Συνέντευξη στον ΡΣ RealFm 97.8, στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τον Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Υπουργός: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου και σε εσάς και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω λέγοντας και μισή καλή κουβέντα, παρότι δεν είναι ίδιον των δημοσιογράφων να λένε καλές κουβέντες και γενικά δεν το έχουμε αυτό. Να πω μία καλή κουβέντα και για την επιτυχία της Αστυνομίας στην Κρήτη με την εξάρθρωση αυτού του πολύ μεγάλου κυκλώματος, αλλά και για τη σύλληψη του δολοφόνου του φαρμακοποιού. Δύο ακόμη περιπτώσεις που η ΕΛ.ΑΣ. έκανε καλά τη δουλειά της και νομίζω ότι επειδή σε αυτή τη χώρα δεν είναι το αυτονόητο να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, ας λέμε καμία καλή κουβέντα μπας και συνεχιστεί αυτό.

Υπουργός: Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να σταθώ λίγο στα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη με το Γερμανό Πρόξενο. Εγώ σημείωσα εκεί, δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη προσοχή τα επεισόδια αυτά, τα videos των τηλεοπτικών σταθμών, μία αλλαγή συμπεριφοράς των ΜΑΤ. Έχω καταλάβει καλά; Σημείωσα, δηλαδή, ότι η στάση τους εκεί ήταν περισσότερο αμυντική. Δεν μου θύμισαν συμπεριφορές του παρελθόντος που είχαν έτσι μία πιο, δεν μπορώ να το εκφράσω και απόλυτα, μία πιο επιθετική στάση. Ένιωσα ότι υπήρχε μία αυτοσυγκράτηση. Κάνω λάθος;

Υπουργός: Κύριε Χατζηνικολάου, οφείλω να σας πω ότι την εικόνα που σχηματίσατε εσείς τη σχημάτισα και εγώ. Επιχειρησιακές εντολές, βεβαίως όπως καταλαβαίνετε, δεν δίνει η πολιτική ηγεσία και δεν μπορεί να δώσει η πολιτική ηγεσία. Αυτό το οποίο νομίζω ότι συνέβη είναι ότι ακριβώς επειδή επρόκειτο για θέματα απολύσεων, σε αυτά τα θέματα ο οποιοσδήποτε έχει μια μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, υπήρξε μία επιφύλαξη. Αυτό όμως, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογήσει το να πετάμε καφέδες και να προπηλακίζουμε έναν ξένο διπλωματικό υπάλληλο. Αυτά τα πράγματα είναι ασυγχώρητα. Γίνεται ήδη έρευνα καθώς συζητάμε για να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της συμπεριφοράς και θα μου επιτρέψετε να πω ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές εκθέτουν τη χώρα διεθνώς και δεν μας χρειάζονται ως χώρα.

Δημοσιογράφος: Έχουν ασκηθεί διώξεις για τα χθεσινά επεισόδια, κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: Προφανώς θα έχουν ασκηθεί διώξεις κατά αγνώστων, αλλά από εκεί και πέρα το θέμα είναι ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν κατά συγκεκριμένων προσώπων, αλλιώς το θέμα στερείται πρακτικής σημασίας, έχει μόνο δεοντολογική.

Δημοσιογράφος: Πείτε μου σας παρακαλώ, αύριο έχουμε 17 Νοεμβρίου, είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Θέλω να σας ρωτήσω τι μέτρα θα λάβετε και πως θα κινηθούν οι αστυνομικές αρχές.

Υπουργός: Τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να μπορέσουν μεν η ελληνική κοινωνία, οι έλληνες φοιτητές, να εκφραστούν, να λειτουργήσουν εις μνήμην μιας επετείου, που σηματοδοτεί την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα, αλλά και από την άλλη να μην αποτελέσει η κατάσταση αυτή ομπρέλα για να υπάρξουν έκτροπα ή τα συνήθη που θυμόμαστε στο παρελθόν, τα οποία κατέληγαν στο να καεί η πόλη.

Δημοσιογράφος: Έχετε λάβει μέτρα για να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Θέλω να πω δεν θα δούμε την πόλη να γίνεται μπάχαλο από τους μπαχαλάκηδες.

Yπουργός: Κύριε Χατζηνικολάου, θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω και εσάς και την ελληνική κοινωνία ότι ουδέποτε θα συμβεί κάτι το οποίο δεν είναι καλό ή σωστό. Η πολιτική εντολή στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση είναι να κάνει ότι χρειάζεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων, ώστε να προστατευθεί η ζωή, η περιουσία και η υγεία των πολιτών και βεβαίως συγχρόνως να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην διαμαρτυρία, στη διαδήλωση, αν θέλετε στην επετειακή εκδήλωση οποιασδήποτε τάσης και αισθήματος. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρει η Ελληνική Αστυνομία άλλη μια φορά.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να έρθω λίγο στο θέμα των μέτρων για την ιθαγένεια και θέλω να ζητήσω τη γνώμη σας για την τριβή που έχει προκύψει με τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Υπάρχει λάθος κυβερνητικός χειρισμός; Θέλω να πω, μήπως δεν ενημερώθηκαν τα άλλα δύο κόμματα και προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν τα αρμόδια Υπουργεία σε κινήσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με τους κυβερνητικούς σας εταίρους;

Yπουργός: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν το ξέρω καταρχήν, αλλά επίσης, εδώ έχουμε ορισμένα πράγματα που συνιστούν αντικειμενικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το οποίο νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι επανειλημμένα έχει κινηθεί σε νομολογιακές κατευθύνσεις που η ευρύτερη Κεντροαριστερά θα χαρακτήριζε «προοδευτικές» και όχι «οπισθοδρομικές» απόψεις, που σημαίνει υπάρχει αντικειμενικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αναληφθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία.

Δημοσιογράφος: Τώρα, θα σας διακόψω επιθετικά για να πω ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις μας έχουν συνηθίσει πολύ συχνά να πετούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον κάλαθο των αχρήστων.

Yπουργός: Δίκιο έχετε σε αυτό. Είναι όπως το λέτε ακριβώς, αλλά δεν είναι λόγος αυτός για να το συνεχίσουμε. Το λέω υπό την εξής έννοια: Ανεξαρτήτως αν υπήρξε ή αν δεν υπήρξε και ποια ενδοκυβερνητική συνεννόηση, φαντάζομαι ότι υπήρξε δεν το γνωρίζω, από εκεί και πέρα αυτό δεν μπορεί να…

Δημοσιογράφος: … Αλλά θα έπρεπε να έχει υπάρξει;

Yπουργός: Προφανώς και θα έπρεπε να έχει υπάρξει, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί παράγοντες που εξ΄ ανάγκης θα την επέβαλαν. Άρα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οποιαδήποτε τριβή μπορεί να έχει αυτό σαν αιτία. Υπάρχει αντικειμενικός λόγος επέμβασης, δεν μπορεί να κολλήσουμε στους κανόνες μιας συμπεριφοράς εδώ.

Δημοσιογράφος: Τώρα, πείτε μου σας παρακαλώ, πώς εξελίσσονται τα πράγματα τους τελευταίους μήνες με τη λαθρομετανάστευση στη χώρα μας;

Υπουργός: Καλύτερα από το παρελθόν. Αισθητά καλύτερα από το παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Ξέρω από την πατρίδα μου, τον Έβρο ότι ο τοίχος έχει κάνει δουλειά. Ξέρω όμως παράλληλα ότι ο τοίχος, που έκανε δουλειά εκεί, έχει από την άλλη σπρώξει μάλλον το κύμα των λαθρομεταναστών προς τα νησιά. Προσπαθούν να περάσουν από εκεί…

Υπουργός: Είναι ως εξής κ. Χατζηνικολάου: ο τοίχος είναι και τείχος, υπό την έννοια και των πλεγμάτων αλλά και ανθρώπινη ασπίδα, γιατί ο τοίχος είναι μόνο σε ορισμένα χιλιόμετρα, όλο το υπόλοιπο φρουρείται από ανθρώπους και σκάφη εκεί πέρα. Και πράγματι έχει κάνει τεράστια διαφορά. Από 416 που ήταν οι εισελθόντες μία μέρα πριν ξεκινήσει ο Ξένιος Δίας έχουνε φτάσει κάτω από τους 10. Επίσης παρατηρείται μία αυξημένη είσοδος στο Βόρειο Αιγαίο, αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια αυτοί οι αριθμοί δεν φτάνουν ούτε το 20 με 25% των αριθμών που έμπαιναν από τον Έβρο. Καταλαβαίνει κανείς πόσο πιο εύκολο είναι να περάσει ένα ποτάμι – μάλιστα το καλοκαίρι σχεδόν στεγνό – και τη ξηρά απ’ ότι είναι να περάσει από τη θάλασσα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην προχωρήσουμε και στο θέμα του Αιγαίου και να το θωρακίσουμε. Απλώς αυτό είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού, θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ σε αυτό. Όμως κάνουμε και άλλα πράγματα κ. Χατζηνικολάου…

Δημοσιογράφος: Θα μου πείτε για το σχέδιο Ελλάδας – Μάλτας, αυτό τώρα μου κάνει εντύπωση. Τι συνεργασία μπορεί να υπάρξει με τη Μάλτα;

Υπουργός: Θα σας πω, υπάρχει το εξής θέμα: η χώρα αντιμετώπισε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, όχι μόνο το Δουβλίνο ΙΙ που αφορά το θέμα «άσυλο», που σημαίνει ότι αρμόδια για να χειρισθεί τον παράνομο μετανάστη ως προς τα θέματα ασύλου είναι η πρώτη χώρα στην οποία μπήκε. Άρα κατά 90% η Ελλάδα δηλαδή, σε όλα. Αυτό περιέργως είχε αφεθεί να προχωρήσει, παραλίγο να είναι έτοιμο να γίνει Δουβλίνο ΙΙΙ με το ίδιο βασικό κριτήριο. Εμείς ούτε λίγο ούτε πολύ να έχουμε την αρμοδιότητα για το 90% των υποθέσεων ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει από εκεί και πέρα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε από τότε είναι να βρούμε ένα άλλο κριτήριο, με το οποίο θα μπορούν αυτά τα πράγματα να λειτουργούν. Και επίσης να διευρύνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κριτήρια, τον χειρισμό των μεταναστών. Και τι λέμε λίγο πολύ; Λέμε ότι πρέπει να υπάρχει μία δικλείδα αναδιανομής με την οποία οι μετανάστες, οι οποίοι έρχονται (και οι οποίοι έρχονται επειδή είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έρχονται επειδή είμαστε Ελλάδα ή Μάλτα ή κάτι άλλο), να αναδιανέμονται επί τη βάση του πληθυσμού, επί τη βάση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, επί τη βάση της έκτασης. Για αυτή τη νέα τοποθέτηση, την οποία επιδιώκουμε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου τη χειρίζεται ο Ευρωβουλευτής κ. Παπανικολάου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ψάχνουμε ευρωπαϊκές συμμαχίες. Η Μάλτα λοιπόν, η οποία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα, είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος, η οποία παρότι είναι μικρότερη σε μέγεθος, έχει και αυτή μια ψήφο στο συμβούλιο Υπουργών και έχει και αυτή τη δυνατότητα να προστεθεί σε μας, ώστε σιγά -σιγά να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο.

Δημοσιογράφος: Έχω δυο τρία μηνύματα από φίλους ακροατές, που μου λένε ρώτησε τον Υπουργό, τον έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο υπόγειων διαδρομών ανάμεσα στους μπαχαλάκηδες και στην Αστυνομία; Και αναφέρονται στις περιπτώσεις που έχουμε δει σε διάφορα βίντεο μιας άτυπης, να το πω έτσι, επικοινωνίας ανάμεσα σε άτομα αυτού του χώρου και σε αστυνομικούς με ή χωρίς διακριτικά.

Υπουργός: Κύριε Χατζηνικολάου θέλω να σας είμαι απολύτως ειλικρινής. Αν εγώ σας πω ότι είμαι τόσο έξυπνος ώστε να έχω διαγνώσει τα πάντα σε λίγους μήνες μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, δεν θα σας πω την αλήθεια. Όμως εδώ τι συμβαίνει; Εμείς, τι επιδιώκουμε; Στην πραγματικότητα, πάντοτε , από την πρώτη μέρα, με σαφή εντολή του πρωθυπουργού και με σαφή δέσμευση του πρωθυπουργού, να βγάλουμε τις κουκούλες.

Δημοσιογράφος: Σας το ρωτάω αυτό γιατί κατά καιρούς έχουν υπάρξει έντονες υπόνοιες στην ελληνική κοινωνία ότι οι κουκούλες κινούνται, ορισμένες φορές με βάση το συμφέρον της κεντρικής εξουσίας.

Υπουργός: Ναι το έχω ακούσει και εγώ. Είμαστε στην Ελλάδα. Τα συνωμοσιολογικά πάντα μας ερεθίζουν και μας αρέσουν, λέγεται ευρύτατα και έχετε απόλυτο δίκιο. Όμως, κύριε Χατζηνικολάου κάθε φορά ποιος επιμένει να βγουν οι κουκούλες, κάθε φορά ποιος αντιδρά στο να βγουν οι κουκούλες; Όσες φορές υπήρξαν συλλήψεις ζητήσαμε πάντοτε από την εισαγγελία να βγουν οι κουκούλες και να δοθεί στη δημοσιότητα η ταυτότητα των συγκεκριμένων ατόμων. Κάθε φορά υπήρξε μανιώδης αντίδραση και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και πέρα, στο συγκεκριμένο θέμα. Εδώ, ένα και ένα κάνει δυο. Επίσης, παρένθεση, προχθές συνελήφθησαν πάλι κουκουλοφόροι στο Βόλο. Ανήκαν σε ακροδεξιό χώρο. Πάλι έχουμε κάνει αίτηση να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Δεν έχουμε την παραμικρή αντίρρηση οτιδήποτε βρίσκεται να δίνεται απολύτως στη δημοσιότητα. Ο χώρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είναι αυτός που μανιακά το αρνείται. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, εάν το σενάριο τους είναι ότι πίσω από τις κουκούλες βρίσκονται αστυνομικοί, γιατί δεν μας αφήνουνε να βγάλουμε τις φάτσες τους στο διαδίκτυο και να τελειώνουμε με αυτό το πράγμα;

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πείτε μου και κάτι ακόμη. Θα σας διαβάσω ένα σχόλιο ακροατή, με το οποίο χαμογελάω αλλά θα σας το διαβάσω, για να έχω τη δική σας αντίδραση. Μου λέει «μήπως χθες τα ΜΑΤ είχαν καλή συμπεριφορά και δεν έριξαν χημικά για να μην εισπνεύσει χημικούλια ο κύριος Φούχτελ;»

Υπουργός: Πράγματι χαμόγελο δημιουργεί. Δεν φαντάζομαι να είναι αυτή η αιτία.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δένδια. Καλημέρα.

Υπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο