“Πρέπει να είμαστε απόλυτοι στην τήρηση της νομιμότητας”

Συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον REAL FMμε το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε να καλημερίσουμε τώρα τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Νίκο Δένδια, καλημέρα κ. Υπουργέ. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου και σε σας και στους ακροατές σας. 

Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω από τα γενικότερα; πολιτικά και θα έρθω μετά στα του Υπουργείο σας. Θέλω αν σας ρωτήσω πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορεί να υπάρξει φως για την επόμενη μέρα. Ότι μπορεί δηλαδή να βρεθεί τρόπος η χώρα πράγματι για τελευταία φορά να πάρει σκληρά μέτρα με την κυβέρνησή σας και να μην χρειαστούνε άλλα στη συνέχεια. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Οφείλω να σας πω ότι πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, βέβαια είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Αν θέλετε, τα μέτρα είναι το επώδυνο κομμάτι σε αυτήν την ιστορία. Από εκεί και πέρα είναι η ευρύτερη κατάσταση στη Ευρώπη και η οποία δείχνει κάποια σημεία αντίληψης των προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει και εκτίμησης των τεραστίων προσπαθειών που έχει κάνει τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία. Και από την άλλη αυτονόητα και από τον ίδιο οικονομικό κύκλο κάποια στιγμή θα υπάρξει ένας κύκλος ανάκαμψης σε Ευρώπη που μπορεί να μας παρασύρει και εμάς μαζί του. Άρα νομίζω ότι μπορεί κανείς, αν πιστέψει ότι θα καταβληθεί μια σοβαρή προσπάθεια, να δει ότι στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα υπάρχει και δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας και ανακούφιση της κοινωνίας.

Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα μπροστά όμως φαίνεται για να περάσω έτσι στα τα του Υπουργείου σας το ότι θα έχουμε ένα πολύ θερμό φθινόπωρο, έναν πολύ θερμό χειμώνα με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, που είδη έχουν ξεκινήσει για τα νέα μέτρα και τις περικοπές. Θέλω να ρωτήσω ποιο θα είναι το «δόγμα», εντός εισαγωγικών βάλτε την λέξη, ποια θα είναι η τακτική του Υπουργείο σας απέναντι στις κινητοποιήσεις αυτές. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου καταρχήν είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, των Ελλήνων πολιτών στο σύνολό τους να διαμαρτύρονται, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι συνταγματικό. 

Ν. Χατζηνικολάου: Ναι αλλά έχουμε πρόσφατα γεγονότα και με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα και με άλλες κινητοποιήσεις 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Έχετε δίκιο εδώ που μου το υπογραμμίζετε. Θα συνέχιζα λέγοντας ότι εγώ τουλάχιστον δεν έχω καμία δυνατότητα να διαπραγματεύομαι την νομιμότητα, ουδείς δεν μου έχει δώσει τέτοια εντολή. Κατά συνέπεια η παράβαση της νομιμότητας οφείλουμε και πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και αυτό οφείλει να κάνει η Ελληνική Αστυνομία αμέσως. Δεν μπορεί να επιτραπεί μία κατάσταση στην οποία η χώρα θα γίνει «μπάχαλο». Σεβασμός, απόλυτος σεβασμός στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας αλλά και απόλυτος σεβασμός μες την ευρύτερη νομιμότητα στο δικαίωμα της εργασίας των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών, στο να μην κλείνουν όλοι ο δρόμοι της πρωτεύουσας για το παραμικρό. Γενικά σε οτιδήποτε θα συμβάλλει στην ομαλή ροή της ζωής στην Ελλάδα αυτών που δεν επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν. 

Ν. Χατζηνικολάου: Θα επιμείνω ρωτώντας ποια θα είναι η τακτική των αρχών ασφαλείας των Αστυνομικών αρχών απέναντι στους διαδηλωτές. 

Υπουργός Π.Τ.Π & Δ.Τ.: Μιλάτε σε πρακτικό επίπεδο; 

Ν. Χατζηνικολάου: Σε πρακτικό επίπεδο γιατί έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρονιά άγριες σκηνές, και θέλω να ρωτήσω αν ο τρόπος με το οποίο θα ασκήσει η Αστυνομία τα καθήκοντά της σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι ο ίδιος ή αν κάτι θα αλλάξει; 

Υπουργός Π.Τ.Π & Δ.Τ.: Κύριε Χατζηνικολάου γίνεται μία πολλή μεγάλη προσπάθεια, η οποία ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί, αλλαγής του δόγματος αντιμετώπισης των ταραχών όσο αναφορά τα χημικά, τα δακρυγόνα. Έχω την εντύπωση δηλαδή και νομίζω όλοι έχουν την εντύπωση στην ελληνική κοινωνία ότι αφενός μεν στρέφονται κατά δικαίων και αδίκων. Και επίσης ότι έχει ελαχιστοποιηθεί η χρησιμότητα, λόγω της μάσκας που χρησιμοποιούν αυτοί από τους διαδηλωτές που στην πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα, γιατί αυτοί είναι οι παρανομούντες. Έχουν εξαντλήσει τα δακρυγόνα λοιπόν την χρησιμότητά τους. Γίνεται μία προσπάθεια λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία να στραφεί σε άλλους τρόπους πιο σύγχρονους. Μια σκέψη παραδείγματος χάρη είναι το νερό. Όμως επιτρέψτε μου και σ΄ αυτό εδώ να είμαι πάρα πολύ καθαρός, αυτό σε τίποτα δεν συνιστά υποσημείωση υποχώρησης, από την απαίτηση της τήρησης της νομιμότητας. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτή τη μέγιστη φάση της κρίσης, να συνεννοηθούμε σαν κοινωνία πάρα πολύ καλά και να καταλάβουμε ότι η νομιμότητα είναι προς το συμφέρον όλων μας. Δεν είναι απλώς ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί κανείς να το υπερβαίνει, αν κρίνει ότι κάτι θέλει. 

Ν. Χατζηνικολάου: Βέβαια κ. Υπουργέ, παράλληλα νομίζω ότι καταλαβαίνει κάθε συμπολίτης μας ότι ειδικά αυτήν την περίοδο ότι η βία έχει πολλές εκφάνσεις βίαιες, είναι και οι αλλαγές που υφίστανται οι πολίτες στη ζωή τους από τις περικοπές τη τελευταίας διετίας. Και από αυτές που θα έρθουν και που αποτελούν, ίσως, για ορισμένους την τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Έχετε δίκιο πως προς την διατύπωση της σκέψης ότι όλα αυτά τα πράγματα πλήττουν και αν θέλετε βάρβαρα πολλές φορές το επίπεδο ζωής πάρα πολλών των συμπολιτών μας και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι σε εξαιρετικά δύσκολή κατάσταση. Νομίζω ότι πια έτσι όπως έχει γίνει η οικονομία καθένας μας έχει ένα μέλος της οικογένειάς του ή μια οικογένεια πολύ κοντά που έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Όμως κ. Χατζηνικολάου αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αιτιολογία η δικαιολογία να επιστέψουμε στον νόμο της ζούγκλας. Αντιθέτως, ίσα- ίσα, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σ΄ αυτήν την έσχατη κρίση, αν θέλετε σ΄ αυτήν την υπαρξιακή αγωνία σαν χώρα και σαν κοινωνία, πρέπει είμαστε απόλυτοι στην τήρηση της νομιμότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε. 

Ν. Χατζηνικολάου: Έρχομαι τώρα στην προσπάθεια που κάνετε και η οποία έχει επισημανθεί με θετικό τρόπο και από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τη λαθρομετανάστευση στην χώρα. Θέλω να σας ρωτήσω καταρχήν αν αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, που και με ποιον τρόπο και θέλω να σας ρωτήσω για την ουσία του πράγματος. Θέλω να πω, θα μείνουμε μονό στην εντύπωση των επιχειρήσεων που έγιναν τις πρώτες μέρες και τις υποδεχτήκαμε όλοι με ευνοϊκά σχόλια ή θα γίνουν ουσιαστικότερα πράγματα την επόμενη μέρα; Για παράδειγμα, ένα θέμα που συζητείται έντονα είναι ότι κατ΄ ουσίαν καθαρίζουμε το κέντρο της Αθήνας αλλά εξάγουμε το πρόβλημα σε άλλες περιοχές 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Εν μέρει ακριβές, είναι όπως το λέτε ως διατύπωση σκέψης, το ακούω από πάρα πολλούς συμπολίτες μας, θα μου επιστρέψετε να το απαντήσω. Εδώ σ’ αυτό καταρχήν. Εν μέρει πράγματι το πρόβλημα μεταφέρεται Βεβαίως, έχουν αποσυρθεί από το κέντρο και από τους δρόμους της χώρας άνω των 2.000 παρανόμων μεταναστών και επίσης έχουν ελεγχθεί πολλές χιλιάδες που και αυτό είναι πολύ σχηματικό για την ελληνική αστυνομία… 

Ν. Χατζηνικολάου: Βεβαία το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσοι έχουν απελαθεί από τη χώρα… 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Θα έρθω και σε αυτό κ. Χατζηνικολάου γιατί και σε αυτό έχετε δίκιο. Να πάμε από την αρχή. Αυτή είναι μια επιχείρηση η οποία δεν έχει καταληκτική ημερομηνία. Δεν μπορεί από τη φύση της να έχει καταληκτική ημερομηνία Είναι μια επιχείρηση διαρκής και αυτό είναι και το στοίχημά της, να μην είναι μια επιχείρηση εικόνας, όπως έχουν γίνει πάρα πολλές στο παρελθόν, αλλά να είναι μια διαρκής επιχείρηση. Ήδη τώρα που συζητάμε αριθμεί μόνο 33 μέρες εξέλιξης και νομίζω ότι για αυτόν τον χρονικό ορίζοντα έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και έχει βελτιώσει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας. Αυτό το οποίο έχουμε στόχευση να κάνουμε – και η πρώτη ρεαλιστική αποτίμηση θα γίνει μετά το τέλος του χρόνου, μετά τις 31/12 – είναι να επεκτείνουμε την επιχείρηση και σε όλη την Αθήνα και σε άλλες Ελληνικές πόλεις και να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε τον μηχανισμό αυτό, αντιμετώπισης παρανόμων μεταναστευτικών ροών, το οποίο έχει υποσχεθεί η χώρα από το 2010, έχει νομοθετήσει από το 2011 και με λύπη, νομίζω ξέρουμε όλοι έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα, για να μην απαξιώσω ακόμη περισσότερο αυτό το οποίο παρέλαβα. Αυτό είναι σχεδιασμένο, εγώ εκτελώ ένα σχεδιασμό τον οποίο βρήκα, η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή το κράτος τον εκτελεί αυτό το σχεδιασμό. Με ρωτάτε αν μπορούν να γίνουν όλα τέλεια σύντομα; Η απάντηση είναι όχι. Θέλει πάρα πολύ καιρό. Αν θέλετε, θέλει πάνω από χρόνο ίσως και πάνω από δύο χρόνια, για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός σε απόλυτη λειτουργικότητα. Όμως νομίζω ότι αν το 2010 είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε αυτά που κάνουμε τώρα , θα ήμασταν δέκα φορές καλύτερα και πρέπει στην ελληνική κοινωνία να πούμε την αλήθεια, θαύματα δεν γίνονται. 

Ν. Χατζηνικολάου: Για παράδειγμα ακούω ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στον Έβρο, με την είσοδο των λαθρομεταναστών, αλλά έχει χειροτερέψει στα νησιά. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Σωστό. Αλλά είναι πολύ μικρότεροι οι αριθμοί στα νησιά κ. Χατζηνικολάου. Στον Έβρο τα τέλη Ιουλίου είχαμε καταλήξει να έχουμε 400 μετανάστες την ημέρα, παράνομους που έμπαιναν στη Χώρα ένα ελληνικό χωριό την ημέρα δηλαδή, σε πληθυσμό, που έμπαινε μέσα στη Χώρα και αυτή τη στιγμή, χθες ο αριθμός ήταν μηδέν. Είναι η τρίτη μέρα που παρατηρείται το μηδέν. Παρένθεση, επιτρέψτε μου να σας πω, η στόχευση της επιχείρησης ήταν να πάμε στο τριάντα της εκατό μείωση, δηλαδή κάπου μεταξύ εβδομήντα και ογδόντα. Πράγματι χθες είχαμε 34 εισόδους από το Αιγαίο, αλλά είναι πολύ πιο μικρός ο αριθμός από τον Έβρο και ήδη έχει γίνει μια συνάντηση δική μου με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τον κύριο Μουσουρούλη, ελπίζω ότι θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει ο συντονισμός ανάμεσα στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στο Πολεμικό Ναυτικό ώστε εκεί να δημιουργήσουμε μία ανάλογη ασπίδα, όπως δημιουργήσαμε στον Έβρο. Είναι όμως και πάλι επιτρέψτε μου να σας πω, πολύ πιο μικροί οι αριθμοί από τον Έβρο. 

Ν. Χατζηνικολάου: Σε σχέση με τα στρατόπεδα υποδοχής των προσφύγων και τις αντιδράσεις που αυτά δημιουργούν στις τοπικές κοινωνίες είναι ένα μεγάλο θέμα. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Δεν επέπρωτο, κύριε Χατζηνικολάου να είμαι δημοφιλής, το κατάλαβα από την ώρα που μου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός που με στέλνει. Εμένα υποχρέωση μου είναι να δημιουργήσω αυτό το μηχανισμό και η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήματα για να φτιάξει κέντρα εξαρχής. Βεβαίως, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά μας τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πάλι η εθνική συμμετοχή είναι μεγάλη. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει τα χρήματα και δεν έχει το χρόνο. Τα στρατόπεδα λοιπόν αυτά, τα οποία ο Ελληνικός Στρατός δεν χρειάζεται πια και είναι σε κατάσταση που μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως, είμαι υποχρεωμένος να τα χρησιμοποιήσω. Κατανοώ εν μέρει τις αντιδράσεις, όχι στην υπερβολή τους, όχι στη διατύπωση λέξεων που προσβάλλουν κάθε άνθρωπο. Εντάξει το να υβρίζουν εμένα αν θέλετε είναι το λιγότερο, αλλά οφείλω να σας πω ότι είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω εάν δεν γίνει αυτό δεν υπάρχει ελπίδα λειτουργίας του συστήματος. Εάν δεν υπάρχουν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κέντρα Φιλοξενίας, ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν ο αλλοδαπός πιστεύει ότι έχει μπει στην Ελλάδα και θα παραμείνει ελεύθερος να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας και να σουλατσάρει όπου θέλει, δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Παρακαλώ πολύ λοιπόν ειλικρινά τις τοπικές κοινωνίες…

 Ν. Χατζηνικολάου: Επομένως λες ότι λειτουργεί και αποτρεπτικά αυτό στο να έρθουν και άλλοι 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Βεβαίως κύριε Χατζηνικολάου και λειτουργεί, όταν ξέρουν ότι θα φυλαχθούν, ότι η μόνη τους διέξοδος είναι είτε ένα στρατόπεδο φιλοξενίας είτε η επιστροφή στις χώρες τους. Αφήστε τις περιπτώσεις του ασύλου σε όποιους δίνεται άσυλο η χώρα θα τους προστατέψει 

Ν. Χατζηνικολάου: Επέστρεψαν κάποιοι στις χώρες τους αυτό το τελευταίο διάστημα. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Μάλιστα, έχουν επιστρέψει εκατό, επιστρέφονται άλλοι 168 μέσα στο Σεπτέμβρη. Έχουμε όμως το πιο σημαντικό…

 Ν. Χατζηνικολάου: Είναι μικροί οι αριθμοί. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Είναι μικροί βεβαίως, θα δημιουργήσουμε όμως έναν μηχανισμό, κ. Χατζηνικολάου, αυτό είναι το σημαντικό, να μην είναι κατά περίπτωση οι επιστροφές. Να έχουμε ένα στημένο μηχανισμό επιστροφών. Έχουμε πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάρα πολλά χρήματα έχουν χαθεί ή κινδύνεψαν να χαθούν στο παρελθόν γι’ αυτό το σκοπό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό, να συνεννοηθούμε με τις χώρες, να συνεννοηθούμε με την Ευρώπη, δεν σας λέω ότι θα είμαστε πάντα επιτυχείς, αλλά πάντως σε σχέση με την πραγματικότητα που παρελήφθη νομίζω ότι μπορούμε να επιφέρουμε δραματικές βελτιώσεις και πάντα λέγοντας στην ελληνική κοινωνία ότι δεν υπάρχουν θαύματα, υπάρχει μόνο σκληρή προσπάθεια. 

Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα, σας άκουσα στη Βουλή να λέτε ότι δεν θα ανεχτεί το ελληνικό κράτος να υποκαθιστά τις αρχές ασφαλείας, τα σώματα ασφαλείας με παραστρατιωτικές ομάδες, η Χρυσή Αυγή και θέλω να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος, πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο; 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Με την τήρηση της νομιμότητας, με την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας, δεν είναι δυνατόν… 

Ν. Χατζηνικολάου: Σε πολλές περιοχές το γνωρίζετε πολύ καλά, υποκαθιστά η χρυσή αυγή το κράτος, τις αστυνομικές αρχές 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Δεν θέλω να το εστιάσω, το απευθύνω κατά πάντων, αλλά πράγματι η Χρυσή Αυγή έχει κάνει προσπάθειες, γιατί τι πήγε να κάνει στην Κόρινθο ας πούμε μπαίνοντας σε τραγική αντίφαση; Στην Αθήνα έλεγε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, στην Κόρινθο έλεγε ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούν μετανάστες μέσα στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Αυτή είναι η συνταγματική επιταγή, ξέρετε πάλι εγώ δεν έχω καμιά ευχέρεια να κάνω κάτι άλλο, δεν κάνω επίδειξη δύναμης ή κάτι τέτοιο, λέω απλώς ξεκάθαρα αυτό που είναι συνταγματική μας υποχρέωση. Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα. Όποιος έχει την εντύπωση ότι μπορεί στην Ελλάδα να δημιουργήσει τάγματα εφόδου, να αντιποιείται τα εθνικά σύμβολα, να παριστάνει τον περιπατητή και να δημιουργήσει παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες να λειτουργούν ως οιωνοί αστυνομικές δυνάμεις, ε, όχι, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό κύριε Χατζηνικολάου. Αν δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να πάμε στο σπίτι μας, αλλά να είμαστε εδώ να το παρατηρούμε να συμβαίνει και να το αφήνουμε να εξελίσσεται δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει. 

Ν. Χατζηνικολάου: Τι θα κάνετε σε σχέση με την εγκληματικότητα, ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα; Διάβασα για παράδειγμα για ένα σώμα αστυνομικών που θα έχουν καλύτερο οπλισμό, πιο βαρύ οπλισμό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Και η εγκληματικότητα δεν είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπιστεί αύριο το πρωί. 

Ν. Χατζηνικολάου: Πρέπει να σας πω ότι αυτή η είδηση προκάλεσε και ανησυχία, μήπως αυτό το σώμα χρησιμοποιηθεί και σε άλλους σκοπούς και όχι μόνο κατά της εγκληματικότητας.

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Είμαστε πάντα καχύποπτοι στην Ελλάδα κ. Χατζηνικολάου. Μετά το ‘74 ιδίως σε όλα αυτά τα θέματα είμαστε πάντα καχύποπτοι. Τι συμβαίνει καταρχήν; Πιστεύουμε ότι ένα κομμάτι της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σαν συνέπεια του μεταναστευτικού, δηλαδή πιστεύουμε ότι η επιχείρηση η οποία τώρα εξελίσσεται θα μπορέσει να βοηθήσει στον περιορισμό τουλάχιστον της μικρής εγκληματικότητας, της μικροκλοπής, της εισβολής στα σπίτια με αντικείμενο τη κλοπή κτλ. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο κομμάτι, που είναι η μεσαία και βαριά εγκληματικότητα 

Ν. Χατζηνικολάου: Στην οποία πρωταγωνιστούν και Έλληνες.. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Γι’ αυτό το λέω, δεν αντιμετωπίζεται έτσι, και οι οποίοι πλέον είναι απίστευτο, αν δείτε το ποσοστό των ληστειών που οι ληστές φέρουν Καλάσνικοφ, δηλαδή ένα όπλο μεγάλου διαμετρήματος, πολύ πιο ισχυρό από το εννιάρι περίστροφο που έχει ο μέσος αστυνομικός. Θα εκπλαγείτε. Τι λέω λοιπόν. Πρώτον ένα πλάνο αναδιάρθρωσης όλης της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα το ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβρη ελπίζω θα είναι έτοιμο, θα συζητήσουμε διότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται εν μια νυκτί, και ορισμένοι νομίζουν ότι έτσι είναι το σωστό, αλλά πάντως ένα νέο οργανόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο οικονομικό, με μεγαλύτερες μονάδες, με μεγαλύτερη εξειδίκευση, με απελευθέρωση δυνάμεων από εργασίες γραφείου για την αστυνόμευση. Τώρα ακριβώς επειδή υπάρχει σε αυτό που ειδικά με ρωτήσατε, ακριβώς επειδή υπάρχει ένα κομμάτι της εγκληματικότητας ιδιαίτερα βαριά οπλισμένο, πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας που να έχει ανάλογο οπλισμό, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Όταν ο αστυνομικός δέχεται πυρά από Καλάσνικοφ, το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει όταν έχει το περίστροφο μαζί, είναι να κρυφτεί, δεν έχει καμία δυνατότητα ούτε να επιστρέψει αυτά τα πυρά. Πρέπει να δούμε λοιπόν πως θα διαρθρωθεί ένα τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στη βαριά αυτή εγκληματικότητα, με ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία, όλα αυτά δεν γίνονται ερήμην της, με αντίληψη των επιφυλάξεων, με μη συναίνεση ως προς το τι πρέπει να γίνει, αλλά νομίζω ότι αν μείνουμε παρατηρητές θα είμαστε πολύ πιο καταδικαστικοί. 

Ν. Χατζηνικολάου: Δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η μονάδα για καταστολή σε κινητοποιήσεις εργαζομένων; 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Όχι βέβαια κ. Χατζηνικολάου, εδώ αντιθέτως.. Ν. Χατζηνικολάου: Δεν πειράζει πείτε το… 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Αντιθέτως επιστρέφουμε στο νερό. Είναι μια πολύ πιο ορθή μέθοδος, ακριβώς γιατί, εν πάση περιπτώσει σεβόμαστε και το δικαίωμα όποιου διαμαρτύρεται μέσα στη νομιμότητα, την ώρα που κάποιος δίπλα του παρανομεί. Αυτόν προσπαθούμε να προστατεύσουμε. Προς θεού. Σας ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία όμως να το πω κάθετα. Όχι με κανέναν τρόπο. 

Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ. Καλημέρα. 

Υπουργός Δ.Τ. & Π.τ.Π.: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο