Στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha”

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το βράδυ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha και στους δημοσιογράφους Λώρα Ιωάννου και Γιάννη Σμυρνή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλεσμένος απόψε στο δελτίο του Alpha λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τα ταξίδια του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο είναι ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας. Καλησπέρα σας κ. Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Καλησπέρα στους τηλεθεατές σας χρόνια πολλά και καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρόνια πολλά και σε εσάς. Η συνέντευξη αυτή θα γίνει σε δυο χώρους και από το στούντιο των ειδήσεων, αλλά και από το γραφείο σας στο Υπουργείο. Εκεί μαζί σας είναι η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ του Alpha Λώρα Ιωάννου, αλλά και ο διευθυντής σύνταξης του δελτίου μας ο Γιώργος Σμυρνής.
Θα μου επιτρέψετε όλοι να ξεκινήσω εγώ με την πρώτη ερώτηση κ. Υπουργέ. Η χτεσινή ημέρα ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, τρία ταξίδια εξαιρετικής σημασίας στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μας έπιασαν λίγο εξ απήνης, ήταν αιφνιδιαστικά, υπό άκρα μυστικότητα. Ακολούθησε και η ανακοίνωση για την υπογραφή της Συμφωνίας για τον EastMed, έτσι βλέπουμε ότι σφραγίζεται κ. Δένδια μια συμμαχία σε πολλά επίπεδα. Μια ισχυρή συμμαχία.
Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε με όσο πιο απλά λόγια μπορείτε, για να το καταλάβουμε όλοι, γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η συμφωνία για όλους μας. Στην πράξη δηλαδή που θα δει η χώρα μας τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία και από αυτές τις επαφές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν όσον αφορά τη Συμφωνία. Όπως πολύ καλά είπατε είναι μια εξαιρετικά σημαντική Συμφωνία. Είναι σημαντική, θέλω να το ξεκαθαρίσω, όχι γιατί στρέφεται κατά κάποιου, αλίμονο. Αλλά γιατί είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι μια καθαρή περίπτωση στην οποία αυτό το οποίο συμβαίνει, έχει να κάνει με την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διοχέτευσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αγωγός λοιπόν αυτός ξεκινάει από το Ισραήλ, περνάει από την Κύπρο και φτάνει στην Ελλάδα. Αργότερα, πολύ σύντομα, θα υπογράψει και η Ιταλία τη Συμφωνία αυτή, γιατί εκεί είναι η κατάληξη αυτού του αγωγού.
Ο λόγος που η ιταλική πλευρά δεν υπογράφει αμέσως, οφείλεται σε κάποιες περιβαλλοντικές προβληματικές περιπτώσεις που αφορούν τα ζητήματα του ιταλικού Νότου και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα επιλυθεί πάρα πολύ σύντομα. Ούτως ή άλλως έχουμε καταλήξει σε μια τεχνική προσέγγιση, μένει να ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λώρα, νομίζω αναλαμβάνεις εσύ τώρα.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε κ. Υπουργέ, η επαφή σας με τον στρατάρχη Χαφτάρ στην πραγματικότητα που αποσκοπεί. Διότι είδαμε και μια έντονη αντίδραση εκ μέρους του καθεστώτος Sarraj από τη Λιβύη και φυσικά ενοχλήθηκε και η Τουρκία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η κάθε πλευρά και ο κ. Sarraj και η Τουρκία μπορεί να έχουν τις απόψεις τους και να εκφράζουν με όποιο τρόπο θέλουν τα αισθήματά τους.
Η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι πρέπει να έχει μια σαφή επικοινωνία με τον αρχηγό του LNA, του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός δια του αρχηγού του έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στη Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης της Τρίπολης. Κατά των δύο Συμφωνιών στην πραγματικότητα και κατά της Συμφωνίας για το διαχωρισμό των Οικονομικών Ζωνών και κατά της Συμφωνίας που έχει να κάνει με τα θέματα ασφάλειας της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.
Ήθελα λοιπόν από πρώτο χέρι να ακούσω τις απόψεις του και να έχουμε μια κοινή αντίληψη και ίσως αν χρειαστεί στο μέλλον και ένα συντονισμό ενεργειών, ως προς την ακύρωση εν τη πράξει αυτών των απαράδεκτων και ανύπαρκτων Μνημονίων.

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Όμως στην ουσία αυτή η Συμφωνία για τον EastMed, ακυρώνει στην πράξη μια μη έγκυρη Συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής κ. Σμυρνή για να είμαστε ειλικρινείς: εμείς θεωρούμε ότι η Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης της Τρίπολης -φερόμενης ως εκπροσωπούσα τη Λιβύη, δεν συμβαίνει αυτό- είναι μια ανύπαρκτη Συμφωνία. Δεν υπάρχει.
Ξέρετε, το λέω με παράδειγμα, είναι σαν η Γαλλία και ο Καναδάς να συμφωνήσουν να μοιράσουν τον Ατλαντικό και να αγνοήσουν ότι στη μέση υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αγγλία και η Ιρλανδία. Κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Άρα ο EastMed δεν είναι αντίδραση σε αυτό, ο EastMed είναι μια προσπάθεια για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης, για να έχει η Ευρώπη εναλλακτικές πηγές για να προμηθεύεται ενέργεια. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Απλώς η Τουρκία επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό.
Εμείς αυτό που λέμε στην Τουρκία είναι ότι είμαστε ανοιχτοί. Ανοιχτοί απέναντι και στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μας. Όμως μέσα σε ποιο πλαίσιο. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Δένδια, θα σας μεταφέρω κάτι το οποίο μας το ρωτούν όλοι, φίλοι μας, γνωστοί, πολίτες, όταν βγαίνουμε έξω αυτές τις ημέρες. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες και λένε «Ναι, κερδίζουμε διπλωματικά τις μάχες. Πόσοι σίγουροι όμως είμαστε ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση, δεν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο;».
Και μάλιστα είναι και κάποιοι αναλυτές που λένε ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέσα στις γιορτές, ενδεχομένως και πριν την υπογραφή του EastMed 2 Ιανουαρίου. Συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία; Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο; Και κυρίως, είμαστε μόνοι μας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Βεβαίως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Και αν και μπορούμε μόνοι μας όπως λέω πάντοτε, όχι δεν είμαστε μόνοι μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη περί θερμού επεισοδίου.
Θα μου πείτε «μπορείς να το αποκλείσεις 100%;». Βεβαίως και δεν μπορώ να το αποκλείσω 100%, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε σε αυτή τη ζωή. Πιστεύω όμως ότι και η τουρκική πλευρά είναι μια πλευρά που αιτιοκρατείται, που οι κινήσεις της έχουν μια λογική, που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα προβεί σε ενέργειες, που τελικά ποιον θα βλάψουν; Θα βλάψουν την ίδια την Τουρκία. Γιατί θα επαληθευτεί η θεωρία αυτών που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ένας διεθνής ταραξίας.
Εγώ θα ήθελα να πιστεύω ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θα μπορέσουμε να βρούμε οδούς επικοινωνίας και συνεννόησης, προς αμοιβαίο όφελος και των δυο κοινωνιών μας, προς αμοιβαίο όφελος της περιοχής μας, προς αμοιβαίο όφελος όλων των χωρών και όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Η ειρήνη και η αλληλοκατανόηση είναι κάτι που είναι πολύ μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων και νομίζω ότι παρ’ ότι η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, προσλαμβάνει πάρα πολύ καλά το πνεύμα των ημερών και των εορτών.

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Επικαλούμαι τον κ. Πάιατ ο οποίος είπε ότι υπάρχει ένα αμερικανικό υποβρύχιο, το οποίο πλέει νότια της Κρήτης. Και επειδή έχετε μπροστά σας την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, περιμένετε κάποιες τέτοιες έμπρακτες κινήσεις στήριξης προς την Ελλάδα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που είπε ο Αμερικανός Πρέσβης είναι πραγματικότητα. Εμείς το ξέραμε, δεν θέλαμε να το πούμε εμείς υπάρχει συγκεκριμένο μεγάλο αμερικανικό υποβρύχιο το οποίο συνήθως ναυλογεί στη Σούδα και το οποίο κινείται στην ευρύτερη περιοχή.
Από εκεί και πέρα και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής και σαφής: αυτό το οποίο εγγυάται την ελληνική ασφάλεια και ανεξαρτησία, είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι. Από εκεί και πέρα βεβαίως κάθε παρουσία η οποία συντείνει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, είναι απολύτως καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά.
Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από κανέναν, δεν έχουμε σχεδιάσει επιθετική ενέργεια εναντίον οιουδήποτε. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή μόνο καλό μπορεί να κάνει κατά την άποψή μας.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω εάν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, τους δικούς σας, η προσφυγή στη Χάγη. Είναι κάτι το οποίο συζητείται το τελευταίο διάστημα, ακούω και κάποιους πολιτικούς και κάποια άλλα Κόμματα να το προκρίνουν, άκουσα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει ότι «υπάρχουν πολλά βήματα μέχρι να φτάσουμε εκεί», θέλω όμως να σας ρωτήσω και να ξέρουν και οι πολίτες αν είναι στον σχεδιασμό σας και υπό ποιες προϋποθέσεις θα προσφεύγαμε στην Χάγη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί. Η χώρα δεν είναι κατά της επίλυσης μέσω διαιτητικών διαδικασιών ή δικαστικών διαδικασιών της διαφοράς –διότι μία στην ουσία έχουμε- με την Τουρκία. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο, το οποίο να διασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα.
Λυπάμαι να πω, ότι αυτή τη στιγμή αυτό το πλαίσιο δεν είναι στη θέση του. Με ρωτάτε αν θα το θέλαμε να υπάρξει; Εμείς με μεγάλη χαρά θα βλέπαμε την Τουρκία να μπαίνει σε μια λογική συνεννόησης με την Ελλάδα. Αν η συνεννόηση με την Ελλάδα σημαίνει να μπούμε σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαιτητική επίλυση των διαφορών μας, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το συζητούσαμε.
Αυτό το οποίο δεν συζητάμε με την Τουρκία, είναι τους λεονταρισμούς και τις απειλές κατά της χώρας και οτιδήποτε βλάπτει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Από την άλλη είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση που οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κοινωνιών μας. Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός της Τουρκίας. Υπό συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της Τουρκίας. Όμως βλέπω ότι η Τουρκία έχει μια μεγάλη δυσκολία να το καταλάβει αυτό.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, γι’ αυτό συζητάμε ουσιαστικά γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία και απλά ήθελα να ρωτήσω αν εσείς θα αναλάβετε αυτό το πολιτικό κόστος, μιας προσφυγής στη Χάγη ή αν βάζετε ως προϋπόθεση τη συναίνεση και με τα άλλα πολιτικά Κόμματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν εγώ ξεκινώ από το τελευταίο ως προς τα Κόμματα. Οφείλω να πω ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, τουλάχιστον το μικρό διάστημα που εγώ έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι Υπουργός των Εξωτερικών, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα. Και όσες φορές χρειάστηκε οι τοποθετήσεις και των συναδέλφων μου από τα άλλα Κόμματα ήταν σοβαρότατες. Όταν συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ό,τι ελέχθη έμεινε μέσα στην αίθουσα και υπήρξε σε μεγάλο βαθμό συνεννόηση και συναίνεση στις μεγάλες εθνικές μας επιλογές.
Άρα μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αυτή τη στιγμή.
Δεν είναι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι η Τουρκία. Εάν μπορέσουμε με την Τουρκία να εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο τέτοιο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυνητική επίλυση των διαφορών μας μέσα από μια διαδικασία διαιτητική ή δικαστική, ξαναλέω εμείς δεν έχουμε αντίρρηση.
Όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί του πλαισίου. Όταν η Τουρκία μας απειλεί, όταν υπογράφει ανύπαρκτες συμφωνίες, όταν λόγω και έργω δημιουργεί ανασφάλειες στην ελληνική κοινωνία, καταλαβαίνετε ότι μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ονειρευτώ πως μπορούμε να οδηγηθούμε σύντομα σε αυτό το πλαίσιο.
Εάν πάλι η Τουρκία ανακρούσει πρύμνα και μέσα ίσως στο πνεύμα αγάπης και κατανόησης των ημερών που είπα προηγουμένως συνεννοηθεί μαζί μας, η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή για συνεννόηση και για φιλικές χειρονομίες απέναντι στην Τουρκία.

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Να δούμε τις επόμενες κινήσεις μετά τον EastMed; Και το λέω, γιατί πηγαίνετε στην Ουάσιγκτον με όπως όλα δείχνουν μια συμφωνία υπογεγραμμένη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάνατε ένα άλμα, πριν από την Ουάσιγκτον έχουμε κάτι ακόμη: στις 4 ή 5 Ιανουαρίου αν αυτό πραγματοποιηθεί, έχουμε τετραμερή στο Κάιρο Αίγυπτος – Κύπρος – Ελλάδα – Γαλλία, το οποίο κι αυτό έχει τη σημασία του και μετά έχουμε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο που θα τον συνοδεύσω.

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Εκεί πηγαίνετε με μια συμφωνία για τον EastMed που θα έχει πάλι υπογραφές. Πόσο σημαντικό είναι αυτό ως διαπραγματευτικό χαρτί; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις μετά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς δεν το βλέπουμε ως ένα διπλωματικό παιχνίδι. Το βλέπουμε ως βήματα, ώστε να στερεώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, τη συνεννόηση μεταξύ των λαών μας.
Και ξαναλέω: δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, δεν προσπαθούμε να αποκλείσουμε την Τουρκία. Προσπαθούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και ταύτιση μεταξύ των λαών που βλέπουν στη συνεργασία αυτή πολύ μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης των κοινωνιών τους και προσκαλούμε την Τουρκία να μετάσχει σε κάτι τέτοιο.
Αλλά από την άλλη, δεν πρόκειται να σταματήσουμε επειδή η Τουρκία δεν θέλει να συμμετάσχει επειδή βλέπει όλα αυτά τα πράγματα με ανασφάλεια, ή ίσως ως κινήσεις που στρέφονται εναντίον της.
Πάντως νομίζω ότι η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσει ένα πολύ καλό βηματισμό, το κύρος της χώρας μας είναι σε υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι με αυτό το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη της περιοχής, οικοδομούμε ένα εξαιρετικό πλαίσιο, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη στις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ κ. Υπουργέ ήθελα και το άφησα λίγο για το τέλος να μας πείτε πόσο σημαντική είναι η αλλαγή στάσης της Ιταλίας, κυρίως απέναντι στη Λιβύη. Η Ιταλία είχε άλλη στάση απέναντι στη Λιβύη και βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να αλλάζει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ιταλία κατ’ αρχήν είχε μια κατανόηση με την Κυβέρνηση της Τρίπολης. Είναι φανερό όμως ότι ο κ. Sarraj δεν φέρθηκε απέναντι στην Ιταλία με ειλικρίνεια. Το λέω αυτό, διότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός ο κ. Κόντε, αλλά και ο προηγούμενος Υπουργός ο κ. Μιλανέζι πριν από τον κ. Nτι Μάιο είχαν μεσολαβήσει προς την Κυβέρνηση της Τρίπολης και προς τον κ. Sarraj και του είχαν υποδείξει ότι μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία, είναι παντελώς παράλογη.
Παρά ταύτα, όχι μόνο δεν τους άκουσε, αλλά υπέγραψε αυτές τις Συμφωνίες με την Τουρκία χωρίς καν να ενημερώσει την ιταλική πλευρά.
Και μην ξεχνάτε ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με παράδοση στη Λιβύη, είναι μια χώρα η οποία ασχολείται χρόνια με τη Λιβύη. Υπήρξε αποικιακή δύναμη, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια χώρα που επανειλημμένα έχει βοηθήσει τη Λιβύη. Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως κατανοητή -να πω η οργή; να πω το παράπονο;- της Κυβέρνησης της Ρώμης απέναντι στην συμπεριφορά της οποίας έτυχε από τον κ. Sarraj.
Αλλά το κυριότερο αν μου επιτρέπετε να πω, η Ιταλία είναι φίλη χώρα της Ελλάδας και είναι μια χώρα που προσλαμβάνει πολύ σωστά τα ευρωπαϊκά διλήμματα και ερωτήματα. Και έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία και στο πλαίσιο του καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε βλέπετε να προχωρεί αυτός ο καθορισμός των Θαλασσίων Ζωνών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω η πρώτη συνάντηση με τους Ιταλούς …

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Να καρποφορήσει εννοώ. 30 του μηνός θα στείλετε τεχνικό κλιμάκιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με τους Ιταλούς είναι στις 30 αυτού του μηνός, του Δεκεμβρίου.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Και στο Κάιρο νομίζω 8 Ιανουαρίου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μετά είναι γύρω στις 8, με συγχωρείτε είναι τόσα γεγονότα που μπερδεύω τις ημερομηνίες. Αλλά είναι σε αυτή τη φάση, δηλαδή την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου είναι η συνάντηση με τους Αιγύπτιους.
Η δική μας προτεραιότητα και ελπίζω και των συνομιλητών μας είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα. Μιλάμε για φίλες χώρες και αν υπάρχουν διαφορές μπορούμε να τις λύσουμε μεταξύ μας με αλληλοκατανόηση για τη θέση του άλλου.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Με την Αλβανία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με την Αλβανία δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να ασχολούμαστε. Είδα τον κ. Ράμα με την πολύ στενάχωρη… μη το πω ευκαιρία …

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Την ιστορία του σεισμού.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Την ημέρα του σεισμού, καταλαβαίνετε ότι δεν επέτρεπε το κλίμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα έχει τα καλύτερα αισθήματα απέναντι στην Αλβανία, βεβαίως πρέπει και η αλβανική Κυβέρνηση να σεβαστεί απολύτως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Το σύντομο χρονικό διάστημα για τον καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών πως θα το ορίζατε, σχετικά με τους δικούς σας χρόνους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το να βάζει κανείς χρονικούς περιορισμούς στον εαυτό του κατ’ αρχήν δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές. Αλλά εκτός των άλλων, θα μπορούσα ίσως να το προσδιορίσω με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν δω την πρώτη συνάντηση και δω την απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών.
Έχω πολύ ευρεία την πεποίθηση ότι θα γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές, αλλά θέλω να δω από ποιο σημείο ξεκινάμε.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Και αν μου επιτρέπετε με τον Γιώργο το λέγαμε και προτού έρθουμε, έχουμε μια απορία τι περιμένουμε από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν έχει εκδηλώσει τόσες φορές τον «έρωτά του» προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει μια προσωπική κατανόηση μεταξύ των δύο, νομίζω ότι υπάρχει. Γιατί όταν φεύγαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο από το τραπέζι που μας έκανε και του είπε ο Πρωθυπουργός «πάμε να δούμε τον Ερντογάν», ο Πρόεδρος Τραμπ είπε «δώσε του χαιρετισμούς και πες του ότι ήσασταν μαζί μου». Άρα είναι προφανές ότι υπάρχει μεταξύ τους κάποιας μορφής χημεία, όμως ο Πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες ξέρετε, λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο σκέψεων. Και είναι φανερό ποιο είναι αυτό το πλαίσιο σκέψεων και της αμερικανικής Διοίκησης του Administration και του Υπουργείου των Εξωτερικών.
Εγώ δεν χαίρομαι γι’ αυτό, αλλά η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουάσιγκτον αυτό το διάστημα.

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Μιλώντας για έρωτα, βλέπετε να υπάρχει…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έρωτας! Το προχωρήσατε λίγο, εγώ είπα για κατανόηση, άντε για συμπάθεια. Το πήγατε πολύ πιο κάτω!

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Να υπάρχει ένα ρήγμα στον έρωτα Ερντογάν – Πούτιν με αφορμή τη σύγκρουση στη Λιβύη; Βλέπετε να είναι η αρχή ενός μικρού ρήγματος στις σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν, με δεδομένο ότι στη Λιβύη η κάθε πλευρά υποστηρίζει τα αντίπαλα στρατόπεδα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Εγώ δεν θεωρώ ότι η σχέση Πούτιν – Ερντογάν είναι γάμος ή έρωτας, θεωρώ ότι είναι μια συμπόρευση ευκαιρίας σε ορισμένα ζητήματα. Και η ίδια η ιστορία δείχνει ότι η συμπόρευση δεν είναι πολύ πιθανή μεταξύ αυτών των δύο χωρών.
Και πάλι, δεν το λέω με χαρά αυτό το πράγμα. Πάντοτε χαίρομαι να υπάρχει στην περιοχή αρμονία και συνεννόηση. Όμως εδώ νομίζω υπάρχει μια ευκαιριακή συμπόρευση. Τώρα, το πώς θα επιλυθεί μεταξύ τους η τελείως διαφορετική τους θέση στο θέμα της Λιβύης, αυτό μένει να το δούμε.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Να κλείσουμε ρωτώντας αν εσείς θα κάνετε γιορτές, αν θα κάνετε Χριστούγεννα, αν θα αλλάξετε το χρόνο ή θα μείνετε εδώ στο Υπουργείο, αν θα αλλάξετε τον χρόνο στο Υπουργείο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα μείνω εδώ, δεν θα ριζώσω θα κάνω κάτι πολύ ενδιαφέρον. Θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία των Χριστουγέννων για να πάω στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι και να κάνω Χριστούγεννα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Οπότε θα είστε κοντά στον Ερντογάν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα είμαστε μαζί με τον Πατριάρχη και θα είμαι στην Τουρκία.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλά σε όλους.

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε κ. Υπουργέ καλή συνέχεια, καλές και ήρεμες γιορτές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο