Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ Fm 99.5, στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο

Δημοσιογράφος: Μαζί μας είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έχει ησυχάσει λεπτό. Είναι από τους Υπουργούς που λέγαμε ότι κάθε μέρα κάτι έχει να κάνει. Διότι το Σάββατο σας θυμίζω, για όσους σας πέρασε απαρατήρητο, είχαμε την πορεία του Πολυτεχνείου. Νομίζω ότι ήταν ότι πιο ειρηνική και ανέφελη πορεία εδώ και χρόνια και αυτό εν μέρει οφείλεται και στην Αστυνομία, που έκανε κάτι «τσιμπητούς» στην αρχή, έκανε κάτι προσαγωγές.

Δημοσιογράφος: Είχε και πολύ κόσμο, 7.000 αστυνομικούς. Θα μας πει ο Υπουργός.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας ημέρα κύριε Υπουργέ. Καλή εβδομάδα.

Υπουργός: Καλημέρα, καλή εβδομάδα και σε εσάς και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, σε γενικές γραμμές, η αστυνομία φαίνεται να βρίσκει ένα αποτελεσματικό τρόπο να ελέγχει πορείες, διαδηλώσεις και όλα αυτά, μόνο που αυτά δεν τελειώνουν ποτέ. Και έχουμε και προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα πανεπιστήμια την περασμένη εβδομάδα ή αυτά τα απίθανα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόξενο της Γερμανίας. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πως θα διαχειριστεί η Αστυνομία τόσα πολλά επεισόδια από εδώ και στο εξής και αν έχετε κάποιο σχέδιο, αυτά όλα προληπτικά να περιφρουρούνται κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μην θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους οι πολίτες.

Υπουργός: Κύριε Χιώτη, καταρχήν να πάμε στο χθες ή μάλλον στο προχθές πριν πάμε στο αύριο. Και αναφέρομαι στην πορεία του Πολυτεχνείου. Είναι γεγονός, νομίζω, ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντιμετώπισης. Έχει γίνει πολύ πιο αποτελεσματική χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό της, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Την είδε ο καθένας την εικόνα, μίας πάρα πολύ αυστηρής περιφρούρησης αυτής της πορείας και δεν μου επιτρέπεται να μπω σε περισσότερα επιχειρησιακά. Επειδή όμως πρέπει να είμαι και δίκαιος απέναντι στα πράγματα, ένα κομμάτι αυτού του οποίου εγώ θεωρώ επιτυχία για την ελληνική κοινωνία πρέπει να πιστωθεί στους φορείς, οι οποίοι οργάνωσαν αυτή την πορεία. Και δεν είναι μόνο η Αστυνομία. Είναι και όσοι την οργάνωσαν, οι οποίοι –ελπίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει– δεν είχαν τη λογική της πρόκλησης επεισοδίων. Πάντα μικρές ομάδες υπάρχουν –αυτές αν τους αφήσεις χώρο θα κάνουν τη ζημιά, αν τους αφήσεις πολύ χώρο μπορεί να κάνουν πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, μπορεί να παρασύρουν και άλλους. Εκεί είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Αλλά πάντως για τους διοργανωτές πρέπει να πει κανείς μία σημαντική καλή κουβέντα. Έρχομαι τώρα…

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Έχετε δηλαδή την αίσθηση ότι ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. έχει αλλάξει γραμμή; Εκεί που κάποτε ενθάρρυνε τέτοιες ακραίες –εν πάση περιπτώσει διαδηλώσεις– τώρα μαζεύεται; Γιατί το είδαμε ας πούμε και στο τρίτο μνημόνιο, είχαμε πολύ περισσότερες διαδηλώσεις, αλλά ήταν ήρεμα τα πράγματα.

Υπουργός: Θα πρέπει να απαντά κανείς στο ερώτημα ανά περίπτωση. Διότι δεν αντιμετωπίζει πάντοτε μία ενιαία στάση. Ας πούμε, υπήρχε το εξαιρετικά δυσάρεστο, για εμένα απαράδεκτο, της ανάρτησης φωτογραφιών αστυνομικών της Ασφάλειας στο διαδίκτυο, το οποίο πήγα στη Βουλή και το κατήγγειλα. Υπάρχει μία αμφιθυμία. Όμως και το θετικό θα το λέω πάντοτε και για τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Αλλά δεν είναι μόνο ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Για όσες πολιτικές δυνάμεις, για όσες κοινωνικές ομάδες πρέπει να λεχθεί μία καλή κουβέντα μετά από κάποια εκδήλωση, εγώ είμαι υποχρεωμένος να την πω. Δεν θέλω να μπω στη μικροπολιτική λογική να απονέμω μόνο στην Αστυνομία τα εύσημα. Η Αστυνομία έκανε εξαιρετικά τη δουλειά της, όμως συνεργάστηκαν και άλλοι. Και αυτό πρέπει να λέγεται.

Δημοσιογράφος: Τώρα στα πανεπιστήμια όμως παραλίγο να είχαμε πολύ μεγάλα επεισόδια και εκεί δεν ξέρω αν έχουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές.

Υπουργός: Δεν θα μπω στη λογική του να αποδίδω ευθύνες. Θέλω να καταστήσω κάτι ξεκάθαρο προς την κοινωνία, νομίζω το έχει πει ξεκάθαρα και ο Πρωθυπουργός πολύ πριν από εμένα. Ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να βλέπουμε να γίνονται παράνομες πράξεις μέσα στα πανεπιστήμια και να κάθεται η Αστυνομία απέξω και απλώς να τις ανέχεται, να τις παρακολουθεί και να βλέπει να καταστρέφεται η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών και τελικά να καταστρέφεται το μέλλον αυτών των παιδιών που με υστέρημα η Ελληνική κοινωνία δίνει τα απαραίτητα για να σπουδάσουν. Αυτό έγινε στη Θεσσαλονίκη, αυτό θα γίνει οπουδήποτε αλλού χρειαστεί και αυτό το έχουμε καταστήσει σε όλους ξεκάθαρο, στις Πρυτανικές Αρχές και όπου χρειάζεται. Δεν το λέμε με κάποια λογική, ξέρετε, «του μάγκα». Αυτός είναι ο Νόμος, ο Νόμος αυτός εφαρμόζεται, τον ψήφισε η Βουλή με μια απίστευτη πλειοψηφία και αυτό πρέπει να γίνει. Να τελειώσει και αυτή η ιστορία του κακώς εννοούμενου πανεπιστημιακού ασύλου. Το πανεπιστήμιο είναι άσυλο ιδεών, δεν είναι άσυλο ανομιών και ελπίζω ότι σιγά -σιγά θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε και τις υπόλοιπες εστίες ανομίας, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη, υπάρχουν λέσχες υπό κατάληψη, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που θεωρεί ότι μπορεί να δρα στο περιθώριο της νομιμότητας ή εκτός νομιμότητας. Ε, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Δημοσιογράφος: Τώρα είχατε και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας με εξοικονόμηση προσωπικού που θα βγει στο δρόμο. Αυτό πως προχωράει; Γιατί έχουμε δει ή μάλλον δεν έχουμε δει ακόμα θεαματικά αποτελέσματα στο δρόμο. Και το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαμε τρεις εισβολές σε σπίτια με ληστείες φοβερές.

Υπουργός: Δεν πρόκειται να σας πω εγώ πότε θα σταματήσουν όλα αυτά – με κάποιον μαγικό τρόπο δεν ξέρω να το κάνω, λυπάμαι. Αυτό που μπορεί να γίνει και γίνεται σας διαβεβαιώ είναι η καλύτερη αξιοποίηση με πολύ συγκεκριμένο και τεχνοκρατικό τρόπο του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια και του ίδιου του ανθρώπινου δυναμικού και κάτω από το καθεστώς των μισθολογικών περικοπών. Εγώ δεν ξέρω άλλο Κράτος που υφιστάμενος κάποιος αυτά που υφίσταται μισθολογικά η Ελληνική Αστυνομία, να δουλεύει διπλά και τριπλά απ’ ότι δούλευε. Και πολύ πιο αποτελεσματικά. Το άλλο όμως που πρέπει να πω είναι ότι…..

Δημοσιογράφος: Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Περιέχει το ομολογώ ορισμένα στοιχεία λαϊκισμού, αλλά είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Ανακοινώσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό ότι θα πάρετε τη φρουρά από τους πολιτικούς, από τους βουλευτές, τους πρώηνβουλευτές κυρίως και αυτά. Αυτό το σχέδιο αντιλαμβάνομαι ότι δεν προχωρά τόσο καλά.

Υπουργός: Όχι, δεν έχετε δίκιο. Γιατί το λέτε ότι δεν προχωράει; Βεβαίως και προχωράει. Προχωράει χωρίς κανένα λαϊκισμό, χωρίς να κάνουμε ανακοινώσεις και να «κοκορευόμαστε», με μεγάλη σοβαρότητα και με σημαντικά αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος:Έχει εξοικονομηθεί προσωπικό από το πολιτικό προσωπικό;

Υπουργός: Με τις τελευταίες επιστροφές, που υποθέτω ότι θα γίνουν –τώρα που συζητάμε δηλαδή– η επιτροπή (θα αποφασίσει), δεν τα αποφασίζω εγώ αυτά. Υπάρχει επιτροπή ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας, η οποία εφαρμόζει πίνακα της Interpol, με συγκεκριμένα κριτήρια, λέγεται 4 επί 4 ο πίνακας, με συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κριτήρια. Λοιπόν, επί τη βάσει αυτών, μέχρι και αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των αστυνομικών που έχουνε επιστρέψει ή θα επιστρέψουν μέσα στην εβδομάδα, υπερβαίνει τους 600.

Δημοσιογράφος:600 αστυνομικοί επιστρέφουν από πολιτικούς;

Υπουργός: 600. Όχι μόνο από πολιτικούς, από ευρύτερες κατηγορίες προσώπων, ιδιώτες, οι οποίοι είχαν ειδική φύλαξη σε σχέση με ότι έχει ο μέσος Έλληνας πολίτης.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Είναι θεαματικό το νούμερο.

Υπουργός: Και σας ξαναλέω ότι δεν υπάρχει, ούτε λαϊκίζουμε, ούτε αποκαλύπτουμε, διότι δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε ποιος και τι, γιατί από’ κει και πέρα είναι σαν να κάνουμε πρόσκληση στην παρανομία.

Δημοσιογράφος: 600 από τους πόσους κύριε Υπουργέ; Πόσοι ήτανε συνολικά;

Υπουργός: Θα σας πω αμέσως. Συνολικά σε στόχους, σε στόχους, στόχους όμως δεν σημαίνει πρόσωπα, σημαίνει πρεσβείες, σημαίνει κτίρια ειδικού ενδιαφέροντος, σημαίνει τράπεζες, σημαίνει οτιδήποτε, η Ελληνική Αστυνομία είχε 4.470 άτομα.

Δημοσιογράφος: Πω πω, πολύ πράγμα.

Υπουργός: Είναι τεράστιος ο αρχικός αριθμός. Ο στόχος μας ήταν αυτόν τον αριθμό να τον μειώσουμε κατά 20 με 24 %.

Δημοσιογράφος:Και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που λέγαμε ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με τις συνεχείς περιπολίες της, εξακολουθεί να είναι ισχυρή;

Υπουργός: Και βέβαια εξακολουθεί να είναι ισχυρή και μάλιστα θα ενισχυθεί ως σύλληψη, όχι ως συγκεκριμένη ομάδα, με δέκα ομάδες λίγων ατόμων ειδικής εκπαίδευσης και βαρύ οπλισμού για να αντιμετωπίσουν την βαριά εγκληματικότητα, στην οποία και εσείς προηγουμένως αναφερθήκατε.

Δημοσιογράφος:Να πάμε σε ένα άλλο θέμα; Πάω γρήγορα από θέμα σε θέμα γιατί ο χρόνος πιέζει πολύ ο ραδιοφωνικός. Λαθρομετανάστες. Είδα ότι συνοδέψατε τον Πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μάλτα και υποψιάζομαι ότι εκεί συζητήθηκε το θέμα και γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η παρουσία σας, καταλαβαίνω καλά;

Υπουργός: Είναι όπως το λέτε, προφανώς …

Δημοσιογράφος: Υπήρξε κάποια συμφωνία με τη Μάλτα για συνεργασία σε ζητήματα παράνομης μετανάστευσης;

Υπουργός: Θα σας πω αμέσως. Ο Πρωθυπουργός, ότι χρειάστηκε να πάω εγώ με τον Πρωθυπουργό, είναι διότι την αρμοδιότητα την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Μάλτα. Κατά συνέπεια, το θέμα ποιο είναι; Εμείς με τη Μάλτα έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση στο εξής: δεν μπορεί αρμόδια για το χειρισμό του μετανάστη να είναι η πρώτη χώρα στην οποία αυτός μπήκε, μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός. Αυτό που είναι γνωστό όσον αφορά το άσυλο ως Δουβλίνο 2. Αυτό εμάς μας επιβαρύνει, εμάς την Ελλάδα, με περίπου το 90% των συνολικών παράνομων εισροών μεταναστών στην Ευρώπη. Μέχρι τον Ιούνιο, η χώρα δεν είχε προσφέρει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρόταση αλλαγής πορείας σε αυτόν τον τομέα. Ούτε καν πρέπει να σας πω, και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ούτε καν είχαμε καταγράψει θεσμική διαφωνία στο Δουβλίνο. Λέγαμε ό,τι θέλαμε μέσα στην Ελλάδα, λέγαμε ό,τι θέλαμε στη Βουλή, αλλά ως Ελληνική Κυβέρνηση θεσμική διαφωνία στο Δουβλίνο 2 , το οποίο γινόταν διαπραγμάτευση για να γίνει το Δουβλίνο 3, δεν είχε καταγραφεί. Προσπαθούμε, λοιπόν, τώρα να δημιουργήσουμε μια άλλη πολιτική, η οποία να βασίζεται σε άλλα κριτήρια. Υπάρχει ένα πράγμα, το οποίο ονομάζουμε «κλείδα αναδιανομής». Το οποίο τι σημαίνει: Σημαίνει, για να το λέω λίγο απλά, ότι την αρμοδιότητα δεν μπορεί να την έχει μόνο όποιος είναι ο πρώτος που μπαίνει ο μετανάστης, αλλά θα πρέπει να γίνεται διανομή με άλλα κριτήρια, όπως, η έκταση της χώρας, ο πληθυσμός της χώρας, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, πόσο πλούσια είναι μια χώρα. Δεν μπορεί δηλαδή εμείς που είμαστε στην άκρη, να το «τρώμε» όλο και να είμαστε αρμόδιοι για όλους και να μας ασκείται και συνεχώς κριτική για όλα και να φταίμε και για όλα. Και σε αυτό ψάχνουμε ευρωπαϊκές συμμαχίες. Η Μάλτα είναι μια μικρή χώρα, έχει όμως ένα τεράστιο πρόβλημα και είναι η πρώτη χώρα με την οποία αυτό το συμφωνήσαμε: ότι αυτός είναι ένας τρόπος να έχουμε νέα ευρωπαϊκή πολιτική. Θα χτίσουμε λοιπόν πάνω σε αυτή την πρόταση, η οποία ήδη αναπτύσσεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Παπανικολάου, ο οποίος είναι αρμόδιος γι’ αυτό και το στηρίζει. Έχουμε λοιπόν σε αυτό το επίπεδο, κάνουμε μια προσπάθεια να χτίσουμε μια νέα πολιτική πρόταση, θα αναζητήσουμε συμμαχία με όλες τις χώρες, πρώτα της νότιας Ευρώπης και θα προσπαθήσουμε, θα την επιβάλλουμε ή εν πάση περιπτώσει να το συζητήσουμε με τους υπόλοιπους εταίρους.

Δημοσιογράφος: Τώρα, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό επειδή βλέπουμε, ακούμε να εκφράζουν επιφυλάξεις για αυτά τα κέντρα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών. Η κυβέρνηση τουλάχιστον είναι ενωμένη σε αυτό το ζήτημα; Γιατί βλέπω ότι το σχέδιο κάνετε φιλότιμες προσπάθειες να προχωρήσει, αλλά ακούω στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Υπουργός: Πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Αυτός είναι ένας σχεδιασμός, τον οποίο η χώρα είχε συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους, τον αναθεωρούμε και θα υποβάλλουμε νέο action plan, αλλά μπορεί να διαφωνεί όποιος θέλει. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τα πάντα.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε τον αναθεωρείτε;

Υπουργός: Εννοώ ότι τον προσαρμόζουμε στις νέες συνθήκες και στις νέες ανάγκες.

Δημοσιογράφος: Πόσα ακόμη θα φτιαχτούνε τέτοια κέντρα;

Υπουργός: Ακόμη δύο ή τρία. Μιλάτε για προαναχωρησιακά κέντρα, για κέντρα φιλοξενίας. Γιατί έχουμε να φτιάξουμε και τέσσερα κέντρα Πρώτης Υποδοχής.

Δημοσιογράφος: Δεν θα γίνει, δηλαδή, αυτό που λέγατε ένα ανά νομό, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.

Υπουργός: Όχι, είναι υπερβολικός ο αριθμός και δεν έχουμε και τη δυνατότητα να το λειτουργήσουμε αυτό.

Δημοσιογράφος: Άρα τώρα θα είναι επτά, οκτώ, δηλαδή, σε όλη τη χώρα;

Υπουργός: Κάτι περισσότερο αν υπολογίσετε και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Κάτι λίγο πιο πάνω από δέκα.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή τα Πρώτης Υποδοχής θα είναι στα σύνορα και μετά θα τους στέλνουν ανάλογα.

Υπουργός: Θα είναι στη Σάμο, στη Χίο, στον Έβρο. Ναι, στα σύνορα.

Δημοσιογράφος: Να σας πω ένα τελευταίο θέμα παρακαλώ κύριε Υπουργέ. Έχουμε ακούσει έτσι μέσα σε εισαγωγικά για «κοινές επιχειρήσεις» της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα, πως αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους πληροφορίες;

Υπουργός: Με συγχωρείτε, αυτό ούτε ακουστικά είναι δυνατόν να το ανεχθώ…

Δημοσιογράφος: Έχει γραφτεί σε εφημερίδες επανειλημμένως.

Υπουργός: Όχι δεν σας το εκπέμπω ως κατηγορία σε σας. Σας λέω ότι για μένα αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο και ως φράση. Η Ελληνική Αστυνομία εκφράζει τη νομιμότητα, η Χρυσή Αυγή με τον τρόπο που δρα πολλές φορές εκφράζει απολύτως την παρανομία. Η Ελληνική Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι απολύτως απέναντι. Απολύτως απέναντι. Εάν θέλετε το κύριο εμπόδιο της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή, είναι η νόμιμη και επιτυχημένη και συνταγματικά ορθή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας. Και έχουμε ξεκαθαρίσει στη Χρυσή Αυγή ότι δεν θα ανεχτούμε, όχι επειδή είναι μέρος της δικής μας αντίδρασης, είναι συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας να μην ανέχεται την αυτοδικία της Χρυσής Αυγής.

Δημοσιογράφος: Δεν σας έχει καταγγελθεί ποτέ τέτοιο γεγονός συνεργασίας ή επικοινωνίας αστυνομικών με χρυσαυγίτες;

Υπουργός: Δεν μου έχει αποδειχθεί ποτέ με επαρκή τρόπο που να μου επιτρέψει να λάβω τα μέτρα που χρειάζεται να λάβω. Οπωσδήποτε και υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση σ’ αυτόν τον τομέα. Έχω πει επανειλημμένος ότι ο Έλληνας αστυνομικός μπορεί να ψηφίζει ότι θέλει, μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, αλλά το Σύνταγμα και οι νόμοι θα εφαρμόζονται και ουδεμία σχέση επιτρέπεται στη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας με οποιοδήποτε πολιτικό χώρο, πόσω μάλλον με τη Χρυσή Αυγή. Αυτά που εκφράζει που ως ιδεολογία μας βρίσκουν απολύτως απέναντι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε και τη συζήτηση που είχαμε. Καλή βδομάδα και καλό κουράγιο στην αποστολή σας.

Υπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο