Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ»

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχουμε στο στούντιο του ΣΚΑΪ τον κ. Νίκο Δένδια. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ Ανάπτυξης για λίγα εικοσιτετράωρα, δύο εικοσιτετράωρα ακόμη, Άμυνας από τη Δευτέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγχαρητήρια κατ’ αρχάς και σιδεροκέφαλος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νά ‘στε καλά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πρώτα απ’ όλα κ. Δένδια ισχύει ότι δεν γνωρίζατε τίποτε μέχρι σήμερα το πρωί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αργότερα από σήμερα το πρωί, στις 12 η ώρα το μεσημέρι δηλαδή, με κάλεσε ο Πρωθυπουργός, χωρίς να μου πει μάλιστα στο τηλέφωνο την αιτία, για να μου ανακοινώσει ότι θα γίνω Υπουργός Άμυνας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αιφνιδιαστήκατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αιφνιδιάστηκα ναι, δεν το περίμενα. Για να σας πω την αλήθεια είχα την εντύπωση ότι το Υπουργείο Άμυνας θα το κρατήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αιφνιδιαστήκατε ευχάριστα ή δυσάρεστα κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Υπουργείο και είναι μια εξαιρετικά μεγάλη τιμή. Ναι, αιφνιδιάστηκα ευχάριστα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολλοί συνδέουν τη μετακίνησή σας με τη δύσκολη σχέση που έχετε εσχάτως, με αφορμή την περίφημη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, με τον κ. Χαρδούβελη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε νομίζω ότι έχουν δίκιο, ούτε είναι δύσκολη η σχέση μου με τον κ. Χαρδούβελη. Επειδή δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου και μου αρέσει να λέω την αλήθεια, πράγματι, κατά την συζήτηση με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των κόκκινων δανείων, παρατηρήθηκε καθυστέρηση. Αυτό όμως είχε ήδη ξεπεραστεί, το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί και κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι αυτή είναι η αιτία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Δένδια, επειδή δημοσιογράφοι είμαστε και καταγράφουμε το ρεπορτάζ και βλέπαμε και καρφιά από τη δική σας πλευρά να φεύγουν προς τον κ. Χαρδούβελη και από την πλευρά του κ. Χαρδούβελη να φεύγουν προς εσάς…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί λέτε καρφιά; Δηλαδή με συγχωρείτε, εγώ σας λέω ευθέως τι έχει συμβεί και νομίζω το είπα και ευθέως …

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλήσατε για καθυστέρηση την οποία προφανώς χρεώνετε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χρεώνω σε ορισμένες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών καθυστέρηση ως προς τις απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, μάλιστα. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη, πρώτον, ότι ευθύνεται ο πολιτικός προϊστάμενος. Το Υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα Υπουργείο το οποίο λειτουργεί με συγκεκριμένους τρόπους, μετρά κόστη και διάφορα άλλα πράγματα. Αλλά, δεύτερον, αυτό το είπα ευθέως, δεν πρόκειται ούτε για «καρφί» ούτε για κάτι άλλο.

Επίσης, σας λέω ότι αυτό το πράγμα είχε ήδη διευθετηθεί. Υπήρξε συζήτηση και χτες το βράδυ είχαμε τελειώσει, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, θα το καταθέσω εγώ τη Δευτέρα και δεν είναι ένα απλό νομοθέτημα για τα κόκκινα δάνεια, όπως λέγεται. Είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Δένδια, θα σας ρωτήσω βεβαίως και συγκεκριμένα γι’ αυτό το νομοσχέδιο …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και ξέρετε, το αδικούμε. Όλο αυτό το νομοθέτημα να το κάνουμε ένα «νομοθέτημα με κόντρες», είναι κρίμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πριν έρθουμε σε αυτό, θέλω να μου απαντήσετε και στο εξής πράγμα, γιατί η κριτική που υπήρχε από το Υπουργείο Οικονομικών προς το δικό σας Υπουργείο, ήταν ότι δεν είχατε έτοιμη μια λύση πακέτο, που να περιλαμβάνει και τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις Υπηρεσίες του Δημοσίου. Άρα ήταν εκείνοι που σας χρέωναν καθυστέρηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό πια δεν έχει σημασία, δεν είναι αλήθεια όμως. Και ξαναλέω, αυτό δεν αφορά τον πολιτικό προϊστάμενο, αφορά Υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών πολλές φορές καθυστερούν. Δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Οποιονδήποτε Υπουργό αν ρωτήσετε, θα μπορούσε να σας πει το ίδιο πράγμα. Ποια είναι η διαφορά; Ότι εδώ μιλάμε για ένα νομοθέτημα το οποίο είναι απολύτως κομβικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι το οριστικό νομοθέτημα κ. Υπουργέ; Είναι η τελική ρύθμιση αυτή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Και μάλιστα με εντολή του Πρωθυπουργού επεκτάθηκε η ρύθμιση αυτή, Αφ’ ενός μεν προστέθηκαν και δάνεια της κακής Αγροτικής Τράπεζας, δάνεια προς τους Έλληνες αγρότες, το οποίο είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό. Επίσης, προστέθηκαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που είναι κι αυτό κάτι το εξαιρετικά θετικό.

Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού το όριο του ενός εκατομμυρίου ανέβηκε στα 2,5 εκατομμύρια τζίρο για τις ρυθμίσεις-«πακέτο» των μικρών οφειλετών και βεβαίως υπάρχουν εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τους μεγάλους οφειλέτες που είναι κάτι το διαφορετικό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, εκτιμάτε ότι αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις πια να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους και όλα αυτά τα προβλήματα, θα δημιουργήσουν δηλαδή τη βάση για μια νέα αρχή ή θα αφήσετε το θέμα ημιρυθμισμένο για να έρθει μετά ο επόμενος Υπουργός να συζητήσει για μια νέα ρύθμιση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, με συγχωρείτε, εδώ το αδικούμε. Δεν μιλάμε για δόσεις, μιλάμε για μια συνολική απάντηση του κράτους στα προβλήματα που επισώρευσε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις η κρίση.

Δίνει το κράτος τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα – και συμβάλλει και το ίδιο το κράτος με περικοπές και από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα στους φόρους και τις προσαυξήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία- συνολικά να φύγει ένα πολύ μεγάλο βάρος που εμποδίζει τις βιώσιμες επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά, να κρατήσει τις θέσεις εργασίας που έχουν κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Μιλάμε περίπου για 700.000 θέσεις εργασίας, μιλάμε για περίπου 160.000 επιχειρήσεις, μιλάμε για ένα τεράστιο όγκο επιχειρήσεων και επαγγελματίες.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Δένδια, έχετε προσέξει το θέμα των ανισοτήτων που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ επιχειρηματιών «μπαταχτσήδων» και συνεπών επιχειρηματιών. Διότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς. Σου λέει «εγώ είμαι κορόιδο που ήμουν εντάξει παρ’ ότι δεν έβγαινα στις υποχρεώσεις μου»;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εμάς ενδιαφέρει πριν και πάνω απ’ όλους. Το εξηγώ κατ’ αρχήν, όσον αφορά γενικά την ηθική βάση του θέματος. Ξέρετε, στους νόμους της αγοράς υπάρχει πάντα και η δεύτερη ευκαιρία. Και μάλιστα πότε; Όταν μια επιχείρηση υπέστη καθίζηση όχι εξ αιτίας δικών της σφαλμάτων, αλλά εξ αιτίας δραματικής μείωσης της ζήτησης εξ αιτίας της κρίσης. Εξ αιτίας εξωγενών παραγόντων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ δεν σας μιλώ γι’ αυτό όμως…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως, επειδή ο καθένας που θα ζητά αυτή τη ρύθμιση θα καταθέτει και δήλωση της συνολικής περιουσιακής του κατάστασης, διαβεβαιώνω ότι έχει ληφθεί η πρόνοια ώστε ο «μπαταχτσής» να μην μπορεί να ρυθμίσει. Αυτός δηλαδή που έχει δημιουργήσει μια φτωχή επιχείρηση αλλά έχει μια τεράστια προσωπική περιουσία και έχει και μια Bentley στο Ψυχικό ή στην Κηφισιά, δεν πρόκειται να υπαχθεί σε αυτή τη ρύθμιση. Λυπάμαι που του το λέω, εάν περιμένει ο Έλληνας φορολογούμενος να αναλάβει τα βάρη και τις ευθύνες του, του «μπαταχτσή», αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η ρύθμιση για τα στεγαστικά έχει προχωρήσει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ρύθμιση για τα στεγαστικά έχει σχεδιαστεί, θα την παραδώσω στο νέο ικανό Υπουργό τον κ. Σκρέκα, μαζί με ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ένα πλήρες action plan το οποίο φτάνει μέχρι περίπου το φθινόπωρο του 2015 με συγκεκριμένα νομοθετήματα, με συγκεκριμένη σειρά, με συγκεκριμένο προγραμματισμό, με ετοιμασία, με σχεδόν κλεισμένα πολλά θέματα με την τρόικα.

Όταν πήγα εγώ είχαμε 106 εκκρεμότητες με την τρόικα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 27 μόνο εκκρεμότητες με την τρόικα και αν περάσουμε και το γνωστό νομοθέτημα αυτό, τα κόκκινα δάνεια, θα είναι λιγότερες ακόμα, που σημειώνω αν έχετε την καλοσύνη, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Είναι πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Τον Αύγουστο συνάντησα τον Πρωθυπουργό, του ανέλυσα τα στοιχεία και μου έδωσε ο Πρωθυπουργός την εντολή να προχωρήσω σε αυτή τη ρύθμιση. Η τρόικα το μόνο που ζητούσε ήταν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό. Η απόφαση για τα κόκκινα δάνεια και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Δένδια, κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες του κ. Σκρέκα. Υπάρχει όμως το εξής ερώτημα: Εσείς ήσασταν περίπου τέσσερις μήνες σε αυτό το Υπουργείο …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάτι παραπάνω.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όπως θα έλεγε απλά ο λαός, μέχρι να μάθετε τη δουλειά, φεύγετε και πάτε σε ένα άλλο Υπουργείο. Έρχεται τώρα ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος κι αυτός θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα να ενημερωθεί, σε ένα κομβικό Υπουργείο. Θέλω να ρωτήσω τη γνώμη σας, αν αυτό ενέχει κάποιο ρίσκο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κ. Σκρέκας κατ’ αρχήν δεν είναι ένας άπειρος άνθρωπος. Είναι ένας νέος άνθρωπος, 41 ετών, είναι άνθρωπος της αγοράς, έχει λαμπρές σπουδές …

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να ενημερωθεί. Θα έχει την τρόικα σε λίγο μαζί του.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αλλά με την τρόικα έχουμε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Μην νομίζετε ότι του παραδίδεται του κ. Σκρέκα μια κατάσταση στην οποία πρέπει να βάλει τάξη και να αρχίσει από την αρχή. Όπως κι εμένα ο Κωστής Χατζηδάκης μου παρέδωσε ένα Υπουργείο σε καλή κατάσταση, μπόρεσα αυτούς τους τέσσερις μήνες και μάζεψα πάρα πολύ τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, προγραμμάτισα τη δουλειά και αυτό το Υπουργείο είναι ένα Υπουργείο σε ένα πολύ καλό δρόμο, με δουλειά ήδη έτοιμη να φέρει αποτελέσματα.

Νομίζω ότι ο κ. Σκρέκας, ο οποίος είναι ένας ικανός άνθρωπος, θα τα πάει πάρα πολύ καλά. Και ξαναλέω: Υπάρχουν δυο έμπειροι Γενικοί Γραμματείς (υπάρχουν πέντε Γενικοί Γραμματείς εκεί και δυο έμπειροι, στενά προσδεδεμένοι με τα θέματα που αφορούν την τρόικα) και τα ζητήματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού Νόμου. Όλο αυτό είναι σε μια σειρά. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Όχι απλώς δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν θέλετε και με τη φρεσκάδα της ηλικίας του ο κ. Σκρέκας είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τα πάει εξαιρετικά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα κλείσει επιτυχώς εκτιμάτε αυτή η διαπραγμάτευση στο σύνολό της κ. Δένδια; Βλέπουμε πια ότι έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις η έκβαση αυτού του γύρου του ελέγχου της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και βλέπω ότι δεν είστε καν σε θέση να πείτε πότε (ως Κυβέρνηση εννοώ) θα επιστρέψει η τρόικα.

Βλέπω μια αισιοδοξία από το κυβερνητικό επιτελείο να λέει ότι «θα έρθει στην ώρα της», βλέπω όμως και τους ξένους αξιωματούχους, τα αφεντικά δηλαδή των υπαλλήλων της τρόικας, να λένε ότι «δεν ξέρουμε, θα δούμε, θα μιλήσουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση και θα δούμε».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν πήγα είχαμε 106 εκκρεμότητες με την τρόικα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 27 και σε λίγες μέρες θα έχουμε 19 και από τις οποίες καμία δεν είναι τόσο σημαντική που να μπορεί να τινάξει, θα μου επιτρέψετε να πω, «την μπάνκα στον αέρα».

Είναι πράγματα τα οποία επίσης μπορούν να γίνουν. Κατά συνέπεια, στο στρατηγικό δικό μου επίπεδο, που δεν είναι καθόλου ασήμαντο, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος στη σχέση με την τρόικα και τα πράγματα είναι εξαιρετικά καλά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα τα καταφέρει η Κυβέρνηση συνολικά να τα βγάλει πέρα με την τρόικα, σε αυτό το γύρο που είναι πολύ κρίσιμος, ξαναλέω, κ. Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει να τα βγάλει πέρα συνολικά, όχι μόνο με την τρόικα, αλλά και με την τρόικα. Νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει πάρει στην πλάτη της τη χώρα επί δυόμιση χρόνια, έχει κάνει τεράστιες επιτυχίες. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, βεβαίως υπάρχουν υστερήσεις, αυτό είναι αυτονόητο, υπάρχουν σε κάθε Κυβέρνηση υπό ομαλές συνθήκες, όχι υπό αυτές τις συνθήκες που αυτή η Κυβέρνηση χρειάστηκε να λειτουργήσει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολλοί λένε ότι μετά τις ευρωεκλογές η Κυβέρνησή σας διολίσθησε τρόπον τινά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε δηλαδή σε μια ρητορική περί σκισίματος των Μνημονίων και τελικά έπεσε στα βράχια λόγω της τρικυμίας που ξεσηκώθηκε στις αγορές, κ. Δένδια. Θεωρείτε ότι λοξοδρομήσατε από τη στρατηγική που είχατε χαράξει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτό για όποιον το λέει είναι μια πολύ μεγάλη υπερβολή. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση συνέχισε το μεταρρυθμιστικό της έργο, κάναμε σημαντικά πράγματα μέσα στο καλοκαίρι, μπορώ να σας πω το δικό μας Υπουργείο πόσα πολλά πράγματα έκανε μέσα στο καλοκαίρι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά τελικά το Μνημόνιο δεν θα είναι τόσο εύκολο να το ξεφορτωθούμε, όπως φαίνεται.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα δεν θέλουμε να ξεφορτωθούμε κάτι. Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι που ξεφορτώνεσαι, το Μνημόνιο ήταν μια σειρά υποχρεώσεων που είχαμε συμφωνήσει. Πολλές από αυτές ήταν προς όφελός μας και θα τις κάναμε και μόνοι μας, άλλες τις κάναμε χωρίς να μας τις ζητήσει κανείς. Δεν θέλουμε ούτε να ξεφορτωθούμε κανέναν, ούτε να κλωτσήσουμε κανέναν. Θέλουμε να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, που να ορίζει απολύτως την τύχη της. Και βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, επειδή έχουμε πρόνοια και για την κακή στιγμή, θέλουμε να κρατήσουμε και μια εφεδρική δίοδο χρηματοδότησης και αυτό θα το κάνουμε. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι απολύτως λογικά, απολύτως κατανοητά και εμείς έχουμε τόση σχέση με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όσο… τι να σας πω… η μέρα με τη νύχτα. Είμαστε κάτι το τελείως διαφορετικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ζει, λειτουργεί, ομιλεί σε ένα φανταστικό κόσμο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα είναι τι ορίζοντα έχει επίσης η Κυβέρνηση αυτή κ. Δένδια, για να συνεχίσει το έργο της όπως λέτε, υπό ποιες προϋποθέσεις κατά τη δική σας άποψη θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, να βρει τους 180.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Εγώ δεν μπορώ να προβλέπω δεν είμαι μάντης. Ξέρω όμως και αυτό μπορώ να σας το πω με απόλυτη ειλικρίνεια και νομίζω το ξέρει ο κάθε Έλληνας: Δεν είναι ωφέλιμο για τη χώρα αυτή τη στιγμή να έχουμε εκλογές και θεσμικά, που είναι δεύτερο θέμα, δεν είναι ορθό να τίθεται η εκλογή του εκάστοτε Προέδρου υπό την ομηρία των βουλευτικών εκλογών. Αλλιώς έχει σκεφτεί το θέμα ο συνταγματικός νομοθέτης.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει, είστε πάρα πολύ έμπειρος κ. Δένδια για να ξέρετε πόσοι αρχηγοί Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα στο παρελθόν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι αλλά ξέρω και τι πάθαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία όταν προσπαθήσαμε να εκβιάσουμε τότε και χρειάστηκε να αλλάξουμε στάση την τελευταία στιγμή και να ψηφίσουμε τον κ. Στεφανόπουλο, αφού είχαμε χάσει τέσσερις μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Αυτά θα πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το θέμα δεν είναι τι θα πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τι ζημιά δημιουργεί η αστάθεια στην οικονομία και τελικά στην ελληνική κοινωνία. Εμείς τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε σαν Κυβέρνηση; Τη δουλειά μας σωστά. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής του Έλληνα πολίτη, να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και θα δείτε μετά ότι από εκεί και πέρα …

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τότε τι θα γίνει δηλαδή; Θα πειστεί ο κ. Καμμένος, όλοι οι Ανεξάρτητοι να έρθουν ξωπίσω σας και να ψηφίσουν τον Πρόεδρο Δημοκρατίας που θα προτείνετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν περιμένω να έρθει κανένας ξωπίσω μας. Περιμένω να ορθοφρονήσουμε οι πάντες και να κάνουμε αυτό το οποίο είναι το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού που μας εξέλεξε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας όμως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολλά πράγματι δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας κα Κοσιώνη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Από πού προσδοκάτε λοιπόν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από τους συναδέλφους μας οι οποίοι θα επιδείξουν οφθοφροσύνη. Εγώ έχω την εδραία πεποίθηση ότι ο Έλληνας βουλευτής στην κρίσιμη στιγμή, ανεξαρτήτως της ρητορικής της σημερινής, ανεξαρτήτως του τι λέγεται σήμερα, θα κάνει αυτό το οποίο είναι σωστό για τον τόπο, αυτό το οποίο είναι σωστό για την κοινωνία. Όχι για τη Νέα Δημοκρατία κατ’ ανάγκη, ξέρετε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτή η θερμή επαναπροσέγγιση και σε δημόσιο χώρο κ. Δένδια, (τα λέω όλα αυτά για να μη με διορθώσετε ότι τα λένε συχνά Σαμαράς – Καραμανλής) μπορεί κατά τη γνώμη σας να κινητοποιήσει δυνάμεις, που μέχρι σήμερα ήταν εν υπνώσει, στο στόχο για τους 180;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Κοσιώνη είμαι στη Νέα Δημοκρατία από το 1977, από παιδάκι. Γνωρίζω από παιδάκι και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή, γνωρίζω τις προσωπικές τους σχέσεις, ήμουν μικρότερός τους αλλά τους βλέπω μαζί τουλάχιστον από το 1979, όπως παρατηρώ εγώ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως, είχαμε πάρα πολύ καιρό να τους δούμε δημοσίως έξω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Φαντάζομαι το έκαναν για ένα πολύ σαφή λόγο: Για να δώσουν ένα μήνυμα. Για να αντιμετωπίσουν τις όποιες κακόβουλες φήμες θα μπορούσε κάποιος ακόμη και να ονειρευτεί και να πει. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε νομίζω πολύ πιο αγαπημένοι, πολύ πιο μονιασμένοι από ό,τι παραδείγματος χάριν είναι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Λαφαζάνη ή με οποιαδήποτε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές ότι έχουμε όλοι μαζί μία αντίληψη: Η χώρα για να πάει μπροστά πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εκτελεί η Κυβέρνηση Σαμαρά. Και νομίζω ότι όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι συντεταγμένα πίσω από μια τέτοια αντίληψη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κλείνοντας κ. Υπουργέ, όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνουν ένα καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια εικόνα που μπορεί να ανατραπεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και βέβαια μπορεί να ανατραπεί. Δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους λόγους, από συγκεκριμένες υστερήσεις, από συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα δυσάρεστα και μπορεί κάλλιστα να ανατραπεί από μια κυβερνητική δραστηριότητα που θα φανεί ότι ωφελεί την ελληνική κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη.

Εγώ έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες για το θέμα των κόκκινων δανείων, τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, τη μείωση των φορολογικών βαρών. Εάν μπορέσουμε και κάνουμε ένα πρόγραμμα ανάλογο με τις ιδεολογικές μας αρχές και το εφαρμόσουμε, δεν υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ κα Κοσιώνη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, να δούμε λοιπόν. Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Δένδια που ήσασταν στο δελτίο μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλό σας βράδυ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο