Δήλωση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας σχετικά με τα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα 09 Φεβρουαρίου 2009 επίσκεψη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας. 

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητήσει με το Νομάρχη κ.Στ.Πουλημένο, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Ι.Βραδή, τους Αντινομάρχες κα Μ.Υδραίου και κ.Μ. Σκορίλη , τον Γ.Γ. της Ν.Α. κ.Κ.Καρβούνη και τη Νομαρχιακή Σύμβουλο κα Αιμ. Μόσχου, τα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα. Μετά το πέρας της συζήτησης ο Υπουργός δήλωσε:

 «Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σχετικά με τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα.

Καταρχήν έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πλήρωση όλων και τονίζω όλων, των κενών θέσεων προσωπικού στα Δικαστήρια της Κέρκυρας μιλάμε για 15 θέσεις.

Δεύτερον κατακυρώθηκε χωρίς ενστάσεις την Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΘΕΜΙΣ Α.Ε» στην κοινοπραξία των εταιρειών ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΑΤΕ και ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Κέρκυρας και προωθείται η σύμβαση στο ελεγκτικό συνέδριο για τον κατά Νόμο έλεγχο. 

Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου αναμένεται να είναι λίγο μεγαλύτερος από ενάμισι έτος, ενώ τα χρήματα υπάρχουν και δεν υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής που όπως ενημερώθηκα από τον Νομάρχη και την αρμόδια Αντινομάρχη έχει θετική εξέλιξη.Το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε αναλυτικά είναι το θέμα του οικοπέδου για τις φυλακές.

 Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει τα χρήματα από το ΤΑΧΔΙΚ και η ΘΕΜΙΣ θα προβεί στις σχετικές διαδικασίες από κοινού με τη Νομαρχία της Κέρκυρας. 

Ένα άλλο θέμα που μου τέθηκε από τον κ.Νομάρχη είναι η δυνατότητα δημιουργίας στην Κέρκυρα ενός Κέντρου Θεραπείας Ναρκομανών. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που η Κερκυραϊκή κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να έχει ένα τέτοιο Κέντρο. 

Άποψη μου είναι, ότι δυστυχώς το χρειαζόμαστε. 

Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν χτυπάει την πόρτα μας, είναι μέσα από αυτήν. Τ

ο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα ίδρυσης τριών τέτοιων Κέντρων, τα δύο από αυτά έχουν δρομολογηθεί για τη Μακεδονία και την Κρήτη. 

Το τρίτο εφόσον η Κερκυραϊκή κοινωνία το θελήσει και διατυπώσει ξεκάθαρα αυτή την άποψη μπορεί να φτιαχτεί στην Κέρκυρα. 

Αυτό το Κέντρο έχει προϋπολογισμό 13.000.000 εκ. ευρώ για την κατασκευή του, χρήματα τα οποία υπάρχουν, απασχολεί 82 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων ως προσωπικό και έχει μια παράλληλη δραστηριότητα που δημιουργεί οικονομικό κύκλο.

 Με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου αποφασίσαμε να γίνουν κάποιες γρήγορες επεμβάσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα Δικαστήρια της Κέρκυρας, ιδιαίτερα στο κομμάτι του Εφετείου, έως ότου έχουμε το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Τέλος, σχετικά με το Διοικητικό Εφετείο όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ο πρόεδρος του ΣτΕ γνωμοδότησε θετικά στην πρόταση μου για τη δημιουργία Διοικητικού Εφετείου στην Κέρκυρα και έχει σταλεί σχετικό ερώτημα στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείαςτων Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. 

Καταλήγω: Συμπληρώνονται σήμερα 30 ημέρες υπουργίας μου στο Υπ. Δικαιοσύνης γι’αυτό και επέλεξα σήμερα να επισκεφτώ την Νομαρχία. Οφείλω να σας πω ότι αισθάνομαι ότι περίπου «τον δρόμον τετέλεκα». Αυτά τα οποία είχα υποσχεθεί ,είτε έχουν γίνει, είτε έχουν δρομολογηθεί. Νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και στους άλλους τομείς και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Κύριε Νομάρχα ευχαριστώ και εσάς και τους υπόλοιπους φορείς για τη συνεργασία, θεωρώ ότι σ’ αυτά τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε καταφέρει να έχουμε με μια Κερκυραϊκή συστράτευση όλα αυτά που έλειπαν από τον τόπο μας τα τελευταία 50 χρόνια.

Υπάρχουν και άλλα δύσκολα πράγματα μπροστά μας που δεν θα τα καταφέρουμε όλα, αλλά αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με ομόνοια θα καταφέρουμε πολλά.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο