Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους κ.κ. Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, του “Mega Channel”.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκανε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας τη δυστοκία περί την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης – Δανειστών:

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία παρακολουθούν πλέον αυτό το ‘σκωτσέζικο ντους’, το ζεστό – κρύο, σχεδόν επί πέντε μήνες, ενώ χάνονται 61 επιχειρήσεις και υπάρχουν 700 νέοι άνεργοι καθημερινά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Έχει στεγνώσει η οικονομία και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε κάτι για το οποίο δεν έχουμε σοβαρή ενημέρωση για το τι συμβαίνει. (…)

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, δεν είναι προσπάθεια.

Με τον τρόπο που διεξάγεται, εν πάση περιπτώσει, είναι επιζήμια η τακτική αυτή διότι δεν έχει τα εχέγγυα της σοβαρότητας».

Για τη γενικότερη στάση της Ν.Δ. απέναντι στην Κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία:

«Νομίζω ότι προσφέρουμε μεγάλη βοήθεια στην κυβέρνηση, στο βαθμό που μας έχει ζητηθεί. Λέμε ευθέως στην κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία. Δεν λέμε ότι είναι ‘προδότες’, ‘μερκελιστές’, ‘δοσίλογοι’. Αντιθέτως, λέμε: ‘Θέλετε στήριξη; Εδώ είμαστε, να βοηθήσουμε όπου μπορούμε’.

Θα πρέπει, ωστόσο, αυτή η ιστορία να καταλήξει. Έχουμε μια Οικονομία που τελειώνει. Δεν είναι μόνο ότι το κράτος δεν έχει χρήματα.

Η Οικονομία, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις δεν έχουν χρήματα. Στις τράπεζες δεν υπάρχει ευρώ.

Επομένως υπάρχει μια δομική διαφορά κατά το εξής: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε προκαταβολικά οποιαδήποτε συμφωνία ονομάζοντας “προδότες” οποιουσδήποτε διανοούνταν να συμφωνήσουν οτιδήποτε.

Εμείς δε, παρακαλούμε την Κυβέρνηση να πάει σε μια έντιμη και σοβαρή συμφωνία».

Όσον αφορά ποια στάση πρέπει να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία:

«Επί της αρχής η Ν.Δ. πιέζει την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία. Αφού ασκούμε αυτήν την πίεση θα ήταν ανακόλουθο να πούμε μετά ‘τώρα είστε προδότες’. Αυτό επί της αρχής!

Επί του κειμένου της συμφωνίας, δηλαδή αυτό που λέμε στη Βουλή επί των άρθρων ή επί του άρθρου, θα πρέπει να το δούμε. Είναι βέβαιο ότι δεν συμφωνούμε σε αυτό το ‘μείγμα’ που θα μας έρθει και δεν είμαστε υπέρ των φόρων.

Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το προτιμότερο πεδίο εξέλιξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Η Ελληνική Οικονομία θα υποστεί ζημιά από τους φόρους και βεβαίως θα πάθει τεράστια ζημιά αν δεν υπάρξει συμφωνία. Γι’ αυτό ξεχώρισα και το ‘επί της αρχής’.

Το ζήτημα που μπορεί να προκύψει θα είναι εάν η Κυβέρνηση εμφανίσει ταυτόσημα τη συμφωνία ως ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτήν.

Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Αυτό θα αποτελούσε συνταγματική εκτροπή από την πλευρά μας και προδοσία όσων μας εμπιστεύτηκαν να ασκήσουμε κριτική. (…) Εκεί θα τεθεί θέμα και για το ‘Ποτάμι’ το οποίο τηρεί μια καθαρή στάση, ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς.

Αν πει ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο. του αλλά με αποδέκτες τους και τους 300 ότι τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, μετά θα μπλέξουμε όλοι. Διότι τότε είτε έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία και περνά τη συμφωνία μόνος του είτε δεν την έχει, οπότε πέφτει η Κυβέρνηση και οδηγούμαστε στις διερευνητικές εντολές κ.ο.κ. (…)

Είμαστε σε τόσο κρίσιμο σημείο που δεν χρειάζονται τακτικισμοί.

Έτσι κι αλλιώς η πολιτική γενιά μας πρέπει να φέρει στην πλάτη της το βάρος, να σώσει τη χώρα από κει που μπλέξαμε (…).

Αυτό που υπάρχει ως ελπίδα για εμάς είναι να είμαστε έντιμοι με τον εαυτό μας και το μέλλον της χώρας όπως ο καθένας το καταλαβαίνει.

Ας σώσουμε τουλάχιστον την υστεροφημία της γενιάς μας. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τη χώρα σε κρίση και στην επόμενη πολιτική γενιά».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Ν.Δ. μπορεί να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της δημοσκοπικής συρρίκνωσής της:

«Έχω πει καθαρά ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο. Αν δεν τον δει ξεκάθαρα, δεν ξεδιαλύνει στο εσωτερικό της τι θέλει να πει στην ελληνική κοινωνία, δεν κάνει την αυτοκριτική της, δεν εξηγήσει τι έγινε στραβά και δεν επαναδιατυπώσει πρόταση συνολικά προς την κοινωνία, αλλά αντίθετα πορεύεται με μια λογική απλής δικαίωσης, θα έχουμε θέμα.

Νομίζω ότι αυτή η πορεία δεν οδηγεί κάπου και πάντως οι μετρήσεις μέχρι στιγμής, δυστυχώς, αυτό δείχνουν. Θα ήταν καλύτερα ανεβαίναμε στις δημοσκοπήσεις, να είχαμε ‘τσιμπήσει’ μονάδες και να ήταν όλα ωραία και καλά ώστε να πιέζουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά κι εμάς. Όταν μας βλέπει από το 15 ως το 20%, δεν μας λογαριάζει και καθόλου. Κάνει ό,τι θέλει.

Αλλιώς θα υπολόγιζε κάθε θέμα αν είχε μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντί του, η οποία θ’ άρχισε να τον προσεγγίζει δημοσκοπικά, κι αλλιώς με την αίσθηση πως αν κατέλθει ξανά στο εκλογικό σώμα θα διευρύνει τη διαφορά του από τη Ν.Δ. (…)

Όταν χάνει τις εκλογές ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να μπαίνει σε εσωκομματικό διάλογο, σοβαρό, βαθύτατο, με αποφασιστική αρμοδιότητα. Τώρα κάνουμε συνδιασκέψεις που δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα.

Για μένα δεν γίνεται έτσι.

Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ελπίζω να μην το δείξει ως μεταθανάτια αυτοψία, διότι και το ΠΑΣΟΚ αν γυρίσει πίσω στην ιστορία του, πιθανόν θα βρει σημεία στα οποία θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία που έχει και δεν το έπραξε. Ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο και σε εμάς.

Κεντροδεξιά θα υπάρχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Το ερώτημα θα είναι αν θα είναι η Ν.Δ. ή αν θα γεννηθεί κάτι άλλο από το κενό που αφήνουμε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο