι κράτος μέλος αυτού του Οργανισμού, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης και τις προκλήσεις της Τουρκίας και αν υπήρξαν σχόλια σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οφείλω να θυμίσω ότι πρόκειται για έναν Οικονομικό Οργανισμό και, κατά συνέπεια, δεν συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τα memoranda που υπεγράφησαν ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και στην Τουρκία.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στενά τον Οργανισμό. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι η ελληνική πλευρά, παραιτείται από τη διαρκή και μόνιμη και συνεχή επίκληση της ακυρότητας των συγκεκριμένων κειμένων και ιδίως του κειμένου που με περισσή εφευρετικότητα, για να πω το ελάχιστο, εξαφανίζει από το χάρτη την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακυρώνει τις νομικές συνέπειες της ύπαρξής τους.

Όσον αφορά τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να πω ότι η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη, διατύπωσα τη ικανοποίησή μου αυτή και στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, και νομίζω ότι ταυτόσημη είναι η θέση του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως έχω εδώ την ευκαιρία, δεδομένου ότι παρίστανται δεξιά μου και αριστερά μου οι Υπουργοί Εξωτερικών, δυο φίλων, χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη βαλκανική μας διάσταση και των τριών, να τους ευχαριστήσω και τους δύο, και τη Βουλγάρα Υπουργό και το Ρουμάνο Υπουργό για τη στήριξη την οποία οι χώρες τους παρέσχαν στην Ελλάδα μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο