«Έργο Ύδρευσης Νήσων Κερκύρας και Παξών»

Προς:

τους Υπουργούς:

1. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

3. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κατόπιν αλλεπάλληλων καθυστερήσεων, αστοχιών και παλινωδιών των αρμοδίων Υπουργείων τα τελευταία δυόμισι σχεδόν χρόνια, το έργο Ύδρευσης Νήσων Κερκύρας και Παξών έχει πλέον τροποποιηθεί ως προς την υλοποίησή του, καθώς κρίθηκε αδύνατη η ολοκλήρωσή του ως ενιαίου έργου εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2015).

Παρά τις επιλαμβανόμενες υποσχέσεις των πολιτικών ηγεσιών των εμπλεκόμενων Υπουργείων, περί απεμπλοκής, δρομολόγησης, δημοπράτησης του έργου κλπ., το τοπίο παραμένει ακόμη θολό ως προς την εκτέλεσή του.

Ειδικότερα, μετά την από τριμήνου τμηματοποίησή του έργου στα υποέργα των Παξών και της Χρυσηϊδας-Νεοχωρακίου σε πρώτη φάση, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν αυτοτελώς, λόγω χαμηλού κόστους, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε, για το μεν έργο των Παξών εκκρεμεί η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου να εγγραφεί στο ΠΔΕ και εν συνεχεία να δημοπρατηθεί, για το δε έργο Χρυσηϊδας-Νεοχωρακίου, η τροποποίηση υλοποίησης του οποίου εγείρει ενστάσεις από την ΔΕΥΑΚ, δεν έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Αναφορικά με το αποκαλούμενο πλέον Μεγάλο Έργο ύδρευσης της Κέρκυρας, που αφορά σε όλα τα υπόλοιπα έργα στο νομό, ακόμη δεν έχει υποβληθεί ο φάκελος στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι εκφεύγει πλέον της κοινής λογικής, αφενός καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση του έργου, αφετέρου εξακολουθεί να εκθέτει ανεπανόρθωτα στην κερκυραϊκή κοινωνία όσους έχουν εξαγγείλει τη δημοπράτηση του έργου ανά τακτά χρονικά διαστήματα την τελευταία διετία, με τελευταία την προ τριμήνου ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για δημοπράτηση εντός του περασμένου Δεκεμβρίου. Οι δε ισχυρισμοί περί καθυστέρησης λόγω αναμονής ορισμού προσωρινής τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας είναι ανεδαφικοί, εφόσον, εάν πράγματι αποτελούσαν πρόσχωμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου στην αρχική-ενιαία μορφή του, το έργο έχει πλέον τροποποιηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος ο λόγος τμηματοποίησης του έργου Ύδρευσης Νήσων Κερκύρας και Παξών;
2. Πότε αναμένεται να δρομολογηθεί η δημοπράτηση των διαμορφωθέντων υποέργων της α΄ φάσης (Παξών και Χρυσηϊδας-Νεοχωρακίου);
3. Πότε επιτέλους θα υποβληθεί ο φάκελος Μεγάλου Έργου στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε;
4. Ποια η πειστική εξήγηση στην κερκυραϊκή κοινωνία για την άνευ προηγουμένου διετή καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός δρομολογημένου προς εκτέλεση έργου από το φθινόπωρο του 2009;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο