“Με κύριο όπλο τη μεγάλη μας βιομηχανία, τον τουρισμό, μπορούμε να επιβιώσουμε, να ξεφύγουμε από την ύφεση”

Συνέντευξη του Νίκου Δένδια στα κερκυραϊκά ΜΜΕ (10/03/12).

Τη σημασία του PSI και της νέας χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη διενέργεια εκλογών και την ανάγκη μιας ρεαλιστικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για το Ν. Κέρκυρας υπογράμμισε ο βουλευτής Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 στα κερκυραϊκά μέσα ενημέρωσης:

«Με την ολοκλήρωση σήμερα του PSI, δηλαδή την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ανοίγει ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές που, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, θα γίνουν είτε στο τέλος του Απριλίου είτε στις αρχές Μαΐου.»

Σ’ αυτήν την χρονική συγκυρία, που η τοπική κοινωνία και οικονομία δοκιμάζεται από την ύφεση, είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια νησιά, το οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, πρέπει να είναι απολύτως ρεαλιστικό, εφικτό και κοστολογημένο:

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα δοθεί έγκαιρα στη δημοσιότητα, ώστε να υπάρξει διάλογος και θα είναι απολύτως ρεαλιστικό, θα μου επιτρέψετε, άλλωστε, να πω πως ό,τι προσπάθησα και ανακοίνωσα στη μικρή μου παρουσία στα πολιτικά πράγματα έχει γίνει. Ως κύρια στόχευση και κατεύθυνση θα έχει να βοηθήσει τον τόπο να ξεφύγει από την οικονομική δυσπραγία με μεταφορά πόρων, μέσω έργων που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ν. Κέρκυρας».

Η ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών εντός του οικονομικού πλαισίου που παρέχει η Ε.Ε. είναι απαραίτητη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η δυσπραγία που βιώνει σήμερα κάθε νοικοκυριό:

«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος ή η μέση οικογένεια, πόσο στερείται, πόσο την έχει χτυπήσει η ανεργία, πόσο την έχουν δυσκολέψει οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε, σ’ αυτό το δύσκολο πλαίσιο, να βρούμε λύσεις, οι οποίες να μεταφέρουν χρήματα στον τόπο μας. Με κύριο όπλο τη μεγάλη μας βιομηχανία, τον τουρισμό, μπορούμε να επιβιώσουμε, να ξεφύγουμε από την ύφεση και σε μέσο χρόνο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη».

Η πρόκληση αυτή, θέτει ταυτόχρονα το πολιτικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών:

«Αυτές οι εκλογές πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Γενικολογίες και συνθήματα δεν έχουν καμία θέση. Όλα τα κόμματα, όλες οι παρατάξεις, νομίζω ότι θα κριθούν από το πόσο ρεαλιστικά θ’ απαντήσουν στις προκλήσεις του σήμερα».

Ο κ. Δένδιας σχολίασε περαιτέρω την προ ημερών αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό μας, κ. Μπ. Χαραλάμπους, στο πρόσωπό του ως εξής:

«Μου έκανε την τιμή, τις προηγούμενες ημέρες, ο συνάδελφος μου, κ. Χαραλάμπους – φαντάζομαι κατόπιν εντολής του ΚΚΕ στην Αθήνα – να σχολιάσει απόψεις που εκφέρω στη Βουλή των Ελλήνων, ως κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ. Θέλω να τονίσω ότι σέβομαι τις απόψεις όλων των κομμάτων και, ειδικά σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, σέβομαι κάθε άποψη που μπορεί να δώσει μια ελπίδα για διέξοδο από την κρίση, σέβομαι, επίσης, την ιστορική διαδρομή κάθε κόμματος. Επιφυλάσσομαι, όμως, του δικαιώματος μου, ως βουλευτή, ατομικά, και ως κοιν. εκπροσώπου της ΝΔ να λέω τα πράγματα με τ’ όνομα τους, όσο κι αν μερικές φορές γίνομαι δυσάρεστος.

Η Αριστερά έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή. Βεβαίως δεν είναι η μόνη. Και η ΝΔ φέρει ευθύνη. Όλοι φέρουμε ευθύνες, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό με το ΠαΣοΚ, που έχει πολύ μεγαλύτερες. Φέρει, όμως, και η Αριστερά συγκεκριμένες ευθύνες, η οποία μονίμως τις αποποιείται και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

Μετά το 1974, άσκησε στην Ελλάδα ιδεολογική ηγεμονία, οι ιδέες της κατάφεραν, κακώς κατά την γνώμη μου, να ‘ηγεμονεύσουν’ στον τόπο. Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, για το γεγονός ότι στράφηκε πάντα εναντίον όλων των ξένων επενδύσεων που προσπάθησαν να γίνουν στον τόπο. Σας θυμίζω την κάθετη αντίδρασή της, μαζί με το ΠαΣοΚ – τότε – στην επένδυση της ‘Cosco’ στον Πειραιά. Υπήρξε εχθρός των κρουαζιερών και μέχρι σήμερα μάχεται για να μην άρουμε το ‘καμποτάζ’. Ξέρουμε πολύ καλά τι δίνει ήδη και τι μπορεί να δώσει περαιτέρω η αύξηση της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα.
Επίσης, είναι απολύτως υπεύθυνη για τα χάλια στην ανώτατη εκπαίδευση με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου ασύλου που επέτρεπε μέσα στα πανεπιστήμια να γίνεται κάθε μορφής παρανομία και αναφέρομαι κυρίως στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσ/κης. Η Αριστερά – εδώ δεν αναφέρομαι στο ΚΚΕ γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής – είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια ‘μπαχαλοποίησης’ της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Έχουμε να απαντήσουμε σε μια ιστορική όσο και ξεκάθαρη πρόκληση: είτε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ, για να ξεπεράσουμε την κρίση, με μεγάλες δυσκολίες, και να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, ή να πάμε σ’ ένα δρόμο που κανείς δεν μας εξηγεί ποιος είναι. Αν κάνουμε αυτά που λέει η Αριστερά, αν φύγουμε από την Ευρώπη, αν φύγουμε από το ευρώ, ποιο είναι το υπόδειγμα προς το οποίο μας προτείνει να στραφούμε, ποια χώρα στον κόσμο, εκτός από τη Βόρειο Κορέα, έχει το σύστημα, το οποίο μας λέει να υιοθετήσουμε; Νομίζω ότι, ειδικά αυτόν τον καιρό, πρέπει ο καθένας να λέει καθαρές κουβέντες στην κοινωνία, αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε μπροστά».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί του ενδεχομένου υποψηφιότητας του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι στην Κέρκυρα, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Κερκύρας:

«Αυτό το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Ούτε υποψήφιος στην Αθήνα σκοπεύω να πάω, ούτε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα είμαι, ούτε τη γυναίκα μου έχω διορίσει στη Βουλή των Ελλήνων όπως διαδίδεται κάθε λίγο, ούτε τίποτα από όσα φοβερά και τρομερά ‘θρυλούνται’ είναι αλήθεια ή πρόκειται να συμβεί. Επαναλαμβάνω ότι θα είμαι υποψήφιος στην Κέρκυρα».

Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Ερημίτη, τόνισε ότι:

«Κατ’ αρχάς, η δυνατότητα και η πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρήσει σε ιδιωτικούς φορείς την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, όπως ο Ερημίτης, έχει ψηφιστεί με τους νόμους 3845/2010 και 3985/2011, δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που υπάρχει ήδη εδώ και ενάμιση, δύο χρόνια.
Εκείνο που μ’ απασχολεί είναι οι όροι αξιοποίησης, δεδομένου ότι αφορά μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού, που κρατά υψηλούς δείκτες τουριστικής απόδοσης και αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τη ‘βιτρίνα’ μας προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Οποιαδήποτε αξιοποίηση σ’ αυτήν την περιοχή θα πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους μη αλλοίωσης αλλά προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αντίληψης ότι στο χώρο αυτό έχουν επενδυθεί παρά πολλά ιδιωτικά κεφάλαια και από τους κατοίκους της περιοχής, που πρέπει να προστατευθούν από την οποιαδήποτε χρήση.

Σ’ αυτό, αν θέλετε, υπάρχει και υστέρηση συνολικά, διότι δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός που ν’ απαγορεύει χρήσεις που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την περιοχή και από την άλλη να προστατεύει το περιβάλλον. Πέρα από την προκήρυξη, λοιπόν, θα ήταν φρόνιμο να υπάρξει μια ευρεία συνεννόηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Μετάβαση στο περιεχόμενο