Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη

Νόνη Καραγιάννη: Να καλωσορίσω τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Νίκο Δένδια που είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

Νόνη Καραγιάννη: Να είστε καλά. Κύριε Υπουργέ, ένα ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας είναι το ζήτημα της ασφάλειας στην πόλη, σε συνδυασμό φυσικά και με το πλήγμα -που όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι έθεσαν- της απώλειας της Δημοτικής Αστυνομίας. Ήταν από τα κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία για το Δήμο της Αθήνας και παραμένει αρκετά ψηλά. Άκουσα αρκετές φορές τον κ. Σπηλιωτόπουλο να λέει ότι η Αθήνα δεν είναι ασφαλής πόλη. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

Υπουργός: Να σας πω. Καταρχήν δεν έχει έννοια εγώ να σχολιάσω τι είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε μία καθαρή προσπάθεια νομίζω, μία έντιμη προσπάθεια. Ο λαός της Αθήνας την ενέκρινε με ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά δεν ήταν επαρκές να περάσει στο δεύτερο γύρο λόγω του δικού μας – αφορά το κόμμα μου – πολιτικού διχασμού. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Και αυτό που θα κάνουμε από εδώ και πέρα και νομίζω σε ένα βαθμό έχει καταγραφεί και έχει λεχθεί από τον νυν και υποψήφιο Δήμαρχο, τον κ. Καμίνη, είναι ότι θα υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε τα κενά που άφησε η μη ύπαρξη της Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης εγώ δεν πρόκειται να σας πω σε γενικότερη φάση ότι η κατάσταση είναι ιδεατή στην Ελλάδα, ότι είναι αυτό που θα θέλαμε. Όμως από την άλλη έχω υποχρέωση να πω ότι χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει δραματική αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας. Βεβαίως είχαμε φθάσει σε ένα απίστευτο σημείο το ’10 και το ΄11. Αυτό το οποίο παρελήφθη από την παρούσα Κυβέρνηση το ΄12 ήταν πράγματι μία κατάσταση μη βιώσιμη για τον πολίτη. Όμως τα νούμερα δείχνουν 30% και πλέον μειώσεις σε όλα τα εγκλήματα. Και από την άλλη, αυτό στο οποίο εγώ μπορώ να βασιστώ είναι σε μία ειλικρινή και καλή συνεργασία με τον κ. Καμίνη. Εγώ με τον κ. Καμίνη έχω δουλέψει μαζί και θεωρώ ότι έχουμε δουλέψει αποδοτικά. Και αυτό έχει φανεί. Βεβαίως πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα υπογράψουμε αυτή την προγραμματική σύμβαση, αν θέλετε δεν την υπογράψαμε τώρα διότι δεν έχει καμία έννοια να φαίνεται ότι κάνουμε προεκλογικά αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Θα γίνει. Είναι έτοιμο, είναι γραμμένο, περιμένει τις υπογραφές που θέτουν το θεσμικό πλαίσιο μίας κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Και πρέπει να πω…

Νόνη Καραγιάννη: Στην Αθήνα ειδικά και από τη συνολική εικόνα που έχετε, είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης; Είναι μεγάλη η πρωτεύουσα…

Υπουργός: Να σας το πω αλλιώς. 74% της πανελλήνιας εγκληματικότητας είναι στην Αττική. Μέσα στην πόλη έχουμε θύλακες. Λέω θύλακες, υπάρχει και άλλη έκφραση για «θυλάκους», οφείλω να σας πω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη πια είναι η πιο δόκιμη.

Νόνη Καραγιάννη: Νομίζω το «θύλακες».

Υπουργός: Από εκεί και πέρα έχουμε ένα καινούργιο σύστημα, το οποίο υπήρχε και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, με το οποίο μπορούμε να έχουμε απόλυτη ηλεκτρονική καταγραφή, ποσοτικοποίηση της εγκληματικότητας και παρατήρηση της πιθανής μετακίνησής της. Μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με το νομοθέτημα που ψηφίστηκε, η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική. Έχουμε φύγει από την Αστυνομία των Τμημάτων και πάμε σιγά-σιγά σε μία κινητική Αστυνομία που θα αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα εκεί που βρίσκεται, όπως έγινε στη Νέα Υόρκη επί Τζουλιάνι. Έχουμε λοιπόν αντιγράψει νομίζω με επιτυχία αυτό το πρότυπο. Σε συνεργασία λοιπόν με τη δημοτική αρχή θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τα σημεία. Και εάν μετακινηθούν τα σημεία να αντιμετωπίσουμε και την μετακίνηση, δημιουργούμε την υποδομή. Εάν θέλετε, επειδή δεν μου αρέσει να υπόσχομαι θαύματα, θέτω χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας περίπου τα δυόμισι χρόνια, δηλαδή, τους 30 μήνες. Όμως εάν το πρόγραμμα αυτό ακολουθηθεί πρέπει να σας πω ότι τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά.

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε Υπουργέ, από την άλλη πλευρά φυσικά της πολιτικής όχθης, από τα κόμματα της αριστεράς και από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας, τον κ. Σακελλαρίδη έχει ειπωθεί ότι γίνεται κακή χρήση, διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων, ότι επί της ουσίας ορισμένα σημεία της πόλης είναι αστυνομοκρατούμενα και πιο κάτω όταν προχωρήσουμε στο βάθος, στις γειτονιές τα πράγματα έχουν αφεθεί.

Υπουργός: Προφανώς ο κ. Σακελλαρίδης όλα αυτά θα τα λέει από παρατήρηση, διότι ούτε επισκέφθηκε εμένα ούτε ξέρω να υπήρξε μία συνάντηση με κάποιον, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.

Νόνη Καραγιάννη: Είχε τη δυνατότητα κατά την προεκλογική περίοδο;

Υπουργός: Δεν θεώρησε ότι υπάρχει κανένας λόγος να συζητήσουμε κάτι μαζί. Δηλαδή με τον κ. Καμίνη ούτε ξέρω πόσες φορές έχω συναντηθεί. Πρέπει να έχει βαρεθεί να με βλέπει. Ο κύριος Σακελλαρίδης νομίζω ότι την προσπάθεια χάραξης πολιτικής για τη δημόσια τάξη την επιφυλάσσει στις προεκλογικές πλατείες που διαλέγεται. Ο κύριος Σακελλαρίδης είναι ένας νέος άνθρωπος, ένας συμπαθής άνθρωπος, που εγώ πρέπει όμως να πω ότι με έχει εκπλήξει ο λόγος του. Ο λόγος του μου θυμίζει τις χειρότερες παραδόσεις μίας αρτηριοσκληρωτικής Αριστεράς, που βλέπει την Αστυνομία σαν αντίπαλο στην αρχή. Θυμάστε ότι έλεγε πως το πρόβλημα της Αθήνας είναι η «αστυνομοκρατία», εάν είναι δυνατόν. Και επίσης ανήκει σ΄ ένα κόμμα –δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε– το οποίο επέχαιρε όταν καιγόταν η Αθήνα το 2008. Και δεν βρήκε μία λέξη να πει όταν καιγόταν η Αθήνα το 2012. Ένα κόμμα με μία τέτοια αντίληψη για τη δημόσια τάξη, ένα κόμμα με την αντίληψη στο μεταναστευτικό ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα να μπουν όλοι μέσα, όταν δηλαδή είδαμε και πάθαμε να μαζέψουμε το κέντρο της Αθήνας μετά το 2012, σε στενή συνεργασία με τον κ. Καμίνη. Επίσης πρέπει να το πω και αυτό, με βοήθεια και από τον Περιφερειάρχη, τον νυν υποψήφιο Περιφερειάρχη. Εγώ είχα και έχω και με αυτόν μία πολύ καλή συνεργασία, με τον κ. Σγουρό. Βεβαίως για να είμαστε και σε αυτό ξεκάθαροι στήριξα την υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου που είναι και προσωπικός μου φίλος και έκανε μία μεγάλη προσπάθεια, αλλά με τον Περιφερειάρχη έχουμε μία καλή συνεργασία.

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε υπουργέ το ζήτημα που έχει τεθεί ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος σε μικρότερες συναθροίσεις, όχι σε μεγάλες πορείες, αλλά σε μικρότερες συναθροίσεις. Πώς κρίνετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Υπουργός: Θα σας πω, έχει δίκιο ο Δήμαρχος Αθηναίος σ’ αυτό και νομίζω ότι και ο νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης, ο κύριος Σγουρός, είναι απολύτως σύμφωνος.

Νόνη Καραγιάννη: Γιατί δεν προχωράει, το έχει πει καιρό τώρα ο κ. Καμίνης;

Υπουργός: Να σας πω που κόλλησε. Ο κύριος Καμίνης έχει ετοιμάσει ένα νομοθέτημα και μία σοβαρή προσπάθεια μαζί με τον..

Νόνη Καραγιάννη: Ακριβώς, σε συνεργασία και με συνταγματολόγο…

Υπουργός: Βεβαίως, με τον κ. Αλιβιζάτο. Τους έχω συναντήσει όλους. Τότε υπήρχε μία συγκυβέρνηση τριών κομμάτων, η οποία δεν κατάφερε να συνεννοηθεί επ’ αυτού. Αυτό με ανάγκασε τότε να προβώ μονομερώς στην απόφαση να υπογράψω μία Υπουργική Απόφαση, η οποία έχει το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς να έχει όμως την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα που έχει η νομοθετική προσπάθεια, δηλαδή ότι όταν είναι μικρός ο αριθμός των διαδηλωτών να περιορίζεται σε μία λωρίδα. Και μπορώ να σας δώσω και συγκεκριμένο αριθμό είναι….

Νόνη Καραγιάννη: Ναι και ποιος τον κρίνει αυτόν το μικρό αριθμό?

Υπουργός: Ο Αστυνομικός Διευθυντής, διότι αλλιώς δεν μπορεί να κριθεί.

Νόνη Καραγιάννη: Μάλιστα.

Υπουργός: Έχει γίνει μία αρχή και από εκεί και πέρα εφόσον οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελειώσουν, μπορούμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη, να φτιάξουμε για την Αττική και για το κέντρο της Αθήνας ιδίως ένα πλαίσιο σύγχρονο, να το πάμε στη Βουλή, να το περάσουμε από τη Βουλή και να έχουμε το εργαλείο που χρειάζεται για να ησυχάσει το κέντρο της Αθήνας από αυτή τη συμφορά των συνεχών διαδηλώσεων. Έξι χιλιάδες και κάτι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία τρία χρόνια. Αν είναι δυνατόν!

Νόνη Καραγιάννη: Να διευκρινίσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες που είναι προγραμματισμένες από Ομοσπονδίες.

Υπουργός: Όχι βέβαια, η ζημιά δε γίνεται από τις μεγάλες, η ζημιά γίνεται από τις μικρές συγκεντρώσεις, αλλά εγώ ειλικρινά νοιώθω αλληλέγγυος με τους καταστηματάρχες και με τους ανθρώπους που εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες, παλεύουν για το ψωμί τους.

Νόνη Καραγιάννη: Ναι από την άλλη θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα πρέπει να νιώθουμε αλληλέγγυοι με μικρό αριθμό ενδεχομένως συγκεντρωμένων που όμως βρίσκεται στους δρόμους και διαδηλώνει γιατί έχει χάσει τη δουλειά του.

Υπουργός: Δεν έχω καμία αντίρρηση, βεβαίως ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώσει και αν τοποθετούμε τα προβλήματα, αυτή τη στιγμή πρώτο, μέγιστο είναι η ανεργία. Αλλά αυτή η διαδήλωση τι κάνει; Προσθέτει περισσότερους ανέργους τελικά. Εμποδίζει τους ανθρώπους να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας, κλείνει μαγαζιά, κλείνει επιχειρήσεις και οι εργατοϋπάλληλοι και οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας τι νομίζετε, ότι είναι μεγαλοκαρχαρίες; Άνθρωποι που μάχονται για το ψωμί τους είναι, που προσπαθούν να προασπίσουν την περιουσία τους που πριν από δυο χρόνια οποιοσδήποτε κουκουλοφόρος έμπαινε μέσα πέταγε μία βόμβα μολότοφ και την κατέστρεφε. Τα είδαμε αυτά.

Νόνη Καραγιάννη: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Νίκος Δένδιας, είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής και τον ευχαριστώ πολύ για την υπομονή του και την ολιγόλεπτη διακοπή για διαφημίσεις. Κύριε Υπουργέ συζητήσαμε για την Αθήνα και το πλάνο που έχετε και μάλιστα και με χρονοδιάγραμμα δυόμιση ετών που μας δώσατε για την αστυνόμευση…

Υπουργός: Ο Δήμος όμως είναι κομμάτι αυτού του πλάνου. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τον Δήμαρχο. Και πρέπει να είναι ένας Δήμαρχος, ο οποίος να θέλει να δουλέψει μαζί μας για αυτό. Και δεν θα έρθει από Θεού. Για να είμαστε και σε αυτό καθαροί δηλαδή. Ο πολίτης της Αθήνας πρέπει να έχει μία σαφή αντίληψη του τι επιλέγει.

Νόνη Καραγιάννη: Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε και είναι προφανές ότι ένα από τα κριτήρια θα είναι και αυτό, το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την ασφάλεια στην πόλη…

Υπουργός : Όχι μόνο, με συγχωρείτε. Δε θέλω να καταχρώμαι του χρόνου σας, αλλά δεν είναι μόνο η ασφάλεια με την στενή έννοια. Οι διαδηλώσεις ας πούμε. Εμείς λέμε να περιορίζονται σε μία λωρίδα, όταν είναι κάτω από εκατό άτομα. Υπάρχει μια άλλη αντίληψη που λέει «ας κλείνουν οι δρόμοι». Μεταναστευτικό: Δε μπορώ να ξεχάσω εγώ ότι ο Δήμαρχος, ο κύριος Καμίνης, ήταν ο πρώτος ο οποίος στήριξε τη λογική του να φτιαχτούν Προαναχωρησιακά Κέντρα μεταναστών, όταν πάρα πολλοί άνθρωποι στεκόντουσαν απέναντι σε αυτό. Και όμως είχε τη γενναιότητα και το έκανε. Υπάρχει μια άλλη πλευρά εδώ, του κύριου Σακελλαρίδη, που λέει ανοίξτε τα σύνορα και βάλτε τους όλους μέσα. Και δεν μας λέει μετά πως ακριβώς θα το διαχειριστεί αυτό το «όλοι μέσα στο κέντρο της Αθήνας».

Νόνη Καραγιάννη: Πάντως νομίζω ότι θα γίνει αντιληπτό ότι και με τα κέντρα κράτησης δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα, το οποίο είναι και γενικότερο, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, έτσι δεν είναι;

Υπουργός : Βεβαίως είναι ευρωπαϊκό και βεβαίως δεν έχει επιλυθεί συνολικά αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση της σημερινής πραγματικότητας με αυτό που ζούσε η χώρα εδώ και δύο χρόνια. Καταρχήν έχουν κλείσει τα σύνορα, δε μπαίνει όποιος θέλει μέσα. Το δεύτερο είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στις αναχωρήσεις. Μέχρι τα μέσα του 2015 θα έχουμε γυρίσει πίσω 100.000 παράνομους μετανάστες. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε επιστροφές παρανόμων μεταναστών. Η πρώτη.

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε Υπουργέ, έχετε έναν μέσο όρο χρονοδιαγράμματος, για το πόσο οι άνθρωποι αυτοί, που οδηγούνται στα Κέντρα Κράτησης, παραμένουν σε αυτά; Και σε τί συνθήκες;

Υπουργός : Να το εξηγήσω. Καταρχήν, τα περί συνθηκών, δεν αφορούν τα Κέντρα. Τα Κέντρα ήδη υφίστανται επιθεώρηση, μεθαύριο, από την ΕΕ. Τα Κέντρα, αυτά που φτιάχνουμε, όχι αυτά που κλείνουμε, διότι έχουμε κλείσει έξι κέντρα, είναι σύγχρονα κέντρα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, η οποία τα χρηματοδοτεί και τα επιθεωρεί. Να είμαστε εξηγημένοι σε αυτό. Βεβαίως, καταλαβαίνω μία Αριστερά, η οποία θέλει τα πάντα. Αυτό δεν είναι επιτεύξιμο, σε αυτήν την ζωή. Όμως, θέλω να σας πω, ότι αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές, έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τον φτωχό και άνεργο Έλληνα. Έχουν ένα ζεστό πιάτο φαί πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Έχουν ψύξη, θέρμανση και όλα τα σχετικά. Εγώ δεν λέω ότι όλα είναι τέλεια, καμία κράτηση δεν είναι τέλεια…

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι θέμα. Κρατούνται. Νομίζω ότι το παράδειγμα, άλλο να είναι κάποιος ελεύθερος και άλλο να κρατείται, έτσι δεν είναι;

Υπουργός : Συμφωνώ μαζί σας, αλλά οι άνθρωποι δεν ήταν ελεύθεροι υπό την έννοια, που το αντιλαμβάνεστε. Ήταν στο κέντρο της Αθήνας, θύματα των διακινητών και τραβάγανε των παθών τους τον τάραχο. Αυτή ήταν η πραγματικότητά τους. Κατέστρεφαν τη ζωή των συνανθρώπων τους και την δική τους. Δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση και εν πάση περιπτώσει τι τους λέμε; Τους λέμε «μπήκατε σε μία χώρα παράνομα». Δεν έχετε δικαίωμα…

Νόνη Καραγιάννη: Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης κάθε ανθρώπου είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο…

Υπουργός: Με συγχωρείτε, κάνετε λάθος. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε ανθρώπου δε σημαίνει να περνάει τα σύνορα κάθε χώρας, ό,τι ώρα του καπνίσει. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο.

Νόνη Καραγιάννη: Αντιληπτό. Αλλά επειδή συζητούσαμε για την κράτηση και το πώς μπορούν να αισθάνονται και αυτοί οι άνθρωποι, πείτε μου λίγο για αυτό που σας ρώτησα.

Υπουργός: Μπορούν οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσουν να επιστρέψουν ελεύθεροι στην πατρίδα τους, σε συνθήκες απόλυτης αξιοπρέπειας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Και με βοήθεια, για να επανεγκατασταθούν στην πατρίδα τους, με χρήματα της ΕΕ.

Νόνη Καραγιάννη: Πείτε μου και το πόσο χρόνο περίπου κατά μέσο όρο παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι στα Κέντρα Κράτησης;

Υπουργός: Η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει 18 μήνες, αλλά για να είμαστε εξηγημένοι. Τι σημαίνει 18 μήνες; 18 μήνες, από εκεί και πέρα πρέπει να φύγεις. Δε σημαίνει ότι 18 μήνες και μετά τέλειωσε και μένεις για πάντα στην Ελλάδα. Να αποφασίσουμε ένα πράγμα. Ή θέλουμε να είμαστε κράτος ή θέλουμε να είμαστε σκορποχώρι. Εάν αποφασίσουμε συλλογικά σαν κοινωνία να είμαστε σκορποχώρι, δεν χρειαζόμαστε ούτε στρατό ούτε σύνορα ούτε αστυνομία. Μπορούμε να τα διαλύσουμε όλα πάρα πολύ εύκολα. Μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο του 2012. Μπορεί η Αθήνα να ξαναγίνει όπως ήταν τον Ιούνιο του 2012. Μπορεί να μην ελέγχεται τίποτα, μπορεί η εγκληματικότητα να ξανανέβει εκεί που ήταν. Όλα είναι πάρα πολύ εύκολα. Ή μπορούμε να ακολουθήσουμε μια σοβαρή πολιτική, λέγοντας και σε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους ειλικρινώς λυπάμαι, λυπάμαι για αυτό το οποίο τραβάνε, αλλά δεν είναι υπεύθυνος για αυτό ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, από το υστέρημά του προσπαθεί να τους βοηθήσει και να τους επιστρέψει με αξιοπρέπεια στο σπίτι τους.

Νόνη Καραγιάννη: N α πάμε λοιπόν και σε ένα ακόμα θέμα που είναι της άμεσης αρμοδιότητάς σας, γιατί δεν έχω άλλο χρόνο, το ζήτημα της τρομοκρατίας. Ενδεχομένως το έχουμε ξεχάσει, αλλά τρεις άνθρωποι…

Υπουργός : Πώς να το ξεχάσουμε, και να θέλουμε…

Νόνη Καραγιάννη: …Είναι ελεύθεροι, έχουν δραπετεύσει, Μαζιώτης, Ρούπα, Χριστόδουλος Ξηρός.

Υπουργός : Η χώρα καταρχήν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες γενικά. Όμως εδώ έχουμε ένα ζήτημα. Το ζήτημα αυτό οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους. Εάν το Κράτος κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνει, στο χρονοδιάγραμμα που σας είπα πριν, στους 30 μήνες, εμπεριέχεται και το στοιχείο της τρομοκρατίας. Πρέπει να αποκτήσει αυτή την οργάνωση το Κράτος που να μην επιτρέπει την ανάδειξη των φαινομένων τρομοκρατίας. Όμως αυτό εξαρτάται από το Κράτος. Εάν αυτοί που συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι, εάν δεν υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι απαραίτητα, εάν δεν υπάρχει ο τρόπος αστυνόμευσης που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, θα τραβάμε αυτά που τραβάμε. Εάν θέλετε, υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της πόλης οι οποίες είναι στέκια ανομίας, όπως τα Εξάρχεια, για τα οποία επίσης θα έχω μία πολύ καλή συνεργασία ελπίζω, με τον κ. Καμίνη, εφόσον εκλεγεί. Όλα αυτά εάν τα βάλουμε κάτω, όπως τα αντιμετώπισαν άλλες χώρες, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και εμείς. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ιδιαιτερότητά μας του «σκορποχωριού» και αυτό μπορεί να είναι μία επιλογή μας.

Νόνη Καραγιάννη: Έχουμε μόνο ενάμιση λεπτό δυστυχώς. Αντιλαμβάνομαι ότι το ζητούμενο είναι η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές, τις ευρωεκλογές. Εκεί δεν είναι ο πήχυς για το κόμμα σας;

Υπουργός : Ε, βέβαια, τι να κάνουμε, να τον βάλουμε στο να χάσουμε;

Νόνη Καραγιάννη: Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί κάποιος θα πρέπει να επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε συνθήκες ανεργίας, ύφεσης, ανάπτυξης που δεν ήρθε και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που – ε, η αλήθεια είναι…

Υπουργός : 3,4 δις ευρώ. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει.

Νόνη Καραγιάννη: …Που προήλθε και από…

Υπουργός : Από τη στέρηση των Ελλήνων πολιτών.

Νόνη Καραγιάννη: Τον στραγγαλισμό τον φορολογικό κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Να σας πω. Εγώ είμαι φορολογούμενος πολίτης. Έχω μία μικρή δικηγορική εταιρεία, δεν εργάζομαι εγώ τώρα, αλλά ξέρω πάρα πολύ καλά τι φόρους πληρώνουμε. Το θέμα ποιο είναι: Καταλαβαίνω ότι ο Έλληνας πολίτης έχει φθάσει στα όριά του. Έκανε τεράστιες θυσίες η ελληνική κοινωνία. Όμως δεν πρέπει να τις αφήσουμε να χαθούν. Αυτή τη στιγμή η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ ισούται με μεγάλη πιθανότητα ατυχήματος. Με ένα κουμπί δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε όλα. Με ένα κουμπί όμως που είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να τα διακινδυνεύουμε όλα. Ό,τι με πόνο και θυσίες πέτυχε ο Έλληνας πολίτης αυτά τα δύο χρόνια, με μεγάλο πόνο και με μεγάλες θυσίες. Με τεράστια ανεργία. Είναι όπως ακριβώς τα λέτε. Το θέμα είναι όμως πως για πρώτη φορά φαίνονται στέρεες βάσεις ανάπτυξης. Δεν έχουν φθάσει στην τσέπη του Έλληνα πολίτη. Δεν έχει λυθεί η ανεργία, βεβαίως δεν έχει λυθεί. Είμαστε όμως ενόψει μίας δραματικής βελτίωσης. Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, αφού έχουμε «φάει όλο τον γάιδαρο» και φτάνουμε στην ουρά να τα πετάξουμε όλα; Δηλαδή μόνο σχιζοφρενική κοινωνία μπορεί να κάνει τέτοιες επιλογές και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει σοφία και μπορεί να αντιληφθεί το διλημματικό χαρακτήρα αυτής της επιλογής.

Νόνη Καραγιάννη: Δυστυχώς έχει παρέλθει ο χρόνος. Πρέπει εδώ να κλείσουμε. Όμως για να μην το έχουμε ερωτηματικό και οι δυο μας ότι ακροατής φιλόλογος μας καθησυχάζει ότι είναι εξίσου αποδεκτά και το «θύλακας» και το «θύλακος».

Υπουργός : Δόξα σοι ο θεός. Δεν γίναμε ρεζίλι τελικώς.

Νόνη Καραγιάννη: Άρα μπορούμε να λέμε και τα δύο. Τον ευχαριστούμε που μας ενημερώνει γι΄ αυτό. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Σας ευχαριστώ πολύ εγώ. Καλή σας ημέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο