Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μαρνέλλο

Αισθάνεστε ότι πήρατε ένα μεγάλο ρίσκο με την υπόθεση της Χ.Α. και έχετε πειστεί πλέον ότι το ρίσκο θα αποβεί μακροπρόθεσμα επιτυχές; Ήδη η Δικαιοσύνη δεν προφυλάκισε όλους τους εμπλεκόμενους…

Δεν ξέρω εάν ήταν «ρίσκο», όπως λέτε. Ξέρω ότι ήταν καθήκον μου. Δεν χωρούν σκοπιμότητες, όταν διαπιστώνεις ότι απειλείται η ευνομία, η δημόσια τάξη και ενδεχομένως η Δημοκρατία. Ούτε φόβος απέναντι στις αντιδράσεις δικαιολογείται. Αυτό που έπρεπε να πράξω, το έπραξα, στέλνοντας τον φάκελο με τις 32 εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Εξετέλεσα υποχρέωση που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Από εκεί και πέρα, ό, τι έγινε και ό, τι θα επακολουθήσει, είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Εύχομαι και ελπίζω να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όλοι οι θεσμικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη διερεύνηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Βρισκόμαστε στην αρχή.

Λέτε «ελπίζω και εύχομαι» για τους θεσμικούς παράγοντες», δεν είστε όμως βέβαιος. Μήπως έπρεπε να δουλέψετε μεθοδικά καιρό πριν και όχι εσπευσμένα προκειμένου να ισχυροποιήσετε τα ενοχοποιητικά στοιχεία;

Ηεμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σταματά στη δική μου επιστολή προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τις 32 υποθέσεις, όπως προανέφερα. Όλα τα υπόλοιπα έγιναν κατ’ εκτέλεση εντολών των δικαστικών αρχών, καθώς, ως γνωστόν, στη χώρα μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, αποφάσισε κατά ποίων πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη, και για ποια αδικήματα. Η Ελληνική Αστυνομία έπραξε ό,τι της ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη και θα συνεχίσει να το πράττει. Αν είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία, οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο και θα έφερναν εις πέρας την εντολή που τους ανατέθηκε, με την ίδια επιμέλεια και με τον ίδιο επαγγελματισμό που έχουν επιδείξει από πλευράς τους μέχρι σήμερα.

Αισθάνεστε ότι η υπόθεση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την κοινωνική ειρήνη αλλά και για το κύρος της κυβέρνησης;

Αντιλαμβάνομαι ότι στην απόγνωσή τους οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τη μη προσωρινή κράτηση όλων των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Άλλο είναι όμως αυτό και άλλο είναι η ουσία της υπόθεσης. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι βουλευτές και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται πλέον για σοβαρότατα αδικήματα και αντιμετωπίζουν την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι γιατί, με αυτό το κατηγορητήριο στην πλάτη τους, πανηγυρίζουν. Πάντως, η έρευνα δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται και θα επεκταθεί.

Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις των υποδίκων βουλευτών που ελευθερώθηκαν με όρους;

Αποκρουστικές, αντιαισθητικές και ενδεικτικές της νεοναζιστικής νοοτροπίας τους. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο. Ναζί είναι, ναζιστικά φέρονται.

Μπορείτε να αντέξετε το βάρος ενός ενδεχόμενου φιάσκου με τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα;

Όποιος νομίζει ότι η δημοκρατική πολιτεία θα κάνει πίσω στη μάχη με το νεοναζισμό, πλανάται πλάνην οικτράν. Και θα το διαπιστώσει στην πράξη. Θα φτάσουμε έως το τέλος, θα τους πολεμήσουμε παντού. Αυτό είναι το δημοκρατικό μας καθήκον.

Αν δεν χυνόταν το αίμα ενός αθώου, μάλλον δεν θα αναλαμβάνετε αυτές τις, ακροβατικές λένε ορισμένοι, πρωτοβουλίες. Γιατί αργήσατε τόσο;

Είναι διαφορετικό πράγμα η πολιτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής – το οποίο έπραξα από την πρώτη στιγμή και προκάλεσα το μένος της – και διαφορετικό η τεκμηρίωση της συνολικής δράσης της βάσει οργανωμένου σχεδίου. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι το να χαρακτηρίζονται «ακροβατικές» οι πρωτοβουλίες μου είναι αντιφατικό σε σχέση με την κατηγορία περί καθυστέρησης, αλλά παράλληλα αποτυπώνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος. Η αναφορά, την οποία έστειλα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποτελεί την άποψη της Κυβέρνησης για την ολιστική αντιμετώπιση των υποθέσεων αυτών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εκκρεμούσαν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης και αποτελούσαν προϊόν δράσης μίας οργάνωσης και όχι αποσπασματικές ενέργειες αυτοβούλως ενεργούντων πολιτών. Συμπληρωματικά, πρόσθεσα στον φάκελο προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον κατάλογο με περιστατικά επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, τον οποίο μου έστειλε ο Μανώλης Γλέζος, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, με το ήθος που τον διακρίνει. Δεν ήταν συνεπώς περιστατικά που «τα κράτησα κλειδωμένα στο συρτάρι». Επαναλαμβάνω ότι την ίδια αναφορά οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης θα μπορούσε να την έχει στείλει, πριν χρειαστεί να το κάνω εγώ.

Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο ορισμένοι θύλακες της Χ.Α. να αναπτύξουν πλέον καθαρά τρομοκρατική δράση; Είστε έτοιμοι για αυτό; Γιατί υποθέσεις με τέτοια οσμή δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως;

Δεν ξέρω σε ποιες υποθέσεις αναφέρεστε, αλλά με βάση την πληροφόρηση που έχω όλα διερευνώνται πλήρως. Ευτυχώς, ακροδεξιά τρομοκρατία με περιστατικά μεγάλης κλίμακας (π.χ. βομβιστικές επιθέσεις) έχει να εμφανιστεί στη χώρα μας επί δεκαετίες. Οπωσδήποτε όμως χρειάζεται εγρήγορση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.

Πώς η Αστυνομία θα ανακτήσει μακροπρόθεσμα αξιοπιστία και σεβασμό από τις πλατειές μάζες σε περίοδο τέτοιας κρίσης;

Είναι επιτέλους καιρός να αφήσουμε πίσω μας συμπλέγματα ταραγμένων εποχών για τον τόπο μας και να αρθούν αμοιβαίες παρεξηγήσεις. Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι μία σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία είναι σύμμαχος του πολίτη και θεματοφύλακας των ελευθεριών του. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η δημόσια ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Θα πρέπει όμως να ξεπεράσει και η Αριστερά τα βιώματα του παρελθόντος και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα Σώματα Ασφαλείας ως εν δυνάμει εχθρό. Παράλληλα, οφείλουμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, να αποκλείσουμε τη βία από την καθημερινή ζωή.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στις μεσαίες και χαμηλές βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα στις ειδικές δυνάμεις κρούσης;

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει την εντολή να φτάσει την έρευνα μέχρι τέλους και να μην μείνουν σκιές. Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να μείνει πεντακάθαρη. Το οφείλουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των εντίμων στελεχών της, στους οποίους χρωστούμε ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι με πενιχρές αμοιβές διακινδυνεύουν νυχθημερόν τη ζωή τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, έχοντας μάλιστα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας.

Σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε εκτεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις σε ζητήματα που άπτονται των κυβερνητικών πολιτικών με τον νόμο περί εγκληματικών οργανώσεων; Μερικοί λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαστάσει.

Σας απαντώ κατηγορηματικά: όχι και σε καμία περίπτωση. Οι διατάξεις του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα αφορούν αποκλειστικά εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι αδιανόητο να υπάρξει έστω και απλός συσχετισμός της εγκληματικής δράσης μίας οργάνωσης, με τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις, τώρα ή στο μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο