Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία, Ώρα Mega»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα στην εκπομπή «Κοινωνία, Ώρα Mega» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Δημήτρης Καμπουράκης και Γιώργος Οικονομέας στο “Mega Channel”.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τις παρεμβάσεις του κ. Δένδια:

Αν η Ελλάδα διαθέτει υποστήριξη στην Ε.Ε. εν μέσω διαπραγμάτευσης:

«Βλέπουμε ότι όλοι οι παίκτες του παχνιδιού και πολλοί που δεν είναι παίκτες ακόμα, είναι εναντίον μας. Αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι απολύτως απομονωμένη. Αυτή είναι η αλήθεια. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες δημοσιογραφικές φωνές, οι οποίες με κάποιο τρόπο διατηρούν ένα φιλελληνισμό, όλοι οι υπόλοιποι είναι εναντίον μας και μάλιστα έντονα, κάθετα κι απόλυτα. (…)

Ετούτη η Κυβέρνηση έχει κάνει θριάμβους, στο να στρέφει φίλους μας απέναντί μας. (…)

Κάθε φορά που πηγαίνει ο κ. Βαρουφάκης στο εξωτερικό, γυρνά κι έχουμε μείον 20 με 30 φίλους. Καλύτερα να τον κρατάμε εδώ, να πηγαίνει στη Βουλή, να κάθεται. (…)

Σε δέκα ημέρες περίπου, στις 30 του μηνός, πρέπει να πληρώσουμε 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και ως το τέλος του Αυγούστου πρέπει να δώσουμε άλλα 7,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, αν τα αθροίσουμε, ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 9 δισ. ευρώ. Πού θα βρει η Κυβέρνηση τα λεφτά;

Να μας πει απλά και σταράτα πού θα βρει τα λεφτά, με πρώτο σενάριο, δεύτερο σενάριο και ούτω καθεξής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Μιλάμε μόνο για τις υποχρεώσεις των δανείων προκειμένου να μην πτωχεύσουμε, να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Πού θα τα βρούμε αυτά; (…)

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει εντολή να μας βγάλει από το ευρώ ενώ μας πηγαίνει ολοταχώς προς τα εκεί».

Γιατί επιδεικνύουν τόσες απαιτήσεις οι Δανειστές από την Κυβέρνηση:

«Σε εμάς δεν ζητούσαν τέτοια μέτρα. Ζητούσαν 1,5 δισ. Γιατί ζητούν από τον κ. Τσίπρα 5 δισ.; Όχι επειδή είναι αριστερός αλλά επειδή επί πέντε μήνες κάνει ό,τι χειρότερο μπορεί, έχει οδηγήσει τη χώρα σε απώλεια 22,3 εκατ. ευρώ του ΑΕΠ ανά ημέρα άρα σε ύφεση. Φτάσαμε στο σημείο να κλείνουν 59 επιχειρήσεις την ημέρα ενώ 613 άνθρωποι ωθούνται καθημερινά στην ανεργία.

Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινώσει όλα τα μεγέθη, τα οποία για να κλείσουν πάλι και να είναι ισολογισμένα χρειάζεται να αιμορραγήσουμε όλοι πολύ παραπάνω».

Όσον αφορά στο πολιτικό δίλημμα που θέτει στην κοινωνία η Κυβέρνηση:

«Δεν έχει εντολή να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Αυτό που λέτε έμμεσα είναι μια σαφής ομολογία αποτυχίας. Ο Πρωθυπουργός λέει προς την ελληνική κοινωνία ότι απέτυχε, έστειλε επί τρεις μήνες λάθος διαπραγματευτική ομάδα, κλπ.

Άρα σε αυτήν την περίπτωση είτε να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ώστε να δημιουργήσει από το παρόν σύστημα άλλη λύση ώστε να μπορεί να διαπραγματευθεί ή αν δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό ας γυρίσει προς την ελληνική κοινωνία, προκηρύσσοντας εκλογές λέγοντας πως χρειάζεται νέα εντολή.

Δεν είναι δυνατόν με αυτήν την εντολή να μας βγάλει ο κ. Τσίπρας από το ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτημα αν επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Ν.Δ.:

«Δεν μου έχει μιλήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την τοποθέτησή μου στην Κ.Ο. υπέρ του έκτακτου συνεδρίου. Δεν έχουμε ξαναμιλήσει από τότε, εδώ και μήνες».

Για την πορεία της Οικονομίας πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου:

«Η Οικονομία αναλύεται σε χρονικό ορίζοντα. Κατά το β’ εξάμηνο του 2014, λοιπόν, όλοι οι δείκτες έδειχναν βελτίωση και αυτό ήταν προφανές. Το α’ εξάμηνο του 2015 γυρίσαμε στην ύφεση, κάτι το οποίο γνωρίζουμε όλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πατήσει μόνο φρένο, αλλά έχει τραβήξει το χειρόφρενο και κάνουμε… ‘χειροφρενιές’! Αυτά τα στοιχεία ο κ. Τσίπρας δεν τα γνώριζε, όταν το φθινόπωρο του 2014 υποσχόταν τα πάντα στους πάντες; (…)

Τα ήξερε ο κ. Τσίπρας όλα αυτά, υποσχόταν αυξήσεις σε όλους τους Έλληνες και δεσμευόταν ότι θα πήγαινε στους Ευρωπαίους να διαπραγματευθεί για να φέρει κάτι καλύτερο. Πήγε λοιπόν στους Ευρωπαίους και γύρισε με κάτι πολύ χειρότερο.

Αυτή δεν ήταν μια κουβέντα παραπάνω λοιπόν, αλλά ήταν ένα ολόκληρο παραμύθι. Τι κάνει τώρα; Θέλει να μας βγάλει και από το ευρώ εν ονόματι του παραμυθιού;

Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας βγάλει από το ευρώ, ωστόσο τρέμω πλέον μην συμβεί «ατύχημα». Φοβούμαι πως δεν ξέρουν πώς να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη. Στηνπροσπάθειά τους να φέρουν το καλύτερο, ίσως φέρουν την καταστροφή και τότε όλοι θα βρούμε τον μπελά μας. (…)

Μην κάνουμε στο τέλος, αντί για απολογισμό της διαπραγμάτευσης, μνημόσυνο…».

Σχετικά με την παρέμβαση που έκανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος:

«Πηγαίνουμε σε εξαιρετικά επικίνδυνες ημέρες, φοβάμαι ότι οδεύουμε προς καταστροφή. Η πραγματικότητα είναι ότι είχε θεσμική υποχρέωση να μιλήσει ο κ. Στουρνάρας και θεσμική υποχρέωση έχουν όλοι να μιλήσουν. Εδώ δεν είναι να παίζουμε.

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δείχνει κανένα σενάριο με το ποίο θα μπορούσε να αποφύγει τον εγκλωβισμό στον οποίο έχει περιέλθει με τη στρατηγική της, κατά συνέπεια έχει υποχρέωση καθένας να μιλήσει. (…)

O ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μας πει συγκεκριμένα τι θα κάνει και πώς θα πληρώσει. Δεν χρειαζόμαστε γενική έκθεση ιδεών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο