Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εκπομπή SquawkBox, στο Δημοσιογράφο Stephen Sedgwick

(Ανεπίσημη μετάφραση):

Δημοσιογράφος: Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει την προθεσμία αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία του Ιουνίου για την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο επονομαζόμενο Πρόγραμμα Κινητικότητας των Εργαζομένων. Η Αθήνα στην παρούσα φάση αναμένει τη δόση των 8.1 δις ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί κατά τη Σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω στην εκπομπή τον Νίκο Δένδια. Είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα. Κύριε, ειλικρινά σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Υπουργός: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Δημοσιογράφος:Ας μιλήσουμε καταρχάς για το ζήτημα του ελέγχου των συνόρων πριν συζητήσουμε για την ειδικότερη κυβερνητική σας θέση, επίσης. Θα σας ρωτήσω πολύ ωμά. Έχω περάσει πολύ χρόνο στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης και έχω αντιληφθεί πολύ καλά ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο λαός φαίνεται ότι χειρίστηκαν σθεναρά την παρούσα κρίση και τα σφάλματα που έκανε η Ελλάδα στη δημιουργία της παρούσας κατάστασης. Εν τούτοις ένα πράγμα που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι συνεχώς η κυβέρνηση αποτυγχάνει να εκπληρώσει –όπως κάθε κυβέρνηση– τις υποσχέσεις της απέναντι στους εταίρους της, την Τρόικα, επίσης. Και αυτό δίνει ώθηση στην κρίση. Πώς θα απαντούσατε σε αυτό;

Υπουργός: Ειλικρινώς δε θα συμφωνούσα μαζί σας. Υπάρχουν αστοχίες, αλλά εικάζετε ότι το πρόγραμμα που ουσιαστικά μας επιβλήθηκε είναι τέλειο, γεγονός το οποίο απέχει από την πραγματικότητα. Έχει επικριθεί από το ΔΝΤ, έχει επικριθεί από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Έχει δημιουργήσει συρρίκνωση πέρα από κάθε προσδοκία. Έτσι, λοιπόν, προσπαθούμε για το καλύτερο. Βεβαίως δεν είμαστε τέλειοι. Αλλά επιτρέψτε μου να σας δώσω τη θετική πλευρά των γεγονότων. Είναι προφανές ότι θα επιτευχθούν δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2014. Μπορέσαμε να ιδιωτικοποιήσουμε εταιρίες, γεγονός που δεν ήταν αναμενόμενο από εμάς στο παρελθόν. Και το καταφέραμε. Τουρισμός: ρεκόρ έτους, για αυτή τη χρονιά. Κοινωνική σταθερότητα: καμιά δημόσια αναταραχή. Σταθερή κυβέρνηση. Εννοώ ότι αυτά είναι επιδόσεις, τις οποίες κατάφερε η Ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Έχουν γίνει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά είστε πολύ πίσω από τις αρχικές σας υποσχέσεις.

Υπουργός: Είναι αλήθεια. Υπόσχεση για τα μεγέθη! Δύσκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι δική μας ευθύνη. Υπό την έννοια ότι εάν βάλεις ένα δείκτη σε ένα περιουσιακό στοιχείο και το βγάλεις (το περιουσιακό στοιχείο) στην αγορά και η αγορά δεν πληρώνει για αυτό το περιουσιακό στοιχείο το ίδιο ποσό. Αυτό δεν είναι δικό σου λάθος. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη συνολική οικονομική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη.

AshokShah, Investment Director of London & Capital: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πάντοτε υπάρχει, όπως γνωρίζετε, είναι η ικανότητα συλλογής φόρων και ούτω καθεξής. Καθώς και το ποσό των κυβερνητικών δαπανών στο πλαίσιο της απασχόλησης. Ο ιδιωτικός τομέας δεν επεκτείνεται τόσο ταχέως όσο ο δημόσιος τομέας τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια; Εννοώ ότι διστάζετε να κάνετε κάτι.

Υπουργός: Έχετε δίκιο, υπό την έννοια ότι τα μεγέθη δεν είναι τέλεια, αλλά από την άλλη πλευρά θα ήθελα παρακαλώ να λάβετε υπόψιν ότι η συνολική συρρίκνωση της οικονομίας ήταν τεράστια. Συρρίκνωση 30% μίας οικονομίας το προηγούμενο διάστημα. Περισσότερο από 5,5% το χρόνο. Είναι μοναδικό στη σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις πολέμου ή φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας. Κατόπιν αυτού, πώς να περιμένει κανείς τεράστια βελτίωση στη συλλογή των φόρων, όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό; Αλλά θα τα καταφέρουμε καλύτερα στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος για αυτό.

Δημοσιογράφος: Και πάλι είναι το ίδιο. Η κατάσταση στην Πορτογαλία… Γίνονται πράγματι προσπάθειες. Κανείς δεν το αρνείται. Αλλά είναι προσπάθειες να πετύχουν εάν πετύχουν κάτι είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν κοιτάζω το σχέδιο για την Πορτογαλία (που το 2014, η σχέση χρέους ΑΕΠ θα είναι άνω του 130%) και κοιτάζω και το σχέδιο για την Ελλάδα (που ο στόχος για το 2020 κινείται στα ίδια επίπεδα), θεωρώ ότι ο επιθυμητός στόχος όλων των πλευρών είτε έχει συμφωνηθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση είτε με την Τρόικα είτε από όλους, δεν είναι ικανοποιητικός. Το ίδιο το σχέδιο να φτάσει το χρέος σε τόσο υψηλά επίπεδα και αυτό ακόμη δε μου φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί.

Υπουργός: Κοιτάξτε, πρώτον το σχέδιο δεν είναι δικό μας λάθος. Το γνωρίζετε. Όλοι γνωρίζουν ότι ….

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Όταν λέτε ότι δεν είναι δικό σας λάθος… τα επίπεδα του ελληνικού δημόσιου χρέους δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες. Δεν δημιουργήθηκαν από την τρόικα.

Υπουργός: Υπάρχουν δύο τρόποι για να το δει κανείς αυτό. Ναι, δεν θα πω ότι δεν έχουμε ευθύνη. Έχουμε ευθύνη, αλλά συνευθύνη, υπό την έννοια ότι είμαι βέβαιος ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έβλεπαν τη «φούσκα» που είχε δημιουργηθεί και κανείς στην πραγματικότητα δεν μας έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου. «Παιδιά, προσέξτε περισσότερο σε αυτό το σημείο». Δεν λέω ότι δεν έχουμε κάνει λάθος. Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Έχουμε κάνει λάθη, αλλά και οι άλλοι έχουν κάνει λάθη επίσης. Και το πραγματικό πρόβλημα εδώ δεν είναι να εκτιμήσεις ποιος έχει άδικο. Είναι να δημιουργήσεις μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε μια σταθερή ευρωπαϊκή κοινωνία. Ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, θα παραμείνει στην Ευρώπη και θα προχωρήσουμε μπροστά.

Δημοσιογράφος: Επομένως, χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης; Και αν μιλάτε για τους άλλους, που έχουν το δικό τους λογικό μερίδιο ευθύνης, πρέπει να δείξετε με το δάκτυλο τη χώρα που προμηθεύει- όπως κάθομαι στην καρέκλα με τη κάμερα και δείχνω προς τον Παρθενώνα- τα γερμανικά αυτοκίνητα- Είναι η Volkswagen, είναι η Mercedes, είναι οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα. Τις οποίες μαντεύω που είναι… Ειλικρινά, δε δείχνω το δάκτυλο προς κανέναν. Απλά προσπαθώ να εκτιμήσω την κατάσταση.

Ποιος έχει την ευθύνη;

Υπουργός: Βλέπω την Ευρώπη ως οικογένεια. Και τους Ευρωπαίους ως φίλους και ως εταίρους. Επομένως είναι σφάλμα όλων. Αλλά το κύριο ερώτημα είναι πώς θα πάμε μπροστά και όχι πώς θα ξεκινήσουμε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.

Δημοσιογράφος: Είναι τόσο δυσλειτουργικό όσο η οικογένεια μου. Ας προχωρήσουμε και ας μιλήσουμε για το δικό σας Υπουργείο. Δημόσια Τάξη και Προστασία του Πολίτη. Όταν είμαι στην Ελλάδα και πρόκειται επίσης να το πω αυτό, και όταν οι συνάδελφοι μου Julia και Carolyne ήρθαν ως φιλοξενούμενοι στη χώρα σας επίσης, είδαμε πολλές διενέξεις στους δρόμους. Είδαμε ειρηνικές διαδηλώσεις, είδαμε βίαιες διαδηλώσεις. Αλλά είναι οι βίαιες διαδηλώσεις τις οποίες τα διεθνή ΜΜΕ πολύ συχνά επιλέγουν. Αλλά αυτό φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα , καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, ένα μικρό σχετικά μέρος της αντίδρασης εναντίον των όσων διαδραματίζονται. Με ποιο τρόπο αυτό διαχειρίζεται και πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος, που μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις;

Υπουργός: Πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου που έχω αναλάβει την ευθύνη του Υπουργείου, δεν υπήρξαν βίαιες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Και νομίζω ότι είμαστε η μοναδική περίπτωση σε όλη την νότια Ευρώπη στο θέμα αυτό. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι η πιο ειρηνική πρωτεύουσα της νότιας Ευρώπης τους τελευταίους 12 μήνες. Και αυτό δεν έχει να κάνει με μένα. Παρόλο που οι προσπάθειες διενεργούνται από την Ελληνική Αστυνομία, αυτό έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι η κοινωνία, η ελληνική κοινωνία έχει εκτιμήσει πόσο μεγάλο είναι το εγχείρημα που έχουμε μπροστά μας. Και αυτό είναι που πρέπει να επιτύχουμε, καθώς αυτός είναι και ο εθνικός στόχος. Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο.

Δημοσιογράφος: Η μετανάστευση είναι μεγίστης σημασίας και είναι κάτι που επιθυμείτε να υπογραμμίσετε επίσης.

Υπουργός: Η μετανάστευση είναι ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Και πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη στο πλαίσιο της χρηματοδότησης και των δομών όπου έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους 12 μήνες. Είμαστε ικανοί πλέον να ελέγξουμε τα χωρικά σύνορα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν περνάει κανείς τα σύνορα πλέον. Εντούτοις, δεδομένου ότι σήμερα το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο σημείο αυτό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο