Ερωτήσεις για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Κέρκυρα

Προς:

το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 05.08.11, δύο ερωτήσεις σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η ταυτόχρονη εκδήλωση περισσοτέρων από είκοσι εστιών πυρός την Τρίτη 2 Αυγούστου υποδηλώνει ότι οι δασικές πυρκαγιές του τελευταίου τριημέρου υπήρξαν αποτέλεσμα σχεδίου εμπρησμού. Ευτυχώς, η έγκαιρη επέμβαση σημαντικής δύναμης επιγείων κι εναερίων μέσων πυρόσβεσης, που έσπευσαν από τον ηπειρωτικό χώρο σε ενίσχυση της τοπικής πυροσβεστικής δύναμης, κι η ταχεία κινητοποίηση όλων των σωμάτων ασφαλείας και των αυτοδιοικητικών αρχών, απέτρεψαν την επέλευση μιας χειρότερης καταστροφής.

Η πολιτεία, ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Δένδιας, οφείλει να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία του Ν. Κέρκυρας από εμπρηστικές απόπειρες, ζητά δε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση, επί μόνιμης βάσης, της Π.Υ. Κέρκυρας, σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης και την πλήρη ενεργοποίηση των αρμοδίων αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Περαιτέρω, με έτερη ερώτησή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, καθώς επίσης η υποστήριξη όσων τυχόν κατοίκων υπέστησαν ζημίες στην ιδιωτική τους περιουσία, συνιστά εκ του νόμου υποχρέωση της πολιτείας, η οποία οφείλει να λάβει – το ταχύτερο δυνατόν – όλα τα αναγκαία μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση:

Άμεση κήρυξη των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, παροχή αγροτικών αποζημιώσεων, καθώς επίσης πιστωτικών διευκολύνσεων – εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε όσα τυχόν νοικοκυριά ή επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι υπέστησαν ζημίες.

Η αποφασιστικότητα της πολιτείας ν’ αντιμετωπίσει τους δασικούς εμπρησμούς πρέπει να είναι κατάδηλη προς όλους και σε κάθε τομέα:

Με την ενίσχυση και διατήρηση σε υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία δεν συμβάλλει, ασφαλώς, η οριζόντια περικοπή των αποδοχών των υπηρετούντων σε αυτό ούτε οι χρονίζουσες εκκρεμότητες προμήθειας ελαστικών, συντήρησης οχημάτων κ.α., τη θεραπεία των οποίων είχε ζητήσει με επίκαιρή επερώτησή της στη Βουλή η ΝΔ (24.06.11).

Με την έγκαιρη καταβολή των πιστώσεων δασοπροστασίας προς τους Δήμους για εκτέλεση έργων καθαρισμού περιαστικών δασών κ.α., η σχετική υπουργική απόφαση για την κατανομή των οποίων υπογράφηκε, ωστόσο, φέτος, μόλις στις 23.06.11, τα δε κονδύλια έφθασαν στο Δ. Κέρκυρας περί τα μέσα Ιουλίου.

Με την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών εμπρησμών, ώστε να γνωρίζουν, όσοι απεργάζονται τέτοια σχέδια, πως ούτε ο δασικός χαρακτήρας των πληττόμενων περιοχών θα μεταβληθεί, αλλά και οι ίδιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο