Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM

Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

 

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο κ. Νίκος Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλό μεσημέρι και καλό μεσημέρι και στους ακροατές σας.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε ένα από τα επίμαχα θέματα τα οποία αφορούν αυτή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θέλουμε να μας μεταφέρετε την εικόνα πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μας αφήνετε να τελειώσουμε πρώτα;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να τελειώσετε, αλλά προϊδεάστε μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να καταλήξουμε κάπου έτσι ώστε να μπορούμε να ανακοινώσουμε και κάτι συγκεκριμένο, αντί να περιγράφουμε πράγματα τα οποία είναι προς διαπραγμάτευση;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό, αλλά επειδή ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αλλά επειδή μεταδίδετε η αίσθηση ότι είσαστε κοντά σε λύση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπήρξε επί της αρχής αντίρρηση. Αυτό είπα όταν…

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό όμως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν μια πολύ λεπτομερειακή σειρά ρυθμίσεων, στις οποίες μπορεί να υπάρξει και άλλη άποψη. Και εάν θέλετε δεν είναι αυτονόητο ότι η άλλη άποψη είναι κατ’ ανάγκη και λανθασμένη. Μπορεί να υπάρξει και μια δεύτερη σκέψη για κάτι, γιατί υπάρχουν ποσοτικές παράμετροι, όσον αφορά τα διάφορα κόστη, οι οποίες είναι υπό συζήτηση.

Επί της αρχής όμως, εδώ πρέπει να σας πω ότι αυτό που συζητάμε εδώ δεν είναι μια μνημονιακή υποχρέωση. Το θέμα των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, δεν είναι απαίτηση της τρόικα. Είναι η ελληνική κυβέρνηση που το κάνει. Η μνημονιακή υποχρέωση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού εξωδικαστικού. Μέχρι εκεί και τίποτε άλλο.

Η ελληνική κυβέρνηση με την κυρίαρχη βούλησή της αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επειδή όμως είναι ένα πρόβλημα που έχει συνέπειες και στο τραπεζικό σύστημα και στα δημόσια οικονομικά, είναι φυσικό ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. Αφού η κυβέρνηση έχει λύσει τα εσωτερικά θέματα με τα συναρμόδια υπουργεία, από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει και μια συζήτηση με την τρόικα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επομένως, επειδή ακριβώς εμπλέκονται τα θέματα, αλλιώς δεν θα το συζητούσατε με την τρόικα, θα αποφασίζατε μονομερώς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας εξήγησα γιατί.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το αντιλαμβάνομαι και γι’ αυτό έχει και νόημα και η συζήτηση με την τρόικα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εδώ υπάρχει και μια ολιστική προσέγγιση, διότι υπάρχει κάτι το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το χρέος, στις περιπτώσεις που υπάρχει χρέος και προς το τραπεζικό σύστημα και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σωστά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μια ολιστική, αν θέλετε, ελληνική προσέγγιση στο πρόβλημα, η οποία διατυπώθηκε και είναι πάρα πολύς καιρός. Αν θυμάστε δε, είχε διαρρεύσει και κάτι από τις τράπεζες τον Αύγουστο. Δεν τα ακούτε αυτά για πρώτη φορά, είμαι σίγουρος. Το έχουμε υποβάλει από τις 15 Αυγούστου, όπως είχαμε δεσμευτεί. Έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις. Έχουν ζητηθεί τεχνικά στοιχεία. Από εκεί και πέρα έχω την εντύπωση ότι θα βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της οικονομίας, γιατί εδώ επιδιώκουμε όλοι τον ίδιο σκοπό.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ερώτημα κ. Υπουργέ είναι: θα λύνει το πρόβλημα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με ένα ρεαλιστικό τρόπο ο οποίος ούτε το τραπεζικό σύστημα θα τινάξει και από την άλλη αυτή την αβίωτη καθημερινότητα που ζούνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι στα όρια της απελπισίας, μπορεί με κάποιο τρόπο να την ανακουφίσει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς αυτό το πιστεύουμε απολύτως, άλλωστε δεν θα το προτείναμε. Βέβαια η συγκεκριμένη προσέγγιση, γιατί θέλω να είμαι μαζί σας ακριβής και να μη τάζω λαγούς με πετραχήλια, αφορά τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Από εκεί και πέρα, εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μετά θα στραφούμε και θα κάνουμε και μια πρόταση και για τα στεγαστικά.

Και δεν είναι μόνο αυτό που λέτε η στόχευσή μας, είναι ευρύτερη. Είναι στόχευση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, δυνατότητα να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που πέρασαν την κρίση και μπορούν να επιβιώσουν.

Και επίσης κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και για μας είναι πρώτος στόχος: η καταπολέμηση της ανεργίας. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη ρύθμιση θα διασωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και επίσης αυτές οι επιχειρήσεις πια που θα διασωθούν, θα μπορούν να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν ένα κομμάτι της τεράστιας ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων ανθρώπων, πρόβλημα που απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αντιλαμβάνομαι ότι σε πρώτη προτεραιότητα είναι το θέμα των επιχειρηματικών δανείων των «κόκκινων» και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν και τα στεγαστικά. Χρονικά, δεν το λέω αξιολογικά.

Εδώ όμως, στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε και το τέλος της ισχύος του λεγόμενου νόμου Κατσέλη για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που είναι στο τέλος του χρόνου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για πείτε μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Υπάρχουν τόσες πολλές ρυθμίσεις, οι οποίες αλληλοδιαπλέκονται, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ανορθολογικό και νομίζω και μη λειτουργικό πλαίσιο προστασίας. Κατ’ αρχήν αυτό δεν είναι ώριμο. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε ότι λήγει τέλος του χρόνου, δεν είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι μια συγκεκριμένη διάταξη την οποία έχουν χρησιμοποιήσει και έχουμε 3.000 μόνο περιπτώσεις.

Εάν λάβετε υπόψη τον όγκο των δανείων, αυτοί είναι λιγότερο από το 1%.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι και η στάση των τραπεζών οι οποίες δεν έχουν επιδιώξει μέχρι στιγμής να πλειστηριάζουν σπίτια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ καλά κάνουν.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν λέω εγώ ότι κάνουν κακά. Αλλά όμως πώς θα θωρακιστεί και θα προστατευθεί ο καταναλωτής και ο πολίτης ο αδύναμος στην περίπτωση που αλλάξει πολιτική μια τράπεζα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συμφωνούμε, το είπατε κι εσείς μόνος σας πριν, θα μου επιτρέψετε να το επαναλάβω κι εγώ. Μιλάμε κατ’ αρχήν για την προστασία των εντίμων συναλλασσομένων, όχι των ανθρώπων – το λέω γενικά στα κόκκινα δάνεια – που πλούτισαν, έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, τα έβαλαν στην πάντα, πτώχευσαν οι επιχειρήσεις τους και απαιτούν τώρα από τον Έλληνα φορολογούμενο να έρθει αυτός να πληρώσει τη νύφη. Αυτό δεν γίνεται.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη κατοικία του Έλληνα πολίτη με την περιγραφή που είπαμε πριν, θα προστατευθεί έτσι κι αλλιώς. Απλώς αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και νομοτεχνικά σύγχρονο.

Και σας ξαναλέω: Πρώτον, δεν είναι ακόμη η ώρα να το συζητήσουμε. Δεύτερον, η πρώτη κατοικία προστατεύεται, δεν υπάρχει θέμα επ’ αυτού. Η διάταξη στην οποία αναφέρεστε είναι μια περιθωριακή διάταξη η οποία μέσω της προβολής της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέκτησε σημειολογία, χωρίς ουσία. Σας ξαναλέω: Μόνο 3.000 περιπτώσεις αφορά. 3.000 την εκμεταλλεύτηκαν, διότι όλοι οι άλλοι δεν είναι ότι δεν υπήρξαν θέματα, χρησιμοποίησαν άλλα μέρη του νομικού μας συστήματος, τα οποία είναι πολύ πιο περιεκτικά στη λύση τέτοιων προβλημάτων.

Δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη την πρώτη κατοικία. Δεν χρειάζεται σε αυτό να αγωνιά κανείς.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Όλο αυτό το πακέτο των ρυθμίσεων κ. Υπουργέ είναι ικανό να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, ή στην κοινωνική και κομματική βάση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως είναι ικανό.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Γιατί βλέπουμε δημοσκοπήσεις οι οποίες εμφανίζουν μια παγιωμένη πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι μόνο δημοσκοπήσεις, εάν μου επιτρέπετε για να δώσετε μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση, η ατμόσφαιρα δείχνει να είναι πάρα πολύ κακή για την κυβέρνηση αυτές τις μέρες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, είναι μια κυβέρνηση στο μέσο της θητείας της, πήρε πάρα πολύ δύσκολα μέτρα. Μπορεί να μας δώσουν την ευκαιρία να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και να δούμε εάν τα κάναμε καλά ή τι δεν κάναμε καλά.

Και εγώ νομίζω ότι εάν μας δοθεί η ευκαιρία η κοινωνία θα μας ανταμείψει για την προσπάθεια που κάνουμε, που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εάν με ρωτάτε τώρα, βέβαια, αφού έχουμε πάρει όλα τα επώδυνα μέτρα, έχουμε κάνει, έχουμε ράνει, έχουμε δείξει, δεν είμαστε καλά δημοσκοπικά; Βέβαια, αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία… Αυτά τα πράγματα είναι εκτός χρόνου.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Δηλαδή δεν αναφέρεστε στην διαφορά των 11 μονάδων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό νομίζω ότι είναι εκτός… τουλάχιστον με την αίσθηση που έχω. Εγώ δεν σας λέω ότι είμαστε θριαμβεύοντες αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω …

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είστε καθαρά δεύτερο κόμμα όμως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορούμε κάλλιστα να γίνουμε και πρώτο πάλι.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Ποιες είναι οι κινήσεις κ. Υπουργέ, οι οποίες θα μπορέσουν να ξαναδώσουν στη Ν.Δ. την πρωτοπορία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Έλληνας πολίτης τι απαιτεί από εμάς; Πρώτον, απαιτεί ειλικρίνεια. Είναι κάτι το οποίο εδώ που τα λέμε, πρέπει να του εξηγήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και πολύ ειλικρινής.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Δηλαδή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω δυο πράγματα, δυο παραδείγματα προφανή. Πρώτον, με ένα δισεκατομμύριο ευρώ όλο κι όλο θα επιβάλει σεισάχθεια. Δηλαδή θυμηθείτε την κοστολόγηση του κ. Τσίπρα. Σεισάχθεια. Τι σημαίνει σεισάχθεια; Πάνε όλα τα δάνεια. Όλα τα δάνεια λοιπόν που είναι 80 δισεκατομμύρια στις τράπεζες, 42 δις στο δημόσιο, καμιά 15αριά δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ένα ΑΕΠ ολόκληρο, θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και με κεφαιλαιουχική συμμετοχή τον πρώτο χρόνο ένα δισεκατομμύριο θα επιβάλει σε όλα σεισάχθεια. Ξέρετε το επόμενο παραμύθι ξεκινάει με τον Τοτό.

Δεύτερον. 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Ποιος θα τις πληρώσει αυτές; Από πού; Έρχεται την άλλη μέρα ο κ. Δραγασάκης και τι λέει; Ε, δεν είπαμε, λέει, ότι είναι και πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή; Νέα γενιά stage με κάποια ψωραλέα ευρωπαϊκά προγράμματα, να αρχίσουμε πάλι το παραμύθι του εκμαυλισμού των συνειδήσεων των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης της ανάγκης τους για δουλειά.

Αυτά δεν είναι ειλικρινής αντιμετώπιση. Τι λέμε εμείς στην κοινωνία; Την αλήθεια. Την απόλυτη αλήθεια. Κατ’ αρχήν μπορούμε να τα κάνουμε όλα; Όχι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Μπορούμε να βοηθήσουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν απασχόληση. Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς στον Έλληνα πολίτη, μπορεί να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος των στεγαστικών δανείων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πτωχευτικό κώδικα για να δίνει στον έμπορο νέες ευκαιρίες και μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα σύγχρονο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίκαιο ιδιωτικής πτώχευσης, ώστε αυτός που ατύχησε χωρίς να είναι υπεύθυνος, εξαιτίας της κρίσης, να μην εγκλωβίζεται ολόκληρη τη ζωή του στις οφειλές του, αλλά να μπορεί να ελευθερωθεί, να παράξει πλούτο για την κοινωνία, να μπορέσει κι αυτός να ζήσει σαν ένας έντιμος άνθρωπος.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό όμως εάν δεν συνδυαστεί και με μια φορολογική ελάφρυνση ουσιαστική, αντιλαμβάνεστε ότι ίσως να είναι μισό βήμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο. Κατ’ αρχήν τα φορολογικά είναι αρμοδιότητα του κ. Χαρδούβελη.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι στην ατζέντα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλετε τη γνώμη μου; Έχω πει επανειλημμένως, είναι μια γνώμη την οποία ο Πρωθυπουργός ο ίδιος την έχει επαναλάβει πάρα πολλές φορές νομίζω σε όλους τους λόγους του: 15% φόρος. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Όταν οι χώρες γύρω μας, στο Βορρά έχουν τέτοιους φορολογικούς συντελεστές και εμείς μπορούμε με 26 και 10% στα διανεμόμενα, ή με 33% ή με φορολογία των αφορολογήτων αποθεματικών, η χώρα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Μειώσαμε πάρα πολύ το εργατικό κέρδος, αλλά από την άλλη με τους φόρους και με το ευρύτερο ενεργειακό κόστος εξουδετερώσαμε το όφελος αυτό. Μόλις μπορέσουμε, γιατί δεν μπορεί να είμαστε και ανεύθυνοι, θα πρέπει αυτοί οι συντελεστές να μειωθούν. Αλλά για να μπορέσουμε, πρέπει να μειώσουμε το Δημόσιο. Προσέξτε: Όχι τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όχι οριζόντιες μειώσεις, αλλά τον δημόσιο τομέα στις δραστηριότητές του για να μπορεί να είναι αποδοτικότερος.

Παράδειγμα: Αδειοδότηση επιχειρήσεων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αδειοδοτεί ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Αυτά δεν γίνονται στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου πλέον. Έχουμε περάσει ένα νόμο το 2014, ένα νόμο-πλαίσιο και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2014 να παρέμβουμε για να συρρικνώσουμε την αδειοδότηση που σημαίνει ότι λιγότεροι υπάλληλοι θα απασχολούνται και θα έχομε λιγότερη γραφειοκρατία, μηδενική διαφθορά και απελευθέρωση του Έλληνα πολίτη ως προς το επιχειρείν. Να πάει να κάνει δουλειές, να δημιουργήσει πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα περισσότερα απ’ όλα αυτά που σας είπα, τα κόκκινα δάνεια, τα δυο πτωχευτικά των επιχειρήσεων και των ιδιωτών και το ένα κομμάτι της αδειοδότησης βεβαίως μέχρι το τέλος του 2014.

Η κοινωνία χρειάζεται τώρα λύσεις. Δεν τις χρειάζεται στο υπερπέραν…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανώς. Γιατί αυτό ήταν το ερώτημά μου, είπατε προηγουμένως ότι αν σκεφτούμε στο τέλος της τετραετίας κλπ., έχετε μπροστά σας ένα τεράστιο σκόπελο που λέγεται Προεδρική Εκλογή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί το βλέπετε σαν σκόπελο;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μια ευκαιρία στην εθνική αντιπροσωπία να αποφασίσει τι θέλει. Εάν οι συνάδελφοι βουλευτές κρίνουν ότι αυτό που είναι ωφέλιμο για τον τόπο είναι να πάμε σε εκλογές, ας το αποφασίσουν; Εμένα αν θέλετε τη γνώμη μου, και τη λέω ευθέως, είναι ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα σήμερα είναι να μπλέξουμε στις εκλογές. Το χειρότερο για την Ελλάδα και το χειρότερο αν θέλετε και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό το λέτε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του λέει ότι αυτή η καταστροφική πολιτική όσο συνεχίζεται είναι ακόμη χειρότερη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχει προτείνει κάτι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν αυτό του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι πολιτική. Οπότε, εντάξει, τι να σας πω…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αλλά το 180 είναι μεγάλο νούμερο έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θα ευχόμουνα να τελειώσουμε από την πρώτη ψηφοφορία. Γιατί; Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει μια πανεθνική στήριξη και επίσης το ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα είναι ένας εθνικός στόχος. Δεν είναι το συμφέρον της Ν.Δ.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι εμείς είμαστε δεμένοι με καμία καρέκλα ή ότι εμείς είμαστε οι «κακοί άνθρωποι», όπως μας παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουμε να κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις στις γριούλες και είμαστε οι εθελόδουλοι των ξένων και μαζεύτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι «καλοί άνθρωποι» που θέλουν να κάνουν τα καλά πράγματα;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό που σας λένε είναι ότι δεν αντιστέκεστε επαρκώς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να αντισταθούμε; Γιατί; Εμείς είμαστε λιγότερο Έλληνες, λιγότερο υπερήφανοι άνθρωποι, λιγότερο έντιμοι άνθρωποι. Όλοι οι έντιμοι, υπερήφανοι και ικανοί πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι άλλοι μαζεύτηκαν στη Ν.Δ.; Και αυτό το πιστεύει κανείς;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή εξ αντικειμένου δεν υπάρχει ούτε ελληνόμετρο, ούτε φιλοτιμόμετρο ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έτσι δεν είναι; Άρα λοιπόν προς τι αυτού του επιπέδου ο διάλογος; Δεν μπορούμε να είμαστε πιο σοβαροί, να μιλάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά νούμερα;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί δεν κάθεστε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί, είδατε κανέναν να έρθει να μας πει;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μισό λεπτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρεμπιπτόντως θέλω να κάνω μια εξαίρεση, γιατί πρέπει να το πω, ότι ο κ. Σταθάκης ζήτησε να με δει και θα τον δω την άλλη εβδομάδα και με μεγάλη χαρά θα τον ακούσω. Είναι ένα σοβαρός άνθρωπος και είμαι σίγουρος ότι θα έρθει να μου πει σοβαρά πράγματα. Και ούτε εγώ διεκδικώ εδώ ότι τα ξέρω όλα. Προς Θεού! Κάθε ιδέα που μπορεί να συνεισφέρει, είναι σημαντική και θα χαρώ να ακούσω τις ιδέες του κ. Σταθάκη.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ρωτώ και έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το οποίο μας λέτε, δεν το ξέραμε, εγώ το ακούω από εσάς τώρα ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση: Εάν την πρωτοβουλία για να γίνει μια εθνική συνεννόηση δεν πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση, ποιος θα την πάρει; Θα την πάρει η αντιπολίτευση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού και δεν μπορώ εγώ να πω κάτι, αλλά αν θέλετε μια σκέψη μου είναι πως όταν η άλλη πλευρά σου λέει π.χ. και τον Θεό να κατεβάσεις υποψήφιο, εγώ Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ψηφίζω; Δεν σου έχει ψηφίσει ένα νόμο στη Βουλή, ένα νόμο για δείγμα. Μου λέτε ένα νόμο τον οποίο ψήφισαν;

Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα περάσαμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα. Ένα νομοθέτημα για το ρυθμιστικό πλαίσιο των logistics, που στην Ελλάδα δεν υπήρχε. Και μπορεί με κάθε διεθνή μέτρηση να φέρει 3% αύξηση στο ΑΕΠ. Με συνδυασμένες μεταφορές μπορεί να φέρει 3% αύξηση στο ΑΕΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε. Μπορεί να μου βρει κάποιος ένα λόγο που το καταψήφισε; Δεν υπάρχει. Στο νοητό κόσμο δεν υπάρχει λόγος. Εκτός από το «ό,τι φέρνει αυτή η κυβέρνηση, εμείς το καταψηφίζουμε, γιατί έτσι μας αρέσει».

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα λέτε ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ λέω ότι μακάρι να υπάρξει πεδίο συνεννόησης. Εγώ θα είμαι ευτυχής να υπάρξει.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αλλά για να κριθεί αυτό, θα πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία. Δηλαδή δεν μπορούμε να συζητάμε και ξεχωριστά ο καθένας σας να λέει ότι καλό είναι να υπάρξει εθνική συνεννόηση στο διά ταύτα και επί του πρακτέου να μην βρίσκεται κανένας τρόπος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι εγώ έχω ακούσει τουλάχιστον, μπορώ να φέρω στο μυαλό μου πάμπολλες φορές διάφορα στελέχη της Ν.Δ. να λένε «ελάτε να συζητήσουμε κάτι σε μια βάση» και αυτό το οποίο να εκπέμπεται από την άλλη πλευρά να είναι τα γνωστά αυτά που είπατε και εσείς πριν, ότι εσείς δεν αντιστέκεστε στους ξένους, τα γνωστά τώρα, τα ξέρουμε.

Αυτό, ξαναλέω, πλαίσιο δεν είναι. Καθόσον με αφορά, γιατί για τον εαυτό μου μιλώ, την πρώτη φορά που μου υπεβλήθη αίτημα από τον κ. Σταθάκη να με δει έγινε όχι μόνο ασμένως δεκτό αλλά και με πολύ μεγάλη χαρά.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα; Να δούμε εάν υπάρχει επιτέλους πεδίο συνεννόησης των δυο αρχηγών ενόψει της προεδρικής εκλογής;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Αυτό είναι θέμα το οποίο θα σας το πει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Εάν ρωτάτε τη γνώμη μου, εγώ δεν έχω δει ποτέ τον Πρωθυπουργό να έχει κλειστές πόρτες απέναντι σε κανέναν. Νομίζω ότι μπορεί να του πει κανείς ό,τι θέλει, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τον τόπο σε αυτή την πορεία εξόδου από την κρίση.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή έχουν έρθει κάποια μηνύματα όση ώρα μιλάμε, να σας μεταφέρω δυο τα οποία είναι και ερωτήματα. Ένας φίλος ακροατής λέει ότι τελικά ισχύει ή όχι το ακατάσχετο στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς; Με έχουν πετσοκόψει, λέει ο φίλος ακροατής εδώ. Ισχύει τελικά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θέλω ποτέ να απαντώ σε ερωτήσεις που αφορούν άλλα υπουργεία.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Που είναι άλλης αρμοδιότητας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως δικηγόρος θα μπορούσα να συμβουλεύσω, αλλά αυτό δεν έχει έννοια. Το ερώτημα φαντάζομαι ότι απευθύνεται στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και δεν είναι αρμόδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πάντως τυπικά ισχύει ο ακατάσχετος λογαριασμός αν έχει δηλωθεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, ναι. Αυτό είναι έτσι, αλλά σας ξαναλέω, δεν θέλω να ανακατεύομαι, γιατί από εκεί και πέρα έρχεται και δεύτερη ερώτηση και τρίτη ερώτηση και νομίζω ότι κανείς μπαίνει στα χωράφια των συναδέλφων άλλων.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Να πάμε σε μια τελευταία ερώτηση που αφορά λίγο πολύ και το κόμμα σας και την πορεία από εδώ και πέρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρακαλώ.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια αυτές τις μέρες, έχετε και την κεντρική εκδήλωση το Σάββατο στην Αθήνα, από εκεί και πέρα ποιος είναι ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ν.Δ. και σε ιδεολογικό πεδίο; Δηλαδή μια στροφή προς τα δεξιά, μια στροφή προς το κέντρο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου. Ούτε προς δεξιά ούτε προς το κέντρο. Η Ν.Δ. μια υποχρέωση έχει αναλάβει. Νομίζω ότι η Ν.Δ. καλύπτει όλο τον κεντροδεξιό χώρο. Μια υποχρέωση έχει αναλάβει απέναντι στην κοινωνία, βαρύτατη υποχρέωση, να βγάλει την Ελλάδα από αυτή την κρίση.

Εάν η Ν.Δ. βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, της δοθεί ο χρόνος να το κάνει, νομίζω για άλλη μια φορά θα είναι ιστορικά δικαιωμένη, όπως ξεκίνησε την πορεία της ιστορικά δικαιωμένη το ’74 με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ’80.

Οι μεγάλες δικές μας στρατηγικές επιλογές έχουν δικαιωθεί. Από εκεί και πέρα βεβαίως ξαναλέω υπάρχει μια παράμετρος. Να μας δώσει η εθνική αντιπροσωπεία το χρονικό περιθώριο να εκτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον.

Εγώ νομίζω όμως ότι οι Έλληνες βουλευτές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θυμάστε κ. Υπουργέ κάποια εκλογική αναμέτρηση στην οποία το αποτέλεσμα να ήταν επιβράβευση των όσων έχουν προηγηθεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Να σας απαντήσω με μια ευθεία τοποθέτηση. Η ελληνική κοινωνία δεν περιμένουμε μόνο να επιβραβεύσει το χθες, εφόσον έχουμε βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, αλλά και μια συνεπή πορεία που προδιαγράφει και το αύριο.

Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί από μια κρατικιστική κλειστή οικονομία σε μια ανοιχτή εξωστρεφή οικονομία. Αλλιώς θα επανέλθουμε στην κρίση, έστω και εάν βγούμε. Τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας του μνημονίου. Η κρίση δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας του μνημονίου. Προϋπήρχε.

Το μνημόνιο είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης. Με αυτή την έννοια λοιπόν σας λέω το εξής, ότι πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει ότι μόνο ένα κόμμα από το φιλελεύθερο χώρο μπορεί να συνεχίσει αυτή την πορεία, Αλλά εάν η ελληνική κοινωνία νομίζει είτε τώρα είτε το 2016 ότι εάν γυρίσουμε στο μοντέλο του κρατισμού και της επαναδιανομής ενός συνεχώς ελαττούμενου εισοδήματος θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, απλώς θα οδηγηθεί κάποια στιγμή στον τοίχο που συνιστά η πραγματικότητα.

Θα σπάσουμε όλοι το κεφάλι μας και θα καταλάβουν ότι πάλι λεφτά δεν υπάρχουν. Αλλά αυτό η κοινωνία θα το κρίνει.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Να είστε καλά. Καλό μεσημέρι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο