Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Άρης Πορτοσάλτε: Ήρθε η στιγμή να πω καλημέρα στον κ. Νίκο Δένδια. Όλα αυτά θα τα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια της εκπομπής. Κύριε Δένδια καλημέρα σας.

Υπουργός : Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές σας.

Άρης Πορτοσάλτε: Ο κ. Ν. Δένδιας κυρίες και κύριοι, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες αλλαγές, αναδιάρθρωση στην Ελληνική Αστυνομία. Διαβάζω σήμερα στα ΝΕΑ, κ. Δένδια, από την οργάνωση τύπου «Ο Ηλίας του 16ου» πάμε σε μια Ελληνική Αστυνομία νέας γενιάς .

Υπουργός: Είναι αρκετά παραστατικό. Αν μου επιτρέπετε μόνο τη συμπλήρωση, ότι το νομοθέτημα που ανακοινώθηκε είχε και πλήρη αναδιάρθρωση και της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου. Ήταν μια ολιστική προσέγγιση σε οτιδήποτε ρυθμίζεται από το συγκεκριμένο Υπουργείο, από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Άρης Πορτοσάλτε: Με σκοπό να εξοικονομήσετε δυνάμεις που θα διατεθούν για τις περιπολίες και την ασφάλεια των πολιτών;

Υπουργός: Με σκοπό να παρέχει το Υπουργείο και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη. Να εκπληρώσει το σκοπό του. Και για να εκπληρώσει το σκοπό του πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Αν πρέπει να σας πω ένα χρονολογικό στοιχείο, το νομοθέτημα που διέπει την Ελληνική Αστυνομία είναι του 1984 και ήταν, κατά γενική ομολογία και συμφωνία, ένα προχειρότατο νομοθέτημα με το οποίο συγχωνεύτηκαν βίαια, μέσα σε ένα βράδυ, η Αστυνομία και η Χωροφυλακή. Το μοντέλο όμως ανατρέχει στα χρόνια της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60. Και χρησιμοποιώ και εγώ πολλές φορές το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής ταινίας του «Ηλία του 16ου». Μακάρι να ήμασταν σε εκείνους τους καιρούς, να μπορούμε ανέμελα να κυκλοφορούμε στους δρόμους και να σιγοσφυρίζουμε και ο κλέφτης να πηδάει τον τοίχο και να πέφτει αυτός πάνω στον Αστυνομικό, αλλά φοβάμαι ότι τα πράγματα έχουν λίγο αλλάξει.

Άρης Πορτοσάλτε: Ο κ. Ν.Γ. μου έγραψε το πρωί: Ας στείλει που και που κανένα δικό του ο κύριος Δένδιας στα Αστυνομικά Τμήματα να δει πως δουλεύουν τα αγόρια και τα κορίτσια, καφεδάκια, τσιγαράκια, κουτσομπολιό, ΤV και πολλά άλλα.

Υπουργός: Είναι λίγο άδικο.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, ναι. Ενδεχομένως και να είναι ισοπεδωτική αυτή η κριτική.

Υπουργός: Είναι λίγο άδικο και για πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν θα το σχολίαζα, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει απόλυτο δικαίωμα στην άποψη του. Προς Θεού, δεν λέω ότι λειτουργεί τέλεια ο υπάρχον μηχανισμός. Άλλωστε αν λειτουργούσε τέλεια δεν θα κάναμε αλλαγές, μια χαρά θα ήταν. Από την άλλη όμως, πολλοί άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατέψουν τον Έλληνα πολίτη και μάλιστα πρέπει να πω ότι και το αντίτιμο που λαμβάνουν γι’ αυτό το κίνδυνο δεν είναι και το δέον. Γι΄ αυτό εγώ τουλάχιστον θα διατύπωνα τη σκέψη μου διαφορετικά αν είχα κάποιο παράπονο ή παρατήρηση.

Άρης Πορτοσάλτε: Λοιπόν να μας πείτε, καταργείται το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας;

Υπουργός: Καταργείται το Αρχηγείο. Τι γίνεται, ποια είναι η φιλοσοφία; Η φιλοσοφία είναι καταρχήν η καθετοποίηση των δομών. Δηλαδή μία Αστυνομία ειδικά για την Τάξη, αυτό που περίπου ο Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει σήμερα ως Αστυνομία και τη βλέπει γύρω του, την τροχαία, την πεζή αστυνόμευση, τη ΔΙ.ΑΣ., τα δίκυκλα. Μία Αστυνομία για την Ασφάλεια, που δεν την πολυβλέπει σήμερα ο Έλληνας πολίτης, δεν είναι ορατή, είναι η Αστυνομία που είναι εξειδικευμένη στο βαρύ έγκλημα και έχει ένα πιο ερευνητικό ρόλο. Χρησιμοποιήθηκε η παρομοίωση «κάτι σαν ελληνικό FBI». Και από την άλλη, ένας τρίτος κλάδος, ο οποίος θα έχει να κάνει με τη μετανάστευση, με το χειρισμό συνολικά του παράνομου μεταναστευτικού. Το οποίο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Έχει πέσει στις προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών, γιατί έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους 18 μήνες και έτσι δεν είναι τόσο ορατή η πίεση που ασκεί. Αλλά είναι τεράστιο και έχει να κάνει και με την προστασία των συνόρων της χώρας, των χερσαίων συνόρων – γιατί τα θαλάσσια είναι στο Λιμενικό Σώμα – και με τον υπόλοιπο χειρισμό των μεταναστευτικών ροών, δηλαδή τα κέντρα, τις επιστροφές και όλα αυτά. Για να έχουμε μία αίσθηση του μεγέθους αυτού του προβλήματος, τα τελευταία χρόνια, λιγότερο από τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν μπει στην Ελλάδα πάνω από 1,5 εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες.

Εάν σας πω ότι το 1922 οι Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν 1.069. 000, καταλαβαίνετε τι χρειάστηκε να χειριστεί η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό δημόσιο αυτά τα χρόνια για να μην καταρρεύσει τελείως το κράτος. Και νομίζω ότι σε αυτό τον ενάμισι χρόνο καταφέραμε αρκετά πράγματα. Και αυτό που θα ήθελα να σημειώσω, πέρα από το ζήτημα της καινούργιας δομής, είναι ότι είμαστε οι πρωταθλητές της Ευρώπης στις επιστροφές. Δηλαδή γυρνάμε πίσω στις χώρες προέλευσης τους περισσότερους παράνομους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και τα νούμερά μας για το 2014 είναι ότι θα περάσουμε τις 30.000. 30.000 ανθρώπους δηλαδή θα τους πάμε πίσω στο σπίτι τους. Αυτά όλα λοιπόν τα κάνει αυτός ο τρίτος Κλάδος. Επίσης υπάρχει εξοικονόμηση των ενδιάμεσων σταδίων διοίκησης, δηλαδή εκεί που η Ελληνική Αστυνομία έχει 120 διαφορετικές δομές θα έχει 68, περίπου τις μισές. Γιατί; Ελαττώνονται κατά πολύ η γραφειοκρατία και τα επάλληλα επίπεδα διοίκησης. Αυτό τι σημαίνει: οικονομία πόρων, περισσότεροι άνθρωποι διαθέσιμοι για να υπηρετούν την ευρύτερη έννοια της δημόσιας ασφάλειας.

Άρης Πορτοσάλτε: Ας μείνουμε λίγο εδώ. Με την ευκαιρία των λεγομένων σας να σημειώσω ότι χθες ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Διατύπωσε το ότι σώθηκαν άνθρωποι αλλά δυστυχώς κάποιοι χάθηκαν από αυτή την περιπέτεια που είχαν κάποιοι μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν λαθραίως στην Ελλάδα, αλλά εκείνες τις ημέρες που δόθηκε μία έμφαση και κυρίως από το Διαδίκτυο και από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία υπάρχει πολύ προπαγάνδα, οργανωμένη φυσικά, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – γιατί διακινήθηκαν και φωτογραφίες πλαστές κ.λπ. προκειμένου να δώσουν έμφαση σε αυτό τον πόνο των εισερχομένων στην Ελλάδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε θέμα Δουβλίνου ΙΙ, κύριε Υπουργέ. Ευκαιρίας δοθείσης, σε ποια φάση είμαστε σε αυτό το θέμα;

Υπουργός: Δεν είναι ποια Δουβλίνο ΙΙ είναι Δουβλίνο ΙΙΙ. Δεν διορθώνω εσάς, πράγματι έτσι λέγεται από τους περισσότερους. Είναι χειρότερο το ότι είναι Δουβλίνο ΙΙΙ από Δουβλίνο ΙΙ, διότι σημαίνει ότι έχει ξανά εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δική μας για πρώτη φορά μειοψηφία. Η Ελλάδα δεν το συμφώνησε. Η Ελλάδα είχε συμφωνήσει το (Δουβλίνο) Ι και (Δουβλίνο) ΙΙ, το (Δουβλίνο) ΙΙΙ δεν το συμφώνησε, διαφώνησε. Τι είναι το Δουβλίνο; Το Δουβλίνο είναι μία συμφωνία σχετικά με το ποια χώρα έχει την αρμοδιότητα για την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών. Ποιο είναι το κριτήριο; Το κριτήριο, το οποίο είναι και στο Ι και στο ΙΙ και στο ΙΙΙ, που διαφωνήσαμε εμείς, είναι η χώρα πρώτης εισόδου, όπου μπαίνει ο μετανάστης πρώτος αυτός είναι αρμόδιος. Μετάφραση: αφού εδώ μπαίνουν οι περισσότεροι, εμείς «τρώμε» τον μεγαλύτερο αριθμό. Παρεμπιπτόντως εμείς έχουμε δικαίωμα να μιλάμε αυτή τη στιγμή, γιατί έχουμε φτιάξει μία σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη, μια σύγχρονη Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη, μια σύγχρονη Αρχή Προσφυγών, την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη. Και έχουμε πολύ καλούς χρόνους πλέον εκδίκασης των νέων υποθέσεων ασύλου. Έρχομαι τώρα στη διαφωνία. Λέει η Ελλάδα: Δεν μπορεί να είμαστε μόνο εμείς αρμόδιοι, πρέπει να υπάρχει μία κατανομή. Που όμως είναι το θέμα, και αυτό χρειάζεται προσοχή. Τα «Δουβλίνο» αφορούν μόνο το θέμα των ασύλων. Το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, της παράνομης μετανάστευσης, δεν είναι μόνο το άσυλο. Αν θέλετε δεν είναι το πρώτο. Υπάρχουν άλλα θέματα όπως οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, δηλαδή ασύλου, δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε πίσω για διάφορους λόγους, η χώρα τους είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και μένουν εδώ σε ένα κενό. Και για αυτούς, εμείς, η Κυβέρνηση δηλαδή, λέει στους Ευρωπαίους θα πρέπει να συμφωνήσουμε μια κλείδα επαναδιανομής για όποιους ούτε έχουν δυνατότητα διεθνούς προστασίας, ούτε επιστρέφονται. Δεν μπορούν να μένουν όλοι στην Ελλάδα. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων με ποιο κριτήριο θα κατανέμονται στις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα, έρχονται για να πάνε στην Ευρώπη. Και προτείνουμε την έκταση, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, τον πληθυσμό.

Άρης Πορτοσάλτε : Όλα μία Ευρώπη είναι κ. Δένδια.

Υπουργός: Σωστά. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Και επιτρέψτε μου να πω και το εξής: σε μία βαθύτατη οικονομική κρίση, η ποιότητα ή αν θέλετε η διαφορά κουλτούρας των μεταναστών που δεχόμαστε εμείς σε σχέση με άλλες χώρες είναι τραγική. Αλλιώς αντιμετωπίζει ας πούμε η Σουηδία τον μετανάστη από μια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος συνήθως έχει ένα μορφωτικό επίπεδο, είναι ένας Ευρωπαίος υπό την ευρύτερη έννοια και αλλιώς εμείς που αντιμετωπίζουμε μεταναστευτικές ροές από το Μπαγκλαντές, από το Αφγανιστάν, ανθρώπους που ανήκουν σε μία άλλη κουλτούρα. Δεν υποτιμώ κανέναν, αλλά είναι άνθρωποι που έρχονται από έναν άλλο κόσμο σε σχέση με τον δικό μας.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, και μέσα σε μια γενική αμορφωσιά, μέσα από κοινωνικές συνθήκες τελείως διαφορετικές από τις δικές μας.

Υπουργός: Εσείς μπορείτε να τα λέτε πιο καθαρά, εγώ είμαι υποχρεωμένος να τα λέω κωδικοποιημένα.

Άρης Πορτοσάλτε: Σας αντιλαμβάνομαι. Μα προφανώς δεν είναι ρατσιστικό όλο αυτό, αλλά παράθεση της πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα

Υπουργός: Εγώ όταν μιλάω με τους Σουηδούς ας πούμε…

Άρης Πορτοσάλτε: Δεν μας έρχονται οι Ινδοί, με συγχωρείτε κύριε Δένδια, δεν μας έρχονται οι πανεπιστημιακής εκπαιδεύσεως Ινδοί να αναλάβουν τη Πληροφορική της χώρας. Τι να κάνω τώρα;

Υπουργός: Εκείνοι πάνε στο Βορρά. Εμείς δυστυχώς δεχόμαστε άλλα κύματα.

Άρης Πορτοσάλτε: Ούτε μας έρχονται οι Ινδοί γιατροί. Γιατί δεν έχουμε στο Εθνικό μας σύστημα Υγείας Ινδούς γιατρούς, οι οποίοι διαπρέπουν στη Βρετανία, ας πούμε ή και άλλου.

Υπουργός: Αυτή είναι η δική μας ατυχία.

Άρης Πορτοσάλτε: Έχουμε ένα εργατικό δυναμικό, το οποίο δυστυχώς είναι και άνεργο και το οποίο προσπαθεί να βρει μια θέση κάτω από τον ήλιο. Πιέζοντας το δικό μας εργατικό δυναμικό.

Υπουργός: Πιέζοντας γενικά την ελληνική κοινωνία. Σκεφτείτε ποια ήταν η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας τον Αύγουστο του 2012 πριν ξεκινήσει ο «Ξένιος Ζευς».

Άρης Πορτοσάλτε : Μείνετε εδώ τώρα. Ακούγεται το όνομα σας ως υποψηφίου για το Δήμο Αθηναίων. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Υπουργός : Όχι, που να το ξέρω.

Άρης Πορτοσάλτε: Σας ενδιαφέρει η θέση;

Υπουργός: Εγώ νομίζω ότι έχω αρκετά γεμάτα τα χέρια μου με δουλειές εδώ που βρίσκομαι, δεν μου χρειάζεται και κάτι άλλο. Τώρα θα ήθελα πάρα πολύ να ολοκληρώσω τη μεταρρύθμιση που ξεκινήσαμε χθες, έτσι που νομίζω ότι είναι και ένας κύκλος που πρέπει να κλείσει για μένα εδώ. Αλλά όλο αυτό θέλει και ένα χρονικό διάστημα, δεν είναι απλό, υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις αδράνειας.

Άρης Πορτοσάλτε: Πρόταση σας έγινε;

Υπουργός: Από ποιον;

Άρης Πορτοσάλτε: Από τον κύριο πρωθυπουργό.

Υπουργός: Θέλω να σας είμαι ειλικρινής σε αυτό, όχι, δεν μου έγινε καμία πρόταση από τον κ. Πρωθυπουργό, αλλά ο Πρωθυπουργός συνήθως στους Υπουργούς του δεν κάνει προτάσεις ξέρετε. Συνήθως η έκφραση είναι εντολή.

Άρης Πορτοσάλτε: Μάλιστα. Τέτοια εντολή υπάρχει, υπήρξε;

Υπουργός: Όχι.

Άρης Πορτοσάλτε: Λοιπόν. Άρα, συνεπώς, επειδή ήσασταν έτοιμος να πείτε πως έχει αλλάξει η Αθήνα και πράγματι έχει αλλάξει, θέλει ακόμη πολλή δουλειά βέβαια που δεν είναι μόνο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά προχθές βλέπαμε και εκείνη την προσπάθεια που κάνει ο Δήμαρχος Αθηναίων στην οδό Ιάσωνος, από άλλους δρόμους, με έναν τρόπο διασκορπιστήκαν και λίγο οι τοξικομανείς, παίρνουν τη δόση τους από τα νοσοκομεία, κάτι, μια αποσυμφόρηση υπάρχει, φαίνεται.

Υπουργός: Έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά. Πρέπει να το πω, έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά και νομίζω είναι ορατά και τα αποτελέσματα, δεν έχει έννοια να αντιδιαστείλουμε τις προσπάθειές μας. Ο μέσος πολίτης το βλέπει στο κέντρο της Αθηνάς, στην Ομόνοια, στις πρώην υποβαθμισμένες συνοικίες, γιατί εγώ πιστεύω ότι θα έχουν τεράστια ανάκαμψη οι συνοικίες αυτές, κυρίως αυτές που είναι επί της Πατησίων, της Κυψέλης, της Αγίου Μελετίου, από την κάτω πλευρά του δρόμου. Οι πρώην λοιπόν για μένα υποβαθμισμένες συνοικίες νομίζω είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το πιστεύω ότι εκεί θα μπορέσει να αναπτυχθεί μια νέα περιοχή αστικής κατοικίας που να αναβαθμίσει συνολικά και το κέντρο. Θέλει προσπάθεια βέβαια, θέλει συνέχιση της προσπάθειας, θέλει κάποιες επενδύσεις, πρέπει να γυρίσει η εμπορική δραστηριότητα. Θα σκεφτόμουνα ίσως – έχω κάνει μία πρόταση στον Πρωθυπουργό – μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σ’ αυτές τις περιοχές να υπάρχει διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Πρέπει και το κράτος…

Άρης Πορτοσάλτε ..να δώσει κίνητρα…

Υπουργός: Εδώ που τα λέμε δεν φταίνε οι πολίτες για την υποβάθμιση αυτών των περιοχών. Ήταν το κράτος που άφησε το μεταναστευτικό ρεύμα να μπει μέσα στη χώρα λες και δεν ήμασταν…

Άρης Πορτοσάλτε ..και να καταλάβει τις πόλεις, σωστά.

Υπουργός: …Πρέπει το κράτος να κάνει το καθήκον του απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους ,όχι μόνο να τους φορολογούμε την ακίνητη περιουσία τους, που ποια δεν έχει αξία, να τους βοηθήσουμε και λίγο.

Άρης Πορτοσάλτε: Τι νεότερο υπάρχει κ. Δένδια για τους επικηρυγμένους τρομοκράτες;

Υπουργός: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι το μόνο πράγμα στο οποίο δεν μπορώ δημοσίως να τοποθετούμε. Θα σας πω όμως ένα πράγμα, το οποίο αναδείχθηκε και με τη σύλληψη του τελευταίου εναπομείναντος από τους τέσσερις, του Κούπα, στην Αλβανία εδώ και δύο- τρεις μέρες, δεν αφήνουμε…

Άρης Πορτοσάλτε: … Αλβανών δραπετών από τις φυλακές…

Υπουργός: …Δεν αφήνουμε εμείς μισοτελειωμένες δουλειές. Δεν πρόκειται. Εδώ θα υπάρξει συνεπής και συνεχής προσπάθεια, η οποία στο τέλος της μέρας θα στεφθεί από επιτυχία. Βεβαίως υπάρχει κίνδυνος, υπάρχει μεγάλη πρόκληση από την τρομοκρατία στη χώρα. Είχε υποβαθμιστεί ο κίνδυνος, όταν συνελήφθη η 17 Νοέμβρη νομίζαμε ότι τελειώσαμε, γι’ αυτό θυμάστε ότι οι «Πυρήνες» ονομαζόντουσαν «τα πυρηνάκια» και διάφορα τέτοια αστεία, αλλά δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσπάθεια. Με συνέπεια και με συνέχεια και αν θέλετε με βοήθεια από το νέο οργανόγραμμα που θα υπάρξει, η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Εγώ είμαι βέβαιος εφόσον η κοινωνία θα ομονοήσει γύρω από το στόχο, θα στεφθεί και από επιτυχία από απόλυτη επιτυχία.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι ξέρετε υπάρχει όμως υπάρχει μια αντίληψη η οποία θέλει με έναν τρόπο να γλυκάνει τους μετέρχοντες στην αντίληψη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, δηλαδή ακούμε ας πούμε συνήγορο υπεράσπισης που λέει ότι δεν έχει λόγο να φοβάται ο λαουτζίκος, αυτοί που πρέπει να φοβηθούν το ξέρουν. Δηλαδή τέτοιας φασιστικής αντιλήψεως απόψεις.

Υπουργός: Στη δική μου συνείδηση και αντίληψη ο διαχωρισμός των δολοφόνων είναι δυσχερής ως προς τα κίνητρα. Αφορά μόνο τη δικαιοσύνη, για την επιμέτρηση της ποινής, αν βρει κανένα ελαφρυντικό. Για μένα οι δολοφόνοι είναι δολοφόνοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δολοφόνοι, τα κίνητρα είναι θέμα δικό τους. Και ως προς το ποιος βάλλεται τελικά από την τρομοκρατία, πρέπει να σας πω ότι βάλλεται ο αδύναμος, ο φτωχός και ο άνεργος. Διότι οικονομική ανάπτυξη, δουλειές, σε μία χώρα που έχει κίνδυνο τρομοκρατίας δεν πρόκειται να υπάρξουν και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Το τρομοκρατικό χτύπημα χτυπάει πρώτα τον αδύναμο, τον άνεργο και τον φτωχό. Ο πλούσιος έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλύπτεται, δεν έχει καμία ανάγκη και στο τέλος-τέλος, να σας πω και την αλήθεια, αν νιώσει άβολα σηκώνεται και πάει στο εξωτερικό και μένει. Εμείς που είμαστε εδώ αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο από την τρομοκρατία, το σύστημα το δικό μας αποσταθεροποιεί η τρομοκρατία. Αυτά τα μεσοβέζικα που λένε διάφοροι στο πλαίσιο μιας αντιμετώπισης – την οποία θεωρούν «κουλτουριάρικη» για το φαινόμενο της τρομοκρατίας – με αφήνουν αδιάφορο και ίσως και απόλυτα αντίθετο.

Άρης Πορτοσάλτε: Το κίνητρο του ποσού έχει αυξήσει έτσι το ενδιαφέρον των πολιτών ως προς τα διαθέσιμα στοιχεία που δίνονται στην Αστυνομία;

Υπουργός: Υπάρχουν καταγγελίες.

Άρης Πορτοσάλτε: κ. Δένδια σας ευχαριστώ πολύ

Υπουργός: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας μέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο