Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» με θέμα την Ανάπτυξη παραχώρησε ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, με την αφορμή της διοργάνωσης από την εφημερίδα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου στην Πάτρα, με θέμα «Αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα». Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει αύριο, Σάββατο 13/6/2015, στις εργασίες του Συνεδρίου.

 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Μπορεί η Ελλάδα να οδηγηθεί άμεσα στην ανάπτυξη -και πώς;- μέσα σ’ αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον; Μήπως πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα εξέλθει η χώρα από την κρίση;

Πολύ φοβούμαι ότι όλη η προσοχή έχει στραφεί στη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά ουδείς ασχολείται με τα δομικά αίτια της κρίσης, τα οποία μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Αν δεν αντιμετωπιστούν όμως καίρια ζητήματα, όπως ο υπερτροφικός και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, αν δεν λυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, ακόμη και ολόκληρο το δημόσιο χρέος να μας χαρίσουν, πάλι σε λίγα χρόνια στην ίδια κατάσταση θα βρισκόμαστε. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σήμερα ένα δικό της εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Ούτε οι υπαγορευμένες από το εξωτερικό λύσεις, όπως τα μνημόνια (τα οποία αποδείχθηκε δυστυχώς ότι μαζί με ορισμένες ορθές παραδοχές βασίστηκαν σε σημαντικό βαθμό και σε λανθασμένες) ούτε η «δημιουργική ασάφεια» του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο.

Σε ποιους τομείς ανάπτυξης -επιλέξτε τρεις- θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και γιατί;

Πιστεύω ότι η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για μία βιώσιμη ανάπτυξη. Όταν οι εξαγωγές μας αποτελούν μόλις το ένα τρίτο των εισαγωγών μας, μακρόπνοη ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Η νεανική επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός είναι τρεις από τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ώθηση. Το διάστημα που διατέλεσα υπουργός Ανάπτυξης, τέθηκαν στο επίκεντρο συγκεκριμένες δράσεις που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους τομείς και ειδικά στην πρώτη περίπτωση -που είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων- δρομολογήθηκε η επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης. Θα μπορούσα βεβαίως να αναφερθώ και σε αρκετούς άλλους τομείς, όπως τις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο