“Tο 2013 θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη της κοινωνικής γαλήνης και της δημόσιας ασφάλειας”

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μία γενική τοποθέτηση για την επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν όντως μία μεγάλη επιτυχία. Ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη απομακρύνθηκε, η Ελλάδα εξασφάλισε μια επιπλέον χρηματοδότηση 45 δισ. ευρώ μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, τα επιτόκια του προγράμματος βοήθειας είναι πλέον προνομιακά. Παράλληλα, κερδίσαμε χρόνο για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τέθηκαν σε μια ρεαλιστική βάση. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, προκειμένου να πετύχουμε τη φυγή προς τα εμπρός, να εξασφαλίσουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη. Με άλλα λόγια θα συμφωνήσω με εκείνους που δηλώνουν ότι πρόκειται για μία απόφαση – σταθμό, που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να σταθεροποιηθεί στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης. Είναι η βαθιά ανάσα που τόσο ανάγκη έχουμε ως χώρα.

Αυτό που έχει σημασία πλέον, είναι πραγματικά «να στρωθούμε στη δουλειά» σαν κοινωνία, για να βγούμε από την κρίση. Πιστεύω ότι εάν η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια, έχοντας διανύσει ήδη μία «τιτάνια» διαδρομή, το φως από την έξοδο της κρίσης δεν θα αργήσει να διαφανεί. Οι πρώτες ενδείξεις ήδη υπάρχουν (αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, νέα αύξηση στις εξαγωγές, περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού).

Και έρχομαι τώρα στα του οίκου μου, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Είναι γεγονός ότι τo δεύτερο εξάμηνο του 2012 αποτέλεσε προοίμιο σημαντικών αλλαγών για τον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Για το 2013 ως Υπουργείο, αξιοποιώντας και τα νέα οικονομικά δεδομένα, ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές τομές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και κατά επέκταση θα βελτιώσουν την εικόνα της χώρας μας.

Ξεκινώ την παρουσίαση των αλλαγών αυτών με την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας. Με νομοθετική μας ρύθμιση τους πρώτους μήνες του 2013, ύστερα από δημόσια διαβούλευση, θα επιχειρήσουμε τη συνολική αναβάθμιση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ μεγαλύτερα ποσοτικά μεγέθη. Αυτό το οποίο ουσιαστικά θα συμβεί είναι η προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες.

Η Ελληνική Αστυνομία εισηγούμαστε να χωριστεί σε τρεις κλάδους, τον Κλάδο της Τάξης, τον Κλάδο της Ασφάλειας, και τον Κλάδο του Μεταναστευτικού – Προστασίας των Συνόρων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μία διαφορετική, μία καλύτερη Αστυνομία. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε τεράστια εξοικονόμηση σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων και συγχρόνως να μετατρέψουμε την Ελληνική Αστυνομία από στατική σε κινητική. Μία Αστυνομία που θα βρίσκεται κοντά στο πρόβλημα και κοντά στον πολίτη, προσφέροντας έργο.

Το 2013 θα εντείνουμε τη δραστηριότητά μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για την οποία, όπως προανέφερα, θα δημιουργηθεί ειδικός κλάδος. Όπως είναι ήδη γνωστό, με την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που εφαρμόσαμε από τις αρχές Αυγούστου, κατορθώσαμε να αλλάξουμε την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Αναπτύσσοντας επίσης πρωτοβουλίες και αξιοποιώντας την παρουσία μας στα όργανα της Ε.Ε, πετύχαμε για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια να έχουμε θετικές αναφορές για την προσπάθειά μας, καθώς και την καθοριστική σημασίας τοποθέτηση της αρμόδιας Επιτρόπου ότι η χρηματοδότηση προς την χώρα μας θα αυξηθεί από το 75% στο 95%. Επίσης, εξασφαλίσαμε την τοποθέτηση ότι οι πόροι που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το 2014 για το επόμενο πρόγραμμα θα αυξηθούν από 350.000.000 του υπάρχοντος προγράμματος στα 500.000.000 ευρώ.

Αναδιάρθρωση θα γίνει και στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και συνολική αναθεώρηση της αντίληψης και του τρόπου αντιμετώπισης του δόγματος πυρόσβεσης στη χώρα. Το δόγμα της αεροπυρόσβεσης θα δώσει τη θέση του στον συνδυασμό της χρήσης των εναέριων μέσων με την αξιοποίηση στο έπακρο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης και της δυνατότητας πρόληψης. Ο όρος πολιτική προστασία θα αποκτήσει την ουσία και το νόημα που του αρμόζουν. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη των Δήμων μπορούμε να δημιουργήσουμε μια επίσης κινητική Πυροσβεστική Υπηρεσία, τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα.

Θέλω να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι παρά τις δυσχέρειες των στιγμών, το 2013 θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη της κοινωνικής γαλήνης και της δημόσιας ασφάλειας. Βέβαια, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ανατρέχουμε σε μαγικές λύσεις. Από εμάς εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η εξέλιξη των πραγμάτων. Πρέπει όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευνομία και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο