Συνάντηση με τους Αντιπροέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν σήμερα με τους Αντιπροέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας κα Laura Tuck (αρμόδια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία) και κ. Kaushik Basu (αρμόδιος για θέματα Οικονομικών Ανάπτυξης).

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να καλωσορίσω κατ’ αρχήν στην Αθήνα και στο Υπουργείο την κα Laura Tuck Αντιπρόεδρο της World Bank όπως επίσης και τον κ. Basu επίσης Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως καλά γνωρίζετε η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη παρέχει τεχνογνωσία και βοήθεια στην ελληνική Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Είχαμε την ευκαιρία και εγώ και ο Υφυπουργός ο κ. Μηταράκης να έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν περιορίστηκε μόνο στα θέματα που παρέχει τεχνογνωσία η Παγκόσμια Τράπεζα στην Κυβέρνηση και στη χώρα, αλλά επεκτάθηκε και συνολικά σε μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στους επισκέπτες μας τις σκέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την σημαντική αλλαγή που επιχειρείται στην ελληνική οικονομία, από μια κλειστή οικονομία με κρατικιστικό πρότυπο σε μια ανοιχτή οικονομία, φιλική στις επενδύσεις, φιλική και στον ίδιο τον Έλληνα πολίτη που θέλει να επιχειρήσει, να μπει στο επιχειρείν.

Όπως επίσης συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και γενικά με την τεχνογνωσία που μας παρέχει η διεθνής Τράπεζα και θα συνεχίσει να μας παρέχει, ώστε να διευκολύνουμε τις αδειοδοτήσεις. Να περάσουμε από αυτό το γραφειοκρατικό καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα σε ένα χρήσιμο και σύγχρονο καθεστώς, που δεν θα απαιτούνται απέραντοι φάκελοι και ατελείωτος χρόνος ώστε να μπορέσει να αποκτηθεί η οποιαδήποτε άδεια ακόμη και για τη μικρότερη επιχείρηση.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αλλαγή που επιχειρούμε στην ελληνική οικονομία.

Γενικά οι συζητήσεις μας είχαν ένα κεντρικό σημείο: να αναζητήσουμε αυτό το οποίο χρειάζεται για να υπάρξει μια επανεκκίνηση συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Να βοηθήσουμε αυτή την ανάπτυξη που φαίνεται να έρχεται, ώστε να υπάρξουν σημαντικοί ρυθμοί για να μπορέσουμε επιτέλους να ξεφύγουμε από την κρίση των έξι τελευταίων ετών.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω την κα Tuck για τη βοήθεια που η World Bank παρέχει στην Ελλάδα.

L. TUCK: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μας υποδεχτήκατε εδώ. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ στην Ελλάδα, είμαι συντονίστρια στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Ευρώπη και για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας και βρίσκομαι εδώ για να συναντήσω τον κ. Δένδια ο οποίος έχει την ιδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά επίσης είναι και υπεύθυνος για τη συνεργασία που υπάρχει με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ήρθαμε εδώ να μάθουμε περισσότερα για την οικονομική κατάσταση και για τα προγράμματα που μπορούν να υπάρχουν εδώ και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως αναφέρθηκε και από τον Υπουργό η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένας τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στόχος είναι να μπορέσει να συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση. Παρόμοιο έργο επιτελούμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Κύπρος και εδώ έχουμε συνεργασία και με τον Πρωθυπουργό και με την ομάδα δράσης για την Ελλάδα την Task Force για τη συνδρομή που παρέχεται από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα.

Θέλω να πω ότι βασικές προτεραιότητές μας είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να συστήσουν επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση να αυξήσουν την απασχόληση.

Τόσο ο κ. Υπουργός όσο και ο προκάτοχός του έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πολύ επικεντρωμένοι σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε δείκτες που χρησιμοποιούμε στην Παγκόσμια Τράπεζα για να μπορούμε να αξιολογούμε αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Η Παγκόσμια Τράπεζα αξιολογεί σε 180 χώρες πως ακριβώς γίνεται το επιχειρείν. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μεταπήδησε από την 100η θέση στην 72η γεγονός που αποτελεί ένα πολύ εντυπωσιακό επίτευγμα. Μάλιστα πέρσι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση διεθνώς ως προς τη διευκόλυνση της διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων, ανεβαίνοντας στην κατάταξη κατά 111 θέσεις.

Και έτσι επανέρχομαι σε αυτά που είπε και ο Υπουργός προηγουμένως για τις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των επενδύσεων στις επιχειρήσεις μέσω του νέου νόμου – πλαισίου που αφορά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας εδώ στην Ελλάδα.

Υπάρχει κι ένας δεύτερος τομέας στον οποίο συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση στην Ελλάδα, αφορά μια συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σχήμα «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες οι οποίες κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών ετών δεν έχουν κανένα εισόδημα, προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εισόδημα.

Από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε σε πολιτική βάση το πρόγραμμα αυτό τους προσεχείς μήνες προκειμένου αυτό να πάρει εθνικές διαστάσεις στο μέλλον.

Οι δυο τομείς συνεργασίας απαιτούν πολύ χρόνο, πολλές προσπάθειες, πολλή διαδικασία. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για μας που μπορούμε και συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο