Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

Δήμος Βερύκιος: Σας είπα νωρίτερα ότι έχω μπερδευτεί με το ρεπορτάζ το πολιτικό και με τα του ανασχηματισμού, ποιος φεύγει, ποιος έρχεται, ποιος θέλει να φύγει, ποιος δεν θέλει να φύγει και ζήτησα από τη Ντίνα τη Μόσχου να παρακαλέσει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον Νίκο Δένδια, εάν είχε λίγο χρόνο να επικοινωνήσει μαζί μας να μας αποσαφηνίσει αυτό το οποίο το πολιτικό ρεπορτάζ τον έχει διχασμένο. Άλλοι λένε ότι θέλει να φύγει από το Υπουργείο, άλλοι λένε – διαβάζω σήμερα στα «Νέα» ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα με τον Δένδια και ότι έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού. Τι ακριβώς συμβαίνει; Νίκος Δένδιας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής και τον ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας. Καλημέρα.

Υπουργός: Γεια σας, καλημέρα.

Δήμος Βερύκιος: Τι ακριβώς κύριε Υπουργέ έχει γίνει; Γιατί σήμερα ήσασταν το πιο δημοφιλές άτομο μέσα στον ανασχηματισμό.

Υπουργός: Καλοσύνη σας που με ρωτάτε καταρχήν, αλλά όπως καταλαβαίνετε, ένα πράγμα μόνο υπάρχει και θα πρέπει να υπάρχει. Καθένας από εμάς έχει καταρχήν υποχρέωση να κάνει τη δουλειά του. Εγώ έχω πάρα πολλά πράγματα να κάνω εδώ, έχει περάσει η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η οποία για εμένα είναι μία προσωπική υποχρέωση να την φέρω σε πέρας. Αυτό χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, διότι πέρασε ο Νόμος. Τώρα ετοιμάζονται τα Προεδρικά Διατάγματα, σήμερα θα δώσουμε στους συνδικαλιστές το Προεδρικό Διάταγμα της λειτουργίας των περιφερειακών οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Από εκεί και πέρα, όπως κάθε Υπουργός, είμαι στην απόλυτη διάθεση του Πρωθυπουργού της χώρας. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και συνταγματικά έτσι είναι και θεσμικά έτσι είναι και αυτό είναι το ορθόν να γίνει. Εάν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι είναι χρήσιμο να παραμείνω εδώ, θα παραμείνω εδώ και θα κάνω τη δουλειά μου με τον ίδιο τρόπο που την έκανα μέχρι τώρα. Εάν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να πάω κάπου αλλού, θα υπηρετήσω εκεί που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια ότι εσείς έχετε πει στον Πρωθυπουργό, έχετε εκφράσει μάλλον με κάποιον τρόπο, την επιθυμία σας να φύγετε από το Υπουργείο;

Υπουργός: Με συγχωρείτε, δεν δικαιούται κανείς να λέει τέτοια πράγματα στον Πρωθυπουργό της χώρας. Δεν δικαιούται. Δηλαδή, φαντάζομαι ότι εάν μία μέρα είχαν σφίξει πολύ οι ζέστες, και πήγαινα και τον έβρισκα και του το έλεγα, θα ήταν φυσικό ο ίδιος να μου πει «θα μου υποδείξεις εσύ τι θα κάνω;». Δεν μπορεί ο Υπουργός να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό. Βεβαίως καταλαβαίνω, θα μου πείτε, « τότε όλες αυτές οι φήμες γιατί;». Θα σας πω αμέσως γιατί. Γιατί είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο Υπουργείο, μεγάλης καθημερινής τριβής και μάχης και θεωρείται φυσιολογικό… Από εκείνο το περίεργο «ποινήν εκτίω» που είχε πει ο Βύρωνας Πολύδωρας με τον χαρακτηριστικό τρόπο που εκφράζεται, θεωρείται πάντοτε ότι ο εκάστοτε Υπουργός επιθυμεί να φύγει. Το ίδιο εάν θυμάστε λεγόταν και για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει, για να το κλείσουμε και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω. Εγώ είμαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού μου. Αυτός είναι ο επικεφαλής της Κυβέρνησης, αυτός αποφασίζει ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει, ποιος είναι χρήσιμος, ποιος είναι άχρηστος, ποιος χρειάζεται να κάνει τι.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως, από το βράδυ ήδη των εκλογών που άρχισαν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα, κάποιοι καλοθελητές, άσπονδοι φίλοι σας, εχθροί σας, κυρίως του εσωκομματικού χώρου, έθεταν το θέμα ότι η αύξηση της Χρυσής Αυγής οφείλεται και σε κακούς χειρισμούς δικούς σας. Βέβαια σε εμάς βγήκε χθες θαρρώ, προχθές, η Φωτεινή Πιπιλή και έριξε κεραυνούς υποστηρίζοντας εσάς. Δηλαδή, και μέσα στο κόμμα υπάρχει… Για το πρόσωπό σας και για το πώς το χειριστήκατε το θέμα της Χρυσής Αυγής, με τους φακέλους της που απεστάλησαν στη Δικαιοσύνη και όλη αυτή την ιστορία.

Υπουργός: Καταρχήν, το άκουσα τι είπε η Φωτεινή Πιπιλή και οφείλω να σας πω και με ευχαρίστησε και με συγκίνησε η τοποθέτησή της. Επί της ουσίας: Προσωπική δική μου ατζέντα με τη Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει. Η ατζέντα είναι ατζέντα της Κυβέρνησης, τρέχει για πάρα πολύ καιρό και δεν θυμάμαι να έκανα οτιδήποτε ή να ισχυρίστηκε κανείς ότι έκανα οτιδήποτε, εάν δεν είχε τη συνολική κυβερνητική αποδοχή και βεβαίως πάντοτε υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού της χώρας. Από εκεί και πέρα, ως προς το αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής: δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται και να μου δώσετε την ευκαιρία να πω δύο λόγια. Η Χρυσή Αυγή, εάν θυμάστε, δημοσκοπικά- θα μου πείτε δεν είχε καταγραφεί, αλλά δεν αμφισβητείτο κιόλας – εδώ και περίπου δέκα, έντεκα μήνες κατέγραφε ποσοστά που άγγιζαν ή υπερέβαιναν το 15%…

Δημοσιογράφος: …Σωστό.

Υπουργός: …Και πολλές φορές ακόμη και οι δημοσκόποι δεν τολμούσαν να το πουν. Όταν ξεκίνησε η ιστορία μετά την αποστολή των δικογραφιών που ήταν εάν θέλετε καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη, εγώ δεν έκανα κάτι διαφορετικό από αυτό που ο Ποινικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας επιβάλλουν σε κάθε Έλληνα πολίτη – να πω ότι εδώ υπάρχει μία ενιαία δράση πίσω από 32 φακέλους που υπάρχουν ήδη στην Δικαιοσύνη – μετά λοιπόν τρεις μήνες η Χρυσή Αυγή άρχισε να έχει μία αποκλιμάκωση, όταν οι Έλληνες πολίτες καταλάβαιναν περί τίνος επρόκειτο, έπεσε καταρχήν στο 13%. Και εδώ που είναι Ευρωεκλογές, που είναι χαρακτηριστικός τρόπος που μπορούν οι πολίτες να δείξουν δυσαρέσκεια δωρεάν –διότι δεν υπάρχει το στοίχημα της κυβερνησιμότητας- η Χρυσή Αυγή κατέγραψε κάτω από 10%, έχοντας μάλιστα μεγάλες εισροές από το κόμμα του κυρίου Καμμένου, το οποίο έχασε τρεις και επιπλέον μονάδες. Προς τι λοιπόν ο πανικός, ο δικός μας; Όλα τα χειριστήκαμε…

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό. Κύριε Δένδια υπάρχει μία αίσθηση ότι η Χρυσή Αυγή αύξησε τα ποσοστά της για τον απλούστατο λόγο ότι στην ελληνική κοινωνία πέρασε μία εικόνα θυματοποίησης και πολλοί ακόμα και εσωκομματικοί λένε ότι είναι πιο αυξημένα τα ποσοστά.

Υπουργός: Πάμε να τα χωρίσουμε στα δύο. Πρώτον το θέμα της αύξησης νομίζω το λύσαμε. Δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής…

Δημοσιογράφος: …Απεναντίας έπεσαν.

Υπουργός: …Ή μάλλον δεν είναι σε φάση αύξησης η Χρυσή Αυγή. Δεύτερον μη ξεχνάτε την υπόθεση Μπαλτάκου. Πώς δόθηκε η εικόνα της θυματοποίησης;

Δημοσιογράφος: Βέβαια ο Μπαλτάκος πανηγυρίζει με τον τρόπο του, από τη δική του πλευρά, λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του, ότι οι χειρισμοί Δένδια, Αθανασίου, Σαμαρά, «το τρίγωνο του διαβόλου»…

Υπουργός: … Εάν θυμάμαι καλά, η πρόβλεψη σε εκείνη τη συζήτηση ήταν της τάξης του 20% ή θυμάμαι λάθος;

Δημοσιογράφος: Σωστός, σωστός…

Υπουργός: … Εάν μία πρόβλεψη λοιπόν, η οποία υποδιπλασιάζεται, διεκδικεί επιβεβαίωση και ξαναλέω υπό ποιες συνθήκες, διότι αυτή πραγματικά η ιστορία μας κόστισε πάρα πολύ, έχετε δίκιο, στον ανυποψίαστο έδωσε την εντύπωση ή εν πάση περιπτώσει άφησε μία σκιά ότι κάτι μπορεί να έχει γίνει…

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, σας στενοχώρησε το γεγονός ότι στα εκλογικά κέντρα πέριξ της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, που ψήφιζαν Αστυνομικοί, η Χρυσή Αυγή είχε μεγάλη άνοδο;

Υπουργός: Χαίρομαι διότι μου δίνετε την ευκαιρία, μου τα βάζετε όλα. Κατ’ αρχήν δεν είναι ακριβές αυτό, δεν είναι ακριβές για πάρα πολλά εκλογικά κέντρα. Για δύο λόγους δεν είναι ακριβές. Πρώτον, διότι δεν μπορεί να γίνει καμία στάθμιση, ψηφίζουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι των εκλογικών κέντρων. Η δεύτερη είναι οι ετεροδημότες που ψηφίζουν εκεί. Η τρίτη είναι οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ψηφίζουν σε κατάλογο και τέταρτη είναι οι Αστυνομικοί που επίσης ψηφίζουν με καταλόγους. Άρα, μιλάμε για ένα ετερόκλητο σώμα, που εάν υπάρχει αύξηση, δεν ξέρουμε από πού ακριβώς προέρχεται.

Δημοσιογράφος: Ετεροδημότητες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Υπουργός: Ναι, και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της περιοχής. Δεύτερο θέμα τώρα, δεν είναι αυτό γενικό φαινόμενο. Παράδειγμα, σε εκλογικά τμήματα που ψήφισαν 750 αστυνομικοί, προερχόμενοι από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η Χρυσή Αυγή καταγράφει 10%. Στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει αύξηση της Χρυσής Αυγής, που υποτίθεται είναι ο «σκληρός πυρήνας της καταστολής». Εάν λοιπόν ψάξουμε, βέβαια με προσοχή και βρούμε κάποια, δύο, τρία εκλογικά κέντρα στα οποία η Χρυσή Αυγή, σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζει μία αύξηση, πρέπει να την αποδώσουμε στον Έλληνα αστυνομικό; Και να πάμε πια έμμεσα σε μια λογική, όχι να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του… Εγώ σε αυτό είμαι απόλυτος, και αν θέλετε το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξε και σκληρότατο, πολλές φορές στα όρια της υπερβολής, απέναντι στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και το έχω πει κιόλας δημοσίως, αλλά εν πάση περιπτώσει, η συμπεριφορά βεβαίως πρέπει να ελέγχεται, πρέπει να είναι συνταγματικά και νομικά άψογη. Αλλά η ψήφος ; Να πάω έμμεσα στη λογική να ελέγχω το φρόνημα, όποιο και αν είναι αυτό; Δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ή στα οποιασδήποτε στελέχη, ούτε του Στρατού, ούτε και στους Έλληνες πολίτες. Διατύπωσα λοιπόν την παράκληση, παρότι καταλαβαίνω το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας, πρώτον να είναι οι προβλέψεις ακριβέστερες, να εξηγούν δηλαδή στην κοινωνία τι ακριβώς λένε, το ότι δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα, μα κανένα και δεύτερον να μην πάμε σε μία λογική ελέγχου, έμμεσου ελέγχου του φρονήματος μέσα από μία διύλιση στοιχείων …

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε. Εγώ συγκρατώ αυτό που είπατε για το Εσωτερικών Υποθέσεων. Στο παρελθόν είδαμε όμως αστυνομικούς να απομακρύνονται από το Σώμα και να τίθενται σε διαθεσιμότητα επειδή τους καταλογίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κ. Δένδια.

Υπουργός: Όχι μόνο υποστηρικτές, υπό την έννοια του φρονήματος , αυτό δεν έγινε ποτέ και δεν θα μπορούσε να γίνει, μπορεί να ψηφίσει ο καθένας ό,τι θέλει, δεν ελέγχεται. Όταν βεβαίως αναπτύσσει δράση και μάλιστα κομματική δράση και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο κατά ενός κόμματος, το οποίο έχει καταγγελθεί ως εγκληματική οργάνωση και εξετάζεται από την Δικαιοσύνη, να πάρω και το τεκμήριο της αθωότητας υπόψη μου, λογικά η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να προασπίσει το Σώμα. Αυτό είναι κατανοητό αλλά εκεί μιλάμε για πράξεις, δεν μιλάμε για σκέψεις ή για ψήφο, προς Θεού.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, εάν ζούσε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ είμαι σίγουρος ότι θα σας ρωτούσε, «Νίκο σταγονίδια εξακολουθούν να υπάρχουν στην Αστυνομία»;

Υπουργός: Κύριε Βερύκιε, εγώ δεν μπορώ να σας αποκλείσω το οτιδήποτε στη ζωή. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία και άρα οι πράξεις του Σώματος, τιμούν τις παραδόσεις του και κυρίως το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους .

Δημοσιογράφος: Εσείς κοιμάστε ήσυχος;

Υπουργός: Ποτέ δεν κοιμάμαι ήσυχος, όχι. Όσο καιρό είμαι σε αυτό το Υπουργείο, αυτό πρέπει να σας το πω, δεν κοιμάμαι ποτέ ήσυχος και σπάνια κοιμάμαι ολόκληρο το βράδυ.

Δημοσιογράφος: Έχω μάθει ότι φοβάστε ότι τα γέρικα πυροσβεστικά δεν θα τα βγάλουν πέρα. Είναι αλήθεια αυτό;

Υπουργός: Να σας πω τι είπα χθες στη Βουλή, ξέρετε δεν τα λέω κρυφά πίσω από πόρτες. Έχουμε ένα στόλο εξαιρετικά γερασμένο, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού του στόλου είναι πάνω από 40 χρόνια και το νέο κομμάτι του στόλου είναι πάνω από 25 χρόνια. Επίσης και από αυτά έχουμε πολύ μικρότερες διαθεσιμότητες. Παράδειγμα, από τα 8 καινούργια που έχουμε, τα 415, καινούργια μέσα σε εισαγωγικά, είναι 25ετίας, μόνο 5 είναι διαθέσιμα στην αρχή του καλοκαιριού, ενώ ο προγραμματισμός είναι για 8. Από τα 13 πιο παλιά αυτή την στιγμή, είναι θέμα αν θα έχουμε 8 στην αρχή του καλοκαιριού. Άρα λοιπόν, ευθύς εξ αρχής, και με υπόθεση ότι όλα θα πετάξουν, δηλαδή τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε θα σηκωθούν από το έδαφος, έχουμε πολύ λιγότερα από αυτά του προγραμματισμού. Περνάμε τώρα στο δεύτερο πρόβλημα. Ο δείκτης βλαβών των παλιών αεροπλάνων είναι της τάξης άνω του 50% , πολλές φορές του 70%, που σημαίνει ότι 5 έως 7 φορές στις 10 μπορεί να δοθεί η εντολή και το αεροπλάνο να μην μπορέσει να σηκωθεί και θα πρέπει να φύγει άλλο. Αυτό σημαίνει ότι στα νεότερα αυτό πέφτει κάτω από 50%, δηλαδή, 4 στις 10 φορές. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τεράστια προβλήματα και δεν τα έκρυψα ποτέ. Παρά τα προβλήματα πέρυσι, που ήταν λίγο καλύτερη η κατάσταση στα θέματα των αεροπλάνων, καταφέραμε εκπληκτικά αποτελέσματα, μείωση των καμένων εκτάσεων κάτω του 50% γιατί αξιοποιήσαμε στο έπακρο όλες τις άλλες δυνατότητές μας, περιπολίες, αποκλεισμός περιοχών, συνεργασία με την Αστυνομία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Με τα ιδιόκτητα της Πυροσβεστικής τι γίνεται κ. Υπουργέ; Πετάνε; Για τα ελικόπτερα…

Υπουργός: Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πετύχαμε πέρυσι. Με 70.000 ευρώ περίπου καταφέραμε να επικαιροποιηθούν τα διπλώματα των πιλότων και να έχει η χώρα τα 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής…

Δημοσιογράφος: Γιατί οι πιλότοι, πρέπει να το πούμε αυτό γιατί το έχω καλύψει το ρεπορτάζ, δεν είχαν διπλώματα τα προηγούμενα χρόνια.

Υπουργός: Ναι, με κόστος 70.000 ευρώ. Είχαμε καθηλωμένα 5 ελικόπτερα ιδιόκτητα .

Δημοσιογράφος: Νομίζω και τα Super Puma

Υπουργός: Όπως τα λέτε, τα ξέρετε πολύ καλά.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να γίνει στην παρούσα αντιπυρική περίοδο;

Υπουργός: Τι μπορούμε να κάνουμε και τι κάνουμε. Καταρχήν έχουμε προβάλει πάρα πολύ τον εθελοντισμό. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 23 και θα έχει σε λίγο 25 εθελοντικές πυροσβεστικές οργανώσεις. Δηλαδή, εκτός από τους Έλληνες πυροσβέστες στο έδαφος, εκεί που δίνεται η μάχη, υπάρχουν και άλλες 25 ομάδες σε επικίνδυνα σημεία της Πατρίδας μας έτοιμες να βοηθήσουν και να προλάβουν, όχι μόνο να κατασβέσουν. Το δεύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το πετυχημένο περυσινό μοντέλο. Περιπολίες των μοτοσικλετών της Πυροσβεστικής που τις είχαμε παρατημένες και τις ενεργοποιήσαμε πέρυσι, συνεργασία με την Αστυνομία, γρήγορη αντίδραση, μεταφορά άμεσα με τα Super Puma όπου πιάνει φωτιά, έγκαιρη προειδοποίηση σε συνεργασία με τον Στρατό, δημιουργία εφεδρείας με τα Σινούκ του Στρατού, που το έχουμε ήδη κάνει σε συνεργασία με τον Υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο και τον επικεφαλής ΓΕΕΘΑ, τον κ. Κωσταράκο, και από εκεί και πέρα να βασιστούμε στον Έλληνα πολίτη. Στη συνολική μας ευθύνη είναι να προασπίσουμε τον τόπο. Εάν πρώτον δεν είμαστε απρόσεκτοι εμείς και δεύτερον προειδοποιούμε γρήγορα όταν δούμε το παραμικρό και σηκώσουμε το τηλέφωνο ώστε να την προλάβουμε τη φωτιά, μπορούμε και φέτος, παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση, να πετύχουμε. Εάν αυτά δεν γίνουν όμως, εγώ θαύματα δεν ξέρω να κάνω, το είπα ευθέως στη Βουλή χθες και μου επιτρέπετε να το πω και σε εσάς καθαρά.

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πως αντέδρασε στα λόγια σας;

Υπουργός: Με σοβαρότητα.

Δημοσιογράφος : Με σοβαρότητα;

Υπουργός : Με σοβαρότητα μάλιστα. Ήταν η συνάδελφος η κ. Καφαντάρη.

Δημοσιογράφος: Πρέπει κατά τη γνώμη σας πλέον και μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα για τις Ευρωεκλογές, να λαμβάνεται υπόψη από την Κυβέρνηση για τα μεγάλα θέματα, αλλά και για τα θέματα της καθημερινότητας, όπως αυτό το οποίο μόλις τώρα αναφέρατε, να υπάρχει και να διατυπώνετε η άποψη και η θέση και η συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ;

Υπουργός: Όλο τα πονηρά μου βάζετε!

Δημοσιογράφος: Δεν βάζω πονηρά. Βάζω ερωτήματα σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή και διαδραματίζει αυτήν την περίοδο σημαντικό ρόλο. Κύριε Υπουργέ δεν είστε ένας τυχαίος πολιτικός και Υπουργός.

Υπουργός: Σας ευχαριστώ για το έμμεσο κομπλιμέντο, αλλά δεν υπερτιμώ καθόλου την παρουσία μου. Να σας πω την γνώμη μου ευθέως. Η εικόνα του κυρίου Τσίπρα, από την τηλεοπτική εικόνα, με στενοχώρησε. Η εικόνα δηλαδή του «να μη διανοηθεί», απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό και μάλιστα με αυτό τον τόνο φωνής, με στενοχώρησε πάρα πολύ. Και γιατί με στενοχώρησε; Γιατί πιστεύω πάρα πολύ στην ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης. Στην ανάγκη για τα μεγάλα θέματα να μπορούμε να έχουμε μια κοινή πορεία, που αν δεν συμφωνούμε απόλυτα στην ίδια την απόφαση, να συμφωνούμε στο πλαίσιο λήψης της και εν πάση περιπτώσει στη στήριξή της αφ’ ης έχει ληφθεί. Για να γίνει αυτό λοιπόν πρέπει από όλες τις πλευρές να υπάρχει ένας τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Με σεμνότητα, με καταλλαγή, όχι με την λογική της επιβολής και του «τσαμπουκά». Αυτά τα πράγματα δεν βοηθούν κανέναν. Δεν βοηθούν αυτόν που το κάνει αλλά τελικά δεν βοηθούν τη χώρα. Έχουμε τεράστιες δυσκολίες. Στην ερώτησή σας λοιπόν απαντώ ευθέως. Βεβαίως ναι, να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα. Αλλά με επίγνωση του συνταγματικού ρόλου του κάθε παράγοντα. Ο Πρωθυπουργός έχει δυνατότητα να ορίσει τον Διοικητή, ορθά, ο Επίτροπος είναι κυβερνητικό θέμα, ορθά – εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόψεις να προσφέρει, βεβαίως να τις προσφέρει. Παραδείγματος χάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει μία άποψη για το ποιόν θα δεχόταν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να φύγει η αβεβαιότητα από τη χώρα. Δεν το κάνει. Αντίθετα πάει να επιβάλει στην Κυβέρνηση ποιος θα είναι Διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως αυτό να ήταν το κεντρικό ζήτημα, για να δείξει κάτι. Λοιπόν, ναι στην συναίνεση, ναι στην συνεννόηση, αλλά όχι στον «τσαμπουκά» και στη συμπεριφορά του «τσαμπουκά».

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Δένδια θέλω να σας επαναφέρω λίγο στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Η δική μου η διαίσθηση λέει ότι η κυβερνητική ζέση η οποία υπήρχε, φαίνεται να έχει καταλαγιάσει. Συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Υπουργός: Η Χρυσή Αυγή είναι ένα θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει η Κυβέρνηση, τουλάχιστον καθόσον με αφορά, δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο απολύτως. Για όλους μας…

Δημοσιογράφος: Όχι, εννοώ και σε πολιτικό επίπεδο έχουν χαμηλώσει και έχουν πέσει πολύ οι τόνοι. Δεν αφορούσε τις δικαστικές εξελίξεις.

Υπουργός: Εάν πτώση των τόνων σημαίνει μη διαφήμιση της Χρυσής Αυγής, είμαι απόλυτα σύμφωνος. Εάν σημαίνει οτιδήποτε άλλο, παραδείγματος χάρη ανοχή του νεοναζιστικού φαινομένου σε επίπεδο αξιών, αρχών και πρακτικών, είμαι κάθετα απέναντι.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μας βγάλατε πάρα πολλές ειδήσεις, εγώ κρατάω και τα στοιχεία που μας δώσατε για τη Χρυσή Αυγή από τα εκλογικά κέντρα. Γιατί αποσαφηνίστηκε η εικόνα και δεν πρέπει να αδικούμε ούτε την αστυνομία και το δημοκρατικό της φρόνημα, ούτε και των ενόπλων δυνάμεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό με τα στοιχεία που μας καταγράψατε.

Υπουργός: Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Και πάλι καλημέρα και σας ευχαριστούμε.

Υπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα και σε εσάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο