Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη

Δημοσιογράφος: Μαζί μας απόψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη & Δημόσιας Τάξης, ο κύριος Νίκος Δένδιας. Καλησπέρα σας κύριε Δένδια.

Υπουργός: Καλησπέρα σε σας και καλησπέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Η πρόθεσή μας ήταν να σχολιάσετε, και θα το κάνετε, τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω γι’ αυτό το μέτωπο που φαίνεται να έχετε ανοίξει την αντιπαράθεση και προσωπικά λένε κάποιοι, αλλά και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με τη Χρυσή Αυγή.

Υπουργός: Από όσο νομίζω, αν μου επιτρέπετε, δεν θέλω να σας διαψεύσω, αλλά απλώς θέλω να πω ότι δεν υπάρχει μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή ή με οποιονδήποτε προσωπικά. Υπάρχει, όμως, μέτωπο -και σ’ αυτό έχετε απόλυτο δίκιο- με την παρανομία. Όταν ένας χώρος, έστω κι ένας κομματικός χώρος, ρέπει προς την παρανομία ή έχει μετατρέψει την παρανομία σε συνήθη πρακτική, είναι φυσικό, με την Ελληνική Αστυνομία όχι με εμένα προσωπικά, να έχει ένα ανοιχτό μέτωπο. Η αστυνομία, από το Σύνταγμα, από τους Νόμους, οφείλει να προασπίζει τη νομιμότητα και αυτό θα κάνει.

Δημοσιογράφος: Η Χρυσή Αυγή λέει αφενός μεν ότι είναι ένα κόμμα νόμιμο, εξελέγη με τις ψήφους του ελληνικού λαού και από την άλλη ότι εσείς κλείνετε τα μάτια, οι αστυνομικοί εννοώ, σε άλλου είδους παρανομίες που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Υπουργός: Καταρχήν, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ δεν είμαι Ελληνική Αστυνομία, εγώ είμαι η πολιτική της ηγεσία. Τώρα, ότι έχει εκλεγεί νόμιμα, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν εκλεγεί νόμιμα στο κοινοβούλιο, επ’ αυτού δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Το ότι οι πρακτικές που πολλές φορές μετέρχονται είναι παράνομες, επίσης δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, σωρεία ποινικών διώξεων έχουν ασκηθεί, έχω ειδικά καταθέσει στη Βουλή ορισμένες απ’ αυτές. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο διερευνάται. Αυτό το οποίο θα επιθυμούσα είναι όλα τα κόμματα, όλοι να βρίσκονται και να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε, αν συμμερίζεστε την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα αντισυνταγματικό κόμμα.

Υπουργός: Τις τοποθετήσεις του κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου τις αντιμετωπίζω πάντοτε με ιδιαίτερο σεβασμό. Από εκεί και πέρα όμως μια τέτοια θέση, που φαντάζομαι υπονοεί την κήρυξη ως παράνομης της Χρυσής Αυγής, είναι μία θέση, η οποία θέλει εξέταση, θέλει ο προσοχή και επίσης πρέπει να βασίζεται στις υπάρχουσες διατάξεις του Συντάγματος, που οφείλω να πω ότι δεν μας αφήνουν πολύ μεγάλο περιθώριο. Πάντως, πάντοτε οι απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου αξίζουν σεβασμό και προσοχής.

Δημοσιογράφος : Να έρθουμε στο μεγάλο θέμα της ημέρας, ανεξαρτήτως του πως το προσεγγίζει κανείς, με μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι, εννοώ τη Συμφωνία των Βρυξελλών.

Υπουργός : Αρκετά γεμάτο είναι.

Δημοσιογράφος : Είναι αρκετά γεμάτο. Λέτε για τα πολλά χρήματα που μας δίνουν. Βεβαίως, να τονίσουμε ότι είναι δάνεια αυτά τα χρήματα κύριε Δένδια, δεν είναι δώρο.

Υπουργός : Βεβαίως. Ξέρετε, για να ήταν δώρο έπρεπε να ζούσαμε όχι στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Είναι δάνεια, όμως, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, με δυνατότητα της χώρας να απομειώσει κατά άλλα 40 δισεκατομμύρια τον δανεισμό της μέχρι το 2020. Και εν πάση περιπτώσει είναι μια τεράστια ανάσα για τη χώρα και την οικονομία της και την κοινωνία. Τεράστια ανάσα.

Δημοσιογράφος : Και άλλες φορές οι εταίροι μας είχαν δώσει ανάσες χρηματοδοτικές, παρόλα αυτά, αυτό το κεφάλαιο και το χρονικό και το οικονομικό κατασπαταλήθηκε και οι κυβερνήσεις πήραν κι άλλα μέτρα κι άλλα μέτρα, επώδυνα, σκληρά για τον Έλληνα πολίτη. Ποιες εγγυήσεις μπορείτε να δώσετε ως τρικομματική κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά πράγματι δεν θα πάνε χαμένα αυτά τα οποία κέρδισε στις Βρυξέλλες;

Υπουργός : Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε τώρα και αυτό που έχει σημασία, αν μου επιτρέψετε να πω, για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό, είναι ότι αυτά τα μέτρα, εφόσον από εκεί και πέρα, εκτελεστούν τα όσα έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και στρωθούμε σαν κοινωνία πραγματικά στη δουλειά, μπορούν να μας οδηγήσουν εκτός της κρίσης. Και επίσης αυτό το οποίο υπάρχει μέσα σε αυτήν τη συμφωνία είναι ότι δεν προβλέπονται άλλα μέτρα. Και μάλιστα, εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν εξαιτίας της ύφεσης, πάλι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα. Η μόνη απειλή των άλλων μέτρων είναι να αποτύχουμε να κάνουμε εμείς αυτές τις αλλαγές, τις οποίες έχουμε υποσχεθεί και οι οποίες είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοσιογράφος : Πρωτίστως η κυβέρνηση, όμως. Γιατί βάλατε την κοινωνία συνολικά. Λέτε για μία κοινωνική προσπάθεια.

Υπουργός : Να σας πω γιατί λέω κοινωνική προσπάθεια. Εγώ δεν πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει οτιδήποτε ενάντια στην κοινωνία. Πιστεύω ότι εάν η ελληνική κοινωνία δεν στηρίξει την προσπάθεια, και την στηρίζει μέχρι τώρα -και αυτή είναι η αλήθεια, και είναι προφανές αυτό-, εάν η ελληνική κοινωνία δεν στηρίξει την προσπάθεια, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει τις κατευθύνσεις, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά η κοινωνία πρέπει να βοηθήσει την κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος : Ξέρετε, ακούσαμε απόψε τον πρωθυπουργό να λέει ότι από αυτήν τη συμφωνία μόνο καλό θα δουν οι Έλληνες. Και αναρωτιέται ένας καλόπιστος Έλληνας πολίτης τι καλό θα δει όταν ξέρει ότι αναδρομικά, αναφέρομαι στα ειδικά μισθολόγια, θα κοπούν οι μισθοί του, ότι θα υπάρξουν νέες φοροεπιβαρύνσεις, ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως λέει και ο ΟΟΣΑ, κατά συνέπεια θα αργήσει πάρα πολύ -και εφόσον εφαρμοστούν όλα αυτά που εφαρμοστούν-, θα δει καλό -αν δει καλό- ο Έλληνας πολίτης.

Υπουργός : Ξέρετε, αυτά είναι βραχυπρόθεσμα. Αυτό το οποίο σημαίνει είναι ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματικά μια δυνατότητα να διοχετεύσουμε χρήματα στην ανάπτυξη. Παραδείγματος χάρη, θα δοθούν στις τράπεζες 24 δισεκατομμύρια για την επανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτά τα χρήματα μπορεί να οδηγηθούν στην πραγματική οικονομία. Το κράτος θα έχει 7 έως 9 δισεκατομμύρια για να εξοφλήσει τις οφειλές του, να πάνε και αυτά στην πραγματική οικονομία, να κινηθεί η οικονομία. Όλα αυτά δεν είναι συμφέροντα για τον Έλληνα πολίτη; Και τα επώδυνα μέτρα που πάρθηκαν, η ελπίδα για να αρθούν, δεν είναι να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία, να πάει μπροστά η πραγματική οικονομία. Και πώς θα πάει μπροστά η ελληνική οικονομία χωρίς κεφάλαιο;

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ο μακρινός ορίζοντας κύριε Υπουργέ, υπάρχει όμως και η καθημερινότητα η σκληρή και αβίωτη για πολλές χιλιάδες Ελλήνων, το αντιλαμβάνεστε αυτό.

Υπουργός: Αλλά το ερώτημα είναι πως θα ξεφύγουμε από αυτήν την πραγματικότητα, πως θα πάμε σε ένα καλύτερο αύριο. Και επιτρέψτε μου να σας πω το εξής, γιατί άκουσα και την ακούω πάντα με κάθε σεβασμό και την κριτική των κομμάτων και ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν συμφωνούμε μαζί. Δεν άκουσα κάτι, στα ίδια τα συνηθισμένα, αυτές τις λεβεντιές του τύπου δεν διαπραγματευτήκατε, δεν κάνατε, δεν ράνατε, δεν δείξατε. Στην πράξη δηλαδή, έτσι κάτι σοβαρό, μια άλλη εναλλακτική πορεία για τη χώρα που διέγραψε και αυτό η ελληνική κοινωνία το καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά. Ναι, εδώ υπήρξε τεράστια προσπάθεια. Και η τεράστια αυτή προσπάθεια έφερε τεράστια κέρδη.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι όσο ξεδιπλώνονται και οι πτυχές της συμφωνίας θα ακούγονται επιχειρήματα ένθεν και εκείθεν για το αν είναι καλή ή λιγότερο καλή από την κυβέρνηση εννοώ και από την αντιπολίτευση. Κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ, που άπτεται και της δικής σας αρμοδιότητας. Αναφέρομαι σε αυτό το περιστατικό, την αποφυλάκιση, την απελευθέρωση κατηγορουμένου για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στου Ρέντη. Γκάφα ολικής, φαντάζομαι συμφωνείτε.

Υπουργός: Κοιτάξτε, θα μου επιτρέψετε να σας πω, θεωρώ τη λέξη γκάφα ως κάτι το εξαιρετικά επιεικές. Δεν θέλω να επεκταθώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο, Έλληνες αστυνομικοί που δίνουν και τη ζωή τους. Και αυτό αφορά μία τέτοια περίπτωση δυστυχώς.

Δημοσιογράφος: Ποιος ευθύνεται κύριε Δένδια;

Υπουργός: Δεν έχει έννοια να καταλογίσω ευθύνες. Θέλω να διατυπώσω τη βαθύτατη λύπη μου. Εδώ χρειάζεται να γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από τη χώρα συνολικά. Και ειλικρινά σας λέω ότι τέτοια περιστατικά καταβαραθρώνουν και το ηθικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και την αίσθηση που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για την τήρηση της έννομης τάξης.

Δημοσιογράφος: Εξαλείφουν και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης που έχει ο Έλληνας πολίτης, ξέρετε, στη Δημόσια Διοίκηση. Να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη σύντομη παρέμβασή σας στο δελτίο μας.

Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο