Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση Alpha»

Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση Alpha» με τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτατο

 

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υπουργέ ευχαριστούμε θερμά που ήρθατε στο στούντιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χαρά μου, καλή σας μέρα, καλημέρα στους ακροατές σας.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Συνήθως οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι μπορούν και διαχειρίζονται το λόγο μαζί σας ή μέσα από μια απευθείας σύνδεση, αυτό που λέμε link εμείς ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το γεγονός ότι ήρθατε στο στούντιο είναι εξαιρετικά θετικό για μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Σάββατο επέτρεψε το χρόνο για να γίνει η μετακίνηση.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί όπως γνωρίζω, αν υπήρχαν 10 ημέρες την εβδομάδα θα δουλεύατε και τις 10. Ισχύει αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει δουλειά και πρέπει να γίνει.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την επικαιρότητα όσον αφορά τις εξελίξεις και όσα μαθαίνουμε και παρακολουθούμε στα θέματα τρομοκρατίας. Θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε μια πληροφορία δημοσιογραφική που έχω, μπορεί να είναι και λανθασμένη, για το γεγονός ότι συχνά έχετε ενημέρωση περί των εξελίξεων στα θέματα τρομοκρατίας γιατί και το διαχειριστήκατε, έπεσε στα χέρια σας αυτή η καυτή πατάτα, με αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου, αλλά και γιατί και τότε ίσως και τώρα είστε στη λίστα αυτών που με το νοσηρό μυαλό τους θέλουν να στοχοποιούν. Το λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Έχω μια εικόνα μέχρι εκεί για το τι γίνεται γενικά σ’ ένα θέμα που έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία διαχρονικά. Τουλάχιστον επί δεκαετίες. Αυτό όμως που έχει σημασία δεν είναι αν εγώ είμαι σε μια λίστα, αν δεν είμαι σε μια λίστα ή αν οποιοσδήποτε Υπουργός αποτελεί στόχο…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας απασχολεί όμως Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω κάθε άνθρωπο θα τον απασχολούσε κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να σας το κρύψω. Αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι τα οποιαδήποτε τέτοια φαινόμενα να μην αναστείλουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα για την οικονομική της ανάκαμψη. Διότι καταλαβαίνετε ότι σε μια χώρα που δεξιά και αριστερά σκάνε βόμβες, κανένας δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει, κανένας δεν πρόκειται να την επιλέξει για να τοποθετήσει χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό που συνέβη και γενικά η διαχρονική προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας ν’ αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω όσο μπορούμε να ικανοποιήσουμε λίγο και την ανάγκη πληροφόρησης της κοινής γνώμης. Ακούσαμε ονόματα επιχειρηματιών, από τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας και ανθρώπους από τον κόσμο των βιομηχάνων, ακούσαμε όμως ή ξέρουμε ονόματα που βρίσκονται και έξω από τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτοί ήταν και στόχοι και κατά τη δική σας περίοδο που ήσαστε στο Υπουργείο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είμαι καθόλου της λογικής της ανακοίνωσης των πιθανών στόχων. Νομίζω ότι αυτό λίγο-πολύ πραγματικά στοχοποιεί και κατά συνέπεια θα έχω νομίζω την άδειά σας να μην επιβεβαιώσω, να μη διαψεύσω, να μην πω κάτι. Νομίζω αυτά είναι θέματα που χειρίζονται η αρμόδια Αντιτρομοκρατική, ο νυν Υπουργός ο οποίος κάνει τη δουλειά του. Από κει και πέρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εγώ να μπαίνω στη μέση και να λέω σκέψεις ή απόψεις.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αντιλαμβάνομαι όμως ότι είναι άσχημο για έναν πολιτικό, έναν πολίτη που έχει την οικογένειά του και φτάνει να γίνει κορυφαίος πολιτικός σε μια κυβέρνηση ευθύνης σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο, όταν μέσα σ’ όλα τ’ άλλα που πρέπει να διαχειριστεί σ’ ένα χαρτοφυλάκιο, σ’ ένα Υπουργείο, να πρέπει να σκέφτεται και τα του εαυτού του.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα θέμα «ζόρικο». Και τις μετακινήσεις εμποδίζει και δημιουργεί αυτή την εικόνα του πολιτικού που προστατεύεται και δεν είναι καθόλου ωραίο στον κόσμο. Αν θέλετε εμποδίζει και τον οποιονδήποτε πολιτικό να περπατήσει μόνος του στο δρόμο, να μιλήσει μ’ έναν πολίτη, δημιουργεί μια εικόνα απόστασης. Στον κόσμο δεν αρέσει αυτό.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή η ασφάλειά σας, με λίγα λόγια να το πω, επιτρέψτε μου Υπουργέ, σας αναγκάζει να έχετε μια συμπεριφορά πολλές φορές που ο ίδιος δεν επιθυμείτε και για τη δημόσια εικόνα σας και γιατί αισθάνεστε ότι πιέζεστε. Είναι αλήθεια αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι οι περισσότεροι Υπουργοί ή πολιτευόμενοι ή και επιχειρηματίες, δεν το επιθυμούν.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Προκύπτει κάτι από το ρεπορτάζ, θέλω λίγο να το αναφέρω σ’ εσάς Υπουργέ, ίσως να το γνωρίζετε και από τη δική σας θητεία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι ανακαλύπτει η Αντιτρομοκρατική, βεβαιωμένο πλέον και με τη σύλληψη του συγκεκριμένου 31χρονου φερόμενου ως τρομοκράτη, ότι υπάρχει ομάδα «καθαρών», δηλαδή όχι σεσημασμένων, χωρίς κανένα ποινικό μητρώο τρομοκρατών. Μιλάμε για εν υπνώσει, για sleepers – όπως λένε στην ορολογία τους οι αστυνομικοί- τρομοκράτες και στην ελληνική επικράτεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επιτρέψτε μου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πράγματι, πολύ σωστά το λέτε. Μετά τα γεγονότα του 2008 δημιουργήθηκε μια νέα γενιά παιδιών που βρίσκονταν στις παρυφές ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού ακροαριστερού χώρου και που μερικοί από αυτούς πέρασαν τη γραμμή και μπήκαν στον πιο στενό πυρήνα της τρομοκρατίας. Πραγματικά, αυτό συνιστά μια επικινδυνότητα για το σύστημα.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είχατε χτες συνάντηση με την τρόικα, στο ίδιο τραπέζι καθίσατε …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, η χθεσινή συνάντηση ήταν με τον κ. Χαρδούβελη για να προετοιμάσουμε τη συνάντηση που θα έχουμε με την τρόικα τη Δευτέρα και την Τρίτη πάλι.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι προέκυψε από τη μεταξύ σας συνάντηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που κάναμε με τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Γιάννη Βρούτση και τον Χαράλαμπο Αθανασίου – βρεθήκαμε όλοι στο πλαίσιο του Κρατικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους – ήταν να συντονίσουμε τις δράσεις και των 4 Υπουργείων ώστε να μπορέσουμε στη συζήτηση της Δευτέρας να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε γι’ αυτό το θέμα που έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως «κόκκινα δάνεια». Στην πραγματικότητα είναι μια συνολική πρόταση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν πρόβλημα είτε με το τραπεζικό σύστημα είτε με το Ελληνικό Δημόσιο είτε με τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια»; Είναι κάτι που αφορά τους τηλεθεατές. Όλοι στα «κόκκινα δάνεια» βρισκόμαστε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα ποιο είναι; Είναι φανερό ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά κρίση και είναι σε μια αρχική φάση ανάπτυξης. Ελπίζω ότι θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες και στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κι ένα μικρό θετικό πρόσημο, +0,7, +0,8, +0,9 %. Πολύ σημαντικό, έστω κι αν είναι μικρό το νούμερο. Του χρόνου, το 2015, ελπίζω ότι θα πάμε πολύ πιο ψηλά, στο +2,9%

Όμως, για να γίνει αυτό πρέπει ν’ απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση αλλά δεν έγινε αυτό με ευθύνη δική τους, έγινε γι’ αντικειμενικούς παράγοντες έξω από τον έλεγχό τους, από βάρος το οποίο δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αποπληρώσουν. Εδώ λοιπόν φτιάχνουμε ένα σχέδιο κανόνων. Γιατί ένα σχέδιο κανόνων; Διότι ξέρετε, από την άλλη πλευρά δεν πρέπει με κανένα τρόπο το σύστημα να ευνοήσει αυτούς οι οποίοι φρόντισαν να γίνουν φτωχές οι επιχειρήσεις τους και πλούσιοι αυτοί, να πάρουν τα λεφτά από την επιχείρηση, να τα χρησιμοποιήσουν αυτοί, να τα στείλουν στο εξωτερικό και τελικά να φορτώσουν όλη αυτή την ιστορία στον Έλληνα φορολογούμενο για να την πληρώσει.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί Υπουργέ; Είναι μια ομάδα, είναι συγκεκριμένοι, μεμονωμένοι επιχειρηματίες που λειτουργούν μόνο προς όφελός τους;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Μπορείτε, ο καθένας από την καθημερινή του εμπειρία να το δει. Όταν βλέπετε μια φτωχή επιχείρηση και συγχρόνως ο επιχειρηματίας να γυρίζει με μια Mercedes, να έχει χρήματα στο εξωτερικό…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Χλιδάτες διακοπές..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ε, αυτό κάτι σημαίνει. Εδώ για μας η μεγάλη προτεραιότητα είναι η επιχείρηση η οποία πάλεψε, στάθηκε, είναι βιώσιμη – διότι κακά τα ψέματα, θρηνήσαμε μέσα σ’ αυτή την κρίση και επιχειρήσεις θύματα – μπορεί ν’ αναπτυχθεί, μπορεί ν’ απορροφήσει την ανεργία. Διότι ποιο είναι το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της χώρας, το υπ’ αριθμόν ένα; 26% ανεργία. 50% ανεργία στη νέα γενιά των Ελλήνων . Αυτό δεν κρατιέται έτσι, πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό. Πρέπει να είναι και είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Εδώ λοιπόν κοιτάμε πώς αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διασωθούν, ν’ αναπτυχθούν για ν’ απορροφήσουν την ανεργία. Βεβαίως αυτό σημαίνει μια σειρά από παράλληλα πράγματα: Τραπεζικό σύστημα: Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αντοχές να του φορτώσεις στην πλάτη του όλη τη διάσωση των επιχειρήσεων. Χρειάζεται λοιπόν έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, χρειάζονται ισορροπίες.

Δεν πρέπει ν’ αδικήσεις και τις επιχειρήσεις οι οποίες τα κατάφεραν και βγήκαν από την κρίση χωρίς να ματώσουν. Γιατί κι αυτές έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αναγνωρίζετε το δικαίωμα σε κάποιον που έχει την επιχείρησή του να τον χαρακτηρίσετε «υγιή» ακόμα και αν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή οπουδήποτε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και βέβαια.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί φαντάζομαι έχετε αντίληψη του τι έχει υποστεί ο Έλληνας φορολογούμενος ή ένας πολίτης μικρός ή μεγάλος επιτηδευματίας. Με τι να πληρώσει; Το αντιλαμβάνεστε. Άρα τον θεωρείτε υγιή εσείς αυτόν…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βιώσιμο.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν πιστεύετε ότι είναι «λαμόγιο» Υπουργέ, δεν πιστεύετε ότι ήθελε ν’ αποκρύψει χρήματα ή οτιδήποτε. Μιλάω για τον απλό επιχειρηματία ή τον καθημερινό έμπορο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πάρουμε τη μικροεπιχειρησούλα της γειτονιάς, να πάρουμε ένα κομμωτήριο ή ένα μπακάλικο.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τον εμποράκο, τον απλό επιτηδευματία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το κομμωτήριο π.χ. είχε μια συγκεκριμένη ζήτηση. Η γυναίκα του καθενός μας πήγαινε στο κομμωτήριο πριν από την κρίση, 5 φορές το μήνα, 6 φορές, 7 φορές.. Έρχεται η κρίση και αντί να πηγαίνει 7 φορές το μήνα πηγαίνει 1 ή 2 φορές το μήνα. Άρα ξαφνικά η ζήτηση υπηρεσιών από το συγκεκριμένο κομμωτήριο καταρρέει.

Τι φταίει η κομμώτρια που έχει αυτό το κομμωτήριο; Και απασχολεί και δυο κοπέλες και πληρώνει και δυο μισθούς και πληρώνει και φόρο και πληρώνει και νοίκι και πληρώνει και ασφαλιστικές εισφορές; Έχει καμία ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη; Κι όμως, τα καταφέρνει, το παλεύει. Πέφτει βέβαια στο κόκκινο. Αλλά πουλάει ένα διαμέρισμα, κρατάει την επιχειρησούλα της. Εμείς δεν πρέπει να έρθουμε δίπλα της και να της πούμε «εδώ είμαστε»;

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι περιθώριο του δίνετε αυτό του επιχειρηματία, του μικρού επιχειρηματία; Σε τι δόσεις τελικά; Είναι 70, είναι 100, είναι 120;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό δόσεων, δηλαδή πολύ πάνω από την 5ετία ή την 6ετία.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε για τα 9 ή 10 χρόνια; Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι αδύνατον. Σ’ αυτές που, ξαναλέω, είναι βιώσιμες, που βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται, πρέπει να δώσουμε ανάσα. Και να δώσουμε ανάσα γι’ αυτό τον έντιμο άνθρωπο που το πάλεψε – δεν είναι αστείο αυτό το πράγμα να περάσεις 6 χρόνια κρίσης με επιχείρηση στην πλάτη σου, αυτοί είναι οι ήρωες της καθημερινότητας – και κράτησε και τις θέσεις εργασίας, δίνει ψωμί σ’ άλλες δυο οικογένειες.

Εάν μας κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα έχουμε άλλους 450.000 ανέργους. Τι θα τους κάνουμε αύριο το πρωί; Από εκεί ξεκινήσαμε το καλοκαίρι και δημιουργήσαμε αυτή την πρόταση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων η οποία ονομάζεται «κόκκινα δάνεια», γιατί το κόκκινο ξέρετε, είναι ένα χρώμα που στη λαϊκή φαντασία εξάπτει…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κάποια στιγμή κοκκινίζουν όμως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά εμείς δεν θέλουμε μόνο αυτό, δεν θέλουμε να ρυθμίσουμε μόνο το δανεισμό τους, θέλουμε να τους δώσουμε ένα πέταγμα προς τα εμπρός. Και γι’ αυτό υπάρχει κι ένας συνολικός σχεδιασμός. Δεν σταματάμε μόνο σ’ αυτή τη ρύθμιση. Πάμε και στο πώς θα τους δώσουμε δάνεια από εδώ και πέρα και πώς θα επιδοτήσουμε και το επιτόκιο των δανείων που ήδη έχουν και είναι ενήμερο, γιατί μερικά δάνεια δεν μπήκαν στο κόκκινο. Το άντεξαν. Αλλά όταν πληρώνουν 8% με 12%, θα γίνουν κόκκινα στο μέλλον.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Με ποια υποστήριξη οικονομική θα γίνει αυτό Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ..

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι εξασφαλισμένα αυτά τα ποσά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, βεβαίως είναι εξασφαλισμένα.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι δεμένα, δεν ανησυχούμε από απειλές που έρχονται κατά καιρούς για να μας ταρακουνήσουν από το εξωτερικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, αυτά τα χρήματα είναι χρήματα τα οποία δικαιούται ο Έλληνας πολίτης και η Ελληνική Δημοκρατία. Έχουν συμφωνηθεί. Αυτά είναι τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν έχουν να κάνουν με το αν συμφωνεί η όχι η κα Μέρκελ ή κάποιος από το μηχανισμό στήριξης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτό.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λειτουργούν παράλληλα δηλαδή. Είναι ένα καθαρό πρόγραμμα αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τελείως, είναι τα Διαρθρωτικά μας Ταμεία. Εκεί ναι σας πω τι συμβαίνει: Πάρα πολλές επιχειρήσεις πέρασαν την κρίση, τα κατάφεραν, ζουν, δεν έχουν μπει στο κόκκινο. Αλλά κουβαλάνε ένα δανεισμό από την περίοδο της κρίσης, στον οποίο πληρώνουν επιτόκια 8%, 12%…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Οδυνηρό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό δεν γίνεται. Τις κάνει μη ανταγωνιστικές. Ο Γερμανός ανταγωνιστής τους στο ίδιο διάστημα πληρώνει 4% και 5%. Άρα η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, θα υποστεί βαριά πλήγματα στο μέλλον και τελικά θα κλείσει. Και τελικά θ’ αφήσει και άλλους ανέργους στο δρόμο. Τι λέμε λοιπόν: Αυτό δεν γίνεται. Δεν φταίει αυτός ο επιχειρηματίας. Εμείς έχουμε τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Επιτρέψτε μας λέμε στις Βρυξέλλες, να τα χρησιμοποιήσουμε για να επιδοτήσουμε το επιτόκιο, το 8% να το κάνουμε 6%. Δηλαδή περίπου αυτό που πληρώνει και ο Ευρωπαίος ανταγωνιστής τους.

Στην αρχή πρέπει να σας πω, η Ευρώπη ήταν τελείως αρνητική, δεν το προβλέπει ο κανονισμός. Όμως έχει δημιουργηθεί τώρα ένα μέτωπο, είχα πάει στο Βερολίνο τον Αύγουστο, ο κ. Σόιμπλε πείστηκε αμέσως, ο αντικαγκελάριος κ. Γκάμπριελ πείστηκε γι’ αυτό, ήρθε ο άλλος Υπουργός Οικονομικών, της Γαλλίας, ο κ. Σαπέν στην Αθήνα, συνεννοηθήκαμε, συμφώνησε κι αυτός.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχετε το πράσινο φως δηλαδή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχω τη συμφωνία και της Γαλλίας και της Γερμανίας και του αρμόδιου Επιτρόπου, του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα και συμφωνήσαμε γι’ αυτό. Υπάρχει και μια προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, στο δικό του υψηλό επίπεδο, πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που θα κάνουμε, είναι να καταφέρουμε μόλις συγκληθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό γίνεται την 1η Νοεμβρίου, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αλλαγής του κανονισμού.

Αυτό θα μας επιτρέψει να επιδοτήσουμε το επιτόκιο 30.000 έως 65.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανάσα ζωής γι’ αυτές τις επιχειρήσεις πέρα από τα κόκκινα δάνεια.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δώστε μου μια εικόνα στο βαθμό που μπορείτε να είστε σαφής, για την πρώτη κατοικία. Πάρα πολλά τα μηνύματα φίλων τηλεθεατών όση ώρα συζητάμε. Απειλείται η πρώτη κατοικία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι τελειωμένη υπόθεση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης κ. Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, εγώ δεν το συζητώ σε επίπεδο κομματικής αντιπαράθεσης ή αν θέλετε πολιτικού συστήματος.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά είναι αδύναμο σημείο για σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να επιτρέψω η ελληνική κοινωνία, ο μέσος άνθρωπος, να ξυπνάει το πρωί μ’ ένα «βαχ» για το σπίτι του. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Τι έχει γίνει όμως εδώ, να δούμε γιατί όλος αυτός ο αχός: Υπάρχει μια διάταξη της οποίας η χρονική διάρκεια λήγει στο τέλος του 2014. Είναι μια διάταξη η οποία δεν χρειάζεται συνολικά στο σύστημα, θα σας αποδείξω αμέσως γιατί δεν χρειάζεται.

Όπως ξέρετε, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην πω πάνω από εκατομμύριο περιπτώσεις δανείων, που είναι εξασφαλισμένα με κατοικία. Από όλες αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις αυτή η διάταξη αφορά μόνο 3.000 περιπτώσεις. Μόνο 3.000 πήγαν και ζήτησαν προστασία βάσει της διάταξης αυτής. Επειδή λοιπόν λήγει αυτή η διάταξη στο τέλος του χρόνου…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εντάξει κ. Υπουργέ, εδώ χρωστάνε 2.600.000 πολίτες και οι 100.000 μόνο έκαναν ρύθμιση. Δηλαδή η αναλογία έρχεται λίγο ύποπτα και περίεργα, δεν μπορούμε να την καταλάβουμε ακόμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ όμως τι γίνεται; Αυτή είναι διάταξη που προστατεύει την πρώτη κατοικία υποτίθεται. Μόνο 3.000 άνθρωποι ζήτησαν αυτή την προστασία.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι η διάταξη λάθος. Διότι υπάρχει άλλο σύστημα το οποίο μπορεί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία με επάρκεια. Αυτό λοιπόν το γεγονός, αυτή η λήξη, έχει σημειολογικά λειτουργήσει σα σημείο κινδύνου και μεταφέρεται στην ελληνική κοινωνία σαν μία ανησυχία, που δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει. Πάντα, κάθε κράτος, εμείς κυρίως γιατί περνάμε κρίση, θα έχει ένα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Για να είμαστε εξηγημένοι: Την πρώτη κατοικία του έντιμου ανθρώπου, όχι του τύπου που είπαμε προηγουμένως, ο οποίος μπορεί να έχει τη βιλάρα στα βόρεια προάστια και να μας την ονομάζει πρώτη κατοικία..

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν θα καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά λέτε..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τον μικρομεσαίο, αυτόν που μάτωσε και που κινδυνεύει, το κράτος θα είναι εκεί να τον προστατεύσει και θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να τα λέτε αυτά, γιατί από τη ΔΕΘ αυτά που ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας από τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι 300.000 οικογένειες που θα βρουν φως δωρεάν, η λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα στην κρίση…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μ’ αρέσει αυτά να τα σχολιάζω αλλά…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κι όμως είπε χτες ο κ. Στρατούλης στη Βουλή, θα τα πάρουν από τους πλούσιους, θα βρουν τον τρόπο να πάρουν αυτά τα χρήματα. Απάντησε στον Υπουργό Βρούτση. Αυτά ακούει ο τηλεθεατής και λέει «να η ελπίδα μου, δεν είναι η ελπίδα μου η συγκυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία ή ο Δένδιας, είναι ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης, είναι η ομάδα η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω δύο παραδείγματα: Στις περιόδους κρίσης μία υποχρέωση έχουμε, όλο το πολιτικό σύστημα, να είμαστε έντιμοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία, καθαροί. Είδατε το 2009 τι έγινε: «Λεφτά υπάρχουν». Και είδατε πού καταλήξαμε μέσα σε λίγους μήνες.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι πολιτικά ανέντιμος λέτε ο κ. Τσίπρας για όσα λέει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω έτσι εγώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλω όμως να πω ότι πράγματα τα οποία υπόσχεται και λέει όχι απλώς δεν είναι πραγματοποιήσιμα, αλλά είναι γνωστό και σε αυτόν και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι αληθινά.

Δύο παραδείγματα: Τα δάνεια, που συζητούσαμε τώρα και θα έρθω μετά και στις θέσεις εργασίας. Λέει λοιπόν: «Σεισάχθεια». Τι θα πει «σεισάχθεια»; Τα καθαρίζουμε όλοι, έχουμε πάει όλοι σχολείο, θυμόσαστε, όποιος χρωστάει, δεν θα χρωστάει τίποτα..

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γόμα. Στο χιόνι..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάς δίπλα, λες «πόσα λεφτά είχε προβλέψει γι’ αυτή τη σεισάχθεια, πόσα είναι τα δάνεια;». Τα δάνεια αυτή τη στιγμή, τα «κόκκινα δάνεια» μόνο προς τις Τράπεζες είναι γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν βάλετε και το Δημόσιο και αν βάλετε και τα ασφαλιστικά ταμεία πάμε σε 110, 120 δισεκατομμύρια. Δισεκατομμύρια! Και αν πάρουμε και τα δάνεια μεταξύ ιδιωτών πάμε σ’ ένα ΑΕΠ, πάνω από 160-170 δισεκατομμύρια.

Περιμένεις λοιπόν να έχεις εδώ 170 δισεκατομμύρια για τα οποία έρχεται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και λέει «σεισάχθεια». Και πας δίπλα να δεις το νούμερο, ποιο νούμερο προβλέπει γι’ αυτή τη σεισάχθεια. Ξέρετε πόσο γράφει; Τον πρώτο χρόνο 1 δισεκατομμύριο. Αυτό είναι αστείο.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή πρέπει να βρούμε 169 δισεκατομμύρια από κάπου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άμα το λες αυτό, πρέπει να βάλεις δίπλα, πού θα βρεις τα 170 δισεκατομμύρια. Δεν θα βρεις τα 170; 130 δισεκατομμύρια. 100 δισεκατομμύρια…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μπαλόνι επικοινωνιακό είναι λέτε αυτό; Σκάει δηλαδή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι λέτε εσείς να είναι; Λέει 1 δισεκατομμύριο τον πρώτο χρόνο και 2 δισεκατομμύρια συνολικά. Με 2 δισεκατομμύρια θα χαρίσει 170 δισεκατομμύρια. Δεν μας το λέει και εμάς το κόλπο να το κάνουμε αύριο το πρωί; Δεν μας φέρνει ένα νόμο στη Βουλή πώς με 2 δισεκατομμύρια ξεφορτώνεσαι 170 δισεκατομμύρια; Να το υιοθετήσουμε αμέσως περιχαρείς. Υπάρχει άνθρωπος που θέλει να είναι όλη η χώρα φεσωμένη; Και αν έχει τέτοια τεχνογνωσία δεν μας λέει πώς να καθαρίσουμε και το δημόσιο χρέος; Γιατί φαντάζομαι ότι με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να τα καθαρίσουμε.

Δεύτερο: 300.000 νέες θέσεις εργασίας από το Δημόσιο. Τώρα αστειευόμαστε…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ όταν τ’ άκουσα ικανοποιήθηκα, λέω αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, χαίρομαι γιατί έχω πάρα πολλούς φίλους ανέργους και μπορεί αύριο να είμαι εγώ άνεργος, συγγενείς, η οικογένειά μου η μισή είναι άνεργοι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εμένα ο άντρας της αδερφής μου χρειάστηκε να πάει στο εξωτερικό για να δουλέψει μαζί με την αδερφή μου, αλλά σας λέω το εξής: Ερχόμαστε εδώ λοιπόν, 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Ξέρουμε όλοι ότι είναι αδύνατο. Δεν έχει το Δημόσιο τη δυνατότητα, ίσα-ίσα τώρα παλεύουμε για να δημιουργήσουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και να σταθούμε.

Με 300.000 μισθοδοσία καινούργια θα πέσουμε στο κατακόκκινο, όχι στο κόκκινο πάλι. Και έρχεται την άλλη μέρα ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος είναι ένας σοβαρός οικονομολόγος, τον ρωτάνε και τι απαντάει: «Είπαμε 300.000 θέσεις εργασίας, δεν είπαμε και πλήρους απασχόλησης». Δηλαδή υπονοούμε καινούργια γενιά stage, καινούργιο δούλεμα της νέας γενιάς των Ελλήνων …

Το κράτος δεν μπορεί να τα σηκώσει αυτά πια. Η απασχόληση, η νέα απασχόληση, η καταπολέμηση της ανεργίας, πρέπει να έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Από τις νέες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε 100.000 κατ’ ελάχιστο νέες επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε 110 δισεκατομμύρια νέες επενδύσεις. Έτσι θ’ αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Και αυτό που είναι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο που αυτές οι επενδύσεις να γίνουν και αυτές οι θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν. Αλλά τίμια, όχι να τάζουμε.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας κάνω ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει λίγο κι από την κουβέντα που κάνουμε στο οικείο πρόβλημα, οικογενειακό, φιλικό, με τους τηλεθεατές, τους ακροατές στο ραδιόφωνό μας. Η διατήρηση της ακίνητης περιουσίας. Όποια αξία και αν έχει αυτή. Μικρή ή μεγάλη αξία, μικρή ή μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να έχει οποιοσδήποτε πολίτης αυτή τη στιγμή, από το μαντρί μέχρι να έχει ο άνθρωπος κάποια διαμερίσματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ιδίως στην Ελλάδα όλοι έχουμε ακίνητα.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αποδεικνύει και στοιχειοθετεί παράλληλα φοροδοτική ικανότητα αυτή τη χρονική στιγμή; Για να πάμε στον ΕΝΦΙΑ με λίγα λόγια. Γιατί εκεί είναι το παράλογο του ΕΝΦΙΑ. Ή πρέπει να τα πουλήσουμε όλα και να σηκωθούμε να φύγουμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Ο ΕΝΦΙΑ ευνόησε και αρκετούς…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σε λίγες μέρες φεύγει ο αδερφικός μου φίλος, πάει μόνιμα στο εξωτερικό και δεν μπορεί να πουλήσει και την περιουσία του. Να τα χαρίσουμε όλα στο κράτος να τελειώνουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας είπα πριν, η οικογένεια της αδερφής μου έφυγε. Ξέρετε ποιο είναι το θέμα εδώ; Αν μου ζητάτε την άποψή μου θα σας πω ευθέως ότι εγώ είμαι κατά της υπερβολικής φορολόγησης. Και εννοώ το επίπεδο φορολόγησης τώρα το χαρακτηρίζω υπερβολική φορολόγηση. Δεν είναι μόνο θέση δική μου αυτή, είναι θέση και του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά.

Επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι η στόχευσή μας είναι 15% επίπεδος φόρος, flat rate. Όμως αυτό έχει και μια άλλη γωνία την οποία πρέπει κανείς να τη θίξει, αν θέλει να είναι τίμιος με τους πολίτες, αλλιώς τους τάζει πάλι. Αυτό για να γίνει, πρέπει να φτιάξεις πιο ευέλικτο, πιο μικρό, πιο στρατηγικό κράτος με λιγότερες δαπάνες. Δε μπορείς να λες από τη μία για ένα τεράστιο κράτος στο οποίο θα προσλάβεις άλλες 300.000 και από την άλλη να κλείνεις το μάτι στους Έλληνες πολίτες και να τους λες «παιδιά εγώ θα σας μειώσω και τους φόρους»

Διότι τότε όχι απλώς δε βγαίνουν τα νούμερα, αλλά είναι σαν μία οικογένεια. Που για να επιβιώσει κάθε σπίτι, αυτά που χαλάει πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά ένα ευρώ λιγότερα από αυτά που βγάζει. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ζει χαλώντας περισσότερα από αυτά που βγάζει.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σαράντα χρόνια της ΝΔ σήμερα, έχουμε εκδηλώσεις, σήμερα θα καθίσει δίπλα σας ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Ήταν μια καλή σκέψη του Αντώνη Σαμαρά αυτή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετική σκέψη

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι ώρα συστράτευσης δηλαδή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αδικήθηκε κατάφορα, λέχθηκαν πράγματα γι’ αυτόν, γράφτηκαν πράγματα τα οποία δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος πρόσφερε στην παράταξη, έβαλε πλάτη στην παράταξη. Πρέπει να σας πω ότι εγώ έχω μια προσωπική σχέση μαζί του πάρα πολλά χρόνια, πριν ακόμα γίνω Βουλευτής και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ευχάριστο για μένα να τον βλέπω δίπλα μας, να συμμετέχει στην απαραίτητη κοινή προσπάθεια για να επιβιώσει ο τόπος.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αν καθίσει δίπλα σας ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα έχει την ίδια άνεση, την ίδια ευχαρίστηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ μου θίγετε ένα πολιτικό θέμα, γιατί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ουδέποτε έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Καρατζαφέρης, με τον οποίο επίσης έχω μια καλή προσωπική σχέση, είναι θέμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά εάν και πότε…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τον επιθυμείτε πίσω; Προσωπικά ρωτάω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς σαν κόμμα επιθυμούμε την ευρύτερη δυνατή συσστράτευση. Όμως το υπό ποιους όρους και πώς και κάτω από ποια προγραμματική συμφωνία και με ποιες αρχές και ποια προτάγματα, αυτό είναι κάτι πολύ κεντρικό, πρέπει να το αποφασίσει ο Πρόεδρος του κόμματος, αν θέλει ν’ ακούσει την άποψή μας μπορεί να μας καλέσει να του την πούμε, αυτό είναι θέμα δικό του όμως.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάντως η αντίδρασή σας τα λέει όλα. Λέτε πέντε λέξεις, παράγετε ταυτόχρονα με την αντίδρασή σας άλλες 15.000 λέξεις. Ολόκληρα κείμενα μπορούν να γραφτούν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ λέω απλώς ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο. Η ευρύτερη συστράτευση όσων πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, αν θέλετε όσων πιστεύουν στη λογική, είναι απαραίτητη.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιτρέψτε μου: Να επιστρέψουν και οι Ανεξάρτητοι; Τώρα, πάμε για την αρχή της δεδηλωμένης, έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Όλοι πίσω;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μια πολύ καλή αρχή θα ήταν να μαζευτούμε όλοι να βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι εκλογές. Νομίζω αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αν θέλετε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ το καταλαβαίνει…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα ξαναμετρηθείτε σε λίγα 24ωρα κ. Δένδια στο κόμμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στη Βουλή εννοείτε.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στο κόμμα, ποιοι θα παρουσιαστούν, θα εμφανιστούν, είτε έφυγαν και γύρισαν είτε παραμένουν εκεί και γκρινιάζουν αρκετά 24ωρα τώρα…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θέλω να γίνω προφήτης αλλά θα δείτε ότι η κυβέρνηση θα πάρει άνετα ψήφο εμπιστοσύνης.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο