Συνέντευξη στον Ρ/Σ “Παραπολιτικά 90,1” και στους Γ. Κουρτάκη και Π. Τζένο

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ.. Νίκος Δένδιας σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Πρωϊνός καφές» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει τη δουλειά της διασώζοντας την κοινωνία και την Οικονομία. Για να κάνει αυτό το πράγμα, η λύση είναι μία και απλή: Να καταλήξει γρήγορα, έχει καθυστερήσει κατά τέσσερις μήνες, σε μια συνεκτική συμφωνία με τους εταίρους που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Αν εκτιμά πως θα υπάρξει λύση σε σύντομο διάστημα:

«Όλη η ιστορία με όσα είπε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, με εξέπληξε δυσάρεστα. Υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται επί μήνες. Όταν ήρθε και είπε πως τον εξέπληξε δυσάρεστα το κείμενο που του εδόθη, σημαίνει ότι με κάποιο περίεργο τρόπο δεν διεξάγει καλά τη διαπραγμάτευσή του.

Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται η ομάδα του, τα μέλη της οποίας αντικατέστησε πρόσφατα, και όταν η άλλη πλευρά επιδίδει έγγραφο απόψεων να εκφράζεται έκπληξη. Τι σημαίνει δηλαδή, ότι τα έκρυβαν τόσο καιρό και τον εξαπατούσαν; Δεν μας είπε κάτι τέτοιο, άρα η δική του πλευρά δεν καταλάβαινε τι γινόταν».

Πώς μπορεί να γίνει απεγκλωβισμός από το σημερινό τέλμα:

«Η ελληνική κοινωνία έδωσε εντολή στην Κυβέρνηση αυτή, όχι να μας οδηγήσει στην καταστροφή. Εξελέγη με συγκεκριμένη εντολή. Παρουσίασε το αποκαλούμενο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», φαίνεται όμως πως ήταν ένα ευχολόγιο το οποίο δεν μπορεί να τηρήσει.

Ήρθε στη Βουλή και παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να το τηρήσει και παρουσίασε σε 47 σελίδες τις δικές της προτάσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. (…)

Ας μην ξεχνούμε και μην παραβλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας μετέφερε το επίπεδο της συμφωνίας του με την ελληνική κοινωνία από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στις «47 σελίδες» που περιλαμβάνουν φόρους και περικοπές. Έστω και μ’ αυτά που είναι χείριστα και κακά, αλλά δεν είναι καταστροφή και μπορούμε να συνέλθουμε, προτείναμε την επίτευξη συμφωνίας. Τώρα μας λέει ότι ούτε σ’ αυτά μπορεί να συμφωνήσει και πρέπει να λάβει ακόμα περισσότερα υφεσιακά μέτρα!

Η ελληνική κοινωνία δεν έδωσε εντολή στον κ. Τσίπρα να μας καταστρέψει. Την εντολή που πήρε, εφ’ όσον έχει τη νομιμοποίηση, πρέπει να την φέρει εις πέρας και να επανέλθει στον εντολοδότη του, τον λαό, λέγοντάς του τι έπραξε».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική τακτική των «τελεσιγράφων» προς τον λαό:

«Δεν μπορεί, όταν δήθεν διεξάγεται διαπραγμάτευση επί πέντε μήνες, να έρχεται οποιοσδήποτε να μας θέτει προ τελεσιγράφων του τύπου ‘αυτό μου δίνουν πείτε μου να το υπογράψω ή όχι’.

Κατέληξε εκεί ο κ. Τσίπρας κατόπιν σωρείας δικών του λανθασμένων επιλογών. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα ήταν αυτό που θα είχαμε. Έχω διαπραγματευθεί με την τρόικα. Αυτά τα πράγματα που μας είπε, είναι εκτός της -τότε- πραγματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε επιδείνωση των δεικτών και του κλίματος. Μην παραβλέπετε το κλίμα. Ακόμα και τις προσβολές που επιφέρουν οι υπουργοί του απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας, τις πληρώνουμε όλοι εμείς, δηλαδή ο ελληνικός λαός».

Ποια πρέπει να είναι η βασική μέριμνα μιας κυβέρνησης εθνικής ανασυγκρότησης:

«Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και εξόδου από την κρίση.

Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση φορτώνει στην πλάτη του λαού απαιτήσεις δανειστών. Δεν έχω κάτι εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά η χώρα οφείλει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέλλοντός της και της παραμονής της στο ευρώ, να διαθέτει και να εμφανίσει δικό της πρόγραμμα υπέρβασης της κρίσης με την έγκριση και τη στήριξη της κοινωνίας.

Υποτίθεται πως αυτό ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο σκόπευε να πείσει τους Ευρωπαίους, ακόμα και με το ζόρι, για να μας βγάλει από την κρίση. Αποδεικνύεται ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορούσε όχι μόνο να πείσει τους Ευρωπαίους αλλά και να μας βγάλει από την κρίση.

Η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να είναι πατριωτική και ρεαλιστική για την υπέρβαση από την κρίση».

Πώς πρέπει να εκφραστεί η εθνική ομοψυχία, με ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ή με άλλους τρόπους:

«Επί της αρχής θέλουμε να στηρίξουμε κάθε εθνική προσπάθεια, αλλά ψήφο εμπιστοσύνης δεν μπορούμε να δώσουμε. (…)

Πονηριές χρειάζονται στα μεγάλα εθνικά ζητήματα αλλά απαιτείται έντιμη εξήγηση. Είμαστε έτοιμοι -μιλώ για τον εαυτό μου, αν και νομίζω πως εκφράζω πάρα πολλούς- να δώσουμε στήριξη επί της αρχής, να υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρώπη, να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τα τεράστια λάθη, τους ερασιτεχνισμούς, τις αβλεψίες, την καθυστέρηση και τους εξυπνακισμούς που αποτελούν δήθεν την υπερήφανη διαπραγμάτευση και εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σημασία έχει να σωθεί ο τόπος κι όχι να ταπεινώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε εθνική προσπάθεια».

Για τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Χρ. Λαζαρίδης:

«Δεν έχω λόγο να σχολιάσω τι λέει ο κ. Λαζαρίδης. Σύμφωνα με τον τίτλο του είναι σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., επομένως όσα λέει αφορούν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. και βεβαίως όχι εμένα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο