«Αναγκαιότητα διαχωρισμού των Διαποντίων νήσων Νομού Κερκύρας από τον προτεινόμενο ενιαίο νέο Δήμο Κέρκυρας»

Προς:

τον Υπουργό Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης

Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας οφείλει, αναμφίβολα, να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμητικό περιορισμό των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, κάθε προωθούμενο αυτοδιοικητικό σχήμα οφείλει να είναι, πέρα από ευέλικτο και αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο. Οι προτεινόμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού του Νομού Κερκύρας περιλαμβάνουν και την ενοποίηση των κοινοτήτων Ερεικούσας, Οθωνών και Μαθρακίου, ήτοι των Διαπόντιων νήσων, στο νέο Δήμο Κέρκυρας.

Η απορρόφηση των εν λόγω κοινοτήτων από τον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας, πέραν των αναπόφευκτων δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών, εγείρει σαφώς ζήτημα ίσης μεταχείρισης σε σχέση με τα προβλεπόμενα για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.

Ειδικότερα, ενώ υφίσταται κατ’ αρχήν πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές, ώστε σε κάθε νησί να αντιστοιχεί ένας δήμος, ζήτημα που, επίσης, χρειάζεται συζήτηση, η περίπτωση του Νομού Κερκύρας αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση, με αποτέλεσμα μικρά νησιά γεωγραφικής ιδιομορφίας και πληθυσμιακού και οικονομικού μεγέθους ανάλογου των Διαποντίων (πχ Καστελόριζο, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος) να παραμένουν αυτόνομοι δήμοι, ενώ η Ερεικούσα, που οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία, οι Οθωνοί, που αποτελούν το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας και το Μαθράκι, μέρος του βορειότερου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας, να εντάσσονται σε ένα ενιαίο και γιγάντιο δήμο, με τον οποίο δεν έχουν καν συγκοινωνιακή σύνδεση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να πάψει να παραγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα των Διαποντίων νήσων, ως ακρότατο άκρο της Επικράτειας και να εφαρμόζεται σε αυτά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο