Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΑΡΟΝ” και την δημοσιογράφο Τζ. Κοντράρου

-Κατά πόσο οι επικείμενες εκλογές επηρεάζονται από την σκανδαλολογία των προηγούμενων μηνών;Επηρεάζονται ενδεχομένως, αλλά σε σαφώς μικρότερο βαθμό πιστεύω απ’ ότι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο που πέρασε.

Έστω και λίγο να ισχύει αυτό όμως για τις επικείμενες εκλογές, δεν είναι θετικό για τον τόπο. Στις εκλογές ο πολίτης πρέπει να επιλέγει προγράμματα και πολιτικές και όχι ποιον πολιτικό θεωρεί περισσότερο «τίμιο». Είναι άδικο για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τα κοινά να συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

-Συνηθίζεται να γίνεται λόγος για ελλιπή νομοθεσία – ή, ακόμη και για κακή νομοθεσία – όταν φτάνει η στιγμή να εφαρμοσθεί ένας νόμος. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της τελευταίας δεκαπενταετίας με τους νόμους περί ευθύνης υπουργών. Τελικά έφταιγαν οι νόμοι που δεν είδαμε ποινικούς ελέγχους των πράξεων των υπουργών ή δεν υπήρχε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

Η πολιτική βούληση αναμφίβολα παίζει σημαντικό ρόλο. Χωρίς να υπάρχει όμως το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό. Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να ισχύσει στην πράξη, με την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, το «ακαταδίωκτο» για τις ευθύνες υπουργών μετά από δύο κοινοβουλευτικές συνόδους. Στην τελευταία επίσης συνταγματική αναθεώρηση ίσως να χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία.Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι την κορυφαία αυτή θεσμική διαδικασία φρόντισε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να τη ναρκοθετήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει – για να είμαστε ειλικρινείς – ότι είναι άμοιρες ευθυνών και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αλλά πως μπορούμε να εξηγήσουμε και την πρόσφατη αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Όταν δηλαδή μαζί με τον συνάδελφό μου Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο, σε υλοποίηση εντολής του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή φέραμε νέα ρύθμιση για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ την απέρριψε χωρίς να την συζητήσει καν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η πρότασή μας βασιζόταν στον πυρήνα των αντίστοιχων προτάσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης…

-Γίνεται πολύς λόγος τούτες τις μέρες για «καθαρά ψηφοδέλτια».Ποιόν ορισμό θα δίνατε εσείς σε αυτούς τους όρους;

Δεν υπάρχουν «καθαρά» και «βρώμικα» ψηφοδέλτια στη ΝΔ. Αυτό που ισχύει είναι ότι οι πάντες κρίνονται και από την κοινωνία και από τον αρχηγό του κόμματος. Είναι αλήθεια όμως ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Ένα ψηφοδέλτιο αναμφίβολα στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία, αλλά θεωρώ την όλη συζήτηση των τελευταίων ημερών υπερβολική. 

-Διακρίνεται μια αποσυσπείρωση της Ν.Δ. Σε ποιες συμπεριφορές ή πολιτική θα την αποδίδατε;

Αναμφίβολα υπήρξαν συμπεριφορές που πίκραναν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και που δημιούργησαν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες όμως και δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Ένας πολιτικός οφείλει να είναι προσεκτικός, αλλά δεν είναι εύκολο να γνωρίζει πάντοτε όλες τις παραμέτρους μιας υπόθεσης. Ακόμη και τις καλές προθέσεις του μπορεί να εκμεταλλευθεί κάποιος και να ενεργήσει προς ίδιον όφελος. Ανεξαρτήτως προθέσεων πάντως επαναλαμβάνω ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά δεν μπορούμε να στιγματίζουμε τους πάντες με ετικέτες που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά περιστατικά. 

-Μήπως ο πήχης είχε μπει αρκετά ψηλά;

Είναι μια εξήγηση για το πολιτικό κλίμα ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν ξέρω αν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όμως. Κατά τη γνώμη μου ο πρωθυπουργός ορθώς έπραξε και έβαλε τον πήχη ψηλά και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Εάν ως κοινωνία δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς «ύποπτες» συναλλαγές και εάν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όλοι μας στη συγκεκριμένη απαίτηση, το πρόβλημα είναι συνολικό της χώρας και όχι της ΝΔ ή του κ. Κ. Καραμανλή.

-Θεωρείτε ότι τα σκληρά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής για να βγει η χώρα από την κρίση είναι μονόδρομος;

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία ναι. Το να πηγαίνεις σε εκλογές και να ενημερώνεις τους πολίτες για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αποτελεί μία πράξη μέγιστης πολιτικής υπευθυνότητας από τον κ. Κ. Καραμανλή. Μακάρι να ξεπερασθεί σχετικά σύντομα η κρίση και να μπορέσουμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη κυρίως. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο όμως τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι όντως μονόδρομος. 

-Τι εμπόδισε την επανίδρυση του κράτους;

Δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές. Σε αρκετούς τομείς υπήρξε μεγάλη βελτίωση. Σε άλλους όχι. Αγκυλωμένες νοοτροπίες, συμπεριφορές παγιωμένες επί χρόνια και αντικειμενικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να κινηθούμε το ίδιο γρήγορα και αποφασιστικά σε όλες τις περιπτώσεις. 

-Η Ν.Δ. εκ συστάσεως της ασκούσε πολιτική στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο κανένα κόμμα δεν προχώρησε στην πλήρη απεξάρτηση της από την εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί; Δεν έχω την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση. Αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί είναι πολίτες, με τις δικές τους απόψεις και συμπάθειες, κομματικές ή άλλες και όχι κατ’ ανάγκην υπέρ της κυβέρνησης. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μην επιχειρεί ο πολιτικός κόσμος να εμπλέκει τη Δικαιοσύνη στην κομματική αντιπαράθεση με την παραμικρή αφορμή, καλλιεργώντας ένα κλίμα «εκβιασμού», στην προσπάθειά του να επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις.Αυτό αφορά όλα τα κόμματα όμως και όχι μόνο το κυβερνών. 

-Υπήρξαν πρόσωπα τα οποία αναρριχήθηκαν στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης που διέψευσαν τις προσδοκίες σας;

Λόγω της ιδιότητάς μου επιτρέψτε μου να μην κάνω κάποιο σχόλιο επ’ αυτού του ερωτήματος.

 -Νομίζετε ότι προάγεται το αίσθημα της ανεξαρτησίας των δικαστών όταν μετά τη συνταξιοδότηση τους καταλαμβάνουν θέσεις ισχυρές και αδρά αμειβόμενες;

Από τη στιγμή που ο συνταγματικός νομοθέτης θεωρεί τους δικαστικούς λειτουργούς ως την καταλληλότερη λύση για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μην καταλάβουν ένα σημαντικό αξίωμα μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αρκεί βεβαίως να μην αποσκοπούν εκ των προτέρων σε κάτι τέτοιο. 

-Ποια μέτρα δεν προλάβατε να προωθήσετε;

Τα μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση οιονεί αρνησιδικίας στη χώρα μας. Όσο και εάν φαίνεται απίστευτο, κάθε χρόνο κατατίθενται πάνω από 700.000 μηνύσεις στις Εισαγγελίες όλης της χώρας. Σε διάρκεια λίγων ετών οι μισοί Έλληνες θα έχουν αλληλομηνυθεί με τους άλλους μισούς! Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με ένα και μοναδικό Πρωτοδικείο στην πρωτεύουσα, με το ισχύον ωράριο για τα δικαστήρια και περιορισμένο από άποψη ημερομηνιών δικαστικό έτος, δεν μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είχαμε προγραμματίσει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου και όλων των φορέων της Δικαιοσύνης, αλλά η προκήρυξη των εκλογών μας πρόλαβε. 

Πινγκ πονγκ (σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις)

-Τι θα απαντήσετε στον ψηφοφόρο σας όταν σας πει : Τα κάναμε μούσκεμα… 

«Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». 

-Η Δικαιοσύνη είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Το μεγάλο ζώο διαπερνά και φεύγει;

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.

 -Μία συμβουλή στον διάδοχο σας, όποιος κι αν είναι αυτός;

Να είναι ψύχραιμος.

-Ποια συμπεριφορά δικαστών σας πλήγωσε;

Σας αφήνω να την μαντέψετε… 

-Μια συμβουλή στον πρώην συνάδελφο σας Σάββα Τσιτουρίδη;

Δεν είμαι ο καταλληλότερος να δώσω συμβουλές σε έναν σαφώς πιο έμπειρο πολιτικό από εμένα. 

-Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Ισχύει στην πολιτική;

Ναι, εάν είσαι κοράκι. Όχι, εάν δεν είσαι.

-Τελικά η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει ανοικτά ή κλειστά μάτια;

Ανοιχτά όταν πρέπει να διακρίνει τις κακοτοπιές και κλειστά όταν δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις. 

-Ως δικηγόρος θα αναλαμβάνατε υπόθεση υπεράσπισης κατηγορουμένων για τη Ziemens;

Πριν την ανάμιξή μου στην πολιτική ίσως, αλλά χωρίς να επεδίωκα να παραπλανήσω τους δικαστικούς λειτουργούς και την κοινή γνώμη.

-Έως πότε θα γίνονται πρόωρες εκλογές, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει τετραετία;

Το Σύνταγμα προβλέπει τετραετία, αλλά δεν αποκλείει την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

-Ενα μέτρο για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης… 

Παράταση του ωραρίου και του δικαστικού έτους, ώστε να μην λειτουργούν τα δικαστήρια σε ώρες και ημερομηνίες… σχολείου. 

18 Σεπτεμβρίου 2009

Μετάβαση στο περιεχόμενο