Συνέντευξη στο in.gr

Ποια είναι η θέση σας, πρέπει να διατηρηθεί η άνευ όρων βουλευτική ασυλία ή μήπως πρέπει να έχουν και οι βουλευτές ποινικές κυρώσεις για πράξεις πέραν της κοινοβουλευτικής δράσης τους;

Η βουλευτική ασυλία δεν έχει θεσμοθετηθεί προκειμένου να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στο νομικό σύστημα της χώρας, αλλά για να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης του βουλευτή και την αποφυγή φαινομένων μισαλλοδοξίας και άμεσου ή έμμεσου εκβιασμού του. Όπως δηλαδή συνέβαινε σε ιστορικά πιο ταραγμένες εποχές στη χώρα μας. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από τον παραπάνω κανόνα διαστρεβλώνει τη σχετική συνταγματική επιταγή. 

Δεν είναι δυνατόν να προστατεύεται κάποιος από αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου επικαλούμενος τη βουλευτική ασυλία. Παρότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια εκλογίκευσης στην πράξη της χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, το πρόβλημα παραμένει και συντελεί στη δυσαρμονία του πολιτικού κόσμου με το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να αλλάξει κατά την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Η υπερπληρότητα στα σωφρονιστικά ιδρύματα οδηγεί σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να εκτίθεται η χώρα διεθνώς. Εκτός από τη δημιουργία νέων φυλακών, υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος;Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων είναι πράγματι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι όμως αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. 

Η μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των κρατουμένων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο επειδή οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν μία όλη κι όλη φυλακή κατασκευασμένη, στο Μαλανδρίνο, αλλά και αυτή με λειτουργικά προβλήματα. Από το 2004 μέχρι σήμερα παραδόθηκαν και λειτουργούν ήδη τέσσερις φυλακές, ενώ σύντομα θα παραδοθούν άλλες τρεις.

 Άλλο τρόποι έκτισης της ποινής θα μπορούσαν όντως να μελετηθούν και όχι μόνο λόγω του υπερπληθυσμού. Η επέκταση της εναλλακτικής έκτισης της ποινής με κοινωνική εργασία, όπως και ο κατ’ οίκον περιορισμός (που εφαρμόζεται σε αρκετές άλλες χώρες), θα μπορούσαν για παράδειγμα να εφαρμοσθούν για όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Πρέπει όμως κυρίως να σταματήσει το απαράδεκτο για το νομικό μας πολιτισμό φαινόμενο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης όπως είναι περισσότερο γνωστή) σε τέτοια έκταση. 

Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους. Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση, θα έλθει στην Ελλάδα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για να δώσει εξηγήσεις;Εξακολουθώ να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο κ. Μ. Χριστοφοράκος θα παραδοθεί στην Ελλάδα για να λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν εις βάρος του τρία εντάλματα σύλληψης, επί της ουσίας των οποίων δεν έχει αποφανθεί ακόμη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Θέλω να πιστεύω όμως ότι παρά την καθυστέρηση λίγων εβδομάδων, ο κ. Μ. Χριστοφοράκος θα παραδοθεί στη χώρα μας, όπως άλλωστε έχει ήδη αποφασίσει το Εφετείο του Μονάχου. 

Τι θα απαντούσατε σε έναν πολίτη αν σας ρωτούσε γιατί να εμπιστευθεί ξανά τη ΝΔ στις 4 Οκτωβρίου;Γιατί είπαμε και λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομία, χωρίς να προσπαθούμε να τον εξαπατήσουμε. Γιατί εμείς δεν τα υποσχόμαστε όλα σε όλους, όπως ο κ. Γ. Παπανδρέου, ούτε τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια». Γιατί εμείς προσπαθήσαμε να φέρουμε εις πέρας ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο κατά μεγάλο μέρος προλάβαμε να το υλοποιήσουμε, αλλά και πρέπει να το ολοκληρώσουμε. Γιατί εμείς δεν θα συγκυβερνήσουμε με τις συντεχνίες του δημόσιου τομέα. Αλλά και γιατί έχουμε τη βούληση και την πείρα να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα πράγματα σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. 

24 Σεπτεμβρίου 2009

Μετάβαση στο περιεχόμενο