Ερώτηση σχετικά με το θέμα της εποπτείας του Διαδικτύου

Προς:

τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη Σύνοδο που διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην Τύνιδα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ΄ επέκταση η Ελλάδα στο θέμα της εποπτείας επί του Internet, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:«Το διαδίκτυο έχει γίνει σιγά σιγά σημαντικό κομμάτι όχι μόνο της επαγγελματικής ζωής αλλά και της εν γένει διαβίωσης του Ελληνικού Πληθυσμού τουλάχιστον στις ηλικίες κάτω των σαράντα ή των σαράντα πέντε ετών. Δεκάδες στατιστικές το αποδεικνύουν. 

Με βάση τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα περίεργο πόσο λίγο φαίνεται να απασχόλησε την Ελληνική κοινή γνώμη αλλά και τα ΜΜΕ η επερχόμενη Σύνοδος που οργανώνει ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην Τύνιδα για την Κοινωνία της Πληροφορίας.Η σύνοδος αυτή, όπως γνωρίζετε, δεν είναι ένα συνηθισμένο Φόρουμ. 

Για πρώτη φορά διεξάγεται μια σημαντική μάχη για τον έλεγχο του Ίντερνετ. Το ακανθώδες πρόβλημα της διακυβέρνησης του διαδικτύου ουσιαστικά έγκειται στον έλεγχο από τη μία πλευρά των βασικών λειτουργιών του internet και από την άλλη του στρατηγικού σχεδιασμού. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Ιντερνετ γρήγορα γίνεται για την οικονομία και την κοινωνία ότι και το νερό για την ζωή, είναι απορίας άξιο πώς τους πρώτους τίτλους τους έχει ακόμη η μάχη για το πετρέλαιο και όχι αυτή η μάχη.Σήμερα το Ιντερνετ λειτουργεί αποκεντρωμένα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Το “domain name system” είναι ένα από τα λίγα επίπεδα στο οποίο μπορεί να τεθεί έλεγχος.

Η διαχείριση των τεχνικών χαρακτηριστικών του domain name system ασκείται από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) και ο οποίος από το τέλος της δεκαετίας του 1990 που ιδρύθηκε τελεί υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και έχουν με το μέρος τους την έστω και επιφυλακτική στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας του Ιντερνετ καθώς και έντυπα όπως ο Βρετανικός Economist και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ που είχε το θάρρος να δημοσιεύσει και σχετικό άρθρο στην International Herald Tribune.Από την άλλη πλευρά έχει δημιουργηθεί μια ετερογενής, πλην μεγάλη ομάδα κρατών με επικεφαλής χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα αλλά και η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία η Βενεζουέλα και η Κούβα που επιθυμούν την δημιουργία ενός νέου διακρατικού οργανισμού που από την φύση του καθεστώτος αυτών των χωρών συνάγεται ότι θα ελέγχεται στην ουσία από τις κυβερνήσεις.Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη μόνιμη συνήθειά της αφού αμφιταλαντεύθηκε αρκετά διατύπωσε δια της Βρετανικής Προεδρίας μια φερόμενη ως ενδιάμεση θέση. 

Ο David Hendon ως αντιπρόσωπος της ΕΕ και διευθυντής εμπορικών σχέσεων του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, στην τρίτη και τελευταία συνάντηση στη Γενεύη, πριν την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Κοινωνία της Πληροφορίας στην Τυνησία, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δε στηρίζει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον έλεγχο του διαδικτύου τον οποίο μέχρι τώρα ασκούν, αλλά είναι υπέρ της δημιουργίας ενός διακρατικού οργανισμού ο οποίος ενδεχομένως θα διοικείται από μία Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη, την International Telecommunications Union (ITU).Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και κοινός τόπος, ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι η κάθε χώρα να διεκδικήσει τη διαχείριση του country-code domain της. 

Ο έλεγχος, όμως, αυτού, χωρίς τον γενικό έλεγχο του root server, τον οποίο και θα συνεχίζει να έχει η ICANN, θα είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών να προσανατολιστούν στην δημιουργία εναλλακτικών root (ένα άλλο internet). Η κίνηση αυτή είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε χάος.Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,Ποιες είναι οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της εποπτείας επί του Ίντερνετ;»

Κέρκυρα 24 Οκτωβρίου 2005

Μετάβαση στο περιεχόμενο