Ερώτηση σχετικά με την καταβολή της επιδότησης ελαιολάδου στους Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς

Προς:

προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με αφορμή προβλήματα που παρουσιάζονται στην κατάθεση των ποσών προκαταβολής σε δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς στην Κέρκυρα, ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκο, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:«Βάσει ανακοινώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την Παρασκευή 17/11/2006 πιστώθηκαν οι ατομικοί λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών με την προκαταβολή της κοινοτικής επιδότησης που τους αναλογεί.

Στην Κέρκυρα, με βάση πληροφορίες από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών από το σύνολο των 15.500 περίπου δικαιούχων έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί περίπου 10.500 ελαιοπαραγωγών.Ωστόσο, δεν έχει κοινοποιηθεί στην Ε.Α.Σ. Κέρκυρας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεντρωτικός πίνακας ώστε να είναι γνωστά τα ονόματα των παραγωγών που δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί τους, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους αυτό συνέβη.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσέρχονται στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κέρκυρα οι αγρότες, να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στην ουρά και να διαπιστώνουν τελικά ότι δεν τους έχουν καταβληθεί χρήματα.

Παράλληλα, στους δικαιούχους στους λογαριασμούς των οποίων έχουν πιστωθεί χρήματα παρατηρείται στο συνολικό τους ποσό μια παρακράτηση ύψους 4%, η οποία εμφανίζεται ως «διαφοροποίηση», χωρίς κανένας να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.Επιπλέον, σύμφωνα με αγρότες που επισκέφθηκαν το πολιτικό μου γραφείο αλλά και σε ενημέρωσή μου από την Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Κέρκυρας υπάρχει επιβολή προστίμου 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ, πέραν της 05/06/2006 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι στην Ε.Α.Σ. Κέρκυρας είχε δοθεί παράταση μέχρι την 05/07/2006 λόγω αντικειμενικών δυσκολιών χωρίς υπαιτιότητά της.

Η συγκεκριμένη παράταση φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα την επιπλέον ταλαιπωρία των Κερκυραίων αγροτών.Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:Πρόκειται να κοινοποιηθούν στην Ε.Α.Σ. Κέρκυρας ο ακριβής αριθμός των αγροτών και οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί τους; Γιατί υπάρχει παρακράτηση 4% στις προκαταβολές που έχουν κατατεθεί και σε τι αυτό αντιστοιχεί; Τι προτίθεται να πράξει για την εξάλειψη της ποινής μείωσης 1% ημερησίως για τους παραγωγούς που υπέβαλαν την αίτηση ΟΣΔΕ μετά την 05/06/2006, χωρίς δική τους ευθύνη;» 

Κέρκυρα 30 Νοεμβρίου 2006

Μετάβαση στο περιεχόμενο