Συνέντευξη μετά τη σύσκεψη με το Δ.Σ του Σωματείου Αστυνομικών Κέρκυρας

Σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Αστυνομικών Κέρκυρας πραγματοποίησε την Παρασκευή 13-02-2010 ο Βουλευτής Ν. Κέρκυρας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ. Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από το σωματείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου και του επιδόθηκε και σχετικό υπόμνημα. Μετά το πέρας της σύσκεψης ακολούθησε συνέντευξη τύπου όπου ο κ. Δένδιας δήλωσε :

«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να συναντηθώ με το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Κέρκυρας με την ιδιότητα και του βουλευτή της Κέρκυρας αλλά και του Τομεάρχη της ΝΔ για θέματα Προστασίας του Πολίτη και να ενημερωθώ από το Δ.Σ. εκτενέστατα για τα προβλήματα που τους απασχολούν.Θα ήθελα ξεκάθαρα να σας πώ ότι ο μέσος άνθρωπος στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται ότι εμφανίζεται πια στην Κέρκυρα αργά αλλά σταθερά πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και ότι αυτοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα με μειωμένους αριθμούς και ανεπαρκή μέσα. 

Εκείνο λοιπόν το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να έχουν τουλάχιστον αριθμητική επάρκεια τόσο σε προσωπικό καθώς και σ’ όλα τα απαραίτητα αυτοκίνητα κ.λ.π. ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Κερκυραϊκής Κοινωνίας.Διότι επαναλαμβάνω ότι αυτό το οποίο είναι μείζον, είναι να έχουμε την αίσθηση της ασφάλειας και είναι μείζον για την Κέρκυρα που έχουμε συνηθίσει από μικρά παιδιά να νιώθουμε ασφάλεια και να αφήνουμε τα σπίτια μας ξεκλείδωτα .Επίσης μου τέθηκαν μια σειρά από θέματα όπως το στεγαστικό κτλ. Όλα αυτά τα θέματα όμως θα τα δούμε στο γενικότερο πλαίσιο των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης.Ένα είναι βέβαιο ότι η χώρα μας είναι στη φάση μιας σημαντικής οικονομικής κρίσης εκείνο όμως που θα ήθελα να καταστήσω σαφές είναι ότι η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.Η κυβέρνηση δίνει λάθος φάρμακο στο ασθενή και δεν εκμεταλλεύεται το τεράστιο αγαθό της συναίνεσης που τις παρέχουμε. 

Όπως ο Αντώνης Σαμαράς σαφέστατα είπε το Δεκέμβριο κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό η οικονομία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να βγει από την κρίση. Οι μέχρι τώρα κινήσεις αυτό που κάνουν και θα κάνουν είναι να βαθύνουν την κρίση και να την κάνουν μακρύτερη και σκληρότερη για όλους τους Έλληνες. Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη, η συναίνεση της δεν είναι λευκή επιταγή, είναι πρόταση για στήριξη σε μέτρα που βοηθούν την Ελληνική Κοινωνία.Η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης όχι μόνο δεν βοηθά την Ελλάδα, αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κερκυραϊκή κοινωνία εδώ και δύο περίπου χρόνια είχα εξηγήσει ότι ένας τρόπος ενίσχυσης της Κερκυραϊκής Κοινωνίας είναι τα μεγάλα έργα τα οποία είχαν δρομολογηθεί για το νομό και θα έφερναν στην Κέρκυρα ποσό άνω των 500 εκ. ευρώ.Με λύπη μου πρέπει να παρατηρήσω ότι με εξαίρεση το Δικαστικό Μέγαρο, όλα τα υπόλοιπα έργα έχουν τελματώσει. Έτσι και απ’ αυτή την πλευρά εντείνεται η οικονομική κρίση . 

Τα χρήματα των δημοσίων έργων, τα χρήματα του δημοσίου είναι απαραίτητα για να ξεπεράσουμε και εδώ στην Κέρκυρα τη μεγάλη κρίση που έχει έρθει, για να κινηθεί η αγορά ,να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις .Η πολιτική την οποία ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση σταματώντας στην πράξη όλα τα δημόσια έργα είναι εγκληματική.Ακόμη θα ήθελα να κάνω μια ειδική μνεία για το απίστευτο που συμβαίνει στο θέμα του νέου Νοσοκομείου.Το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι έτοιμο από το Σεπτέμβρη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, άλλωστε το έχει εγγράφως δηλώσει η Υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου και μένει κλειστό και απαξιώνετε ήδη για έξι μήνες. Αυτό το νοσοκομείο αν μείνει για λίγο καιρό ακόμη έτσι θα αρχίσει να παρουσιάζει φθορές από την εγκατάλειψη και θα είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι απαξιώνει το μεγαλύτερο έργο του νομού. 

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.»Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων:Ερώτηση: Τι έχετε να σχολιάσετε σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Μπούκα για το Νέο Νοσοκομείο και ειδικότερα εναντίον σας.«Κατ’αρχήν δεν πρόκειται να σχολιάσω τι είπε ο κ.Μπούκας, αναγνωρίζω όμως την ευθύνη μου για το νέο Νοσοκομείο και αυτή είναι ότι είμαι απολύτως υπεύθυνος που το Νοσοκομείο τελείωσε και το αναγνωρίζω ευθέως. Ανέλαβα τις ευθύνες μου απέναντι στην Κερκυραϊκή Κοινωνία και το τελειώσαμε και το παραδώσαμε. Τώρα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Κερκυραϊκή κοινωνία γιατί το διατηρεί κλειστό.

Επαναλαμβάνω ότι όσον αφορά το αν είναι τελειωμένο το νέο Νοσοκομείο υπάρχει έγγραφη απάντηση της κας Ξενογιαννακοπούλου στον κ. Χαραλάμπους, εάν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ομολογήσει ότι η Υπουργός του δεν ξέρει τη γράφει ας μας το πουν κι αυτό, δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν ξέρουν τι γράφουν, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Εδώ έχουμε ένα μεγάλο δημόσιο έργο τελειωμένο από το Σεπτέμβρη και δεν λειτουργεί.Δεν έχουν προγραμματίσει σοβαρές προσλήψεις προσωπικού ούτε για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Είναι αστείο αυτό που λένε ότι θα το λειτουργήσουν με 34 άτομα. Σας θυμίζω ότι είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν τον Αύγουστο ότι οι 100 προσλήψεις που τους έλεγα εγώ ήταν πολύ λίγες και ότι χρειάζονται το λιγότερο 200 και τώρα συμβιβάζονται με 34.Εδώ ζούμε το θέατρο του παραλόγου και μπορεί η Κερκυραϊκή κοινωνία σ’ αυτή τη φάση ακόμη να είναι σε μια στάση αναμονής αλλά σε λίγο καιρό θα αγανακτήσει.»

Ερώτηση: θα μπορούσατε να μας πείτε ένα σχόλιο για το θέμα του Φορέα Διαχείρισης της παλιάς πόλης που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της Unesco«Το σχέδιο του φορέα διαχείρισης είχε σταλεί έτοιμο τον Αύγουστο για να εγκριθεί από το Δήμο Κερκυραίων, από εκεί και περά υπάρχουν δύο σκέλη, το ένα αφορά την νομοθετική πορεία και το άλλο την χρηματοδότηση. Αυτά τα ήξερε ο Δήμος Κερκυραίων, είναι γνωστά, δεν αναφέρονται πρώτη φορά. 

Ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε απόλυτος υποστηρικτής σ’ αυτό το εγχείρημα και οφείλω και το είχα πει και τότε, δεν υπάρχει αμέλεια από την πλευρά τη δική μας γιατί μετά ακολούθησαν οι εκλογές και δεν γνωρίζω τη συνέχεια. Από τον Οκτώβριο έως τώρα ακούγονται διάφορες συζητήσεις αλλά όπως όλα τα έργα έχουν τελματώσει έτσι προφανώς έχει τελματώσει κι αυτό. Ελπίζω τους επόμενους μήνες όπως λέγεται να προχωρήσει και ας μην ξεχνάμε ότι το κύριο ζητούμενο δεν είναι να φτιαχτεί αλλά να χρηματοδοτηθεί αυτός ο φορέας .Η επάρκεια του φορέα δεν κρίνεται από το εάν νομοθετικά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά απ΄ το τι χρηματοδοτικό πακέτο θα υπάρχει από πίσω ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις δράσεις που πρέπει. Αυτές οι δράσεις είναι να πραγματοποιήσει αυτά που περιλαμβάνει το σχέδιο διαχείρισης που έχει υποβληθεί στην Unesco και αφετέρου όλες τις υποστηρικτικές δραστηριότητες για να αλλάξουμε το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας .

Όλη αυτή η διαδικασία πολύ φοβούμαι ότι με την τωρινή στάση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει απαξιωθεί.

Ερώτηση: Μια και αναφερθήκαμε σε θέματα τουρισμού με την Unesco ,υπάρχουν πληροφορίες ότι στην Κέρκυρα αυτή την Θερινή περίοδο που προβλέπεται να είναι δύσκολη αναμένεται να κλείσουν ξενοδοχεία, ποια η ενημέρωσή σας.

«Όπως είναι φανερό το θέμα με απασχολεί πάρα πολύ και μιλάω μ’ όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες μάλιστα θέλω σύντομα να προγραμματίσω μια συνάντηση μαζί τους για να κάνω μια αποτίμηση της κατάστασης. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν και μια δυο αισιόδοξες απόψεις. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρηματίες οι οποίες βλέπουν μια μικρή αύξηση του 3-4%, βέβαια μιλάμε για οριακά νούμερα αλλά είναι σημαντικό ότι έστω και με πάρα πολύ μικρούς αριθμούς υπάρχει ένα θετικό πρόσημο. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε η Κέρκυρα να αντέξει και αυτή τη σαιζόν, να αντέξουμε .Είναι βέβαιο ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται τα πράγματα, π.χ. μειώνοντας τη διαφημιστική προβολή όταν οι άλλες χώρες κάνουν γενναίες διαφημιστικές καμπάνιες και εμείς μειώνουμε στο μισό ή στο 1/3 τη δική μας δεν βοηθάμε τα πράγματα μ’αυτό τον τρόπο.»

Ερώτηση: κ.Δένδια χθες εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ και η διαχείριση περνάει πια στις περιφέρειες. Θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για το έργο των φραγμάτων ή για άλλα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

«Ειλικρινά δεν γνωρίζω το μοντέλο με το οποίο το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχειριστεί την οικονομία της χώρας. Μου είναι άγνωστο και πολύ φοβάμαι ότι είναι και στο ΠΑΣΟΚ άγνωστο και απλώς κάνει συνεχώς πειραματισμούς. Κατ’ αρχήν άργησε 4 μήνες να τοποθετήσει Γ.Γ. Επενδύσεων, σε μια στιγμή οικονομικής κρίσης που χρειάζεται να ρήξεις λεφτά στην αγορά καθυστερείς επί 120 μέρες να ορίσεις τον αρμόδιο που θα το κάνει κι αυτές είναι κρίσιμες μέρες, επιπλέον κάνεις μοντέλο διαχείρισης περιφερειακό χωρίς να έχεις τελειώσει με τη σαφή πρόβλεψη του διοικητικού χάρτη. Ενεργείς δηλαδή ανάποδα αφού πρέπει πρώτα να κάνεις το διοικητικό χάρτη με τις αρμοδιότητες και μετά να φτιάξεις το μοντέλο. Όλα αυτά είναι απίστευτα πράγματα και ξαναλέω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια πρόσφατη λαϊκή εντολή με μεγάλη διαφορά από μας και αυτό τα καλύπτει όλα αυτά, εάν γίνονταν σε άλλη χρονική στιγμή σίγουρα θα υπήρχε έντονη αντίδραση από τον κόσμο.»

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τη συγχώνευση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την Aegean.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αντιμετωπίσει το θέμα μη επιτρέποντας στην Aegean να υποβάλλει προσφορά κατά τη διαδικασία εξαγοράς της Ολυμπιακής και ήταν μια αντιμετώπιση κατά τον πλέον ορθό τρόπο. Τώρα υπάρχουν τα εξής δεδομένα στο τραπέζι. Πρώτον έχει βαθύνει κατά πολύ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κυρίως με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης και αυτό δημιουργεί άλλα δεδομένα και για τις εταιρείες, διότι δεν νομίζω ότι η Ολυμπιακή αποκτήθηκε με σκοπό να συγχωνευθεί από την Aegean. Δεύτερον το θέμα του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένη επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού η οποία μπορεί να διαχειριστεί το θέμα και εάν κριθεί ότι δημιουργεί μονοπωλιακή κατάσταση μη ανεκτή τότε μπορεί κάλλιστα το Ελληνικό Κράτος να εμποδίσει αυτή τη συγχώνευση. Άρα είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν κριθεί και δεν νομίζω ότι έχει καμιά έννοια να γυρνάμε πίσω και να κατηγορούμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έκανε μια πάρα πολύ καλή διαδικασία και είναι προφανές ότι δεν έχει ευθύνη διότι κατάφερε να δώσει την Ολυμπιακή στον ιδιωτικό τομέα και να κλείσει αυτή τη μαύρη τρύπα του Ελληνικού Δημοσίου . Απ΄ την άλλη αυτό το οποίο θα έλεγα ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει τον ΟΣΕ που είναι χειρότερη τρύπα από την Ολυμπιακή και του οποίου εμείς επίσης είχαμε ετοιμάσει την εξυγίανση αλλά σταμάτησε.Επίσης βέβαια τραγικό θα ήταν να κλείσουν και οι δύο αυτές εταιρείες, θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα που θα αντιμετωπίσει και τη λειτουργία και τον ανταγωνισμό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο