Συνέντευξη Τύπου

Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στα Μ.Μ.Ε., όπου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του νομού της Κέρκυρας μέσα από επτά στάδια.Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στον τόπο, πρέπει να αλλάξει ριζικά και το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας. Συγκεκριμενοποιώντας τους κύκλους δράσης αναφέρθηκε:

1) Στον πολιτιστικό άξονα πόλης- υπαίθρου 2) στην αναδιάρθρωση του ελαιώνα 3) στο οδικό δίκτυο 4) στους βιολογικούς- υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης 5) στις αθλητικές υποδομές 6) στις σχολικές υποδομές 7) στα λιμάνια, Ιόνια Οδό, αεροπορικές και θαλάσσιες επικοινωνίες.

Ο βουλευτής δεσμεύθηκε να παρουσιάζει συγκεκριμένες ενέργειες, χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα για την κάθε δράση και ανέλυσε το πρώτο στάδιο, δηλαδή τον πολιτιστικό άξονα της πόλης.Καταρχήν τόνισε ότι πολλοί φορείς και πολλοί άνθρωποι έχουν καταθέσει τις ιδέες και τη δράση τους για να προωθηθούν μια σειρά από θέματα του πολιτιστικού άξονα της πόλης, τον οποίο προσδιόρισε ως ακολούθως:

Παλιό Φρούριο: Ανέφερε ότι ακόμα και τα έργα αντιστήριξης έχουν ξεπεράσει το χρόνο ζωής τους και χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Τόνισε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει ενδιαφέρον και συνεργασία με τον πρόεδρο της ΑΝΕΔΚ κ. Σπάτουλα, τον αντιδήμαρχο Τ.Υ. κ. Μωραΐτη και το Δήμαρχο κ. Τρεπεκλή, ενώ έχει γίνει μια σειρά επαφών στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Το πρόβλημα για το συγκεκριμένο έργο δεν είναι η χρηματοδότηση, η οποία υπάρχει, αλλά η έλλειψη μελετών οι οποίες δεν είναι επαρκείς. Ήδη για το θέμα αυτό προγραμματίστηκαν μια σειρά από συναντήσεις στο ΥΠ.ΠΟ. ώστε να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη. Κτίριο Γυαλινά: Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ύπαρξη εκατοντάδων, ανυπολόγιστης αξίας πινάκων του μεγάλου Κερκυραίου ζωγράφου Γυαλινά, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα απαράδεκτο κτίριο. 

Ο βουλευτής ανακοίνωσε ότι ο αντιδήμαρχος κ. Μωραΐτης δεσμεύθηκε για την εκπόνηση μελέτης από μέρος του Δήμου, ενώ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γυαλινά, κ. Δαλιάνη, γίνονται προσπάθειες να χρηματοδοτηθεί το έργο από ταμειακά προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ. Κτίριο Δημαρχείου: Έγινε αναφορά στην ειλημμένη απόφαση μετά από τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών να μετατραπεί σε μια μικρή αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία θα αναρτηθεί η αυλαία του San Giacomo. 

Οικία Μαντζάρου: Μετατροπή της σε μουσείο με αντικείμενα που έχουν βρεθεί, όπως το πιάνο και οι παρτιτούρες του Εθνικού Ύμνου. Ανάδειξη της” ANNUNZIATA” σε μνημείο παγκόσμιο, αφού σε αυτήν θάφτηκαν μερικοί από τους ήρωες της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου η οποία διέσωσε την Ευρώπη από τον Οθωμανικό κίνδυνο. 

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε αλληλογραφία που υπάρχει με την Καθολική αρχιεπισκοπή, η οποία δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη αναστήλωσης, ενώ ήδη υπάρχουν συνεννοήσεις με το ΥΠ.ΠΟ. για χρηματοδότηση, στη συνέχεια, του έργου. Νέο Φρούριο: Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε αλληλογραφία και συναντήσεις με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα, προκειμένου να κατεδαφιστεί το κτίριο που στεγάζει σήμερα το εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Έτσι θα αναδειχθούν όλα τα τείχη ενώ τόνισε ότι την πρόταση αυτή την έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της ΑΝΕΔΚ κ. Σπάτουλας.

 Λαϊκή αγορά: Αν και δεν είναι δική του ευθύνη, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε συναντήσεις με τον κύριο Ξυραδάκη (πρόεδρο Κ.Ε.Δ.) προκειμένου να προωθηθεί η μελέτη που υπεβλήθη, αφού η αναμόρφωση της λαϊκής αγοράς πέραν των άλλων είναι και στοίχημα πολιτισμού. Δημοτικό Θέατρο: Η τύχη του εξαρτάται από το Λυρικό Θέατρο.

 Η εισήγηση είναι να γίνει αποθετική βελτίωση του κτιρίου προκειμένου να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Λυρικό Θέατρο. Ψ.Ν.Κ.: Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε συνεργασία του με το Διοικητή κ. Χατζηχρήστο, ώστε να δημιουργηθεί μουσείο στο οποίο θα εκτίθενται έργα που αναφέρονται στον γλύπτη Χαλεπά αλλά και το Διονύσιο Σολωμό, οι οποίο νοσηλεύθηκαν στο ίδρυμα. Villa Rosa: Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο πλούσιο υλικό που υπάρχει στο χώρο και το οποίο πρέπει να αναδειχθεί, ενώ υπάρχει και πρόταση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης της διοίκησης του Λυρικού Θεάτρου.

 Λυρικό Θέατρο: Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό είναι ένα έργο που αποφασίστηκε από τον πρώην Νομάρχη κ. Παγκράτη και υλοποιείται από την ΑΕΝΑΚ και τον πρόεδρό της κ. Φαναριώτη.Ήδη υπάρχουν επαφές με τον κ. Πανδή της Ελληνοτεχνικής, ενώ η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη. Το Λυρικό Θέατρο θα δώσει τη δυνατότητα επίσκεψης στο νησί ανθρώπων του πολιτισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως συνεδριακός χώρος που σήμερα λείπει από την Κέρκυρα. Μετατροπή των φυλακών σε Μουσείο Ανθρώπινης Ελευθερίας μετά τη μετεγκατάστασή τους.

 Δημιουργία παραρτήματος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για το οποίο ήδη υπάρχει συνεννόηση με τον πρόεδρό του κ. Εφραίμογλου. Unesco: Όλος ο σχεδιασμός πρέπει να μπει κάτω από μια ομπρέλα. Αυτή θα είναι η ένταξη της Κέρκυρας στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ένα σχέδιο το οποίο ξεκίνησε ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΤΕΕ κ.Βλάσσης και το συνεχίζει ο νυν πρόεδρος κ. Σπίγγος.Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε αλληλογραφία με τον πρέσβη της Ελλάδος στην Unesco, ενώ τόνισε ότι το αργότερο σε δύο χρόνια ο στόχος αυτός θα έχει υλοποιηθεί.

 Ο βουλευτής τόνισε ότι σκοπός του είναι όλοι οι φορείς να εργαστούν συντονισμένα και ενωμένοι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.Σε αυτή την κατεύθυνση θα ετοιμάσει μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσει το έργο με το οποίο ασχολείται.Η ίδια τακτική θα εφαρμοστεί και για τους υπόλοιπους τομείς ανάπτυξης, όπως τους παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας και οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να πάει ο τόπος μπροστά.Κέρκυρα 16 Νοεμβρίου 2004

Μετάβαση στο περιεχόμενο