Ερώτηση σχετικά με την διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα

Προς:

τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας την Πέμπτη 04 Μαΐου κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιάπη σχετικά με την διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:«Κύριε Υπουργέ,Επανέρχομαι στο κρίσιμο ζήτημα της διάδοσης της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας. 

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με θέμα τη «Δυναμική της Ευρυζωνικότητας στη Μεσόγειο», όλοι οι αρμόδιοι φορείς τόνισαν τη σημασία της ευρυζωνικότητας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου διατυπώθηκαν κάποιες απόψεις, οι οποίες θεωρώ ότι μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού.Και αναφέρομαι συγκεκριμένα:· Στην ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ κου Βουρλούμη υπήρξε αναφορά σε βάρος της ΕΕΤΤ. 

Ο κος Βουρλούμης ανέφερε ότι θεωρεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως κύρια υπεύθυνη για το ότι η χώρα μας είναι ουραγός ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων. Και την κατηγόρησε για παλαιότερους λανθασμένους χειρισμούς, εξαιτίας των οποίων καθυστέρησε ο ΟΤΕ να αναπτύξει ευρυζωνικές υποδομές. Στην τοποθέτησή του μάλιστα χαρακτήρισε την ΕΕΤΤ ως «δήμιο» και δήλωσε ότι «το Κράτος δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο μοντέλο ανάπτυξης στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες». · Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο συνέδριο, η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Βίβιαν Ρέντιγκ, απέδωσε την καθυστέρηση διάδοσης της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας στην απουσία του ανταγωνισμού στην ευρυζωνική ελληνική αγορά, στην καθυστέρηση δηλαδή εφαρμογής των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών στην Ελλάδα. 

Στην ομιλία της, τονίζει την έλλειψη ευρυζωνικών υποδομών και επισημαίνει την ανάγκη η ΕΕΤΤ να προωθήσει άμεσα την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου στην χώρα.· Στο συνέδριο αυτό στην ομιλία που ο ίδιος απευθύνατε, αναφέρατε κατηγορηματικά ότι «η χώρα μας έχει διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και έχει προβεί σε πολύ σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών επωφελούμενη των κονδυλίων των κοινοτικών ταμείων στήριξης αλλά και της δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο υποστηρίζει την ορθολογική τους ανάπτυξη».

Με δεδομένα τα παραπάνω σημεία αλλά και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και την περαιτέρω ενίσχυση της διάδοσης της ευρυζωνικότητας,ερωτάται ο Υπουργός Ποια είναι τα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής που προώθησε τους τελευταίους 24 μήνες το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τα οποία ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και διευκολύνονται οι επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ευρυζωνικών υποδομών;»

Κέρκυρα 08 Μαΐου 2006

Μετάβαση στο περιεχόμενο