“Η Κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε διελκυστίνδα προεκλογικών επιδιώξεων υπουργών του ΠΑΣΟΚ”

Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή Κερκύρας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια (19/12/11)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Παρατηρώ με μεγάλη στενοχώρια ότι το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο με μεγάλο κόστος εμείς το στηρίξαμε, δεν περπατάει.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Που το στηρίζετε ότι δεν περπατάει;»

«Δεν έχει έννοια να προσωποποιήσω, αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι έχει μετατραπεί σε μια διελκυστίνδα προεκλογικών επιδιώξεων ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει η παραμικρή ομοιογένεια και μιλάμε για ένα σχήμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις μεταπολεμικά και σίγουρα την κατά παρασάγγας δυσκολότερη μετά την μεταπολίτευση.»

«Θα ήταν μάλλον άδικο να φορτώσουμε όλες τις ευθύνες στον τριάντα ημερών πρωθυπουργό για το γεγονός ότι τα 5/6 των υπουργών του ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία στο ΠΑΣΟΚ, έχουν άλλη ατζέντα, άλλες προτεραιότητες και εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι από το αποτέλεσμα, γιατί εκεί κρινόμαστε όλοι, γίνεται προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη δυσκολία κάνει τα τρέχοντα.»

ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

«Πρέπει να παραιτηθούν οι υπουργοί εκείνοι οι οποίοι έχουν ως προτεραιότητα τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι λίγοι, δεν είναι ένας, ούτε δυο, ούτε τρεις. Αυτό πρέπει να γίνει. Να διευκολύνουν τον κ. Παπαδήμο και να κάνουν αυτό το οποίο έχουν υποσχεθεί στην ελληνική κοινωνία.»

ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

«Δεν είμαι καθόλου διατεθειμένος οτιδήποτε και αν μου ζητήσουν, τουλάχιστον καθόσον με αφορά, να πω ότι λαμβάνω νέα μέτρα και καλείται να τα υλοποιήσει αυτός που απέτυχε να υλοποιήσει όλα τα προηγούμενα. Για αυτό λοιπόν, αυτό το οποίο λέει η ΝΔ, και νομίζω είναι ορθό, ότι εδώ θα πρέπει να τεθεί ένα συνολικό θέμα στην ελληνική κοινωνία και να αποφασίσει ποιος θέλει να διαχειριστεί τις δυσκολότατες πλέον τύχες του τόπου. Το να ελπίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος, που απέτυχε στα πάντα, θα πετύχει τώρα νομίζω ότι είναι λίγο-πολύ ουτοπία. Και εν πάση περιπτώσει, η τρόϊκα θα πρέπει να καταλάβει και κάτι ακόμα. Ότι ο καταιγισμός μέτρων δεν έχει αποδώσει και τίποτα.»

ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι μια διαδικασία διαλόγου κωφών. Εδώ πρέπει να τεθούν στην ελληνική κοινωνία ορισμένα ερωτήματα και να κατατεθούν από τα κόμματα οι προτάσεις τους για τα ερωτήματα αυτά και από εκεί και πέρα να αποφασίσει ο Έλληνας πολίτης στις δυσκολότατες στιγμές τι θέλει να γίνει. Μπορεί αύριο ο Έλληνας πολίτης να αποφασίσει, να δεχθεί την εισήγηση του κ. Τσίπρα ή την εισήγηση του ΚΚΕ. Η εισήγηση η οποία συμποσούται ότι εμείς δεν πληρώνουμε τίποτα, δεν χρωστάμε τίποτα, κόψτε το λαιμό σας και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει.»

ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

«Αν κανείς διάβαζε απλώς τις δημοσκοπήσεις, θα απαντούσε ναι. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω, ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις, όχι. Εγώ δεν βλέπω προ των εκλογών, οποιοδήποτε νέο πολιτικό σχήμα να δημιουργείται.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μετά τις εκλογές;»

«Αυτό είναι τελείως άδηλο γιατί προϋποθέτει διάλογο στον οποίο δεν έχουμε πάρει την απάντηση και την απάντηση θα μας την δώσει η ελληνική κοινωνία τι θέλει. Όμως σε ένα ερώτημα “θέλετε κάτι καινούργιο”, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, από αυτοκίνητο μέχρι ομπρέλα, η απάντηση του εκλογικού σώματος θα είναι ναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο