Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιος θα πείσει τον ελληνικό λαό ότι μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι ο πολίτης δεν θαμπώνεται σήμερα από απατηλές υποσχέσεις που γνωρίζει εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Μετά τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. που κατέληξαν σε αποκλεισμό στελεχών θεωρεί ότι η ανανέωση είναι μια παράμετρος αλλά όχι η μοναδική για να πειστούν οι πολίτες πως κάτι αλλάζει στο κόμμα. Ο κ. Δένδιας συμπεριλαμβάνεται στη νέα γενιά των στελεχών της Ν.Δ., που αξιοποιήθηκαν στην κυβέρνηση με τον τελευταίο ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ την πρώτη φορά που κατέβηκε στην Κέρκυρα το 2000 έλαβε 6.987 σταυρούς. 

Η τοποθέτησή του στο υπουργείο ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη, όμως για τον ίδιο ακόμα πιο σημαντική ήταν η ανακήρυξη από την Ουνέσκο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το πρωθυπουργικό «μαχαίρι» στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. αρκεί για να πεισθούν οι πολίτες ότι κάτι αλλάζει στο κόμμα; Τα ψηφοδέλτια στέλνουν ένα μήνυμα στην κοινωνία. Αλλά δεν νομίζω ότι από μόνα τους μπορούν να φέρουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα, σε οποιοδήποτε κόμμα. Είναι μια παράμετρος, αλλά όχι η μοναδική. Ζίμενς, Βατοπέδι, υπόθεση Παυλίδη… 

Ποια υπόθεση έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση; Δεν μπορούν να μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Η υπόθεση της Ζίμενς αφορά κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι και το μόνο κόμμα για το οποίο διερευνάται, βάσει συγκεκριμένων περιστατικών, η εμπλοκή στελέχους του στην υπόθεση και αν τα χρήματα πήγαν στο ταμείο του, όπως το συγκεκριμένο στέλεχος ισχυρίζεται. Η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι αλήθεια ότι έβλαψε την εικόνα της Ν.Δ., αν και εδώ επίσης προϋπήρξαν οι ευθύνες- και μάλιστα μεγάλες- κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

 Όσον αφορά τον κ. Παυλίδη, είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης και άλλο οι ποινικές, οι οποίες – όπως απεφάνθη η Βουλή- δεν στοιχειοθετούνται. Είναι αλήθεια πάντως ότι ανεξάρτητα από το τι πραγματικά έγινε, η συγκεκριμένη υπόθεση επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Τι μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό; Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής, ενώ και το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει εξαιρετικά μεγάλο. Συνεπώς, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στο διάστημα που απομένει. 

Αυτό όμως που κυρίως χρειάζεται είναι να πιστέψουν τα στελέχη της Ν.Δ. στην εκλογική νίκη και να δώσουν τη μάχη με αυτοπεποίθηση. Τι σας έμαθε η κυβερνητική σας θητεία; Να παραμένω ψύχραιμος εν μέσω κρίσης και να διαχειρίζομαι τα «απρόοπτα» της επικαιρότητας με νηφαλιότητα. Ειδικά σε ένα υπουργείο όπως αυτό της Δικαιοσύνης, στο οποίο τα «έκτακτα περιστατικά» μπορεί να είναι πολλά και σημαντικά. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο