Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, κ. Michel Sapin

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, κ. Michel Sapin. Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο υπουργών μετά τη συνάντηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να υποδεχτώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έναν έμπειρο πολιτικό κι έναν καλό φίλο της Ελλάδας, τον Υπουργό Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν.

Θα ήθελα κατ” αρχήν να χαιρετίσω τη δέσμευση της γαλλικής πλευράς να στηρίξει έμπρακτα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο συμμετέχοντας με 30 εκ. ευρώ σε αυτό και συγκεκριμένα στο σκέλος της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της κεφαλαιουχικής συμμετοχής.

Με τον κ. Σαπέν συζητήσαμε αναλυτικά για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την υλοποίηση της δέσμευσης σε άμεσο χρονικό διάστημα ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι μια πράξη που δείχνει την αλληλεγγύη της γαλλικής πλευράς, αλλά και την εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, στην οικονομία και την κοινωνία.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κaι άλλα έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούμε μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών και τραπεζικών κεφαλαίων, έχουν διττό στόχο: να τονώσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καταφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν, και να αποτελέσουν το όχημα για τη στήριξη της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ώστε μέσα από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, να ορθοποδήσει η ίδια η χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό για την στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ευρώπης, τις διμερείς μας σχέσεις καθώς επίσης και τις υπόλοιπες προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενημέρωσα τον κ. Σαπέν για τις προσπάθειες που κάνουμε για να διοχετεύσουμε χρήματα στην ελληνική οικονομία και ζήτησα τη βοήθειά του ώστε να δεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – κάτι το οποίο αποτελεί στόχο για την ελληνική πλευρά – και συγκεκριμένα να επιτραπεί από τα διαρθρωτικά Ταμεία η επιδότηση του επιτοκίων των ήδη ληφθέντων δανείων. Σας λέω ότι επιτρέπεται η επιδότηση επιτοκίου των νέων δανείων, θέλουμε όμως να πετύχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδοτήσουμε το επιτόκιο για δάνεια που ήδη έχουν ληφθεί.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ζητήσαμε τη γαλλική στήριξη και βοήθεια σε αυτό μας τον στόχο.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Σαπέν και τη γαλλική Κυβέρνηση για την στήριξη και τη βοήθεια στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

M. ΣΑΠΕΝ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ, τα είπατε όλα! Θα είμαι λοιπόν σύντομος, για μας –και είχα τη δυνατότητα να το διαπιστώσω κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας- η σωστή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη καθώς και την ανάπτυξη στον τομέα της απασχόλησης. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες όπως η Γαλλία.

Η υποστήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης θα πρέπει να γίνει μέσω της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό η Γαλλία επιβεβαίωσε τη δέσμευση του ποσού των 30 εκ. ευρώ, που θα τεθούν στη διάθεση του ελληνικού Ταμείου για την ανάπτυξη και στις προσεχείς εβδομάδες θα συζητηθούν και οι τεχνικοί όροι για την χρήση του ποσού αυτού.

Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να περάσει μέσα από εθνικές πολιτικές, αλλά και μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο αυτό τις προτάσεις σας σχετικά με την διάθεση των Ταμείων, εν προκειμένω των διαρθρωτικών Ταμείων. με σκοπό τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρις ότου υπάρξει μια νέα κατάσταση, μια νέα ανάκαμψη στην οικονομία της Ελλάδας, μέχρις ότου τεθούν σε εφαρμογή αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να τις φέρουμε εις πέρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία και θα πρέπει επίσης να επαναπροσανατολίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ωφεληθούν και οι λαοί μας να μπορέσουν να νιώσουν τα οφέλη της στροφής αυτής. Ευχαριστώ.

=============

Κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας

και του Υπουργείου Οικονομικών και Δημοσίων Οικονομικών της Γαλλίας

Η Γαλλική Κυβέρνηση υποστηρίζει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution for Growth-IfG)

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου, οι Υπουργοί κκ. Sapin και Δένδιας επισήμαναν τη σημασία της προώθησης ιδιωτικών επενδύσεων, της οικονομικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης , τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και για κάθε Κράτος Μέλος. Οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, και κυρίως τα εθνικά αλλά και τα κοινοτικά μέσα, πρέπει να ενεργοποιηθούν συνολικά και αποτελεσματικά, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και να αποκατασταθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία και κυρίως για τις ΜΜΕ.

Σε αυτή τη βάση, ο Υπουργός Sapin μίλησε θετικά για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό ταμείο, το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» (IfG), το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε Ελληνικές ΜΜΕ και έργα υποδομών, ενώ παράλληλα στόχος του είναι να παρέχει στους επενδυτές αποδόσεις αντίστοιχες της αγοράς.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Γαλλίας να υποστηρίξει αυτό το έργο, συμπεριλαμβανομένης πιθανής επένδυσης στο Ταμείο ύψους έως των 30 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για την χρηματοδότηση ΜΜΕ με ίδια κεφάλαια. ο Υπουργός κ.Sapin εξέφρασε στον Υπουργό κ. Δένδια την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα λάβει ευρεία υποστήριξη από Ευρωπαίους εταίρους και φορείς αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση και τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον Υπουργό Sapin προσωπικά όσο και προς την Γαλλική Κυβέρνηση για την ουσιαστική τους υποστήριξη και την αποδεδειγμένη εμπιστοσύνη τους για τις προσπάθειες των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, η βούληση της Γαλλίας να υποστηρίξει το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» δεν αποτελεί μόνο μία σημαντική συμβολή για το Ταμείο, αλλά παράλληλα δίνει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, και συζήτησαν τα απαραίτητα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιτευχθούν τα σημαντικά οφέλη, που μπορεί να αποφέρει. Πιο συγκεκριμένα, τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών της αγοράς, της εταιρικής διακυβέρνησης, και των πολιτικών διαχείρισης κινδύνου, καθώς και στη θέσπιση αποδοτικών και τεκμηριωμένων επιχειρηματικών σχεδίων. Συμφώνησαν επίσης ότι βασικός στόχος είναι το Ταμείο να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα ιδιωτικά και δημόσια εργαλεία, καθώς η στρατηγική του επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδυτών από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο