Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό 9.84

Αποσπάσματα συνέντευξης του Νίκου Δένδια στον Ραδιοφωνικό Σταθμό “Αθήνα 9,84” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο

Δημοσιογράφος: Αυτή η πρωτοτυπία, η οποία είναι πανελλήνια σίγουρα και μεταπολιτευτική, να θέλει ο πρόεδρος του κόμματος να διορίζει ο ίδιος τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα ονομαστεί «Εκτελεστική Γραμματεία», πώς σας ακούστηκε;

Ν. Δένδιας: «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μια πολύ καθαρή εντολή -και το λέω εγώ που δεν τον ψήφισα-, θα κριθεί με ποιόν τρόπο θα τη φέρει σε πέρας αυτή την εντολή. Στην προσπάθεια για να τη φέρει εις πέρας οφείλουμε να του σταθούμε όλοι, να του επιτρέψουμε και στο απόλυτο την επιλογή των συνεργατών του… Ποτέ στην πορεία της ζωής μου δεν είχα πρόβλημα να χορηγώ, κυριολεκτικά, “λευκή επιταγή” στον αρχηγό του κόμματος, υπό την έννοια ότι τελικά, με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα -το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, αν θέλετε-, είναι αυτός ο οποίος έχει τη συνολική νομιμοποίηση, εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές. Όταν δηλαδή κάποιος μπορεί να ορίσει υπουργούς σε μια κυβέρνηση, έχω πρόβλημα εγώ να ορίσει τα μέλη ενός οποιουδήποτε οργάνου του κόμματος;». Και συνέχισε: «Υπάρχει μια διαλλακτική σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και τον αρχηγό του κόμματος και ίσως και στα μέλη του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, δεν βλέπω αρνητικά την περαιτέρω ισχυροποίηση του αρχηγού του κόμματος. δεν με ενοχλεί… Οφείλω να πω ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, ο συγκεντρωτισμός στην κορυφή ίσως είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε πράγματα τα οποία πάθαμε από το 2007 έως το 2009, και μας έφεραν να χάσουμε το 2009 όπως χάσαμε».

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι βάθυνε κάποιο χάσμα που υπάρχει, ούτως ή αλλιώς, στη Νέα Δημοκρατία ή ότι αμβλύνθηκε;

Ν. Δένδιας: «Το λέτε “χάσμα” και θα μου επιτρέψετε να μη συνυπογράψω το ερώτημα. Βλέπω τα πράγματα σαν μια μορφή διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές νοοτροπίες. Βεβαίως γίνεται ένας διάλογος στη Νέα Δημοκρατία, όπως και σε όλα τα μεγάλα κόμματα γίνεται και θα γίνεται και πρέπει να γίνεται, αλλά όχι, δεν βάθυνε κάτι. Ακούστηκαν απόψεις και υπήρξε και συνισταμένη, υπάρχει και δεδηλωμένη πλειοψηφία, η οποία εκφράζεται. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό για μας είναι να καταφέρουμε να αναδιατυπώσουμε μια πρόταση, πλειοψηφικά, προς την ελληνική κοινωνία τον Ιούνιο, και από εκεί θα κριθούμε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο