Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Δένδια καλημέρα σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ.

Κάτι δεν πήγε καλά με τον υπολογισμό του φόρου κ. Δένδια. Έτσι δεν είναι; Αυτό καταλαβαίνω. Δεν θέλω να κάνω τον ειδικό, αλλά κάτι, κάπου, πρέπει να πέσανε έξω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με την άδειά σας, να μη μιλώ για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητός μου.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το κατανοώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν με ρωτάτε γενικά ποια είναι η αντίληψή μου, στρατηγικά η αντίληψή μου είναι για λιγότερους φόρους, αλλά και λιγότερο κράτος, γιατί υπάρχει μια γενική παραμυθία, την οποία ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση επαγγέλλεται, η οποία λέει, «εμείς θα μειώσουμε πάρα πολύ τους φόρους, δεν θα πληρώνετε τίποτε». Δεν το λέει έτσι, αλλά κλείνει το μάτι. Θα πληρώσουν κάποιοι πάρα πολλοί πλούσιοι, υπονοώντας ότι κανένας από τους συνομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιλαμβάνεται σε αυτό τον ορισμό.

Και από την άλλη, θα αυξήσουμε και το κράτος. Θα κάνουμε και προσλήψεις, θα αυξήσουμε και τις κοινωνικές παροχές.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μόνο που αυτοί στους οποίους αναφέρεται η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μου επιτρέψετε, είναι 215 φυσικά πρόσωπα, των οποίων το εισόδημα είναι άνω των 500.000 ευρώ. Κάπου 200 άνθρωποι. Εάν αυτοί οι 200 βγάλουν όλο το δημόσιο, ΟΚ μπράβο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θέλετε να σας πω ότι θα βρούνε άλλους 500; Θα βρούνε άλλους 1.000; Θα βρούνε άλλους 2.000;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με βάση τα περσινά στοιχεία λέω ότι είναι 200.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι πονηροί οι οποίοι καταφέρνουν και είναι και πολλοί αυτοί. Δηλαδή δεν μιλάμε για 3 – 4. Ας υποθέσουμε και ότι τους οποίους θα τους πιάσει ….

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εσείς λέτε για την πάταξη. Εγώ λέω για τα δηλωθέντα. Ότι είναι 250 αυτοί που τα δήλωσαν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θέλω να είμαι καλόπιστος και λέω, ας υποθέσουμε ότι θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα – γρήγορα να εκπαιδεύσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, να τον κάνει τέλειο, θα τους πιάσει όλους κλπ. Αλλά απλά όχι απλώς τα νούμερα δεν βγαίνουν, τα νούμερα είναι για να μιλάμε.

Εδώ εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη φάση, μεταξύ μας σαν κοινωνία, πέρα από κόμματα, είναι ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση πουλώντας παραμύθια ο ένας στον άλλον και μετά όλοι μαζί στην κοινωνία.

Με ρωτάτε για τα θέματα του φόρου. Θέλω να σας είμαι ευθύς. Εγώ θεωρώ ότι οι φόροι στα ακίνητα π.χ. δεν είναι χρήσιμοι μεσοχρόνια σε αυτό το επίπεδο, ότι δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και πρέπει αυτό να αναστραφεί και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το έχει δει ο Πρωθυπουργός και το έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και έχει πει μάλιστα ότι θα καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά το πότε θα υπάρξει και πώς θα…

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μου δίνετε λαβή, πριν μπω στο δικό σας αμιγώς περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου σας και τα θέματα που έχετε να μας πείτε, να σας κάνω την εξής ερώτηση: Βλέπω ότι τα τελευταία 24ωρα αρχίζει να διακινείται μια άποψη προερχόμενη κυρίως από το χώρο της Ν.Δ., ότι πιθανόν ο Πρωθυπουργός να πάει ακόμη και σε μονομερή εφαρμογή δεδομένων που θα ήθελε για την ελληνική κοινωνία και ας διαφωνούν οι εταίροι μας.

Έχετε κάποια τέτοια αίσθηση κ. Δένδια, ότι μπορεί να γίνει αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Εγώ τελευταία φορά που μίλησα με τον Πρωθυπουργό ήταν πριν δύο ημέρες για να τον ενημερώσω για τα αποτελέσματα των επαφών στη Γερμανία και κατά συνέπεια στο πλαίσιο τηλεφωνήματος δεν θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση.

Όμως, νομίζω ότι και οι εταίροι δεν είναι «μπαμπούλες». Εάν έχουμε μια λογική θέση μπορούμε κάλλιστα να την εξηγήσουμε, και θεωρώ σε ένα μεγάλο βαθμό και να φροντίσουμε αυτή η θέση να γίνει αποδεκτή. Όμως ένα είναι το σίγουρο, ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη φάση, είναι στην αρχή της ανάκαμψης.

Είναι ακριβώς όπως ένας ασθενής που μετά από πολύ μακρά παρουσία στην εντατική, οι εξετάσεις του δείχνουν ότι είναι καλύτερα και αυτός αισθάνεται ότι μπορεί να αρχίσει να περπατά, αλλά το παραμικρό, η παραμικρή μόλυνση, η παραμικρή λοίμωξη, μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά.

Αντίθετα εάν τα πράγματα προσεχθούν, όλα θα πάνε καλά.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: 110 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έναρξη λειτουργίας αυτού του ταμείου, το οποίο όμως ταμείο το ακούμε ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πολύ παραπάνω από αυτό.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ταμείο δεν βλέπουμε όμως. Δεν ξέρω, έχει πάρει κανείς κανένα ευρώ κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν έχουν πάρει από άλλες πηγές. Αυτό το οποίο συζητάμε είναι καινούργιο. Είναι τελείως καινούργιο. Είναι τελείως νέα προσέγγιση. Αφορά το συγκεκριμένο.

Υπάρχουν τρία υποταμεία. Το πρώτο υποταμείο για το οποίο συζητάμε τώρα, τα 100 εκατομμύρια, είναι αυτό που συνεισέφερε η γερμανική πλευρά. Υπάρχουν και άλλα ελληνικά χρήματα σε αυτό και υπάρχουν και τα χρήματα τα οποία θα προσθέσουμε με μόχλευση και από άλλες πηγές. Αλλά δεν μιλάμε ούτε για 100, ούτε για 200.

Τι επιδιώκεται με αυτό; Με αυτό επιδιώκεται τα νέα δάνεια που θα παίρνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι στοχευμένα, να έχουν ανταγωνιστικό επιτόκιο. Αυτή τη στιγμή μια ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση δανείζεται με μη ανταγωνιστικό επιτόκιο, έστω και εάν βρει χρήματα, γιατί είναι και αυτό ένα «αν».

Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί, διότι η επιχείρηση αυτή είναι βέβαιο ότι δανειζόμενη με μη ανταγωνιστικό επιτόκιο θα κλείσει.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εδώ όμως έχω ερώτηση. Μια επιχείρηση μπορεί να δανειστεί η οποία στο μεταξύ να έχει κάποια ληξιπρόθεσμα που να μην μπορεί να τα εξυπηρετήσει, να έχει κάποια ζητήματα με τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει ή θα είναι μια επιχείρηση αυτή που θα δύναται εννοώ να δανειστεί, η οποία αντεπεξήλθε που αντεπεξήλθε, άρα μπορεί να μην έχει και πολύ ανάγκη αυτά τα χρήματα; Μπορείτε να μας δώσετε μια συγκεκριμένη απάντηση σας παρακαλώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν η ερώτηση είναι ορθή. Κάθε προσέγγιση ή πρέπει να είναι ολιστική, να αντιμετωπίζει όλο το πρόβλημα. Αυτό το οποίο συζητάμε τώρα είναι ένα τμήμα του προβλήματος.

Πολύ σωστά το οριοθετήσατε, αφορά τις επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση, μπόρεσαν και δεν έχουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, τα οποία να μην εξυπηρετούνται, διότι εάν είναι ληξιπρόθεσμα, αλλά εξυπηρετούνται δεν έχουμε θέμα. Και ζητάμε να τις βοηθήσουμε τώρα στις πρώτες φάσεις της ανάκαμψης με ένα καλύτερο επιτόκιο.

Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που μπορούν να ζήσουν, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν, αλλά κινδυνεύουν να πνιγούν από τα ληξιπρόθεσμα.

Γι’ αυτό υπάρχει μια άλλη συζήτηση η οποία γίνεται, μια άλλη ρύθμιση η οποία προωθείται, για την οποία έχουμε ήδη στείλει, έχουμε συζητήσει με τις τράπεζες, έχουμε συζητήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που διευθετούμε με την Τράπεζα της Ελλάδος. Έχουμε στείλει αρχικό σχέδιο στην τρόικα.

Θεωρούμε ότι με μια παρέμβαση και εκεί θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτές τις επιχειρήσεις που μπορούν να ζήσουν.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Που όμως δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν ρευστότητα. Διότι ο ένας δεν πληρώνει, ο άλλος δεν κάνει κ.λπ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, θα κάνουμε ακριβώς αυτό που λέτε. Το πρώτο που κάνουμε είναι να τις ελαφρώσουμε, αυτές που μπορούν να ζήσουν, από τα ληξιπρόθεσμα που τις πνίγουν.

Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να μπορούμε να τους δώσουμε χρήματα με ένα καλύτερο επιτόκιο. Και το τρίτο που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε, και ήταν ένα κομμάτι των επαφών μου και με το κ. Σόιμπλε, είναι να δημιουργήσουμε ένα ταμείο που μπορεί να τους δίνει και χρήματα για συμμετοχή στο δικό τους εταιρικό κεφάλαιο.

Διότι εάν καταφέρουν και σταθούν στα πόδια τους, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αναπτυχθούν και είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αναπτυχθούν με μη δανεικά χρήματα. Και ακριβώς επειδή θα προσπαθήσουν να αναπτυχθούν με μη δανεικά χρήματα, γιατί αυτό είναι υγιέστερο, γιατί δεν επιβαρύνεται η επιχείρηση με τόκους, θα είμαστε έτοιμοι εκεί σαν κράτος να έχουμε και κεφαλαιουχική συμμετοχή σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εάν μου επιτρέπετε, πότε θα γίνουν όλα αυτά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πώς ή πότε;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πότε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα των ληξιπρόθεσμων το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει την εργασία του, έχει συμφωνήσει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βρίσκεται σε τελική φάση …

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δηλαδή αυτό που λέτε είναι ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μιλάω για τα ληξιπρόθεσμα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμα; Σε αυτό είμαστε τώρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτό μιλάω πρώτα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μια υποερώτηση έχω εδώ. Διακινείται πάλι αυτή η άποψη που λέει από κυβερνητικά επιτελεία και από άλλους συναδέλφους σας, ότι να πάμε τα ληξιπρόθεσμα, δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, αλλά θέλω να καταλάβω τη λογική, να πάμε σε 100 δόσεις. Υπάρχουν και άλλοι που λένε και 200 να τα πας, εάν ο άλλος δεν έχει να τα πληρώσει, θα πληρώσει την πρώτη, τη δεύτερη και μετά δεν πρόκειται να πληρώσει καμία άλλη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά. Μιλάμε για δόσεις …

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εσείς τι προκρίνετε ως αντίληψη; Να δανειοδοτηθεί η επιχείρηση, ή να πάνε σε 100 δόσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Μιλάμε για δόσεις επί του ρυθμισθέντος τμήματος του δανείου, εφόσον έχει κριθεί ότι η επιχείρηση μπορεί να το αντέξει. Γενικά και αόριστα να στέλνεις δόσεις σε κάποιον όπως λέτε ο οποίος δεν έχει καμία δυνατότητα, νομίζω ότι χάνεις την ώρα σου.

Αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον είναι στο σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τώρα μπορεί να υπάρχει μια άλλη άποψη σεβαστή, να τη συζητήσουμε.

Αφορά δόσεις επί ρυθμισμένου τμήματος δανείου που η επιχείρηση έχει κριθεί. Ξαναλέω ότι μπορεί να το εκπληρώσει. Και αφού έχει βοηθηθεί σε ένα άλλο κομμάτι.

Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που ….

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Οι τράπεζες τι λένε επ’ αυτού;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι αρνητικές οι τράπεζες. Έχουμε τελειώσει τον κύκλο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

Το δεύτερο τμήμα, η τρόικα δεν μας πίστευε πρέπει να σας πω. Είχα πει ότι θα τους το στέλναμε μέχρι τις 15, υπήρχε μια αντιμετώπιση, την έβλεπα ότι δεν το πίστευε…

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λίγο αφ’ υψηλού δηλαδή. Και;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το δεύτερο θέμα είναι η παροχή ρευστότητας με την επιδότηση του επιτοκίου. Δηλαδή παροχή δανείου με μικρότερο επιτόκιο. Αυτό υπολογίζω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορέσει να δώσει προϊόν στην αγορά. Δηλαδή να διοχετεύσει πόρους στο τραπεζικό σύστημα για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να τα δώσει αυτά τα χρήματα.

Είμαστε σε απολύτως τελική φάση. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τις επαφές με τη γερμανική πλευρά, η οποία βοηθάει στη ρευστότητα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα έχει τελειώσει το stress test της Ευρώπης αναφορικά με τις τράπεζες; Θα έχουν ξεμπερδευτεί ή λίγο πριν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω όχι. Αυτό θα γίνει μετά.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δεν το επηρεάζει λέτε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Εμείς τι κάνουμε; Δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να τα δώσουν. Απλώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα και δεν πρέπει κιόλας να αναμειγνύεται σε τελική φάση με τον καταναλωτή.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Άρα δεν θα γίνει εκταμίευση από τους πόρους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα γίνει εκταμίευση προς το τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες θα έχουν την υποχρέωση, τα χρήματα που τους δίνουμε με ελάχιστο επιτόκιο, να βάλουν και δικά τους για να είμαστε και συνεννοημένοι και σε αυτό, να βάλουν και αυτές δικά τους και από εκεί και πέρα με ένα μέσο επιτόκιο, το οποίο θα είναι χαμηλότερο κατά 3 – 4 μονάδες από το σημερινό επιτόκιο που δανείζουν, να τα περάσουν στον τελικό καταναλωτή που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, για να μπορέσει κι αυτή να σταθεί και να αναπτυχθεί.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δικαιούνται ενισχύσεως από το ΕΣΠΑ. Έχουν κάνει τις δουλειές τους, έχουν δώσει δουλειές σε άλλους, έχουν διακινηθεί κάποιες επιταγές που εν πάση περιπτώσει αυτές οι επιχειρήσεις προς τους προμηθευτές του. Πάει η εταιρεία να εισπράξει το ΕΣΠΑ, λέει δεν μπορούμε να σας δώσουμε τα χρήματα, διότι θέλουμε να φωτοτυπήσετε τις επιταγές που έχετε διανείμει.

Μα, έχουν γραφεί ο αριθμός της επιταγής και το ποσό είναι εγγεγραμμένο πάνω στο δικαιολογητικό που χρειάζεται για να κάνει την εκταμίευση. Έχει μπει τώρα σε κάποιο τελευταίο νόμο η υποχρέωση να φωτοτυπούνται. Δηλαδή ο υπάλληλος να δει και τη φωτοτυπημένη επιταγή που έχει δώσει η επιχείρηση προς τους προμηθευτές της.

Υπάρχει τράπεζα η οποία κοστολογεί την έκδοση της φωτοτυπίας 150 ευρώ τη μία. Δηλαδή αναθέτει τη δουλειά στον υπάλληλο, ο υπάλληλος για να πάει να βρει στα κλασέρ μέσα τις επιταγές κοστολογεί κάθε φωτοτυπία 150 ευρώ. Μήπως πρέπει να το δείτε; Γιατί είναι από αυτά τα μικρά που σαλτάρουν τους ανθρώπους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μένω έκπληκτος. Με συγχωρείτε, πρώτη φορά το ακούω. Συγχωρείστε με. Το ζήτημα όλο αυτό συνολικά είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργού του κ. Μηταράκη. Θα συνεννοηθώ μέσα στη μέρα να δω περί τίνος πρόκειται. Μου κάνει φοβερή εντύπωση αυτό που ακούω, όπως θα έκανε και σε κάθε λογικό άνθρωπο.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να πάρουμε και το πολιτικό σχόλιο για τα τεκταινόμενα. Διαβάζω σήμερα ότι προς τον Δεκέμβριο θα κάνει πρόταση η κυβέρνηση περί Προέδρου Δημοκρατίας.

Για να ξέρουν και οι ενδιαφερόμενοι, να ξέρει και το Κοινοβούλιο, να ξέρουν και οι Ανεξάρτητοι κλπ. Τι βλέπετε; Θα αποφευχθεί η εκλογική αναμέτρηση όπως επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν θα προτείνει καν υποψήφιο σε αυτή τη φάση, όπως λέει; Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αργότερα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμένα η άποψή μου είναι και την έχω εκφράσει, ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εάν θέλετε, πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με στενοχωρούν πάρα πολύ οι απόψεις που ακούω από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύω ότι η πολιτική είναι ένας διάλογος νοήμων μεταξύ των κομμάτων.

Να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και να λέει, πρώτον, δεν θα προτείνουμε Πρόεδρο. Δεύτερον, εκφράσεις του τύπου «και το Θεό να προτείνετε, εμείς δεν τον ψηφίζουμε». ‘Η «και τον Τσίπρα να προτείνετε, εμείς –αυτοί αποκαλούν τον Πρόεδρο Τσίπρα, εγώ πάντα αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα- δεν θα τον ψηφίσουμε».

Αυτό νομίζω ότι τελικά αποτελεί ευθεία αντίθεση και στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος και στην κοινωνική βούληση. Η Προεδρική εκλογή δεν είναι για να λειτουργήσει ως μοχλός ώστε να δημιουργήσουμε εθνικές εκλογές. Είναι για να εκλέξουμε τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος πρέπει να έχει και ένα συγκεκριμένο ρόλο. Να είναι υπεράνω κομμάτων, να μπορεί να λειτουργήσει συνδετικά.

Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ευτελίζεται κατά την εκλογική διαδικασία με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιούμενος πριν ακόμα από την εκλογή του ως όργανο για να πέσει η κυβέρνηση, στην πιο επικίνδυνη φάση για τη χώρα, είναι δυνατόν μετά να παίξει το συνταγματικό του ρόλο; Είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι είμαστε λειτουργούσα δημοκρατία με τέτοιες αντιμετωπίσεις;

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να περάσει σε μια φάση ωρίμανσης και συνταγματικής και θεσμικής ωρίμανσης. Δεν επιτρέπει η χώρα τέτοιες αντιμετωπίσεις.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Διατυπώνεται η άποψη περί της επιστροφής προσώπων τα οποία στελέχωναν την κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ. Η γνώμη σας ποια είναι κ. Δένδια; Τους χωράει όλους η Ν.Δ.; Δηλαδή και ανθρώπους οι οποίοι έχουν ευθέως στραφεί, ή βεβαίως ναι, γιατί είναι αυτή η ανάγκη τώρα να σχηματιστεί μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη εκ νέου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ν.Δ. κατ’ αρχήν έχει ένα ιδεολογικό εύρος, το οποίο βεβαίως χωράει πάρα πολλά πράγματα. Σε επίπεδο όμως συγκεκριμένων προσώπων νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε συστηματικά, να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας και να υπάρχει και βεβαίως πρόσκληση από τον πρόεδρο του κόμματός μας.

Δεν γίνεται π.χ. εγώ να βλέπω εσάς στο δρόμο και να σας λέω «έλα πάμε». Δεν πρόκειται για κοινωνική συναλλαγή αυτό.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Διότι ακούγονται περί της επιστροφής του κ. Καρατζαφέρη, του κ. Καμμένου και άλλων στελεχών που ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θέλω να το προσωποποιήσω, γιατί με αυτούς που αναφέρατε έχω μια πολύ καλή κοινωνική σχέση. Και δεν το προσωποποιώ.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είναι θέμα ιδεολογικής ταυτίσεως, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκφράσει εντελώς διαφορετική ιδεολογική άποψη του πώς μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση. Νομίζετε ότι μπορούν να αμβλυνθούν αυτά στη μεταμνημονιακή εποχή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη και κρίσιμη φάση και οι ευρύτερες συσπειρώσεις είναι και εφικτές και ίσως και απαραίτητες.

Όμως σαν κόμμα είναι καλό να εκφράζουμε θεσμοθετημένα τη βούλησή μας δια του Προέδρου μας. Αλλιώς δεν είμαστε κόμμα, είμαστε λέσχη συζητητών, φιλολογικός όμιλος, ή κάτι άλλο.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας ευχαριστώ κ. Δένδια. Καλημέρα σας. Καλή δουλειά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ. Να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο