Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή

– Οι εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις, τι δείχνουν; Αποδυναμώνεται η τρομοκρατία; Φοβάστε νέο χτύπημα;

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επιτυχία της ΕΛΑΣ και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Πρέπει να βρισκόμαστε πάντοτε σε εγρήγορση. Όπως σε εγρήγορση βρισκόμασταν, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όλες τις τελευταίες ημέρες και καταφέραμε να έχουμε αυτή την επιτυχία.

– Τι είδους συνεργασία θα έχετε με τις αμερικανικές Αρχές μετά την επίσκεψη σας στις ΗΠΑ, κύριε υπουργέ;

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστιας σημασίας νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και την προσαρμογή του τρόπου δράσης της στα σύγχρονα δεδομένα. Ελπίζουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο υπάρχει διαβούλευση με κόμματα και φορείς, θα κατατεθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η πληροφόρηση για την εμπειρία της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ από το FBI, όπως και η στρατηγική αντιμετώπισης κάθε είδους παραβατικότητας από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Όπως είναι χρήσιμη η διεθνής συνεργασία απέναντι σε σύγχρονες απειλές, όπως η παράνομη μετανάστευση, το trafficking, η τρομοκρατία.

– Τι ακριβώς θα κάνει η ειδική ομάδα που θα φέρει βαρύ οπλισμό; Δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνεται «πόλεμος» στους δρόμους;

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με την πρόκληση των βαριά εξοπλισμένων ομάδων, οι οποίες δεν διστάζουν να εισβάλλουν σε κατοικίες, να οργανώνουν ληστείες και να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο «πόλεμος». Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε απέναντι στο φαινόμενο και να στέλνουμε αστυνομικούς χωρίς ειδική εκπαίδευση και με ελαφρύ οπλισμό να αντιμετωπίσουν αυτές τις ομάδες.

– Έχετε δηλώσει ότι είναι «ντροπή» για την Ελλάδα να έχει μέσα στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή; Να βγει εκτός νόμου;

Όποιος ταξιδέψει στο εξωτερικό και συζητήσει με ξένους αξιωματούχους αισθάνεται, όντως, ντροπή για το γεγονός ότι στην Ελλάδα διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση – και μάλιστα αριθμητικά σημαντική – ένα νεοναζιστικό κόμμα. Με τη συνταγματική αναθεώρηση πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν κριτήρια που να αποκλείουν την ύπαρξη τέτοιου είδους μορφωμάτων από το κομματικό μας σύστημα. Ωστόσο, η καλύτερη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

– Υπήρχαν καταγγελίες για διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς. Οι έρευνες σας συνεχίζονται;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ψηφίζει κάθε αστυνομικός και δεν μπορώ να του επιβάλλω τι θα πράξει ενώπιον της κάλπης. Αλλά, εάν παραβαίνει τους νόμους, θα υποστεί τις ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες που προβλέπονται. Θα πρέπει να διευκρινίσω, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη οργανικής διασύνδεσης της ΕΛ.ΑΣ. με το συγκεκριμένο κόμμα. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που προανέφερα.

– Όταν μιλάτε για άκρα, εννοείτε, πέραν της Χρυσής Αυγής, και κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς ή κάποιες συνιστώσες τους; Το εάν είσαι «ακραίος» το προσδιορίζουν κυρίως οι πράξεις σου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του συνταγματικού τόξου, το οποίο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω γιατί ανέχεται στελέχη με ακραίες απόψεις στο εσωτερικό του, όπως, π.χ., υπέρ των κουκουλοφόρων. Όπως δεν κατανοώ για ποιον λόγο στελέχη του χαρακτηρίζουν «είδη οικιακής χρήσης» όσα βρέθηκαν στη Βίλα Αμαλία ή δηλώνουν «αναρχικοί».

– Είναι δυνατόν να κατηγορείτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι συγκαλύπτει κατηγορούμενους για κακουργήματα;

Δεν υποχρέωσα εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση υπέρ κατηγορούμενων για κακουργήματα στις Σκουριές και δεν κατανοώ γιατί ενεπλάκη σε μία υπόθεση που βρίσκεται πλέον ενώπιον των δικαστικών αρχών. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει με δριμύτητα την επίθεση, από την οποία μόνο χάρη σε καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

– Οι συνομιλίες στο FBI μήπως ανοίγουν τον δρόμο σε μια πιο σκληρή γραμμή στο δόγμα «νόμος και τάξη»;

Η εφαρμογή του «νόμου και της τάξης» είναι όροι επιβίωσης μιας δημοκρατικής κοινωνίας και όχι μέσο καταπίεσης. Από την εποχή του Διαφωτισμού, άλλωστε, η ασφάλεια περιλαμβάνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εναπόκειται συνεπώς στην πολιτική μας βούληση, κυρίως, να αποφασίσουμε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εάν πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Εάν είμαστε αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο, η αναζήτηση θετικών προτύπων στην πάταξη της εγκληματικότητας είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Όπως και το να μην επιτρέψουμε στην παραβατικότητα κάθε μορφής να αλλοιώσει τη ζωή της πόλης. Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», το οποίο εφάρμοσε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης από την εποχή Τζουλιάνι και άλλαξε σε απίστευτα μεγάλο βαθμό την εικόνα της συγκεκριμένης μεγαλούπολης, είναι ένα παράδειγμα προς εξέταση. Φυσικά, κανένα μοντέλο δεν είναι πανάκεια, αλλά χρειάζεται πάντοτε προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.

– Έρχονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων; Τι θα προβλέπουν;

Δεν είναι να στην πρόθεσή μας να περιορίσουμε τις διαδηλώσεις. Αυτό το οποίο εξετάζουμε είναι να μην μπορούν να κλείνουν διαδηλώσεις των 30-50 ατόμων μία ολόκληρη κεντρική αρτηρία. Και αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις συγκεντρώσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών φορέων, όπως της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ή τις εκδηλώσεις γενικού χαρακτήρα, όπως η Πρωτομαγιά και το Πολυτεχνείο. Θα μπορούσε να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση, με βάση την πρόταση του Δήμου Αθηναίων, την οποία συνέταξε επιστημονική ομάδα από διακεκριμένους νομικούς, όπως ο σημερινός Υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, κ.α. Α λλά δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει η γενική συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Όμως πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούμε το δράμα του επιχειρηματία και του εργαζόμενου στο κέντρο της Αθήνας, να σεβαστούμε τον αγώνα τους για επιβίωση και να σταθούμε δίπλα τους. Όπως επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν θέλουμε τουρισμό στην Αθήνα, οι δρόμοι δεν μπορούν να κλείνουν κάθε τρεις και λίγο.

– Το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ πως θα το αντιμετωπίσετε; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real news φεύγουν και ξαναεπιστρέφουν…

Η Ελληνική Αστυνομία είναι αποφασισμένη να επιβάλλει το νόμο, όπως αποδείχθηκε και από το περιστατικό με την υποστολή της ελληνικής σημαίας από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το παρεμπόριο έχει περιορισθεί έξω από αυτό, χάρη και στη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, αλλά, όντως το πρόβλημα, έστω και σαφώς μικρότερο, εξακολουθεί να υφίσταται κατά περιόδους, δεδομένου ότι οι μικροπωλητές, με την κάλυψη που τους παρέχεται από ακραία στοιχεία, χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα τα κτίρια του Πανεπιστημίου. O ι δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα συνεχισθούν, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να διακόπτει τη λειτουργία ενός ΑΕΙ για να εντοπίσει όσους κρύβονται μέσα σε αυτό. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση της ευρύτερης περιοχής στην οποία αναφέρεστε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως π.χ. έξω από Μουσείο. Όπως έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η κατάσταση στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας, που σε τίποτα δεν θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε εκεί μέχρι πέρσι το καλοκαίρι.

– Τα κρούσματα των κυβερνητικών αρρυθμιών πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν; Πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι οι υπουργοί;

Το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα κουλτούρα κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων αναπόφευκτο προκαλεί προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις. Συχνά, το όποιο πρόβλημα δεν ξεκινά από κομματικές ή ιδεολογικές διαφορές αλλά από προσωπικές διαφορετικές απόψεις, που είναι φυσιολογικό, μέχρι ενός βαθμού τουλάχιστον, να υπάρχουν. Και χωρίς να θέλω να εξωραΐσω τα πάντα, μάλλον είναι πολύ περισσότερα όσα μας ενώνουν παρά όσα μας χωρίζουν. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο μεγάλη πρόκληση από τη διάσωση της χώρας σε αυτή τη συγκυρία.

– Η Μανωλάδα αιφνιδίασε και την ΕΛ.ΑΣ., παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν τι γινόταν εκεί επί πέντε χρόνια. Άλλες «Μανωλάδες» θα υπάρξουν;

Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα, την ανασφάλιστη εργασία, η ΕΛ. ΑΣ. μόλις τις τελευταίες ημέρες απέκτησε το δικαίωμα ελέγχου σε αυτόν τον τομέα. Μέχρι τώρα την αρμοδιότητα είχε αποκλειστικά η Επιθεώρηση Εργασίας. Από εκεί και πέρα, διεξάγεται έρευνα και εάν διαπιστωθεί ότι αστυνομικοί έκλειναν τα μάτια σε άλλα φαινόμενα παραβατικότητας, θα καταλογιστούν ευθύνες. Βέβαιο είναι ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να ξεχάσει σε λίγο καιρό τι συνέβη και να επιτρέψει νέες «Μανωλάδες».

Μετάβαση στο περιεχόμενο