Δήλωση στην εφημερίδα Real News για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία. Με την Τουρκία οφείλουμε να συζητάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι υπαναχωρούμε στα εθνικά μας δίκαια. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν ήταν χρήσιμη και κρίσιμη. Χρήσιμη γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διερευνήσει απευθείας τις προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας και συγχρόνως να του εξηγήσει με τρόπο σαφή και απόλυτα ειλικρινή τις ελληνικές θέσεις.

Ήταν επίσης κρίσιμη γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε στο τραπέζι όλα τα θέματα που προκύπτουν από τις τελευταίες έκνομες τουρκικές ενέργειες. Κατά τη συνάντηση κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες, αλλά συμφωνήθηκε επίσης η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πλέον, εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει τη θέληση να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής ή αν αντιθέτως θα συνεχίσει με την πρακτική της να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και να αποτελεί παράγοντα αστάθειας και αναταραχής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο