Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και την δημοσιογράφο Μαρία Νταλιάνη

Τι περιμένετε από την Εξεταστική του Βατοπεδίου;

1.Για μία ακόμη φορά να κάνει το καθήκον της, σε πείσμα της συνομωσιολογίας. 

2. Η ΝΔ έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα καλέσει;Σε πρώτη φάση ναι. Αλλά οι εργασίες στην εξεταστική δεν είναι μία στατική διαδικασία. Ανάλογα με την πορεία της έρευνας μπορεί να κριθεί σκόπιμο να κληθούν και άλλα πρόσωπα. 

3. Θα συναινέσετε στην κλήση του κ. Πέτρου Δούκα;Θα συναινέσω σε οποιαδήποτε κλήση, εάν και εφόσον πεισθώ ότι υπάρχει πραγματικός λόγος και δεν πρόκειται για επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού… 

4. Η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική είναι προσωπική σας νίκη;Είναι νίκη της νομιμότητας. Αυτό επιτάσσει ρητά η τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν έχω τίποτα εναντίον των συγκεκριμένων συναδέλφων. 

5. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής όμως «φωτογράφισε» κι εσάς. Διαφωνώ με το συμπέρασμά σας. Πρόκειται για μια γενικού χαρακτήρα γνωμοδότηση – και όχι απόφαση – για όσους διατέλεσαν υπουργοί, εάν και εφόσον είχαν εμπλοκή στην προς διερεύνηση υπόθεση. Εγώ δεν είχα. 

6. «Υπουργοί που είχαν αντικείμενο συναφές με τις εργασίες της Εξεταστικής» είναι η διατύπωση;Ως γνωστόν, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, όταν διετέλεσα υπουργός Δικαιοσύνης, τέτοιο «αντικείμενο» δεν υπήρξε. 

7. Η επιστολή του Προέδρου της ΝΔ προς τον Πρόεδρο της Βουλής έπαιξε ρόλο στην παραμονή σας; Κατέστησε σαφές ότι θα επρόκειτο για αυθαίρετη και εκδικητική πράξη, την οποία η ΝΔ δεν θα ανεχόταν. 

8. Ο διάδοχός Χ. Καστανίδης φέρνει νόμο ώστε η Βουλή να επιλέγει τους ανώτερους Δικαστικούς. Τι λέτε;Δεν συμβαίνει αυτό. Εισάγει απλώς μία, ελεγχόμενη συνταγματικά, ενδιάμεση οιονεί συμβουλευτική διαδικασία προεπιλογής. 

9. Δηλαδή;Όπως συνήθως συμβαίνει με τα νομοθετήματα της κυβέρνησης «μυρίζει» επικοινωνία και όχι ουσία. Το πρόβλημα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν είναι ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της. 

10. Και επαναφέρει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων. Τα δικαστήρια αυτοδιοικούνται εκ του Συντάγματος και βάσει της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. 

11. Θα τα καταψηφίσετε; Ας τα δούμε ολοκληρωμένα πρώτα και θα τοποθετηθούμε ως κόμμα στη συνέχεια. 

12. Τι απέγιναν τα σχέδια της ΝΔ για την αποσυμφόρηση των φυλακών;Τα σχέδια οδήγησαν στην παράδοση αρκετών νέων φυλακών και στη δυνατότητα αποπεράτωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα, ακόμη περισσότερων. Το σωφρονιστικό σύστημα όμως παραμένει σε αδιέξοδο και οι πραγματικές τομές (π.χ. δημιουργία σχολής για σωφρονιστικούς υπαλλήλους) έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν υφίσταται σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια. 

13. Βλέποντας πίσω, τι νοσταλγείτε από τη περίοδο 2004-2009; Το όραμά μας το 2004 και την θέλησή μας για μια καλύτερη Ελλάδα, ένα φιλελεύθερο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς διαφθορά και εξαρτήσεις. 

14. Και τι όχι;Που δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε και που χάσαμε πολύτιμο χρόνο στην αρχή της διακυβέρνησής μας. 

15. Να επιλέγονται τα στελέχη της ΝΔ μέσω ανοιχτής διαβούλευσης;Φοβάμαι ότι με τα παρατράγουδα της ανοιχτής διαβούλευσης από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η θεωρητικά καλή κατά τα άλλα μέθοδος, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ανέκδοτο». 

16. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορείται για «αποκλεισμό» στελεχών που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη. Συμφωνείτε;Δεν δικαιούμαι να ομιλώ για λογαριασμό άλλων. Πιστεύω ότι η ΝΔ είναι και θα παραμείνει ενωμένη. Οι όποιοι ελάχιστοι «τριγμοί» είναι αναμενόμενοι στη συγκεκριμένη συγκυρία. 

17. Ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσει η ΝΔ;Ότι δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι. 

18. Οι περικοπές στην βουλευτική αποζημίωση είναι:Μια απόδειξη ότι οι βουλευτές συμμερίζονται την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. 

19. Πώς τα βγάζετε πέρα; Δουλεύω. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. 

20. Γιατί η Ελλάδα έφτασε μέχρι την χρεοκοπία;Το «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα» το θυμάστε; Δε νομίζω ότι ήταν ο Κώστας Καραμανλής πρωθυπουργός τότε ούτε όταν έγιναν τα «μαγειρέματα» για την ΟΝΕ. Όποιος υποστηρίζει ότι η οικονομία κατέρρευσε αποκλειστικά μεταξύ 2007 και 2009 είναι ή πολύ αφελής ή πολύ πονηρός. Μπορεί και κουτοπόνηρος…

Μετάβαση στο περιεχόμενο