Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΞΠΡΕΣ”

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» στο φύλλο της Κυριακής 2 Μαρτίου 2008.Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

1. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ βρίσκονται σε «κρίσιμη καμπή». Ποια είναι η Ελληνική «κόκκινη γραμμή»;Είναι γεγονός ότι το Σκοπιανό βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει την είσοδο της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προβεί σε ερμηνεία της ενδιάμεσης συμφωνίας και να θεωρήσει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να εισέλθει στο ΝΑΤΟ ως Π.Γ.Δ.Μ . Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μαθηματικά στην αναγνώρισή της με το όνομα «Μακεδονία» από την πλειονότητα των χωρών των Ηνωμένων Εθνών και άρα, εν τέλει, μέσω του μηχανισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας, η λύση αυτή θα επιβαλλόταν σε όλη την Διεθνή Κοινότητα, κάτι που θα σήμαινε την απόλυτη ήττα των Ελληνικών θέσεων.

 2. Θεωρείτε χρήσιμες στην παρούσα συγκυρία τις λαοσυνάξεις; Μπορεί ένας τοπικός Βουλευτής να αποφύγει να συμμετάσχει; Όχι μόνο δεν είναι χρήσιμες αυτές οι λαοσυνάξεις , αλλά με την εμπειρία που έχω αποκτήσει ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης για αρκετά χρόνια, μπορώ να πω ότι λειτουργούν αρνητικά για την εικόνα μας στην Διεθνή Κοινότητα. Δίνουν την εντύπωση μιας Ελλάδας μισαλλόδοξης που αποτελεί τμήμα του Βαλκανικού προβλήματος, ζει και εκπέμπει πρότυπα και συμπεριφορές του Μεσοπολέμου.Μια σύγχρονη χώρα εκφράζεται μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ίσως είναι πιθανό μια συμπεριφορά Βουλευτή στο πλαίσιο αυτών των γραμμών να είναι στοιχείο αύξησης της εκλογικής του επιρροής, όμως σε ένα Εθνικής σημασίας ζήτημα πρέπει να αποδεχθούμε και τη λογική ανάληψης πολιτικού κόστους. 

3. Μπορεί η αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα, να είναι το αντάλλαγμα για ευνοϊκότερη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων; Η Ελληνική θέση είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και δεν είναι κάτι που πρέπει να συνδεθεί με την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι το νομικό προηγούμενο που δημιουργεί η ανεξαρτοποίηση του Κοσόβου μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον καταλυτικά απέναντι στο πρότυπο του πολυεθνικού και πολυσυνεκτικού σύγχρονου κράτους. Χαρακτηριστική η προσεκτική στάση σύγχρονων Ευρωπαϊκών Κρατών, όπως π.χ. η Ισπανία, που αντιμετωπίζει ζητήματα με τους Βάσκους και τους Καταλανούς.

 Κέρκυρα 6 Μαρτίου 2008

Μετάβαση στο περιεχόμενο