Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Καλημέρα και καλημέρα και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Νίκος Δένδιας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Υπουργέ τι συνέβη σήμερα το πρωί στην Ιερισσό;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Καθόσον γνωρίζω, υπήρξε μια επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, για τη σύλληψη 2 ατόμων, για τα οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Τα δύο αυτά άτομα κατηγορούνται για πολλά κακουργήματα και πλημμελήματα. Τα αδικήματα οφείλω να σας πω είναι βαρύτατα, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρηκτικές ύλες, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο διατριβής για το ποινικό δίκαιο.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Συνεπώς αυτά τα στοιχεία θα ελεγχθούν τώρα από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Η Ελληνική Δικαιοσύνη άσκησε την ποινική δίωξη.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Τα προσκόμισε η Ελληνική Αστυνομία…

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Η Ελληνική Αστυνομία προσκόμισε τα στοιχεία, τα οποία συνέλεξε μετά το πρωτοφανές γεγονός στις Σκουριές, στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη αξιολόγησε αυτά τα στοιχεία και σε πρώτο χρόνο εξέδωσε δύο εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων προσώπων για βαρύτατες πράξεις. Βαρύτατα κατηγορούμενους για κακουργήματα και πλημμελήματα. Η Ελληνική Αστυνομία ως είχε υποχρέωση εκτέλεσε αυτά τα εντάλματα κατά των συγκεκριμένων ατόμων.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Γιατί δεν πήγατε άλλη ώρα και επέλεξε η Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη σύλληψη τα ξημερώματα κε Δένδια;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Επιχειρησιακά επελέγη από τον αρμόδιο αξιωματικό σε κατάλληλη ώρα. Δεν νομίζω ότι έχει λόγο η Ελληνική Αστυνομία να απολογείται γιατί εκτέλεσε οποιαδήποτε ώρα και ημέρα εντάλματα σύλληψης. Είναι συνταγματική της υποχρέωση να τα εκτελεί. Στάθμισε ο συγκεκριμένος αξιωματικός ότι η επιτυχία εκτέλεσης εντάλματος πρέπει να γίνει εκείνη την ώρα και το έκανε. Χτύπησε την πόρτα, δεν υπήρξε παράδοση, έσπασε την πόρτα και τους συνέλαβε. Αυτό προβλέπει ο νόμος.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Υπάρχουν συμπολίτες μας που χαρακτηρίζουν αυτή τη σύλληψη τη συγκεκριμένη ώρα σαν συμπεριφορά σαν «Χούντα».

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Με συγχωρείτε. Εγώ σέβομαι την άποψη οποιουδήποτε πολίτη. Προτείνω λοιπόν στον Έλληνα πολίτη αυτόν όταν η Ελληνική Αστυνομία έχει να συλλάβει άτομα για δέκα κακουργήματα και δώδεκα πλημμελήματα πρώτα να τους προσφέρει πρωινό και κατόπιν να συζητά μαζί τους αν επιθυμούν να παραδοθούν ή όχι. Συνήθως όμως σε καμιά πολιτισμένη χώρα του κόσμου, σε καμιά χώρα που υπάρχει κράτος-δικαίου, το κράτος δικαίου δεν συναλλάσσεται με τους υποδίκους, για τον τρόπο και τον χρόνο της σύλληψης τους. Τους συλλαμβάνει ως έχει συνταγματική υποχρέωση. Και αυτό έκανε η Ελληνική Αστυνομία.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Εμείς όμως προηγουμένως κύριε Δένδια, εμείς ως μέσα ενημέρωσης, ως κοινωνία, μέρος της οποίας είστε και εσείς βέβαια, εκλεγμένος πολιτικός, σήμερα στη θέση του Υπουργού, έχουμε συνηθίσει την εικόνα εκείνη ενός φιλήσυχου χωριού, το οποίο αγαπάει την πρόοδο, αλλά δεν θέλει ακριβώς την επένδυση τη συγκεκριμένη, την επέκταση της, θέλει τις έως τώρα λειτουργούσες επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα και συναπαρτίζεται από φιλήσυχους ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ τους δεν έχουν κάνει το παραμικρό και δεν ενέχονται σε τίποτα. Μπροστά λοιπόν σε μια τέτοια διαμορφωθείσα εικόνα με την βοήθεια και των μέσων ενημέρωσης, ξαφνικά η κακιά Ελληνική Αστυνομία πάει και συλλαμβάνει τα ξημερώματα σπάζοντας τις πόρτες των φιλήσυχων ανθρώπων και τους συλλαμβάνει μπροστά στα παιδιά τους. Αυτών των φιλήσυχων που μου λέτε εσείς τώρα ότι έχουν κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις στην πλάτη τους.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Οφείλω να σας πω ότι μεγαλύτερο κατηγορητήριο δεν έχω δει ούτε στις δίκες περί τρομοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει όμως, αν μου επιτρέπεται να σας πω, μεταφέρω την αίσθηση μου και όχι την γνώση μου, άλλωστε δεν είμαι επιχειρησιακός προϊστάμενος εγώ της αστυνομίας, ότι η επιχείρηση αυτή είναι ακριβώς για να προστατευτούν οι κάτοικοι αυτοί, οι οποίοι αντέδρασαν το πρωί όταν κατάλαβαν τι έγινε κατά τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, εισέβαλαν και κατέστρεψαν ένα αστυνομικό τμήμα, ένα αστυνομικό σταθμό, που βρίσκεται εκεί για τη δική τους εξυπηρέτηση. Και υπάρχουν εικόνες στο διαδίκτυο για το πώς και τι έγινε. Εάν η επιχείρηση αυτή γινόταν εν μέση ημέρα καταλαβαίνετε τι θα είχε γίνει εκεί. Κι εδώ έχουμε μια συνολική αντίδραση ενός μέρους μιας κοινωνίας, γιατί δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι μια ολόκληρη κωμόπολη ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις, ενός μέρους μιας κοινωνίας, η οποία έχει την εντύπωση ότι δεν υπάγεται στο Σύνταγμα, δεν υπάγεται στη νομιμότητα, οφείλει και μπορεί να αυτοδικεί και εν πάση περιπτώσει λέω ότι μπορεί να λειτουργεί ως γαλατικό χωριό. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς έχει τη δυνατότητα να τους το εξασφαλίσει αυτό. Αντίθετα, έχουμε την υποχρέωση όλοι να επιβάλλουμε το Σύνταγμα και τους Νόμους και πρώτα απ’ όλους η Ελληνική Αστυνομία, που υπάρχουν για την προστασία και αυτών των ίδιων των ανθρώπων που σήμερα διαμαρτύρονται κατ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Θα κινηθούν διαδικασίες και εναντίον εκείνων, οι οποίοι έκαναν τη φθορά σήμερα στον Αστυνομικό Σταθμό;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Αυτό δεν μπορώ εγώ να το πω, διότι δεν είναι δουλειά δική μας, είναι δουλειά των Δικαστικών Αρχών, αλλά το θεωρώ αυτονόητο. Κύριε Πορτοσάλτε, νομίζω Πρέπει να συμφωνήσουμε σαν κοινωνία σε κρίση ένα πράγμα: ότι αν δεν επιβληθεί σε όλους η νομιμότητα και δεν την ακολουθήσουμε όλοι τη νομιμότητα είμαστε σαν κράτος, σαν κοινωνία, σαν πατρίδα απολύτως χαμένοι. Εάν ο καθένας για οποιοδήποτε σεβαστό λόγο, για οποιαδήποτε σεβαστή άποψη νομίζει ότι μπορεί να αυτοδικεί, να παίρνει τον Νόμο στα χέρια του, να καίει, να απειλεί ανθρώπινες ζωές, να περιλούζει ανθρώπους με βενζίνη. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται. Νομίζω ότι είναι μια λαμπρή ευκαιρία και όλος ο πολιτικός κόσμος και όλοι οι κοινωνικοί φορείς να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές, να ξεκαθαρίσουν ότι όλοι υποκείμεθα στον Νόμο και από κει και πέρα να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλιώς δεν νομίζω ότι πάμε πουθενά σαν κοινωνία.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Ερωτάσθε από μέρος του ακροατηρίου γιατί δεν ενημερώσατε προηγουμένως για την πορεία των ερευνών κ. Δένδια, έτσι ώστε να μην νιώθει ο πολίτης ξαφνικά ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον. Γι’ αυτό επιμένω, προηγουμένως είπα καλλιεργήσαμε μία πεποίθηση στην κοινή γνώμη εμείς τα Μέσα Ενημέρωσης, σ’ ένα μέρος της κοινής γνώμης φαντάζομαι μέρος, ελπίζω μέρος δηλαδή, ότι εκεί είναι κάποιοι φιλήσυχοι άνθρωποι που πάει η κακιά Αστυνομία τους ρίχνει χημικά, τους συλλαμβάνει και συμπεριφέρεται με πράξεις βίας.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κύριε Πορτοσάλτε…

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως απ’ ό,τι βλέπω, μείζονος και ελάσσονος, ότι η κακιά Αστυνομία του Δένδια κάνει πράξεις βίαιες.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κύριε Πορτοσάλτε είχα την εμπειρία αν θέλετε να δω την εικόνα στις Σκουριές, όταν πήγα αμέσως την επόμενη μέρα και ειλικρινά σας μιλάω ήταν μια εικόνα φρικιαστική.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Σας θυμάμαι κύριε Δένδια.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Είπατε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει καθήκον να ανακαλύψει τους ενόχους κι η Ελληνική Αστυνομία έκανε και κάνει τη δουλειά της. Δεν υπήρχε δικαίωμα σε οποιονδήποτε να ανακοινώσει οτιδήποτε για τις έρευνες. Προτείνω, όμως αν μου επιτρέπετε στους Έλληνες πολίτες να αρχίσουν να πιστεύουν ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και όταν συμβαίνουν κακουργήματα σ’ αυτή τη χώρα ότι οι ένοχοι θα ανακαλύπτονται. Με τη λογική της ατιμωρησίας και ότι ο καθένας σηκώνει το μπαϊράκι του, κάνει ό,τι θέλει, καταστρέφει ό,τι θέλει, καταστρέφει τις περιουσίες των συμπολιτών του, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους και μετά γυρίζει στο σπίτι του και δεν τρέχει τίποτα, για να μην πω ότι ίσως να μετατρέπεται σε λαϊκό ήρωα, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, αυτή η εποχή έχει περάσει. Η ελληνική κοινωνία και η πατρίδα πρέπει να επιβιώσουν κι αν δεν αφήσουν πίσω αυτές τις νοοτροπίες δεν πρόκειται να επιβιώσουν.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δένδια.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Καλημέρα.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Καλή σας ημέρα.

Δημοσιογράφος Α. Πορτοσάλτε: Χάρηκα πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο