“Το να υποσχόμαστε μελλοντικούς παραδείσους είναι εκτός δυνατοτήτων σε αυτή τη φάση. Όμως δεν είναι αυτονόητο ότι η χώρα πρέπει να ζει για πάντα σε ένα περιβάλλον δυστυχίας και συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών”

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

Για την χθεσινή αυτοκτονία στο Σύνταγμα

«Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε πολιτική νοηματοδότηση η οποία είναι υπαρκτή, για μένα ο σεβασμός στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και μάλιστα με ένα τραγικό τρόπο είναι πάντα το πρωτεύον. Θεωρώ ότι υπάρχουν γεγονότα μπροστά στα οποία η σιωπή και η αξιοπρέπεια στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής που χάθηκε είναι η δέουσα στάση».

Για την κατάσταση της χώρας

«Όσο και αν είναι η κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία στην πραγματικότητα έχει να συστήσει στην ελληνική κοινωνία μια οδό εξόδου από αυτή την κρίση. Εάν δεν την έχει δεν έχει κανέναν λόγο να κατέβει στις εκλογές.

Εμείς στην ΝΔ θεωρούμε ότι παρά τη δυστυχέστατη συγκυρία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης και μεσοχρόνια υπάρχουν δυνατότητες της χώρας όχι μόνο να βγει από αυτή την παρά πολύ κακή κατάσταση αλλά να επανέλθει σε ένα επίπεδο ευημερίας όπως αυτό εννοείται στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

Υπόσχεση παραδείσων μελλοντικών είναι εκτός δυνατοτήτων σε αυτή τη φάση αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι η χώρα πρέπει εσαεί να ζει στα πλαίσια μιας δυστυχίας και μιας συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών. Όμως για να γίνει αυτό το πράγμα οφείλει να υπάρξει μια ρεαλιστική καταρχήν αντίληψη της σημερινής πραγματικότητας και φοβούμαι ότι δεν υπάρχει αυτό.

Δεν υπάρχει γιατί η συνειδητοποίηση της κατάστασης δεν είναι μόνο περιγραφική φαίνεται και από το τι προτείνεις ως διέξοδο. Όταν το μισό και τμήμα του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού αναφέρεται με έναν τρόπο που δεν κατανοώ τι προτείνουν να κάνουμε στην ελληνική κοινωνία ε! από εκεί και πέρα φοβούμαι ότι φεύγουμε προς τεχνητούς παραδείσους που ίσως ψυχολογικά να είναι μια διέξοδος βραχυχρόνια αλλά είναι εθνικά και κοινωνικά απολύτως καταστροφική».

Ερωτηθείς αν υπάρχει διέξοδο για τη χώρα

ΔΕΝΔ.: Η ελπίδα που πρέπει να δοθεί περνάει μέσα από πολύ δυσάρεστες αλήθειες της παρούσας κατάστασής μας και οι οποίες πρέπει ξεκάθαρα να λεχθούν και να αποτυπωθούν.

Η ΝΔ λεει ορισμένα πράγματα και τα λεει προς δύο κατευθύνσεις. Τα λεει πρώτα προς την ελληνική κοινωνία και ένα κομμάτι απευθύνεται στους ευρωπαίους εταίρους μας γιατί έχουν και αυτοί μερίδιο για την κατάσταση που είμαστε τώρα. Λέμε στην ελληνική κοινωνία μπορούμε να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη ώστε να σταματήσουμε να δημιουργούμε χρέη;

ΔΗΜ.: Εδώ δεν μπορείτε να βάλετε σε τάξη τα του εσωτερικού οίκου σας. Περνάνε τροπολογίες μες την μαύρη νύχτα, φτιάχνονται νομοσχέδια με 300 άρθρα, υπάρχουν ομολογίες βουλευτών ότι δεν ξέρω τι ψηφίζω και μου λετε να βάλετε τάξη στην χώρα;

ΔΕΝΔ.: Δεν είμαι απολύτως περήφανος για όσα έχουν γίνει στην Βουλή τις τελευταίες μέρες. Εμένα η αντίληψή μου δε είναι ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έπρεπε να έχει ένα πολύ πιο περιορισμένο σημείο αναφοράς. Εγώ δεν είμαι ευτυχής που είναι ο κ. Παπαδήμος πρωθυπουργός της Ελλάδος, ούτε ευτυχής ούτε υπερήφανος ούτε τον γνωρίζω ούτε ασπαζόμαστε τις ίδιες ιδέες ούτε ξέρω τι σκέφτεται για το μέλλον του τόπου. Ο κ. Παπαδήμος εκλήθη για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό…

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι αυτό το μοντέλο θα έχει μόνο αυτό το χρονικό ορίζοντα και μπορεί να μην επαναληφθεί στο μέλλον;

ΔΕΝΔ.: Είδατε πως αυτό το μοντέλο εξελίχθηκε τις τελευταίες μέρες , μια πλήρης ασυνεννοησία, σωρεία προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων …Το θέμα είναι με ποιο κριτήριο επιλέγονται, πότε έρχονται, γιατί έρχονται …κανείς δεν κατάλαβε , ο καθένας ότι ήθελε έκανε, έτσι μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα;

ΔΗΜ.: Όχι αλλά τα δείγματα που έχουμε για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα αύριο είαν επίσης αρνητικά. Αυτό που δείχνει αυτή τη στιγμή η κατάσταση μέσω των δημοσκοπήσεων, είναι να υπάρχει ακυβερνησία.

ΔΕΝΔ.: Έχετε δίκιο αλλά δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει μια κοινωνία να αυτοκαταστραφεί.

ΔΗΜ: Γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αυτοκαταστροφή για την κοινωνία;

ΔΕΝΔ.: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να μην είναι καταστροφή πρέπει να έχουν μια προγραμματική σύγκλιση. Εάν δεν έχουν προγραμματική σύγκλιση και είναι προϊόν ανάγκης πολύ φοβάμαι ότι θα μπλέξουμε.
Δεν έχουμε προγραμματική σύγκλιση, αυτό που έχουμε είναι μια στοιχειώδη κοινή αντίληψη του κινδύνου.

Για τις διαφορές ΠΑΣΟΚ -ΝΔ

ΔΕΝΔ.: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κρατικίστικο κόμμα εμείς δεν είμαστε.

ΔΗΜ.: Πως είναι κρατικίστικο τώρα πια όλοι ορκίζονται στις αποκρατικοποιήσεις , μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, μείωση του κράτους …

ΔΕΝΔ :Και εγώ μπορεί να με δείτε αύριο εν όψει εκλογών μπροστά στα ζόρια να ορκίζομαι στο Κοράνι, το θέμα είναι ότι αν με έχετε τσιμπήσει να βγαίνω έξω από την εκκλησία το προηγούμενο βράδυ είναι φρόνιμο να μην με πιστέψετε.

ΔΗΜ: Παρόλα αυτά το βασικό πρόγραμμα το έχετε υπογράψει από κοινού.

ΔΕΝΔ.: Και αν ακόμα υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ τα λεει υπάρχει μία πιθανότητα να τους θεωρήσει κανείς ως αξιόπιστους εφαρμοστές αυτού που και καταστατικά και φιλοσοφικά έχουν αρνηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

ΔΕΝΔ.: Η πρότασή μας δεν είναι μια πρόταση συγκυβέρνησης, δεν την πιστεύουμε. Εάν η κοινωνία θέλει να μας επιβάλει κάτι είναι δικαίωμά της, στο τέλος ο ύπατος κριτής είναι…

ΔΗΜ: Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το λενε ανοιχτά ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια συγκυβέρνηση

ΔΕΝΔ.: Δεν κρίνω τι λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα τόσο κρατικίστικο που η απώλεια της σχέσης με το κράτος θα είναι ίσως και θανάσιμο πλήγμα σε αυτή την φάση. Πάρα πολύ καλά κάνουν και το λένε, τους βολεύει εμείς δεν το πιστεύουμε όμως.

ΔΗΜ: Μπορεί να έχει αυτοδυναμία η ΝΔ έτσι όπως είναι τα πράγματα;

ΔΕΝΔ.: Δεν είναι εύκολο.

«Εγώ στην γενική έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα δεν μπορώ να συνυπογράψω, στον επιμέρους καταλογισμό τεραστίων ευθυνών σε όσους από εμάς κακώς χειρίστηκαν τα πράγματα και είμαστε πολλοί βεβαίως απολύτως και συνυπογράφω και συνηγορώ. Βεβαίως ανεύθυνος ουδείς είναι αλλά το μερίδιο ευθύνης δεν είναι καθόλου ίδιο και η κοινωνία δεν είναι ανεύθυνη, έχει κάνει και αυτή επιλογές τις οποίες πληρώνουμε χρυσά σήμερα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο