Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο

– Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στην Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία; Έχετε ενδείξεις παρουσίας πυρήνων της διεθνούς τρομοκρατίας στη χώρα μας;

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν διακρίνω τέτοιου είδους κίνδυνο για την Ελλάδα λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Φυσικά, είμαστε σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο. Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι να γενικευθεί η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα αυτή και να οδηγήσει μαζικά εκτός συνόρων Σύρους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής, οικονομικής ή επαγγελματικής κατάστασης. Για αυτό το ενδεχόμενο έχει γίνει μία έντονη προετοιμασία από πέρσι, όταν εκπονήσαμε το σχέδιο «Ιώνη». Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σήμερα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την διαχείριση ενός τυχόν κύματος προσφύγων, στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία.

– Σε ποιο βαθμό είναι χαρτογραφημένες» οι ομάδες των αλλοδαπών πολιτικών προσφύγων της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων; Φοβάστε τη μεταξύ τους αντιπαράθεση;

Οι οδηγίες είναι σαφείς. Στον βαθμό που δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα, κάθε πολιτικός πρόσφυγας μπορεί να εκφράζεται ανεμπόδιστα όσο βρίσκεται στη χώρα μας και δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν ειδικά μέτρα. Αλλά στην περίπτωση κατά την οποία προετοιμάζει έκνομες ενέργειες ή συμμετέχει σε αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και σε δοκιμασία τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Νόμου. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα θέατρο ένοπλης σύγκρουσης άλλων εθνικοτήτων.

– Πώς εξελίσσονται οι έρευνες στο μέτωπο της εγχώριας τρομοκρατίας; Διαπιστώνετε διασύνδεση με διεθνείς ομάδες του τρόμου;

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα η τρομοκρατία είναι ένα διαρκές φαινόμενο, το οποίο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει διακυμάνσεις, με έξαρση ή ύφεση της δράσης της κατά περιόδους. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και αρκετά άτομα που εμπλέκονται στην εγκληματική δράση της έχουν συλληφθεί, προφυλακισθεί και αναμένουν την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Η τρομοκρατική απειλή, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει και για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση εφησυχασμός. Το αντίθετο θα έλεγα. Όσον αφορά το εάν διαπιστώνεται διασύνδεση των εγχώριων οργανώσεων με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, καταλαβαίνετε ότι εκ της θέσης μου δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το οποίο με ρωτάτε. Θα αρκεσθώ απλώς να υπενθυμίσω ότι μερίδα τουλάχιστον από τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην Ελλάδα διατυμπανίζει ότι έχει διασύνδεση με αντίστοιχες ομάδες που δρουν στο εξωτερικό.

– Η πολεμική των ανακοινώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να κοπάσει. Πιστεύετε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα υποθάλπει συνειδητά ακραίους σχηματισμούς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει διαρκώς ότι είναι ένας ολότελα συγκυριακός και αντιφατικός συνασπισμός δυνάμεων, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς συνοχή. Από τη μία, υπάρχουν βουλευτές στο εσωτερικό του που επισημαίνουν ορθώς την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων του αποκαλούμενου συνταγματικού τόξου για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Και από την άλλη υπάρχουν ακραία στελέχη του τα οποία «χαϊδεύουν» τον αντιεξουσιαστικό χώρο και καθυβρίζουν σαν συνεργάτη του νεοναζιστικού μορφώματος το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κάθε φορά που επιβάλλεται η νομιμότητα. Και αυτό συμβαίνει παρότι γνωρίζουν τη σταθερή απόφασή μας να μην ανεχθούμε τη δράση των «ταγμάτων εφόδου» και την υποκατάσταση του Νόμου από πρακτικές του υπόκοσμου. Αλλά είναι ώρα επιτέλους να αποφασίσει η ηγεσία του για το πολιτικό στίγμα που επιθυμεί. Όπως και να αναλογιστούν τα περισσότερο μετριοπαθή στελέχη του εάν τους εκφράζει ο δημόσιος τρόπος έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά θυμίζει ανακοινώσεις «γκρουπούσκουλου» αριστεριστών.

– Σε μια δυνητική κοινωνική αναταραχή η Αστυνομία θα είναι αμυνόμενη, όπως τον Δεκέμβριο του 2008 ή επιτιθέμενη;

Για να είμαστε δίκαιοι, ήταν ειδικές οι συνθήκες που επικρατούσαν τον Δεκέμβριο του 2008. Σήμερα, όμως, η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να είναι αδικαιολόγητα αμυνόμενη ούτε αναίτια επιτιθέμενη. Οφείλει να πράττει το συνταγματικό της καθήκον, να προστατεύει τη ζωή και την ιδιοκτησία των πολιτών, όπως και το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας της πόλης, με σεβασμό φυσικά στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στα ατομικά δικαιώματα εν γένει. «Δικαίωμα στην καταστροφή», όμως, δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό. Θα πρότεινα σε όσους ονειρεύονται την επανάληψη των φαινομένων του Δεκεμβρίου του 2008 να το ξανασκεφθούν.

– Θα ενισχυθεί το εισόδημα των ενστόλων;

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των ενστόλων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη –στην κυριολεξία– για τη δημόσια ασφάλεια και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, έναντι αμοιβής 800 ευρώ, ευθύς μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση. Με δεδομένο ότι πλησιάζει η στιγμή που η χώρα θα περάσει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα, ελπίζω αυτό να συμβεί σύντομα.

– Γιατί δεν είχαμε πολλές καταστροφικές πυρκαγιές φέτος; Βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες ή ήταν άλλο το «μυστικό»;

Οι καιρικές συνθήκες μάλλον όχι. Δεν είχαμε υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ημέρες, αλλά είχαμε εγκατάλειψη της υπαίθρου και ισχυρούς ανέμους, που έπνεαν σχεδόν διαρκώς και θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην εξάπλωση των πυρκαγιών. Το πολύ θετικό αποτέλεσμα υπήρξε προϊόν μιας πλήρους αλλαγής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όπως και στη χρήση των μέσων, που οι λεπτομέρειές τους θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, με το ουσιαστικό τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Ξέρετε ότι θαύματα δεν υπάρχουν χωρίς προετοιμασία και πρόγραμμα και έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε όσους έκαναν αυτή την προεργασία και συμμετείχαν σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια. Να υπενθυμίσω ότι υπήρξαν πολλές συλλήψεις εμπρηστών φέτος το καλοκαίρι, πάνω από 150, αλλά και ότι πρόσφατα καταδικάσθηκε στα Γιάννενα εμπρηστής από πρόθεση σε φυλάκιση 12 ετών.

– Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο εκφασισμού, από τη στιγμή που, παρά την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και της μικροεγκληματικότητας, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής παραμένουν υψηλά;

Η απόγνωση των πολιτών για την αύξηση της εγκληματικότητας και τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οδήγησε πολίτες που ουδεμία σχέση έχουν με το ναζισμό, στα δίχτυα της Χρυσής Αυγής. Παρ’ ότι η κατάσταση στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα, όπως αναγνωρίζετε, έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν είναι εύκολο για όποιον έφτασε δυστυχώς σε αυτό το ακραίο σημείο αγανάκτησης να επιστρέψει σε κόμματα που στην κοινή αντίληψη μπορούν να ονομασθούν «καθεστηκυίες δυνάμεις». Είναι προφανές ότι η Χρυσή Αυγή, με ρητορική μίσους και εκδηλώσεις λαϊκισμού, προσπαθεί να καταστήσει συμμέτοχους όσους την ψήφισαν συγκυριακά. Χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί ο παραπλανημένος πολίτης το ρατσιστικό και στην ουσία αντιχριστιανικό πρόσωπό της, πίσω από το προσωπείο του δήθεν «πατριώτη» και δήθεν «ορθόδοξου χριστιανού». Ευελπιστώ, πάντως, ότι σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αποτελεί και το καλύτερο αντίδοτο, τα ποσοστά της θα αρχίσουν να σημειώνουν κάμψη.

– Εξετάζετε ενδεχόμενη υποψηφιότητά σας για τον δήμο Αθηναίων;

Είμαι βουλευτής του νομού Κέρκυρας και Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που έχω προγραμματίσει να ολοκληρωθούν στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, όπως η αναδιάρθρωση-αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ποιους υποψηφίους θα στηρίξει η Ν.Δ. για την Αυτοδιοίκηση είναι αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματός μας και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως και των κομματικών οργάνων και δεν επιθυμώ να τροφοδοτήσω αυτή την άχαρη συζήτηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο