Εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παραμένει η Ελλάδα – σε ασφυξία η πραγματική οικονομία

Προς:

κ. Υπουργό Οικονομικών

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με τις προθέσεις της για την οικονομία και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, καθώς και αόριστη παράταση των “capital controls” που επέβαλε τον Ιούνιο του 2015, συνιστούν τροχοπέδη για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE – Quantitative Easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναβάλλεται στο απροσδιόριστο μέλλον.

Τούτο συμβαίνει τη στιγμή που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έσπασε το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ και εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο παράτασής του και μετά το Μάρτιο του 2017. Στο πλαίσιο του QE, η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά χρεόγραφα από τη δευτερογενή αγορά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκαλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο άνοδο των τιμών τους, μείωση της απόδοσης (επιτοκίων) τους και αύξηση της προσφοράς χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρη στο QE οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δανείζονται με επιτόκιο κάτω από 2%, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Αντίθετα, στη χώρα μας, η εφαρμογή των “capital controls”, το υψηλό ποσοστό ‘κόκκινων’ δανείων και η έλλειψη εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού, δεν επιτρέπουν στις εμπορικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, εξακοντίζοντας το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων τέσσερις και πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτό των ανταγωνιστών τους στην ευρωζώνη, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών.

Απτή συνέπεια της πιστωτικής αυτής ασφυξίας που προκαλεί η Κυβέρνηση στην πραγματική οικονομία είναι τα αλλεπάλληλα ‘λουκέτα’ μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων της χώρας και η κατακρήμνιση των εξαγωγών: σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η συνολική αξία των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, μειούμενη κατά 8,1% κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

α) Διαθέτει η Κυβέρνηση οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να βοηθήσει τις χειμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο