Σημεία ομιλίας στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Γερμανίας για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, με θέμα «Καινοτομία και Ηλεκτρονική Κινητικότητα»

O Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας απηύθυνε ομιλία σήμερα ως επίτιμος καλεσμένος, στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Γερμανίας για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, με θέμα «Καινοτομία και Ηλεκτρονική Κινητικότητα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της 24ης επετείου από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε στην ομιλία του:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου για την τιμή που μου κάνετε και την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθύνω χαιρετισμό ενώπιον ενός τέτοιου ακροατηρίου.

Θα ήθελα να καλωσορίσω την επιλογή της Γερμανικής Πρεσβείας να θέσει ως θέμα της σημερινής εκδήλωσης “την καινοτομία και την ηλεκτρονική κινητικότητα”.
Ο συμβολισμός είναι σαφής, η Γερμανία επενδύει στο μέλλον της αποτίοντας φόρο τιμής στο παρελθόν της.

Μια από τις πλέον εμβληματικές βιομηχανίες της, η αυτοκινητοβιομηχανία, επενδύει στη καινοτομία κάνοντας τη ζωή των οδηγών πιο ασφαλή και εύκολη.

Αγαπητοί φίλοι,

Η μεγάλη προσέλευση στη σημερινή εκδήλωση είναι απόδειξη του εξαιρετικού επιπέδου των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, αντίθετα με τα στερεότυπα.

Η εμπειρία μου από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Βερολίνο στα μέσα Αυγούστου, τις συχνές διμερείς συναντήσεις μου με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, και φυσικά η στενή συνεργασία με τον Πρέσβη και τους συνεργάτες του, επιβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις μας βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

Παράδειγμα το IfG, ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας στις ΜμΕ, υποστηριζόμενο από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας, ένα συμβολικό κοινό σχέδιο καταδικασμένο να πετύχει.

Ένα άλλο απτό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι η ομάδα εργασίας για την υποστήριξη των εξαγωγών των Ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, μία κοινή και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία που είχε ως εμπνευστή τον κ. Σόιμπλε και υλοποιείται από την Γερμανική πρεσβεία και το ΥΠΑΑΝ.

Η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας είναι πολύ σημαντική ημέρα όχι μόνο για την Γερμανία, αλλα για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ακόμη θυμάμαι τον εαυτό μου μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη να παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα στην τηλεόραση τους πολίτες του Ανατολικού Βερολίνου να κρέμονται από το Τείχος του Βερολίνου την νύχτα της 9 Νοεμβρίου του 1989. Απόψε γιορτάζουμε την επικράτηση της ελευθερίας επί της καταπίεσης, της προόδου επί του τέλματος, της ενότητας και της αλληλεγγύης επί του διαχωρισμού.

Η ενοποίηση της Γερμανίας είναι μια μνημειώδης Ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Καταδεικνύει τον χαρακτήρα ενός έθνους αποφασισμένου να γιατρέψει τις πληγές του παρελθόντος ανεξαρτήτως κόστους.

Απόψε, σχεδόν 25 χρονιά μετά, η Γερμανία όχι μόνο κατόρθωσε να απορροφήσει το αστρονομικό κόστος της επανένωσης, αλλά και να κτίσει μία από τις πιο σταθερές βιώσιμες οικονομίες στον κόσμο, βασιζόμενη στην πειθαρχία, στην ισχυρή βιομηχανική παραγωγή και την εξωστρέφεια.

Αγαπητοί φίλοι, εδώ στην Ελλάδα ευρισκόμενοι για 6 συνεχόμενα χρόνια σε ύφεση, έχοντας χάσει το 1/4 του ΑΕΠ και έχοντας περισσότερους από τους μισούς νέους άνεργους κοιτάζουμε σήμερα το μέλλον με αισιοδοξία.

Γνωρίζουμε ότι οι υποφέραμε από τα αποτελέσματα ενός αποτυχημένου μοντέλου βασισμένου στο κρατισμό, την κακοδιαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλιών και την κρατικοδίαιτη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Ελλάδα αγωνίζεται να απελευθερωθεί μια για πάντα από αυτά τα δεσμά όπως επίσης και από τις ανέξοδες παραπλανητικές και μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις. Κατά τα 2 τελευταία χρόνια η Ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία έχουν κατορθώσει να κοιτάζουν πάνω από το δικό τους «Τείχος του Βερολίνου».

Όντως η Ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει να δείχνει πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης χάρης τις θυσίες του Ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας μεταξύ των οποίων γνωρίζουμε ότι η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο. Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι πλήρως προσηλωμένη στην ολοκλήρωση στων απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου το οικονομικό μοντέλο να αλλάξει για πάντα.

Το ΥΠΑΑΝ εφαρμόζει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ως σκοπό να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα οικονομικό περιβάλλον επιχειρηματικά φιλικό, ανταγωνιστικό και λιγότερο γραφειοκρατικό. Επεξεργαζόμαστε και ήδη εφαρμόζουμε μια σειρά από ρεαλιστικές, στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, με μετρήσιμο αποτέλεσμα, προκειμένου να δώσουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να υποστηρίξουμε την καινοτομία, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στο επιχειρείν και να δώσουμε σε εκείνους τους επιχειρηματίες που δεν τα κατάφεραν μία δεύτερη ευκαιρία, να καταργήσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να προωθήσουμε τις εξαγωγές μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έχουν χρόνο και σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελα να ξοδέψω άλλο τον δικό σας χρόνο. Κλείνοντας επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τις λέξεις του Φάουστ: «Πολλές λέξεις αντηλλάγησαν, τώρα επιτέλους ας δω κάποιες πράξεις». Πιστεύω, ότι αυτό εκφράζει, με κάθε ακρίβεια, το πνεύμα και τις ανάγκες των καιρών μας.

Σας ευχαριστώ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο