Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 και στον Δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

Άρης Πορτοσάλτε: Καλωσορίζω τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα. Καλημέρα στους ακροατές σας.

Πορτοσάλτε: Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Επίσης, να είστε καλά.

Πορτοσάλτε: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το φλέγον θέμα των ημερών. Πράγματι θα προχωρήσετε σε μία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των εργαζομένων στις Δημοτικές Αστυνομίες των Δήμων, κύριε Δένδια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Μάλιστα, αυτή είναι η κυβερνητική θέση.

Πορτοσάλτε: Το σύνολο των υπαλλήλων.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Το σύνολο, μετά βέβαια από μία στοιχειώδη διαδικασία αξιολόγησης. Έτσι, για να είμαστε σαφείς. Αυτά έχουν λεχθεί. Οφείλω να σας πω ότι αυτά δεν αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου στο οποίο εγώ είμαι πολιτικός υπεύθυνος, κατά συνέπεια δεν έχει έννοια εγώ να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως, η Δημοτική Αστυνομία, αυτό το οποίο αποτελεί κυβερνητική θέση είναι ότι θα περιέλθει στην Ελληνική Αστυνομία και θα λειτουργήσει μαζί της.

Πορτοσάλτε: Ναι οι άνθρωποι αυτοί, οι άνδρες και οι γυναίκες, οι κυρίες και οι κύριοι, θα εργαστούν κάποιοι σε διοικητικές θέσεις και άλλοι εάν επιθυμούν μετά από μετεκπαίδευση θα μπουν σε μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κύριε Δένδια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Διοικητικές θέσεις… Θα το αδικούσα, για να σας είμαι ειλικρινής. Γενικά, η κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης, δεν χρειάζεται πια ανθρώπους πίσω από γραφεία. Η προσπάθεια θα γίνει μέσα από τη δημιουργία μίας Γενικής Διεύθυνσης, η οποία ήδη υπάρχει στο οργανόγραμμα, διότι η ανάγκη προϋπήρχε. Πρέπει να σας πω δεν δημιουργήθηκε το οργανόγραμμα για να καλύψει αυτή τη μετακίνηση. Αυτό το οποίο θα γίνεται είναι να υποστούν μία μετεκπαίδευση και από εκεί και πέρα θα βγουν πάλι στο δρόμο για να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη. Εάν θα πρέπει να περιγράψω με κάποιο τρόπο τα καθήκοντα των περισσότερων από αυτούς, θα τα συνόψιζα σε αυτά που κάνει σήμερα ο Αστυνομικός της Γειτονιάς.

Πορτοσάλτε: Μάλιστα. Συνεπώς, όταν προκαλείται όχληση από ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μια γειτονιά, όπως παλαιότερα καταρχήν πήγαινε η Δημοτική Αστυνομία και μετά καλούσε την κανονική Αστυνομία, τώρα θα πηγαίνει η κανονική Αστυνομία ευθύς εξαρχής.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν νομίζω. Είναι απλούστερο και νομίζω πιο κάθετο. Και ίσως, χωρίς να θέλω να γίνομαι υπεραισιόδοξος, θα αποδειχθεί και πιο αποτελεσματικό.

Πορτοσάλτε: Ναι. Υπάρχει περίπτωση να αναλάβουν κάποιες από τις παλαιές δραστηριότητες τους όπως για παράδειγμα η επιτήρηση της ελεγχόμενης στάθμευσης κύριε Δένδια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Αυτό, κοιτάξτε, θα πρέπει να συζητηθεί. Θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Δεν έχω απόλυτη γνώση όλων των στοιχείων τα οποία η Δημοτική Αστυνομία θα μπορέσει να καλύψει εντεταγμένη στην Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχουν οι νομοθετικές αρμοδιότητες και οι κανονιστικές πράξεις που ρυθμίζουν τα τωρινά τους καθήκοντα. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά όπως έχει, θα περάσει. Υπάρχουν ορισμένα, δεν θα ήθελα να εξειδικεύσω τώρα, τα οποία θεωρεί η Ελληνική Αστυνομία ότι δεν θα τους προσιδιάζουν όταν είναι Έλληνες Αστυνομικοί και κατά συνέπεια θα πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους. Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του καθηκοντολογίου θα περάσει μαζί τους και στη νέα τους Υπηρεσία.

Πορτοσάλτε: Ναι. Ξέρετε σας πηγαίνω προς τα εκεί τη κουβέντα, θα δούμε και τα άλλα θέματά σας, διότι αυτή η νέα Διεύθυνση Αστυνόμευσης σας ανήκει, δεν είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου σας;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Μάλιστα. Ναι.

Πορτοσάλτε: Προσφάτως βρεθήκατε στη Μ. Βρετανία και εκεί δώσατε και συνεντεύξεις μιλήσατε για το θέμα της μετανάστευσης και θα θέλαμε να μάθουμε ακριβώς με τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙΙ, εκεί δεν είμαστε πια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Εκεί είμαστε πια. Δεν λέγεται κανονικά έτσι, εμείς το λέμε, αλλά αυτό είναι, ναι. Το Δουβλίνο ΙΙ έχει μετεξελιχθεί.

Πορτοσάλτε: Μάλιστα. Ποια είναι η θέση της Ελλάδος; Τι υποστηρίζει η Ελλάδα αναφορικώς με τη μετανάστευση, κύριε Δένδια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν το ψήφισε. Η Ελλάδα δεν το ψήφισε, καταψήφισε τις αλλαγές, διότι θεωρούσε ότι το νέο διαμορφωμένο πλαίσιο δεν είναι επαρκές και έχει ξεκινήσει μία διαδικασία συνολικής αναθεώρησης με βάση ένα απλό σκεπτικό ότι «τι προτείνει το Δουβλίνο;» Το Δουβλίνο προτείνει αρμόδια χώρα για την εκδίκαση των υποθέσεων ασύλου να είναι η χώρα που πρώτα μπήκε ο μετανάστης. Αυτό είναι. Ενώ στα αυτιά ακούγεται λογικό, στην πράξη έχει το εξής πρόβλημα: ότι μία μικρή χώρα εμείς με δέκα, έντεκα εκατομμύρια κατοίκους, είμαστε αρμόδιοι για την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου του 95% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέμε λοιπόν, δεν μπορεί αυτό το πράγμα να είναι έτσι. Θα πρέπει να υπάρξει μία καινούργια συζήτηση με την οποία να βρούμε άλλους τρόπους διανομής του έργου αυτού ανάμεσα στις φίλες χώρες της Ε.Ε. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι ευτυχισμένοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που το ακούνε, όμως αυτό το πράγμα πρέπει να τεθεί. ας μου επιτραπεί να πω, ότι νομίζω πως είναι και δικό μας σφάλμα που δεν έχει τεθεί υπαρκτά για όλη αυτή την περίοδο ετών, απ’ όταν ξεκίνησαν τα «Δουβλίνα» επί κυβερνήσεως Σημίτη.

Αρής Πορτοσάλτε: Ναι, ότι δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα το βάρος της μετανάστευσης, των όλων αυτών των ανθρώπων…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Και των ασύλων και της μετανάστευσης, γιατί υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα. Εκτός από αυτό, συνοδεύεται και από μία άλλη θέση. Η άλλη θέση λέει το εξής: ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί στα θέματα του ελέγχου και των επιστροφών. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει πάρα πολλούς παράνομους μετανάστες πίσω. Η κοινωνία, η ελληνική κοινωνία, δεν το καταλαβαίνει, αλλά θα μου επιτραπεί πάλι να πω δύο αριθμούς. Το 2012 22.500 μετανάστες έφυγαν απ’ τη χώρα, από την Ελλάδα και πήγαν πίσω στις χώρες τους. Όταν λέω έφυγαν, εννοώ είτε με τα προγράμματά εθελούσιας επιστροφής είτε με τα προγράμματά υποχρεωτικής επιστροφής που τρέχει αυτό το Υπουργείο. Δεν εννοώ ότι απλώς μία ημέρα πήγαν στο αεροδρόμιο, πήραν το εισιτήριο και γύρισαν εθελούσια πίσω. Αυτό είναι θέμα που εμείς δεν το κοιτάμε, δεν το ξέρουμε. Άρα, 22.500 άτομα το ’12, το ’13 υπολογίζουμε ότι θα υπερβούμε τα 25.000 άτομα. Και επίσης έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο των συνόρων. Το γνωρίζουμε όλοι, από τον Έβρο αυτή τη στιγμή δεν εισέρχονται παράνομοι μετανάστες, ό,τι εισέρχεται είναι από το Αιγαίο και αυτό που εισέρχεται είναι λιγότερο από το 20% αυτού που εισερχόταν από τον Έβρο πριν κάνουμε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το ερώτημα είναι όμως πάλι, υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι παράνομοι μετανάστες; Πολλούς από αυτούς θα μπορέσουμε να τους γυρίσουμε πίσω, ωραία. Θα μείνουν κάποιοι που δεν θα μπορέσουμε να τους γυρίσουμε πίσω και που δεν θα δικαιούνται άσυλο. Τι γίνεται με αυτούς; Εμείς είπαμε στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας ότι κύριοι, αυτοί δεν ήρθαν σε εμάς γιατί ήθελαν εμάς, ήρθαν σε εμάς γιατί ήθελαν την Ευρώπη. Άρα, για αυτούς θα πρέπει να συμφωνήσουμε μία διαδικασία επαναδιανομής, το λέμε κλείδα επαναδιανομής, “ relocation key ”, με την οποία θα κατανεμηθούν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. επί τη βάση του ΑΕΠ, επί τη βάση του πληθυσμού, επί τη βάση της έκτασης. Δεν είναι σωστό επειδή εμείς είμαστε οι πρώτοι στη σειρά να παίρνουμε όλο το βάρος εμείς. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι συνεταιρικά σωστό. Αν θέλετε , δεν είναι και ηθικό στο τέλος – τέλος.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι. Συνεπώς αυτή η θέση μας, η άποψη την οποία εκφράσατε και η μη ψήφιση, τι τους προκάλεσε, αν τους προκάλεσε κάτι.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Ε, δεν ήταν πρέπει να σας πω και ευτυχισμένοι, για να ‘μαστε και δίκαιοι και ειλικρινείς. Ενώ έχουμε στήριξη πια σε πάρα πολλά θέματα, σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός. Γιατί δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός; Διότι μεταφέρει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ένα βάρος, το οποίο οι κοινωνίες τους είναι ιδιαίτερα αρνητικές στο να το αποδεχτούν. Διότι υπάρχει μεγάλο κίνημα εναντίον των παράνομων μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως σιγά-σιγά, θα πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες, θα πρέπει να μπούμε σε διαλόγους, θα πρέπει να προβάλουμε στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά forum το συγκεκριμένο ζήτημα και θα πρέπει να καταλήξουμε σε νέους συμβιβασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε καταλήξει μέχρι τώρα.

Πορτοσάλτε: Είχαμε ένα δεκαετές κενό σε αυτό κ. Δένδια; Να εξηγήσουμε δηλαδή ότι εμείς εδώ περνάμε των παθών μας τον τάραχο και ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία περιοχών ολόκληρων στο κέντρο της πόλης;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Νομίζω ότι, αν θέλετε, η Ελλάδα υπέστη το εξής: η Ελλάδα υπέστη ένα σοκ και δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω κανέναν για αυτό, ούτε για έλλειψη ευαισθησίας ούτε για έλλειψη προνοητικότητας. Η Ελλάδα ήταν πάντα χώρα αποστολής μεταναστών, υπέστη λοιπόν το σοκ της υποδοχής, γενικά η συνολική κουλτούρα του ελληνικού δημόσιου τομέα δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί το μέγεθος της πρόκλησης και του προβλήματος που σιγά-σιγά δημιουργήθηκε. Εάν θέλετε, παρότι πέρασαν χρόνια δεν συνειδητοποιήσαμε, παρά πολύ πρόσφατα, το πόσο τραγικά επιβαρυντικό για την κατάσταση στη χώρα ήταν το θέμα αυτό. Εάν αυτό το συνδυάσει κανείς και με την ευμάρεια, που είχαμε την εντύπωση ότι απολαμβάναμε – που δεν ήταν αλήθεια βέβαια – και με το κατασκευαστικό έργο των Ολυμπιακών Αγώνων, που κακά τα ψέματα απασχόλησε μερικούς ή αρκετούς, έτσι κρύφτηκε για ορισμένα χρόνια το τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα. Δίνω την εικόνα μιας κατάστασης που κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλό μας, παριστάναμε ότι δεν βλέπαμε την κατάσταση και να βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη θέση και από εκεί και πέρα να αλλάξουμε πορεία και να αρχίσουμε να μαζεύουμε τα του οίκου μας, μα κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας.

Πορτοσάλτε : Κύριε Δένδια, μία σύντομη ερώτηση, θα παρακαλούσα το εξής. Σε σχέση με τους δημοτικούς υπαλλήλους, δημιουργείται ένα θέμα για τους όσους ενδιαφερόμενους άνδρες και νέες που θέλουν να μπουν στην Ελληνική Αστυνομία. Υπό την έννοια ότι εκεί έχουμε μια υψηλή μοριοδότηση, μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη χρειάζεται να επιτύχουν στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων και αυτή η εύκολη τώρα διείσδυση, πρόσβαση των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, αλλοιώνει την προσπάθεια των υπολοίπων;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όχι, αλλά ούτως ή άλλως, η απάντηση σε αυτό είναι όχι. Διότι αυτή η υπηρεσία θα προστεθεί. Δεν πρόκειται να καλύψει υπάρχουσες θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο υπάρχον οργανόγραμμα, θα προστεθεί, αφού θα αναληφθεί και επιπλέον έργο, θα προστεθούν τα άτομα αυτά, δεν θα μπορεί να πει κάποιος αύριο το πρωί ότι “κοιτάξτε ότι αφού πήρατε αυτούς, δεν θα πάρετε άλλους”. Άρα, αν ξεχάσουμε το θέμα της απαγόρευσης προσλήψεων εξαιτίας των γενικότερων δημοσιονομικών συνθηκών, η ιστορία της μετακίνησης της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία δεν θα επηρεάσει το θέμα το οποίο θίξατε.

Πορτοσάλτε: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, πιέστηκα προηγουμένως από τον χρόνο, ήθελα να είμαι συνεπής και δεν πρόλαβα να σας πω ότι θα ήθελα να συνεχίσουμε για λίγο ακόμη με το θέμα των δραπετών, από την προσπάθεια σύλληψης των δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Απόρησα που δε με ρωτήσατε γι’ αυτό.

Πορτοσάλτε: Απλώς ήθελα να τα βάλω σε μία σειρά , γιατί έχω και ένα δείκτη που θέλω να σας διαβάσω μετά. Που είναι, τους χάσαμε;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν τους είχαμε. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση σε εξέλιξη. Η επιχείρηση αυτή κρατάει πια σχεδόν 30 μέρες και οφείλω να σας πω ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μπορεί να ανακοινωθεί. Είχε μια συγκεκριμένη επιτυχία, όσον αφορά δύο από αυτούς, στη Στερεά Ελλάδα, η Ελληνική Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία πολύ μεγάλη επιχείρηση στην Ήπειρο. Είναι περίπου εννέα μέρες αυτή η επιχείρηση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να πω. Δεν πρόκειται να το αφήσει πάντως η Ελληνική Αστυνομία. Θα συνεχίσει να προσπαθεί όσο υπάρχει η δυνατότητα, η ελπίδα αν θέλετε, η εντύπωση, ότι μπορούν να συλληφθούν.

Πορτοσάλτε: Υπάρχουν στοιχεία ότι είναι στην ελλαδική επικράτεια ή ότι πιθανώς έχουνε διαφύγει;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος. Με βάση τα υπαρχόντα στοιχεία η ανάλυση είναι ότι βρίσκονται ακόμα στην Ελληνική Επικράτεια.

Πορτοσάλτε: Αναφορικώς με το κόστος αυτής της προσπάθειας, χρησιμοποιείτε μια μεγάλη δύναμη, υπάρχει ένα κόστος. Θα θέλατε κάτι να πείτε στη κοινή γνώμη;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Και βέβαια υπάρχει κόστος, δεν υπάρχει θέμα. Αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι αφ’ ής στιγμής οι συγκεκριμένοι δραπέτες βγήκανε από τις φυλακές, θα υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κόστος στην καταδίωξη τους. Δεν μιλάμε για απλές περιπτώσεις δραπετών. Όπως φάνηκε, μιλάμε για εξαιρετικά επικίνδυνους ανθρώπους. Πρέπει να θυμίσω ότι η ελληνική κοινωνία ήδη έχει θρηνήσει δύο θύματα, εκ των οποίων ένα στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας στην προσπάθεια καταδίωξης αυτών των δραπετών…

Πορτοσάλτε: Και μία πολίτης που έπεσε σε πυρά…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δύο άτομα, ο αστυνομικός και η νεαρή αυτή κοπέλα, την οποία επίσης θρηνήσαμε. Αλλά δεν μπορεί να τεθεί σε θέμα οικονομικών παραμέτρων. Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να κάνει το καθήκον της, με τον τρόπο που πρέπει να το κάνει, ανεξαρτήτως του τι αυτό θα της κοστίσει.

Πορτοσάλτε: Ναι…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π: Δηλαδή, δεν μπορεί να μπει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, γι’ αυτό πρόκειται έτσι, δεν πρόκειται ούτε για κάποιον εγωισμό ούτε για κάποιο παιχνίδι. Πρόκειται για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να μην κάνει το καθήκον της για να εξασφαλίσει τον Έλληνα όσο περισσότερο μπορεί. Το γεγονός ότι έχει εμποδιστεί η δράση τους έγκειται στην τεράστια επιχείρηση που γίνεται εναντίον τους, η οποία ελπίζουμε να καταλήξει στη σύλληψή τους, αλλά οφείλω να παρατηρήσω ότι έχει εμποδιστεί πλήρως η δράση τους. Και πάλι πρέπει να πούμε ότι εδώ μιλάμε για εξαιρετικά επικίνδυνη περίπτωση και που ξαναλέω, εγώ δεν είμαι επιχειρησιακός επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας, πολιτικός προϊστάμενος είμαι. Δεν διεξάγω τις επιχειρήσεις, δεν δίνω εντολές για τον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης, δεν ξέρω να τις δώσω τις εντολές δηλαδή, θα ήταν καταστροφικό αν το έκανα. Αυτό που γνωρίζω όμως πολύ καλά, γιατί το παρακολουθώ, είναι ότι γίνεται μια τεράστια πραγματικά προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι επιχειρούν υπό δυσκολότατες συνθήκες, εκτός πόλεων, εκτός αστικού ιστού, στα βουνά, σε χαράδρες, σε χώρους ανοίκειους σε αυτούς τους ανθρώπους, για πάρα πολλές μέρες πια.

Πορτοσάλτε: Κύριε Δένδια, στο μέτωπο της τρομοκρατίας, εκεί είχαμε δύο συλλήψεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Νομίζω ότι ήταν μια σημαντική επιτυχία, διότι καταρχήν εδώ αντιμετωπίζουμε μια τάση διεθνοποίησης του φαινομένου της τρομοκρατίας και αυτό είναι πολύ κακό για την Ελλάδα. Είναι πολύ κακό η Ελλάδα να εμφανίζεται ως έχουσα εκπροσώπους διεθνούς δικτύου τρομοκρατίας. Και για την εικόνα της και για τον τουρισμό της και οτιδήποτε. Η εξάρθρωση λοιπόν του συγκεκριμένου πυρήνα ήταν κάτι το εξαιρετικά θετικό. Γενικά, στην τρομοκρατία τα πράγματα έχουν πάει καλά, όμως με κανένα τρόπο αυτό δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό. Με κανένα τρόπο. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του φαινομένου, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα. Και εμείς δεν είμαστε μία Ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να αντέξει τέτοια πράγματα. Ένα σημαντικό τρομοκρατικό χτύπημα για παράδειγμα θα ακυρώσει τελείως το ελληνικό τουριστικό προϊόν, για να δείξω πως αυτό επηρεάζει το μέσο άνθρωπο.

Πορτοσάλτε: Ταυτοχρόνως, όμως φαίνεται ότι υπάρχει και μια ευκολία στη στρατολόγηση νέων ανθρώπων κύριε Δένδια.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δυστυχώς, για αυτό σας μίλησα για διασπορά του φαινομένου. Δυστυχώς. Έχουμε περάσει από τη στενά μαρξιστική οργάνωση, όπως η 17η Νοέμβρη, που λανθασμένα όταν εξαλείφτηκε θεωρήσαμε ότι γλιτώσαμε με την τρομοκρατία, σε μία μεγάλη διασπορά ανά ομάδες πια, που το ιδεολογικό τους περίβλημα βρίσκεται στον αναρχικό χώρο και οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και βίαιες και όπως πολύ καλά παρατηρήσατε είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός απ’ ότι είχαμε στο παρελθόν. Όμως από την άλλη δε μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι υπάρχει και μια πολύ σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπισή τους.

Πορτοσάλτε: Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου και της Αστυνομίας, η αντιμετώπιση των εγκλημάτων βίας εννοώ σε επίπεδο τρομοκρατίας και των άλλων των παραβατικών του Ποινικού Κώδικα, θα ενσωματωθούν κύριε Δένδια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Καταρχήν, αυτό που νομίζω ότι θα δημιουργήσει μία μεγάλη αλλαγή είναι η δημιουργία μίας – ας μου επιτραπεί η έκφραση – κοινής δεξαμενής πληροφοριών. Δηλαδή οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικά απ’ ότι φτάνει στην ΕΛ.ΑΣ., έστω και αν προέρχεται από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ή από πολίτες, θα μπαίνει και θα γίνεται επεξεργασία σε μία κοινή δεξαμενή πληροφοριών. Κάτι που δεν το έχουμε ακόμα σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει και ως κουλτούρα στην Ελλάδα. Ο καθένας μας κοιτάει το «μαγαζί του», δε θέλουμε να πούμε στο διπλανό μας αυτά που ξέρουμε. Το γνωρίζουμε ως αντίληψη γενικά. Αυτό θα επιτρέψει, σημαντικά πιστεύω, στο να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ελληνική Αστυνομία. Από την άλλη δημιουργείται μια Διεύθυνση που εμπεριέχει τις υπάρχουσες υπηρεσίες που ασχολούνται με το βαρύ έγκλημα και την τρομοκρατία και βεβαίως οι συγχωνεύσεις διαφόρων τμημάτων και διαφόρων υπηρεσιών θα επιτρέψει να ελευθερωθεί μεγάλος αριθμός ικανού προσωπικού το οποίο θα μπορέσει να υπηρετήσει καλύτερα τη βασική ανάγκη, που είναι η ασφάλεια του πολίτη.

Πορτοσάλτε: Τίθεται το ερώτημα από το ακροατήριο. Πρέπει να φύγει η αρμοδιότητα της μετανάστευσης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Την αρμοδιότητα της μετανάστευσης την απέκτησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακριβώς γιατί κανένας άλλος δεν την ήθελε. Χρειάστηκε η ΕΛ.ΑΣ. να χειρίζεται ένα θέμα που αρχικά δεν είχε κανένα λόγο… Πώς ξεκίνησε; Ξεκίνησε από το Τμήμα Αλλοδαπών. Φτιάχτηκε το Τμήμα Αλλοδαπών για να εξυπηρετεί τους λίγους επισκέπτες που είχαμε. Τους ανθρώπους στη δεκαετία του ‘60, του ‘70, αν θέλετε του ’80, που ήθελαν να είναι στην Ελλάδα και να τους ανανεωθεί η βίζα τότε και τέτοια πράγματα, αυτό ήταν. Από εκεί και πέρα κατέληξε η Ελληνική Αστυνομία να χειρίζεται συνολικά το θέμα την παράνομης μετανάστευσης και κατ’ ουσίαν, επειδή οι νόμιμοι μετανάστες είναι πολύ μικρό κομμάτι, συνολικά το μεταναστευτικό της χώρας. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί δημιουργούμε έναν καινούριο κλάδο που θα ασχολείται με τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί, γιατί έτσι όπως είναι τώρα, βεβαίως δεν ήταν δουλειά της και δεν υπήρχε το οργανόγραμμα που να της επέτρεπε να ανταποκριθεί. Και από την άλλη, να διοικηθούν όλες αυτές οι δομές που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, τα Προαναχωρησιακά στρατόπεδα, η Υπηρεσία Πρώτη Υποδοχής, η Υπηρεσία Ασύλου, η Αρχή Προσφυγών, καινούριες ευρωπαϊκού επιπέδου υπηρεσίες οι οποίες μας επιτρέπουν να κοιτάμε στα μάτια τους Ευρωπαίους και να τους λέμε ότι κάναμε ότι τους έχουμε υποσχεθεί όλα αυτά τα χρόνια, γιατί έχουμε τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες στην Ευρώπη. Όλα αυτά είναι κάτω από μια ομπρέλα, όχι όμως κάτω από την Αστυνομία. Η Υπηρεσία Προσφυγών, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής δεν είναι θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πορτοσάλτε: Και το τελευταίο ερώτημα που έρχεται από το ακροατήριο πάλι μέσω twitter , ποια είναι τα σχέδια σας για αυτούς τους χώρους συγκέντρωσης, τα στρατόπεδα που λέμε για τους αλλοδαπούς. Θα εκκενωθούν κάποια μέρα κύριε Δένδια;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Εμείς δεν τα λέμε στρατόπεδα, τα λέμε Προαναχωρησιακά Κέντρα. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη τους; Στο γεγονός ότι οι επιστροφές, δηλαδή το να ξαναστέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα στις χώρες τους, δεν μπορεί να γίνεται αμέσως, γιατί αυτές οι χώρες δε μας βοηθούν στην έκδοση των σχετικών εγγράφων. Αλλιώς δε θα τα χρειαζόμασταν, αν τον καθένα που κρινόταν παρανόμως και δεν είχε δικαίωμα ασύλου μπορούσαμε να τον πάμε στη χώρα του αμέσως. Αυτά τα Κέντρα, σε πρώτο χρόνο και εφόσον έχουμε τα χρήματα, θα τα αυξήσουμε σε 10.000 θέσεις. Αυτά υπηρετούν το μοντέλο επιστροφής του παράνομου μεταναστευτικού πληθυσμού στις χώρες τους. Δε πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι και τις ελληνικές πόλεις να γκετοποιούνται από παράνομους μετανάστες που δεν έχουν κανένα δικαίωμα ασύλου. Επί τη βάση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας, θα αποφασίζεται η επιστροφή τους και θα κρατούνται μέχρι να επιστραφούν στις χώρες τους, για να επιτευχθεί λοιπόν το μοντέλο με 10.000 θέσεις. Από εκεί και πέρα θα φτιάξουμε επίσης – η συζήτηση γίνεται τώρα- θα φτιάξουμε και ορισμένες θέσεις για τις ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή για τις μητέρες, για τα παιδιά, που δεν έχουμε αρκετές στην Ελλάδα. Δεν θα είναι ανάλογες με τα προαναχωρησιακά κέντρα. Θα είναι πιο ανοιχτές, με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετική φιλοσοφία, αλλά επίσης, για να είμαστε και ξεκάθαροι πάλι στη λογική ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και οι πόλεις δεν μπορούν να γίνονται γκέτο παράνομων μεταναστών.

Πορτοσάλτε: Υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που θέλουν καλύτερη αστυνόμευση ή μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις Υπηρεσίες δίωξης του εγκλήματος κύριε Δένδια, στο κέντρο της Αθήνας;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Βεβαίως. Όποιος πει ότι έχει επιτευχθεί το 100% του στόχου της καλύτερης, της επαρκούς αστυνόμευσης στην Αθήνα, δεν λέει την αλήθεια. Είναι τεράστια πρόκληση. Εδώ πρέπει να μαζευτούν πράγματα τα οποία επί 20ετία αφέθηκαν και χαλάρωσαν. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Εάν δείτε τους δείκτες μείωσης εγκληματικότητας στο κέντρο είναι σημαντικότατοι, όμως επίσης, η περιφέρεια της Αθήνας χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν περιοχές με τεράστια προβλήματα ακόμα. Και χρειάζεται να γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε βάθος χρόνου.

Πορτοσάλτε: Από τα Εξάρχεια σας καλούν κύριε Δένδια. Άνθρωποι όλων των αποχρώσεων, όλων των αντιλήψεων των πολιτικών.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Πρέπει να σας πω ότι μια από τις – μην το πω φιλοδοξίες – αλλά μία από τις επιθυμίες της ζωής μου είναι να ξανακάνω αυτό το οποίο έκανα παιδί, φοιτητής αν θέλετε, να ξαναπάω στο Floral να πιω έναν καφέ. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι τα Εξάρχεια είναι ένας χώρος εκτός νομιμότητας ή εν πάση περιπτώσει που μπορούν να δρουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, να αντιληφθούν ότι και τα Εξάρχεια έχουν ανάγκη την παρουσία της νομιμότητας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Και νομίζω ότι ο χρόνος αυτός δεν θα αργήσει . Πιστεύω ότι αλλάζει η κοινωνία, αλλάζουν οι αντιλήψεις, νομίζω ότι σιγά – σιγά θα ομαλοποιηθεί όλο το κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια.

Πορτοσάλτε: Στην Κυψέλη πάντως γνωστοί μου λένε ότι σας βλέπουν νυχτερινές ώρες να κατεβαίνετε να δείτε πως είναι η κατάσταση.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Αλήθεια σας λένε οι γνωστοί σας. Κάθε βράδυ γυρίζω την Αθήνα. Αργά το βράδυ και πολλές φορές και τις πρώτες πρωινές ώρες, γιατί κακά είναι τα ψέματα, η Ελληνική Αστυνομία μου κάνει ενημερωτικά, μου κάνει αναφορές, μου κάνει πράγματα, αλλά νομίζω ότι πάντα το να δεις με τα μάτια σου είναι διαφορετικά. Και θέλω να πω και κάτι άλλο: και οι αστυνομικοί να βλέπουν ότι βλέπεις με τα μάτια σου είναι διαφορετικό.

Πορτοσάλτε: Μία στέγη για τους ναρκομανείς που κάνουν χρήση ηρωίνης ή άλλων ουσιών και που δεν θέλουν να θεραπευτούν μήπως πρέπει να βρεθεί κ. Δένδια; Να υπάρχει ένας χώρος τουλάχιστον να κάνουν εκεί τη χρήση τους. Και να υπάρχει ένας γιατρός να τους παρακολουθεί και να κάνουν κάπου ένα μπάνιο, να νιώθουν άνθρωποι παρότι είναι στο τελευταίο σκαλί της αρρώστιας τους.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Να σας πω. Είναι συνάνθρωποί μας και ουδείς δικαιούται να απορρίψει…

Πορτοσάλτε: Προφανώς ναι, να παρέχονται τουλάχιστον τα στοιχειώδη από μία κοινωνία.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όμως ξέρετε αυτό δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πορτοσάλτε: Το ξέρω, το καταλαβαίνω. Μήπως όμως πρέπει να πιέσετε κ. Δένδια; Γιατί σε σας καταλήγει. Στον αστυνομικό καταλήγουν όλα .

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Ακριβώς αυτό πήγα να σας πω, με ένα έμμεσο παράπονο, ότι έχει καταλήξει αυτό το Υπουργείο και αυτή η Αστυνομία να είναι ο υποδοχέας όλων όσων όλος ο κρατικός μηχανισμός, επί δεκαετίες, επί εικοσαετίες, δεν κατάφερε να κάνει. Βεβαίως να βοηθήσουμε αν μπορέσουμε και σε αυτό. Έχω συζητήσει με το Δήμαρχο, έχω συζητήσει με το αρμόδιο Υπουργείο, επί του προηγουμένου Υπουργού, δεν πρόλαβε ακόμα ο νέος Υπουργός, ο οποίος είχε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρούμε μία άκρη με τους διάφορους οργανισμούς. Δεν μπορώ να σας πω ότι επετεύχθη κάτι σημαντικό, διότι υπάρχει μεγάλη άρνηση των τοπικών κοινωνιών. Να το πω και αυτό, έτσι…

Πορτοσάλτε: Ναι αλλά η τοπική κοινωνία είναι στην 3ης Σεπτεμβρίου όλοι. Λοιπόν, ξέρετε παρ’ όλα αυτά, προσέξτε, διάβαζα χθες στην Οικονομική Καθημερινή μία εργασία του ΟΟΣΑ. Λέει λοιπόν ότι στις καλύτερες χώρες για να ζεις. Εμείς είμαστε στις χειρότερες χώρες, μαζί με την Ουγγαρία, την Εσθονία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό και την Τουρκία. Είμαστε στην 30η θέση, η Τουρκία είναι στην 36η θέση. Όμως στο θέμα ασφάλεια ξέρετε, είμαστε πάνω από τη βάση, στο 8,7.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Πολύ χαίρομαι που το ακούω.

Πορτοσάλτε: Οι Έλληνες νιώθουν γενικώς ασφαλείς και η χώρα μας παίρνει 8,7 βαθμούς, ωστόσο γράφει η Καθημερινή και ο Λεωνίδας Στεργίου, όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη ασφάλεια καλύτερα να ζήσει στην Ιαπωνία. Είμαστε πάνω από τη βάση στην ασφάλεια, στην υγεία με 8 βαθμολογία, ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής 7,8 και στην εκπαίδευση 6. Δείτε το στην Οικονομική Καθημερινή. Ζητήστε να σας το φέρουν το δημοσίευμα. Ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο