Συνέντευξη στο MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Ράνια Τζίμα

Συνέντευξη στο MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Ράνια Τζίμα

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να πούμε μια καλημέρα στον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι μαζί μας, άρτι αφιχθείς από το Βερολίνο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Για να μας πει τι συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε, γιατί προσπαθούσαμε να εκμαιεύσουμε από το Μιχάλη Ιγνατίου τι σκέφτεται η κα Λαγκάρντ, από σας θα προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε τι σκέφτεται ο κ. Σόιμπλε, μπας και τα βάλουμε όλα μαζί κάτω και καταλάβουμε που πάει η χώρα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Έχουμε λίγο καταλάβει ακριβώς τι γίνεται ή προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα του χθες; Διότι αυτή η εικόνα με τις 500 σαμπάνιες δεν είναι κανονικές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, καλημέρα, πρώτον. Είναι Αύγουστος και είναι και μεγάλη μου χαρά που βλέπω εδώ τον κ. Ιγνατίου στην Αθήνα, γιατί είναι πάντα μια έγκυρη φωνή για την ενημέρωση για όλους εμάς. Ως προς το που πάμε, και βέβαια ξέρουμε που πάμε και βέβαια ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν λέω για εσάς, λέω αν ένα κομμάτι της κοινωνίας μήπως θέλει να ξαναγυρίσει πίσω, διότι όταν ανοίγεις 500 σαμπάνιες και ο Δήμος την προηγουμένη ημέρα έχει κάνει έκκληση για 1500 ανθρώπους που πεινάνε και θέλουν γάλα, δεν είναι κανονικό πράγμα, έτσι δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν είναι, αν με ρωτάτε μια γνώμη ενός πολίτη. Διότι μόνο αυτή τη γνώμη μπορώ να έχω γι΄ αυτό το θέμα, όχι δεν είναι, είναι υπερβολικό.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και προκλητικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και προκλητικό. Νομίζω ότι εν πάση περιπτώσει το θαυμασμό μας μπορούμε να τον εκδηλώνουμε με λίγο έτσι πιο μετριοπαθή τρόπο και λιγότερο κοστοβόρο. Προφανώς κάτι κρύβεται πίσω από τις 500 σαμπάνιες.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι να πει τώρα και ο κ. Δένδιας για τις σαμπάνιες στο πανηγύρι τώρα, είναι ένα ζήτημα αυτό.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Είναι μια νοοτροπία έτσι; Που ακόμα αντέχει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό έχει σημασία να το δείτε σε έναν άλλο αριθμό, ο οποίος ίσως είναι και πιο ενδεικτικός, ότι με το που φάνηκε ότι βγαίνουμε λίγο από την κρίση «τσίμπησαν» αμέσως οι εισαγωγές μας και άρχισαν να ανεβαίνουν.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είχαμε θετικά στοιχεία χθες για το ισοζύγιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, μιλάω για τις εισαγωγές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Η κατανάλωση δηλαδή.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ανέβηκαν πάρα πολύ, που βέβαια εξηγείται, διότι πάρα πολύ καιρό πριν δεν υπήρχε καθόλου δραστηριότητα, αλλά 48% είναι η αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Λοιπόν μετά τις διαφημιστικά θα μας πείτε τι σας είπε ο κ. Σόιμπλε, τι είπατε στον κ. Σόιμπλε και πόσο μετά από αυτή τη συνάντηση μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι ενδεχομένως αυτό το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα ανακουφίσουν όλους εμάς που ταλαιπωρούμαστε από την πίεση και της τρόικα και με…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας το βάλω λίγο πιο γενικά, με την άδειά σας.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ναι και πιο γενικά και λίγο πιο ειδικά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Λίγο εσείς πιο γενικά, λίγο εμείς θα πιέζουμε για το ειδικό και κάπου θα τα βρούμε.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ναι κάπου θα το βρούμε, λοιπόν πάμε σε διαφημίσεις και επιστρέφουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είναι μαζί μας ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Νίκος Δένδιας και θα πάμε κατευθείαν στην ερώτηση που είναι στα χείλη όλων, τι είπατε στον κ. Σόιμπλε και τι σας είπε;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και να πούμε ότι είναι μία μόλις μέρα μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία και είναι τιμή που έρχεστε να εκμυστηρευτείτε εδώ σε μας τι σας είπε ο κ. Σόιμπλε και τι του είπατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, κάθε συζήτηση δεν γίνεται στο πλαίσιο αμοιβαίων εξομολογήσεων, γίνεται σε ένα πλαίσιο του τι θέλει η κάθε πλευρά. Τι θέλουμε εμείς λοιπόν από τους Γερμανούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θέλουμε να συνυπογράψουν ένα πλαίσιο που αφορά την ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο δηλαδή, έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη φάση που βγαίνουμε πια από την κρίση, που έχει κεφάλαια και στα οποία χρειαζόμαστε συγκεκριμένη γερμανική συνεισφορά.

Ποιος είναι ο σκελετός, η μεγάλη ομάδα στην ελληνική οικονομία, που είναι και σε κίνδυνο; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές που έχουμε είναι πάρα πολύ λίγες. Εκεί η ελληνική πλευρά έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό, σε αυτόν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό χρειάζεται βοήθεια για να τον φέρει σε πέρας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Έχει συνδράμει πάντως η γερμανική πλευρά μέσω της KFW με ένα κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό επενδυτικό ταμείο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αυτό όμως είναι ένα τμήμα του.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το υποταμείο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι στο ένα υποταμείο, μπράβο, τα έχετε κοιτάξει πάρα πολύ καλά και με εντυπωσιάζετε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κάλυπτα το Υπουργείο που πήρατε κ. δένδια.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Είναι εγκυκλοπαίδεια σε αυτά η Ράνια, δεν το συζητάμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και τυχαίνει να το ξέρω, τυχαίνει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και υπάρχουν και άλλα υποταμεία, υπάρχει το υποταμείο για το κεφάλαιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Παρεμπιπτόντως πάντως, αφού το αναφέρετε, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το επενδυτικό ταμείο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ενεργοποιηθεί.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πότε θα πέσουν τα πρώτα χρήματα, πότε οι μικρομεσαίοι θα πάρουν τα πρώτα χρήματα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τέλη Σεπτεμβρίου ελπίζω, με κάθε βεβαιότητα. Λέω το «ελπίζω», για να είμαι σεμνός στις προβλέψεις μου.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θα γίνουν οι εκταμιεύσεις, δηλαδή οι συμβάσεις με τις τράπεζες έχουν υπογραφεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι συμβάσεις με τις τράπεζες είναι σε τελικό στάδιο υπογραφής, ήδη μία έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της και οι υπόλοιπες θα είναι περίπου αντιγραφή της μίας που έχει ολοκληρωθεί.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως ξέρετε, υπάρχει μια δυσπιστία από τους μικρομεσαίους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και σωστό είναι, δίκιο έχουν.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί έχουν εισρεύσει πάρα πολλά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία από κοινοτικούς πόρους και άλλους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να τους τα σπρώξει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, πιέζετε τις τράπεζες; Ο προκάτοχός σας τους συναντούσε κάθε μήνα και τους έλεγε “πόσα λεφτουδάκια ρίξατε στην οικονομία”;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει ο μηχανισμός, πρέπει να σας πω ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει δεν είναι σπουδαίος αυτός ο μηχανισμός ως προς τα αποτελέσματά του και θα επεκταθεί, αλλά γι΄ αυτό θέλουμε και καινούρια χρήματα με ευνοϊκότερους όρους ώστε να μπορέσουμε, διότι το θέμα δεν είναι μόνο να τους δίνεις χρήματα είναι..

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να μπορούν να τα πάρουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι να μπορούν να τα πάρουν και με ένα επιτόκιο που να καθιστά τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Διότι όταν η ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση δανείζεται με 10% και 11%…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα, θα μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να τα επιδοτήσουμε τελικά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Άρα να τα βάλουμε λίγο σε μια σειρά, τι προσπαθούμε να κάνουμε; Προσπαθούμε να κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Πρώτον: υπερχρεωμένες, δηλαδή χρέη που δεν εξυπηρετούνται, να έχουμε μία ολιστική προσέγγιση.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θα το δούμε ξεχωριστά, είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεύτερον οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, είναι ενήμερες αλλά πληρώνουν ένα πολύ υψηλό επιτόκιο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε να χαμηλώσει το επιτόκιό τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές.

Πως θα το κάνουμε αυτό; Έχουμε το ΕΣΠΑ, πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια του ΕΣΠΑ για να μειωθεί το επιτόκιο αυτών των επιχειρήσεων, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Που κανονικά δεν επιτρέπεται έτσι; Γι΄ αυτό χρειάζεται προσπάθεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν επιτρέπεται, πρέπει να αλλάξουμε κανονισμό. Αυτόν τον κανονισμό η Ελλάδα δεν έχει το βάρος να τον αλλάξει. Είδα τον Επίτροπο Χαν δυο φορές το Σαββατοκύριακο, που δεν είναι αρνητικός, όμως δεν μπορεί ο Επίτροπος μόνος του να αλλάξει τον κανονισμό.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το συζητήσατε και με τον κ. Σόιμπλε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ έρχεται λοιπόν ο κ. Σόιμπλε, του το θέτεις και του λες «μάλιστα, μου ζητάς να βγάλω τη χώρα από την κρίση, πολύ ωραία. Δεν μπορώ με 11% να τη βγάλω από την κρίση».

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και τι σας είπε;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Με φορολογικούς συντελεστές εκεί που βρίσκονται σήμερα μπορείτε να βγάλετε τη χώρα από την κρίση κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να το βάλουμε κι αυτό, γιατί μου τα βάζετε με έναν ρυθμό καταιγιστικό.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Γι΄ αυτό που λέτε για την αλλαγή του κανονισμού η Γερμανία είναι θετική;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, είναι θετική. Είναι θετική, αυτό είναι σημαντικό.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πολύ ωραία, αυτό είναι μια καλή πρώτη είδηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάνεις μια κουβέντα δέκα λεπτών με τον κ. Σόιμπλε, του εξηγείς τις παραμέτρους, το κοιτάει και δεσμεύεται πρόσωπο με πρόσωπο. Εγώ τι περίμενα πηγαίνοντας να μιλήσω; Να πει «αφήστε με να το δω και θα σας απαντήσω σε μια εβδομάδα». Έχει δίπλα του τον οικονομικό του σύμβουλο, συζητά μαζί του μισό λεπτό και σου λέει «ναι έχεις δίκιο, τα νούμερα που μου έφερες είναι σωστά, εγώ θα βοηθήσω».

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα έχουμε δέσμευση Σόιμπλε ότι θα στηρίξει την ελληνική θέση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Της γερμανικής πλευράς ότι θα στηρίξει την ελληνική θέση και μάλιστα επ΄ αυτού, επειδή είναι σοβαρό..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Για να αλλάξει ο κανονισμός και να μπορούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ να δοθούν…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να αλλάξει ο κανονισμός και να δοθούν χρήματα από το ταμείο επανεκκίνησης για να βοηθήσουν τη μείωση του επιτοκίου.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Για να επιδοτηθούν τα επιτόκια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα. Επ΄ αυτού πρέπει να σας πω ότι ενημέρωσα αμέσως τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε ενημέρωση για το τι θα πω στον κ. Σόιμπλε, γιατί είναι θέμα που είναι σημαντικό, γιατί μιλάμε για συνολική αλλαγή κατεύθυνσης ενός τμήματος των κοινοτικών κονδυλίων.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Σε τι άλλο δικό σας αίτημα ο κ. Σόιμπλε σας είπε “βεβαίως είναι πολύ σωστό, θα το δούμε και θα το κάνουμε τώρα”;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αμέσως, πάμε τώρα στο επόμενο κεφάλαιο με τον κ. Σόιμπλε. Το επόμενο είναι νέα δάνεια στις επιχειρήσεις και κεφάλαιο στις επιχειρήσεις. Νέα δάνεια στις επιχειρήσεις είναι το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, εκεί η Γερμανία έχει βάλει 100 εκατομμύρια ευρώ κατ΄ αρχήν ως κεφάλαιο και έχει βάλει και η ελληνική πλευρά χρήματα.

Εκεί λέμε στον κ. Σόιμπλε ότι θα την κάνουμε αυτή την προσπάθεια, αν αυτή η προσπάθεια πάει καλά και σας αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα βοηθήσετε κι άλλο; “Θα βοηθήσουμε κι άλλο”.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σας ρώτησε γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το ταμείο; Γιατί είχαμε γκρίνια από τους Γερμανούς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε εξηγήσει πριν στους Γερμανούς, πριν πάω, αναλυτικά τι έχει γίνει.

Ξέρετε, ο προκάτοχός μου ο Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει καλή δουλειά, είχε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό. Υπάρχουν πάντα στην Ελλάδα αντικειμενικές δυσκολίες, τώρα μην κοροϊδευόμαστε, εδώ υπάρχει μια δουλειά η οποία κρατάει και το 2013 και στις αρχές του 2014, νομίζω ότι έχει γίνει πολλή δουλειά και νομίζω ότι είμαστε σε μια τελική φάση, το δουλεύω κι εγώ δυο μήνες και νομίζω ότι θα μπορέσουμε το Σεπτέμβριο να το κάνουμε.

Είχα εξηγήσει όμως στους Γερμανούς εκ των προτέρων, είχα δει τον Πρέσβη τους στην Αθήνα κι είχαμε κάνει μια συζήτηση ωρών για να καταλάβουν…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Έχετε προλειάνει το έδαφος δηλαδή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχει έννοια να πας απροετοίμαστος.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Αυτά τα δύο που μας είπατε ήταν τα «ναι», υπήρξε κάποιο «όχι» από τον Σόιμπλε, δηλαδή που κάτι του είπατε και μας είπε αυτό..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπήρξε και τρίτο «ναι».

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ποιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βοηθάμε στα επιτόκια των νέων δανείων. Πάμε τώρα στο κεφάλαιο. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βγαίνουμε από την κρίση, όπως ελπίζουμε, θα χρειαστούν βοήθεια στο επίπεδο του κεφαλαίου, είναι διατεθειμένη η γερμανική πλευρά να προσυπογράψει τη συμμετοχή στο δεύτερο υποταμείο που αποτελεί ταμείο παροχής κεφαλαίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα 30 εκατομμύρια ζητήσαμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ζητήσαμε 30 κατ΄ αρχήν, αλλά γιατί 30; Γιατί εκεί έχουμε ζητήσει 30 και από τη Γαλλία και τα έχουμε πάρει, πάλι με τηλεφωνήματα. Όπως μου είπε ο κ. Σόιμπλε “δεν ξέρεις πόσες φορές έχω τηλεφωνήσει εγώ για να πάρεις εσύ αυτά τα 30 από τους Γάλλους”.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αλήθεια; Μας κάνει και μεσολάβηση ο κ. Σόιμπλε με τους Γάλλους!

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν του είπα μου έδωσαν οι Γάλλοι, , προσπαθώντας να του το πω, μου λέει “που να ξέρεις”.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μάλιστα, δουλεύει για μας ο κ. Σόιμπλε.

Δ. ΤΑΚΗΣ: “Να’ ξερες πόσες ώρες ξόδεψα”..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και επίσης πρέπει να πω εδώ ότι και ο ιδιωτικός τομέας θα βοηθήσει, το Ίδρυμα Ωνάση, έρχεται να βάλει 40-50 εκατομμύρια στο ταμείο κεφαλαίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί θέλουμε και τη γερμανική πλευρά; Διότι είναι και ένα πιστοποιητικό ότι πιστεύει η ισχυρή οικονομική δύναμη της Ευρώπης ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό νομίζω μπορεί να πει κανείς ότι το διαβλέψανε και μόνον που σας απηύθυναν την πρόσκληση, έτσι δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Έχει ξαναγίνει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το ξέρω.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Νομίζω πως όχι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά αν δείτε το πρόγραμμα των επαφών όλη τη μέρα, πρέπει να σας πω ότι…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είδατε όλη την Κυβέρνηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στην πραγματικότητα είδα τον Υπουργό της Καγκελαρίας, το Σύμβουλο της Μέρκελ, τον Πρόεδρο των Γερμανικών Βιομηχανιών, τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σόιμπλε, τον Υφυπουργό Εξωτερικών γιατί έλειπε ο κ. Στάιενμάγερ εξαιτίας της Ουκρανίας. Δεν υπήρχε κάτι άλλο.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι ανθρώπινο;

Ήταν η πρώτη φορά που συναντήσατε τον κ. Σόιμπλε από κοντά. Υπάρχει μία εικόνα των Ελλήνων για τον κ. Σόιμπλε ότι είναι ένας σκληρός Υπουργός, που πολλές φορές είχε καταφερθεί εναντίον της Ελλάδος στην αρχή των χρόνων της κρίσης.

Ποια ήταν η εικόνα η δική σας, όταν βρεθήκατε τετ α τετ με αυτόν τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο Σόιμπλε, για τον πολιτικό Σόιμπλε και για την άποψη που πια έχει αυτός για τους Έλληνες και την Ελλάδα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ήταν η στερεότυπη. Κι εγώ περίμενα έναν άνθρωπο πολύ αυστηρό, ο οποίος θα με κοιτάξει, έτσι, «δασκαλίστικα» και θα μου κάνει και παρατηρήσεις.

Είδα έναν άνθρωπο ο οποίος κατ΄ αρχήν βρισκόμενος σε μια αναπηρική πολυθρόνα όπου κινήθηκε 150 μέτρα για να έρθει να με περιμένει στο ασανσέρ. Που έκανε την τιμή στη χώρα μου να έχει σηκώσει έξω από το Υπουργείο του την ελληνική σημαία, ενώ εγώ δεν είμαι ομόλογός του, αυτό ο κ. Γκάμπριελ μου το έκανε επειδή είναι επίσημη επίσκεψη και

είμαι ομόλογός του, ο κ. Σόιμπλε δεν είχε λόγο να μου το κάνει. Που φρόντισε να υπάρχουν μπλε και άσπρα λουλούδια στο τραπεζάκι που καθίσαμε να μιλήσουμε, που έδειξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες της χώρας, το μέγεθος της δυσκολίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι το έχει καταλάβει..

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και το γεγονός επίσης ότι πολλοί Έλληνες θεωρούν υπεύθυνη τη γερμανική πλευρά γι΄ αυτό σε μεγάλο βαθμό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι έχει καταλάβει η γερμανική πλευρά συνολικά το τι συμβαίνει στη χώρα μας και νομίζω επίσης αντιλαμβάνεται και το θέμα των φόρων. Δηλαδή, το θέμα ότι τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό και ότι σε σχέση με τους φόρους πιθανόν το μείγμα να έπρεπε να είναι περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές και λιγότερο φορολογικές επιβαρύνεις. Αυτό νομίζω είναι και κάτι το οποίο αισθάνεται ο μέσος Έλληνας στο πετσί του.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Του το είπατε αυτό κ. Δένδια εσείς και είπατε ότι η ελληνική πλευρά σκοπεύει να βάλει μια σειρά φοροελαφρύνσεων στο τραπέζι γιατί δεν μπορεί να ανασάνει η ελληνική οικονομία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να μου επιτρέψετε να σας πω σε ένα γενικότερο θέμα πως εγώ μιλώ με τους ξένους εταίρους και φίλους μας.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν τις υποβάλω προς έγκριση στους ξένους, ούτε το εμφανίζω ως στοιχείο διαπραγμάτευσης μαζί τους. Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που το έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Γιατί το κάνουμε αυτό; Το κάνουμε γιατί αυτό πρέπει να γίνει για την πατρίδα μας.

Βεβαίως θέλουμε συμβουλές από τους ξένους, βεβαίως τους το λέμε, αλλά δεν είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης, είναι συνταγματική μας υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία. Εάν το εμφανίσω ως στοιχείο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, αδικώ την εθνική μας κυριαρχία, στο τέλος της ημέρας, ξέρετε.

Άρα λοιπόν εμείς τις μεταρρυθμίσεις σαν Κυβέρνηση τις τρέχουμε και τις παλεύουμε, εγώ τις πιστεύω απόλυτα..

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και πρέπει να τις κάνουμε για μας τέλος πάντων υπεράνω μνημονίου, υποχρεώσεων και λοιπών διαπραγματεύσεων…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Για μας, αυτό είναι άλλο, η δανειακή σύμβαση, οι υποχρεώσεις, η βοήθεια, είναι ένα τελείως άλλο θέμα. Τώρα υπάρχει όμως ένα κεφάλαιο που έχει να κάνει με τις φοροελαφρύνσεις, έχει να κάνει με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που είναι στα δικά σας χέρια και με μια σειρά πραγμάτων που μπορούν να ανακουφίσουν τον Έλληνα ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί τα μάλα από την κρίση. Σε αυτή τη λογική και σε αυτά τα αιτήματα η γερμανική πλευρά πως είναι, είναι θετική, το ακούει, το συζητά, το σκέφτεται ή είναι αρνητική;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν είναι αρνητική καθόλου, είναι θετική στο βαθμό που έχουμε ένα σαφές αφήγημα, το οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε και το οποίο συνοδεύεται από αριθμούς, από ημερομηνίες και από σενάρια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σαφές αφήγημα σημαίνει ισοδύναμα κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, σαφές αφήγημα…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σαφές αφήγημα σημαίνει θέλω να μειώσω το φόρο στο πετρέλαιο αλλά θα τα βρω από εκεί, θέλω να μειώσω την έκτακτη εισφορά στο μισό και θα τα βρω από εκεί και θα το κάνω στις 15 Σεπτεμβρίου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω, όλα αυτά, έτσι όπως τα παρουσιάζετε περίπου, αφορούν τις συζητήσεις με την τρόικα. Με μια άλλη χώρα η οποία είναι εταίρος, με βαρύ λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς, με δυνατότητα επιρροής σε όλα αυτά που συζητάμε, η συζήτηση δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο.

Η συζήτηση γίνεται με έναν τρόπο διαφορετικό, «εγώ θέλω να πάω τη χώρα μου από εδώ εκεί, για να πάω τη χώρα μου από εδώ εκεί, έχω αυτό το σενάριο οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει αυτά τα συγκεκριμένα κεφάλαια, σε αυτά τα συγκεκριμένα κεφάλαια εγώ θα ήθελα τη βοήθειά σου σε ένα, δύο, τρία, είσαι διατεθειμένος να με βοηθήσεις ναι ή όχι»;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είναι αντιληπτό, άρα εκεί τι είπε λοιπόν, ότι καταλαβαίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο για να πάει η χώρα όπως εκτιμούμε από εδώ εκεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η γερμανική πλευρά, γιατί δεν ήταν μόνο ο κ. Σόιμπλε, μίλησα μετά και με τον Αντικαγκελάριο τον κ. Γκάμπριελ ο οποίος έχει και την ευθύνη και της ενέργειας και της συνολικής ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας και των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων από τις οποίες προσβλέπουμε σε επενδύσεις στην Ελλάδα, καταλαβαίνει, και ο κ. Γκάμπριελ, όπως καταλαβαίνει και ο κ. Σόιμπλε, ότι εδώ πρέπει να οδηγήσουμε τη χώρα σε ανάπτυξη, ότι αν ό, τι και να κάνουμε η χώρα δεν μπει σε φάση ανάπτυξης όλο αυτό το εγχείρημα θα έχει αποτύχει και θα ανατραπεί και ό,τι έχουμε κάνει θα πάει χαμένο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα μάλλον θετική θα μπορούσε να πει κανείς, μάλλον θετική στη γενική λογική ότι -εγώ θα το κάνω πάντα λίγο πιο συγκεκριμένο κι εσείς καταλαβαίνω ίσως λίγο πιο γενικό- ότι αν μειωθεί η έκτακτη εισφορά αυτά είναι χρήματα που θα είναι εισόδημα που μπορεί ίσως ο πολίτης να το ρίξει στην κατανάλωση, γιατί αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων και η ανάπτυξη της οικονομίας να πάει κάπου παρακάτω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν θέλετε το θέμα της φορολογίας είναι κι ένα θέμα το οποίο εν πάση περιπτώσει πρέπει να ομολογήσουμε και εμείς και νομίζω και ο κ. Χαρδούβελης το έχει πει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι όλα τέλεια όλο αυτό τον καιρό, ότι το μείγμα μεταξύ φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Νομίζω αυτό το αποδέχονται όλοι και εντός και εκτός χώρας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βέβαια εδώ κινδυνεύουμε να πούμε κάτι άλλο, έτσι;

Για να είμαστε ειλικρινείς. Να το πούμε με ένα τρόπο που να κλείνουμε το μάτι και να λέμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο, ούτε φορολογία, ούτε διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορεί να μη γίνει τίποτα, διότι τότε απλώς η οικονομία θα μείνει εκεί που ήταν, πρέπει κάτι να κάνουμε.

Αλλά ας πούμε η φορολόγηση των ακινήτων στο επίπεδο του περίπου είμαστε η τρίτη ή τέταρτη χώρα παγκοσμίως στην επιβάρυνση των ακινήτων, δεν γίνεται…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τους το είπατε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν γίνεται, δεν χρειάζεται να το πω στους Γερμανούς, αυτό πρέπει να το πούμε μεταξύ μας να δούμε τι κάνουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και μετά, αφού το διαπιστώσατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα είναι ότι βεβαίως πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο συγκεκριμένο ύψος φορολογικών εσόδων, αυτά είναι απαραίτητα, δεν μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα. Από την άλλη όμως πως πετυχαίνουμε αυτό το αποτέλεσμα;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Δεν μπορούμε να ξετινάξουμε και τους Έλληνες, έτσι; Εκτός από τη μπάνκα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, να σας πω ένα απλό παράδειγμα, ας πούμε, πριν από τον ΕΝΦΙΑ ο φόρος υπεραξίας επί των ακινήτων, ο οποίος ήταν γραμμένος με ένα τέτοιο τρόπο που επί εφτά ολόκληρους μήνες πάγωσαν όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Ελλάδα. Αυτός ο φόρος πέτυχε κάτι, γίναμε πλουσιότεροι σαν χώρα;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τους αναφέρατε παραδείγματα φόρων που στην Ελλάδα δεν απέδωσαν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, γιατί;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Δεν τους είπατε ότι αυξήσαμε τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και δεν απέδωσε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω γιατί, εγώ έχω μια ιδιαιτερότητα, αν θέλετε τη δέχεστε. Δεν είμαστε συμμέτοχοι στην εθνική κυριαρχία. Εγώ δεν έχω κανένα «πλέγμα» απέναντι στους αλλοδαπούς εταίρους και φίλους μας, αλλά δεν τους καθιστώ συμμέτοχους στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι πολύ σωστό που λέτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, έχουν τη συνταγματική εντολή, βοήθεια ζητώ, ενημέρωση κάνω, αλλά δεν μπορώ να καταστήσω κανέναν, ούτε και τον στενότερο φίλο μου να τον καταστήσω συμμέτοχο στο πως κυβερνιέται η χώρα. Αυτό θα είναι συνταγματικό ατόπημα και στο τέλος θα βρούμε το μπελά μας εμείς οι ίδιοι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Επειδή έχει να κάνει με χρήματα κι επειδή έχουμε δανειστεί γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, διαφορετικά προφανώς δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι το καταλαβαίνω, αλλά στο μυαλό μου υπάρχει πολύ καθαρή η γραμμή ποιος κυβερνάει τη χώρα και ποιος απλώς βοηθάει.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ωραία, ερώτημα: Επειδή τη χώρα την κυβερνάτε εσείς κι επειδή το θέμα των κόκκινων δανείων το αποφασίζετε εσείς..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ όχι, η Κυβέρνηση βέβαια.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ναι, αυτό εννοώ. Εσείς μετά το ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε και το κλίμα που εισπράξατε, η τελική ρύθμιση που θα δούμε για τα κόκκινα δάνεια μέσα σε 10-15 μέρες θα είναι πιο θετική σε σχέση με αυτή που είχατε στο κεφάλι σας πριν την επίσκεψη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω να σας πω την αλήθεια, ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε για το τι έχω υποβάλλει στην τρόικα, έτσι; Κατ΄ αρχήν σε ποια φάση είμαστε, να το πούμε καθαρά, γιατί έχουν πια διαρρεύσει κιόλας, πρώτον έχουμε συζητήσει με τις τράπεζες. Συζητάμε με την Τράπεζα της Ελλάδος, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της, έχουμε στείλει μια περιγραφή, όχι κείμενο, στην τρόικα και περιμένουμε παρατηρήσεις.

Από κει και πέρα θα συζητήσω με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει κι αυτός βαρύνοντα λόγο, θα παρουσιάσω στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση το σχεδιασμό αυτό και μετά θα πάμε στην ελληνική κοινωνία και θα πούμε αυτό είναι.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι σχέδιο με το οποίο κανείς μπορεί να χαρίσει χρήματα σε κάποιον, από την άλλη όμως σας είπα και προηγουμένως ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ζωντανό ιστό της οικονομίας, μιλάμε γι΄ αυτό τώρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι καινούριο θα φέρει αυτή η ρύθμιση κ. Δένδια; Γιατί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είδαμε διάφορες προσπάθειες ρυθμίσεων δανείων υποχρεώσεων των πολιτών. Είδαμε μια ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες που δεν περπάτησε πολύ, έχουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τι θα φέρει συνολικά, γιατί έτσι πρέπει να το δει κανείς. Θα προστατεύσει τον ζωντανό ιστό της οικονομίας και θα του επιτρέψει να διατηρήσει την απασχόληση που έχει και να αναπτυχθεί.

Αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο σύστημα μικρομεσαίων ιδίως επιχειρήσεων, γιατί εκεί είναι ο κύριος κορμός, οι 100-150 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είναι ένα πράγμα που είναι καθαρό περίπου τι πρέπει να γίνει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αν θέλετε πολλές φορές είναι εγκλωβισμένες από δάνεια συνολικά ασήμαντου ύψους, 30, 20, 50 χιλιάδων ευρώ, με τα οποία είναι στον «Τειρεσία» και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα, δεν μπορούν..

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Στον «Τειρεσία» τις προϋποθέσεις θα τις αλλάξετε καθόλου παρεμπιπτόντως; Γιατί είχε συζητηθεί κάποια στιγμή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα είναι πως προσλαμβάνεται ο «Τειρεσίας» από το οικονομικό σύστημα. Αν ο «Τειρεσίας» είναι το εργαλείο με το οποίο κόβεις εσαεί τη χρηματοδότηση σε όλους…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αν μπεις στον Τειρεσία μπλοκ δεν μπορείς να πάρεις, δάνειο δεν μπορείς να πάρεις, προφανώς εκεί είσαι με τα χέρια δεμένα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα βλέπετε, εδώ πάμε λοιπόν, αλλά μου τα ανοίγετε όλα με καταιγιστικό ρυθμό και δεν προλαβαίνω.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Έχετε πολλά θέματα, το Ανάπτυξης είναι ένα τεράστιο Υπουργείο και αφορά πολύ την κοινωνία, γιατί έχει μέσα τιμές, δάνεια, πράγματα της καθημερινότητας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω, υπάρχει μια τιμωρητική λογική στο σύστημα. Δηλαδή, όποιος απέτυχε μία φορά σαν επιχειρηματίας, τέρμα, τον σκοτώσαμε, τον πετάξαμε έξω από την αγορά.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Αυτή θα ανατραπεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρέπει να ανατραπεί;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Προφανώς πρέπει, άρα ότι θα ανατραπεί μας λέτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μετά από μια τέτοια κρίση είναι δυνατόν η επιχειρηματική αποτυχία να αντιμετωπίζεται ως κάτι το οποίο με τον παλιό Πτωχευτικό Κώδικα έπρεπε να σου στερήσω και τα πολιτικά σου δικαιώματα; Μόνο φυλακή δεν τους βάζαμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να προσπαθήσω κάτι αν μου επιτρέπετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρακαλώ.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και προσπαθώ και εγώ τώρα να αξιοποιήσω την προτέρα εμπειρία μου, ότι όσοι μπήκαν στον Τειρεσία για παράδειγμα μέσα στην κρίση, δηλαδή δεν είναι αυτό που λέμε οι «καθ΄ έξιν μπαταχτσήδες», οι από θέση κακοπληρωτές, είναι αυτοί που πλήρωσαν την κρίση, θα είναι μεν καταγεγραμμένοι στο σύστημα ώστε να τους βλέπουν αυτοί που ενδιαφέρονται, αλλά θα μπορούν να κάνουν κάποιες κινήσεις δανεισμού; Είναι μια λύση για τον Τειρεσία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι δεύτερη φάση, εγώ λέω απλώς ότι συζητάμε τη λογική. Γιατί πριν πάμε στις επιμέρους λύσεις και πριν προτείνουμε πράγματα θα πρέπει να έχουμε συνολική λογική. Εγώ δεν πιστεύω στη διαγραφή των στοιχείων του Τειρεσία, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει στοιχεία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γι΄ αυτό λέω τα στοιχεία να μένουν μέσα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι για τρία χρόνια, για 23 χρόνια, το θέμα είναι τι τα κάνεις τα στοιχεία, έτσι;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι να σημαίνει αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν το σύστημα απονομιμοποιεί την αποτυχία, στην Αμερική μπορείς να αποτύχεις πέντε φορές, δεν έχει σημασία, την έκτη να πετύχεις είναι θετικό…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Άρα, λέτε για την ευέλικτη χρησιμοποίηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βέβαια, αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να είναι θηλιά για όλη την οικονομία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι θα μπορεί ίσως κάποιος να είναι στον Τειρεσία αλλά να μπορεί να κινείται.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και είπατε και για τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι του Υπουργείου Δικαιοσύνης θέμα και ο κ. Αθανασίου κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Γιατί είχαμε ανθρώπους της αγοράς που με πολύ μεγάλη αγωνία ζητούν να αλλάξει ο Πτωχευτικός Κώδικας για να σωθούν επιχειρήσεις που ναι μεν έχουν μια παραγωγή αλλά αν δεν αλλάξει και δε ρυθμιστούν κάποια δάνεια θα διαλυθούν κι αυτές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που εμείς θα προτείνουμε τώρα, η ρύθμιση που λέγεται για τα κόκκινα δάνεια, δεν αποτελεί συνολική αλλαγή του πτωχευτικού συστήματος της χώρας.

Το πτωχευτικό σύστημα άλλαξε το 2007 και δεν είναι ασόβαρο πτωχευτικό σύστημα. Έχει ένα πρόβλημα, δεν είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίσει μια κρίση αυτού του μεγέθους. Είναι λογικό, δεν περνάς μια κρίση κάθε μέρα, κάθε πρωί που ξυπνάς δεν πίνεις τα χάπια που πίνει κάποιος που είναι στο νοσοκομείο. Εδώ έχουμε λοιπόν μια οικονομία στο νοσοκομείο.

Πρέπει να δημιουργήσουμε λοιπόν μια έκτακτη αντιμετώπιση περιορισμένου χρονικού διαστήματος, για την κατάσταση της κρίσης κι από κει και πέρα συγχρόνως να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Και την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το πώς συνολικά μετά την κρίση μπορεί το πτωχευτικό σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει συνήθη ρυθμό επιχειρηματικών ατυχιών.

Τώρα όμως είμαστε σε έκτακτη κατάσταση, τώρα πρέπει να επέμβουμε δραστικά να διασώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί, γιατί; Όχι μόνο και για τις επιχειρήσεις αν θέλετε. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απασχόλησης μέσα σε αυτές τις επιχειρήσεις, τι θα κάνω, θα αυξήσω κι άλλο την ανεργία μου;

Δεν μου φτάνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες, το εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, θα τους αυξήσω περαιτέρω; Δεν είναι πολύ απλούστερο να κάνω μια ρύθμιση και να σώσω, ξαναλέω, τις επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Σαφώς.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: 120 δόσεις κ. Δένδια όπως διαβάσαμε; Δηλαδή 10 χρόνια για να πληρώσει η επιχείρηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε προτείνει ένα μεγάλο αριθμό, εάν είναι 110…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είναι αυτές, είναι 10 χρόνια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν είναι 130, εάν είναι 95 δεν έχει σημασία, σημασία έχει ποια είναι η φιλοσοφία.

Η φιλοσοφία είναι, μπορούμε να καταλάβουμε, ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μικρές οφειλές χωρίς έναν πλούσιο επιχειρηματία από πίσω, διότι ξέρετε, δεν μπορείς να έχεις μια επιχείρηση που έχει φαλιρίσει κι εσύ να γυρνάς με μια κουπέ Mερσεντές και να ανοίγεις σαμπάνιες το βράδυ. Αυτό είναι προκλητικό αν θέλετε για τον Έλληνα φορολογούμενο που θα κληθεί να καταβάλλει…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Οι διαγραφές προσαυξήσεων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρέπει;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εγώ θα πω σίγουρα πρέπει, εσείς τι θα πείτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέω ως γενική σκέψη. Έρχεται ο ιδιωτικός τομέας οι τράπεζες…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κούρεμα δηλαδή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Όχι, δεν σας αρέσει η λέξη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ για κούρεμα και λόγω εμφάνισης, είμαι φανατικά εχθρικός.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι αλλά όταν διαγράφεις προσαυξήσεις είναι ένα είδος κουρέματος. Δε σας αρέσει η λέξη, αλλά είναι με έναν τρόπο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο, όταν λες στο τραπεζικό σύστημα κοίτα να δεις, βεβαίως όποια λύση προτείνουμε είναι τραπεζικά ουδέτερη…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και για το δημόσιο ουδέτερη; Γιατί βάζετε μέσα και ταμεία και εφορίες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα μήπως τις προσαυξήσεις που έχει βάλει το Δημόσιο πρόκειται για τις εισπράξει ποτέ;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σωστό αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Σωστό κι αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το να πνίξεις την επιχείρηση είναι εύκολο, το να εισπράξεις χρήματα είναι δυσκολότερο. Αυτό που προτείνουμε θα βοηθήσει και το Δημόσιο, θα βοηθήσει και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να ανασάνουν…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα δημιουργήσει απασχόληση.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τα νοικοκυριά πού μπαίνουν στην εικόνα αυτή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα νοικοκυριά είναι δεύτερη φάση. Θέλω να είμαστε καθαροί, δηλαδή δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα μαζί.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Άρα το πρώτο κομμάτι, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τις επιχειρήσεις και είναι τεράστια.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και αυτή η δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί σε πόσες μέρες περίπου, μέχρι τέλος Αυγούστου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν με ρωτάτε, εγώ είχα δεσμευθεί ότι 14 Αυγούστου θα υπάρχει σχέδιο έτοιμο που θα έχει συζητηθεί με τις τράπεζες και θα σταλεί στην τρόικα, 15 Αυγούστου είχα πει. Η τρόικα δεν με πίστευε. 14 Αυγούστου εμείς το στείλαμε όμως. Από εκεί και πέρα δεν εξαρτάται από μένα, εξαρτάται από την τρόικα…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Μια και είπατε για την τρόικα κι επειδή όλα αυτά τα είπατε στον κ. Σόιμπλε, μήπως εκτός από τους Γάλλους κάνει και κανένα τηλέφωνο ο κ. Σόιμπλε μετά από την ενημέρωση που του κάνατε, στην τρόικα για να είναι πιο θετική και η δική της εισήγηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται, διότι δεν έχω επιστροφή από την τρόικα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν έχετε feedback.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή, καλές υπηρεσίες ζητάς όταν έχεις κολλήσει κάπου…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά ένα τηλέφωνο ποτέ δεν έκανε κακό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν έχω εμπειρία από την τρόικα, δεν έχω διαπραγματευτεί μαζί τους παρά μόνο δύο φορές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Νομίζω θα αποκτήσετε πολύ γρήγορα, στο Παρίσι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μαθαίνω ότι θα αποκτήσω και σε εξωτικό περιβάλλον, το υπόλοιπο της εμπειρίας μου.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι μήπως να ρωτούσατε; Λοιπόν, να επιμείνω λίγο για τα νοικοκυριά, γιατί όσοι μας βλέπουν έχουν δάνεια, είναι βέβαιο και πολύ πιθανόν να μην μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μιλάτε για τα στεγαστικά τώρα;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Για τα στεγαστικά μιλάω ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα δούμε τι θα κάνουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θα νομοθετήσετε, το έχετε ξεκαθαρίσει αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να τελειώσουμε πρώτα με αυτά, να μπούμε σε μια φιλοσοφία και θα δούμε. Στα στεγαστικά υπάρχει ένα άλλο θέμα, που είναι ότι θα πρέπει να δούμε και πως επηρεάζεται η αγορά των ακινήτων. Αυτή τη στιγμή για τα ακίνητα στην Ελλάδα για δέκα λόγους, μην τους συζητήσουμε, είπαμε πριν μερικούς, δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για τίποτα. Δηλαδή μπορεί να πουληθεί οτιδήποτε σε εξευτελιστικές τιμές και να πάει κανείς να το αγοράσει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και να το πάρει η τράπεζα επίσης να το κάνει τι; Άρα πρέπει να βοηθήσετε τον πολίτη να το εξυπηρετήσει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα λοιπόν εδώ πρέπει να δούμε με τις τράπεζες ειλικρινά κι αν θέλετε συνολικά πως θα στηριχθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας και του τραπεζικού συστήματος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Οι τράπεζες έχουν δει το θέμα με ειλικρίνεια ή τώρα πια έχουμε φτάσει στο περαιτέρω, οπότε εντάξει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι τράπεζες έχουν περάσει έναν υπαρξιακό φόβο και κατά συνέπεια όποιος έχει δει, με συγχωρείτε την έκφραση «τον χάρο με τα μάτια του», είναι εξαιρετικά σφιγμένος. Έχουν και τα stress tests που έρχονται.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Εγώ αυτό ήθελα να ρωτήσω, θεωρείτε ότι μετά τα stress tests και το αποτέλεσμα που θα βγάλουν θα ρίξουν λίγο καβουροκτόνο στις τσέπες τους;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω να χαλαρώσει όλο το σύστημα, να αλλάξει η ψυχολογία. Ο Πρωθυπουργός με τον οποίον έχω την ευκαιρία μερικές φορές να συζητάω οικονομικά και ξέρει καλύτερα οικονομικά από μένα, μου λέει πάντα ότι “η οικονομία κυρίως είναι θέμα ψυχολογίας” και φαίνεται αυτό, φαίνεται.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Γι΄ αυτό και τους στείλατε στο Παρίσι, έτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γι΄ αυτό όταν η τρόικα είναι εδώ πέφτει η αγορά. Δηλαδή είναι φοβερό πράγμα το πως. Εγώ παρατηρώ τώρα, επειδή το γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης είναι στην πλατεία Συντάγματος, πως όταν έχει λιακάδα είναι μεγαλύτερη η αγοραστική κίνηση στην Ερμού κι όταν έχει κατήφεια είναι πολύ λιγότεροι οι άνθρωποι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τώρα, επειδή έχετε στην αρμοδιότητά σας και την αγορά, δηλαδή γάλατα, φάρμακα, τιμές…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτά είναι εκχωρημένα στον κ. Γιακουμάτο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Συμφωνούμε, αλλά είστε ο πολιτικός του Προϊστάμενος, έχετε την εποπτεία των πραγμάτων.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ έχω την ευθύνη, δεν λέω..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πως τον βλέπετε, πάει καλά μέχρι στιγμής;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μας έχει υποσχεθεί ότι θα μας μειώσει τις τιμές ο κ. Γιακουμάτος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει την καλύτερη προσπάθεια που μπορεί, διότι υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι -τώρα μην μπω σε επιμέρους ανάλυση- commodities, διεθνής όρος που σημαίνει ότι η τιμή του; επηρεάζεται από διεθνείς παράγοντες και ισχύει διεθνώς.

Εκεί, αν για πετρέλαιο ας πούμε, αν έρθω εγώ και σας πω, με εξαίρεση το φορολογικό κομμάτι, ότι θα σας μειώσω αύριο την τιμή του πετρελαίου, εντάξει, θα καταλάβετε ότι αυτό που σας λέω δεν έχει καμία σημασία, δεν γίνεται από μένα.

Λοιπόν εκεί που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λόγο γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και επίσης γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε το σύστημα που οδηγεί στη διαμόρφωση της τιμής να μπορέσει να εκλογικευθεί. Ας πούμε, στα σούπερ μάρκετ, το net pricing, χρησιμοποιώ αγγλικούς όρους και συγνώμη γι΄ αυτό. Δεν μου αρέσει, αλλά αυτοί είναι οι διεθνείς όροι και αν το μεταφράσω μπορεί να μην καταλάβουν οι άνθρωποι τι λέω.

Εκεί γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να καθαρίσει το σύστημα και θα γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια όσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία επίσης υπάγεται στον κ. Γιακουμάτο. Σε όλα αυτά ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, γιατί; Οι τιμές σε λίγα πράγματα…

Δ. ΤΑΚΗΣ: Σε αυτά τα κομμάτια κ. Υπουργέ θεωρείτε ότι έχουν κλείσει κάποια μέτωπα που είχαν ανοίξει το προηγούμενο διάστημα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι μιλάμε με όλους και μιλάμε καλά, νομίζω ότι μιλάμε πολύ καλά με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, νομίζω ότι μιλάμε πολύ καλά με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι άνθρωποι και θεσμοί με τους οποίους πρέπει να συζητάμε και πρέπει να έχουμε και μια εγκάρδια σχέση, ξέρετε. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, αλλά η προσωπική εγκαρδιότητα που νομίζω υπάρχει και οι συχνές επαφές βοηθούν στο να έχουμε όλοι μας μια καθαρή αντίληψη και κανένας δεν έχει το θέσφατο της αλήθειας.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Σωστά και γιατί η εικόνα η προεκλογική, λίγες μέρες προ των ευρωεκλογών η πλατεία Συντάγματος ήταν κλειστή επί μια εβδομάδα από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών και να βρίζουν, δεν ήταν και η καλύτερη για σας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Περάσαμε μεγάλη περιπέτεια επίσης με το γάλα, τι γίνεται εκεί; Κατά τη γνώμη σας έγινε η απαιτούμενη παρέμβαση, η τιμή του γάλατος έπεσε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η τιμή του γάλατος δε νομίζω ότι έπεσε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν νομίζω κι εγώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε νομίζω ότι έπεσε.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Αλλά είδαμε και στο γάλα της μιας ημέρας και των δύο ημερών, τίποτα…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί δεν έπεσε; Μήπως τελικά με τις τόσες πολιτικές παρεμβάσεις δεν έγινε παρέμβαση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλο αυτό το πράγμα έγινε στο τέλος ένας αχταρμάς, δεν τα καταφέραμε σπουδαία, τώρα μην μπω σε αποτίμηση του πράγματος.

Πάντως και το γάλα ξέρετε, επειδή μια τεράστια ποσότητα εισάγεται από την Ελλάδα, έχει διεθνή τιμή και πρέπει να την κοιτάμε, αυτό το οποίο είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η αύξηση των τιμών, αυτή είναι σε μερικά προϊόντα. Οι τιμές σε πάρα πολλά προϊόντα μειώνονται, αν δείτε. Το θέμα είναι ότι έχει πέσει τόσο το εισόδημα του Έλληνα που η πτώση των τιμών δεν παρακολουθεί την πτώση του εισοδήματος…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και γι΄ αυτό πέφτει μεγάλο βάρος σε σας, επειδή στο εισόδημα δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εκεί η ελληνική οικογένεια καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι ζορίζεται διπλά κι άμα της πεις εσύ ναι η τιμή έχει πέσει 2% σου λέει εμένα μου έχει πέσει 30% το εισόδημά μου, άρα το 2% πτώση αντικειμενικά είναι 28% αύξηση για μένα και εγώ το καταλαβαίνω πολύ πιο ψηλά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Δένδια, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πριν από τρεις μήνες συμφωνήσαμε με την τρόικα ότι για λίγο καιρό ακόμα θα μείνουν στα φαρμακεία, αλλά νομίζω ότι σύντομα θα κληθείτε πάλι να συζητήσετε γι΄ αυτά. Τι θα γίνει, θα πάνε στα σούπερ μάρκετ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τι κάνω εγώ, αν μου επιτρέπετε. Εάν σκεφτώ κάθε πρωί που ξυπνάω τι εκκρεμότητες έχει το Υπουργείο, απλώς θα ξαναβάλω πάνω το σεντόνι μου και δεν θα σηκωθώ.

Κάνω λοιπόν μια λίστα προτεραιοτήτων, κοιτάω τι μπορώ να κάνω, έχω σαφή λίστα που είναι πολύ σαφής λίστα και πολύ σαφής σειρά προτεραιοτήτων. Και από εκεί και πέρα προχωράω με αυτόν τον μπούσουλα και το επόμενο πρόβλημα θα το βρω μπροστά μου όταν τελειώσω με αυτό το οποίο χειρίζομαι τώρα.

Διότι αν προσπαθήσω να τα κάνω όλα μαζί, τι θα κάνω; Απλώς δεν θα κάνω τίποτα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσουμε κάτι; Όλα αυτά που μας λέτε, όλος αυτός ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων και ενδεχομένως και κάποιος άλλος που θα έρθει στην πορεία, προφανώς θέλουν χρόνο και θέλουν και πολιτικό χρόνο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Το ερώτημά μου λοιπόν, το ερώτημά μας με τη Ράνια, είναι εάν έχει χρόνο πολιτικό η Κυβέρνηση ή αν ο χρόνος της πιστεύετε ότι θα σταματήσει το Μάρτιο του 2015, δηλαδή στην προεδρική εκλογή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ μιλάω για τον εαυτό μου, έτσι;

Δ. ΤΑΚΗΣ: Ναι προφανώς εσάς ρωτάω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω ούτε πληροφόρηση..

Δ. ΤΑΚΗΣ: Την προσωπική σας άποψη ρωτάω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι είναι προφανές ότι τη χώρα, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα είναι ο καθένας και τι πιστεύει, πως δε θα τη βοηθήσει η πολιτική αναταραχή και η εκλογή Κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία. Νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να αφεθεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της και να παρουσιάσει έναν συνολικό απολογισμό στην ελληνική κοινωνία και να κριθεί θετικά ή αρνητικά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πιστεύετε δηλαδή ότι μέχρι τότε οι κινήσεις που γίνονται για συγκλίσεις, διευρύνσεις, θα αποδώσουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ νομίζω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Και εν πάση περιπτώσει η υποχρέωσή μου είναι να λειτουργώ και να δουλεύω με αυτόν τον προγραμματισμό.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες και σε αυτή την κατεύθυνση και βέβαια με φόντο την προεδρική εκλογή απευθύνουν προσκλητήρια προς όλους διεύρυνσης, δεξιούς, κεντροδεξιούς. Όσοι υπήρξαν, έχουν υπάρξει, στελέχη, Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, έχουν όλοι χώρο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτά δεν έχω γνώμη, πάσα προσφορά δεκτή, βεβαίως είναι σταθμιζόμενη από τον Πρωθυπουργό..

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάσα προσφορά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σταθμιζόμενη από τον Πρωθυπουργό ως προς το ποιόν της. Για να είμαστε σαφείς.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι, ο κ. Σόιμπλε σας μίλησε για την ανάγκη υπάρξεως πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ως προϋπόθεση αναγκαία τα πράγματα να πάνε καλά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι και ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Γκάμπριελ ήταν αρκετά κομψοί να μου επιτρέψουν να θεωρώ ότι πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και μετά τον Μάρτιο. Βεβαίως, για να σας είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι επιθυμούν σφόδρα να παραμείνει η Κυβέρνηση μετά τον Μάρτιοη και μέσα τους, χωρίς να το πουν σε μένα, δε θα έπρεπε, ανησυχούν πάρα πολύ μήπως αυτό δε συμβεί.

Όχι επειδή έχουν κάποια ιδιαίτερη αδυναμία σε μένα από τους συνομιλητές, αλλά νομίζω ότι είναι κι αυτοί λογικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, μια Κυβέρνηση να ολοκληρώσει και να κριθεί επί τη βάσει αυτή.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να κάνει μία συζήτηση για το χρέος το φθινόπωρο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι λογικό;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Έτσι, αυτό θέλω να πω λοιπόν, άρα εκεί πόσο εύκολο είναι να προχωρήσει ομαλά αυτή η συζήτηση και αποτελεσματικά, αν δε δίνουμε προς τα έξω την αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ τους διαβεβαίωσα και τους είπα εχθές αυτό που λέω και σε σας, ότι η αντίληψή μου, μίλησα για τον εαυτό μου, δεν μπορώ να δεσμεύσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180, η αίσθησή μου είναι ότι η χώρα θα βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας και μπορούμε κάλλιστα οποιοδήποτε θέμα να το συζητάμε σε προοπτική διετίας από δω και πέρα. Αλλά βεβαίως φαντάζομαι κι αυτοί έχουν την πληροφόρησή τους.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Και κλείνοντας τη συζήτηση, αν σας ζητούσαμε να βάλετε ένα τίτλο μετά την επίσκεψή σας στη Γερμανία, ποιος είναι ο Σόιμπλε και τι είναι ο Σόιμπλε, τι θα λέγατε;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι μου είπε ο Σόιμπλε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι Υπουργός Σόιμπλε είναι ένας Ευρωπαίος, ένας άνθρωπος ο οποίος καταλαβαίνει τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει η Γερμανία από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Μάλιστα. Αρκούντος διαφωτιστικός ο Υπουργός ο κ. Δένδιας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και πήραμε κλίμα κι εμείς. Εκείνος πήρε κλίμα από τον κ. Σόιμπλε το οποίο θα αξιοποιήσει προφανώς η ελληνική πλευρά παρακάτω.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Πήραμε κλίμα, πήραμε απαντήσεις πολλές και ειδήσεις πολλές και νομίζω ότι αυτά που είπατε στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους ήταν θετικά γι΄ αυτά που περιμένουμε να δούμε τις επόμενες μέρες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έτσι το αισθάνομαι κι εγώ, σας ευχαριστώ.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ, καλή σας μέρα.

Δ. ΤΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο