Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Ελλάδα δημιουργεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία. 

Ορίσαμε τον Τουρισμό ως τομέα πρώτης προτεραιότητας στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Θέσαμε ως βασικούς μας στόχους την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ,την ποιοτική αναβάθμιση σε όλους τους τομείς των τουριστικών μας υπηρεσιών, τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνη βάση και την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας. 

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, παρέχονται αυξημένα κίνητρα, για τη διεύρυνση, τον εμπλουτισμό, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την ίδρυση νέων ξενοδοχείων, τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων, την μετατροπή παραδοσιακών κτιρίων σε σύγχρονα καταλύματα και την ενθάρρυνση επενδύσεων για γήπεδα γκολφ, μαρίνες, εκθεσιακούς χώρους, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα. 

Αναθεωρήσαμε τη δομή και τις δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» για τον Τουρισμό και αυξήσαμε τους σχετικούς πόρους, σχεδόν κατά 20%. Η απορρόφηση πόρων για την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας , από το 8%, που ήταν τον Μάρτιο του 2004, ξεπέρασε μέσα σε δύο χρόνια το 46%. 

Με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων, την αναβάθμιση των λιμανιών της Χώρας, τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών.Η Κέρκυρα μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική τουριστική βιομηχανία. 

Ο Τουρισμός αποτελεί το πιο δυναμικό κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας. Πρέπει όμως και εμείς να ενισχύσουμε το τοπικό τουριστικό προϊόν, αφού πλέον ο παραδοσιακός τουρισμός δεν αρκεί. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και η εξέλιξη των καταναλωτικών προτύπων απαιτούν νέα διαφοροποιημένα τουριστικά προϊόντα, υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ανταγωνιστικές τιμές, ποιότητα παντού.

Στο πλαίσιο αυτό: Διεξάγουμε την προσπάθεια ένταξης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στα Προστατευόμενα Μνημεία της Unesco.

Σχεδιάζονται και δημοπρατούνται σημαντικά έργα από τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, προϋπολογισμού περίπου 100.000.000€.

Δημοπρατείται το έργο της στερέωσης των επισφαλών τμημάτων των προμαχώνων του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 3.350.000€.

Η τουριστική κίνηση, παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη. Όμως ο δρόμος για την επιτυχία απαιτεί τη συνεργασία όλων. 

Το στοίχημα της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας εξαρτάται από το σύνολο των εντυπώσεων που αποκομίζει ο επισκέπτης, σε κάθε βήμα του. 

Κοινός στόχος είναι η επέκταση των τουριστικών δράσεων σε νέες περιοχές, αλλά και σε νέες μορφές Τουρισμού. 

Σε αυτό, όλοι έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις: Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο