Ερώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στο Νομό Κερκύρας

Προς:

τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα, σχετικά με το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κέρκυρα.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:«Η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κέρκυρα υπολείπεται σήμερα κατά 30% περίπου των προβλεπομένων οργανικών θέσεων.Έτσι, από το σύνολο των 152 οργανικών θέσεων καλύπτονται μόνο οι 91.

Αυτό σημαίνει μια έλλειψη 60 ατόμων, την στιγμή που η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει να καλύψει : α) τον 1o Πυροσβεστικό Σταθμό της Κέρκυρας, β) τον 2o Πυροσβεστικό Σταθμό του Αεροδρομίου, η στελέχωση του οποίου είναι άκρως απαραίτητη αφού ο Αερολιμένας της Κέρκυρας είναι καταταγμένος στην κατηγορία επτά (7) και βάσει του ICAO η δύναμη των πυροσβεστών και των διασωστικών και πυροσβεστικών οχημάτων πρέπει να είναι συγκεκριμένη, γ) το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θιναλίων, δ) το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργυράδων και ε) το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παξών.Παράλληλα, επισημαίνω ότι μέχρι το τέλος του έτους 20 υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ από το 2000 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη νέου προσωπικού.

Η λειτουργία της Υπηρεσίας στηρίζεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και στην αυταπάρνηση που το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας επιδεικνύει.Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της Κέρκυρας ως προορισμού χιλιάδων τουριστών, ερωτάται ο Υπουργός:2. Τι προτίθεται να πράξει στην κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού της Κέρκυρας;3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την κάλυψη των οργανικών κενών των Υπηρεσιών Κέρκυρας με προσλήψεις νέου προσωπικού;»Παράλληλα, από το γραφείο τύπου του Νίκου Δένδια δίδεται στην δημοσιότητα η απάντηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κόη στο έγγραφο που του απέστειλε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κέρκυρας:1. «Ο Διοικητής της Π.Υ. Νομού Κερκύρας δεν νομιμοποιείται για την απευθείας αλληλογραφία με τον κ. Αρχηγό χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Προϊσταμένου του και του έχοντος την επιχειρησιακή ευθύνη.2. 

Η επάνδρωση ενός και μόνο Πυροσβεστικού οχήματος είναι αυθαίρετη κρίση του υπογράφοντος καθώς κανένα όχημα παρόμοιας τεχνολογίας δεν απαιτεί (5) πέντε άτομα πλήρωμα, όσο δηλαδή και τα άτομα της φυλακής.3. Κατά συνέπεια η επάνδρωση δύο (2) οχημάτων είναι δυνατή με την υπάρχουσα δύναμη της Π.Υ. Κ/Α Κερκύρας χωρίς να απαιτείται η μείωση της κατηγορίας του Αερολιμένα.4. 

Σε κάθε περίπτωση το Αρχηγείο Πυροσβεστικού σώματος θα φροντίσει για την ενίσχυση της Π.Υ. Κ/Α Κερκύρας και ο Διοικητής θα πρέπει να μεριμνήσει για την ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού του, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Π.Σ. Εάν η Π.Υ. Κ/Α Κερκύρας κρίνει σκόπιμο να υποβάλει ιεραρχικώς αίτημα για την αλλαγή λειτουργίας του Σταθμού σε εικοσιτετράωρη εναλλαγή.»

Κέρκυρα 29 Νοεμβρίου 2006

Μετάβαση στο περιεχόμενο